Ajándék e-book!

Azonnali ajándék!

INGYENES könyv és tanfolyam
a házassági konfliktusokról

Küldhetem ezeket Önnek?

Igen, kérem!
válás válóper tanácsok

Mennyibe kerül megindítani egy válópert?

Figyelem! Ez a cikk több mint 60 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak és nem a hatályos joganyagot tartalmazzák!

A házassági bontóper nem ingyen van. A válóper megindításának költsége (keresetlevél benyújtásakor lerovandó illeték) jelenleg 30.000 forint összegű, amelyet illetékként, illetékbélyeg formájában kell megfizetni. Az illetékbélyegeket a postán lehet megvásárolni, és azokat a keresetlevél (vagy a házasság felbontására irányuló közös kérelem) egyik példányára kell felragasztani. A válóper költségét legtöbbször a per megindítója (ún. felperes) fizeti.

Költségmentesség

Ha valaki nehéz anyagi helyzetben van (és bizonyos jogszabályi feltételeknek megfelel), lehetősége van arra, hogy költségmentesség engedélyezését kérje a bíróságtól, ehhez azonban a bíróságtól beszerezhető, külön nyomtatványt kell kitöltenie, s ilyenkor nem kell az illetékbélyeget a keresetlevélre felragasztani. Az illetékes bíróságok a költségmentesség részleteiről megfelelő tájékoztatást adnak.

Kell-e fizetnie az alperesnek?

Amikor az alperes megkapja a keresetlevelet, ún. viszontkeresetet ad be, amelyben reagálhat a felperes által előadottakra, és saját igényeit is előterjesztheti. Tehát a felperes által benyújtott keresetlevélre a házasság vonatkozásában előterjesztett alperesi viszontkereset illetékmentes.

Közösen fizetjük az illetéket?

A válópert a férj és a feleség közösen is kezdeményezheti. Amennyiben a házasság felbontását a házastársak közösen kérik, úgy általában az eljárási illetéket is közösen fizetik meg (de az sincs megtiltva számukra, hogy valamelyik fél egyedül fizesse.)

Válás

A legördögibb válási csapda

Hogyan kerülheti Ön el?

Válás konfliktus

Az ingyenes minikönyvem azonnal az Öné lehet. Hová küldhetem?

Keresztnév:
E-mail cím:


20 hozzászólás

Én is hozzászólok!

 • www.meszarosadam.hu hozzászólása:

  Jelentkezem: Tanczos Zoltanné dr

  2010. 01. 01. - 23:23
 • S kati hozzászólása:

  Üdvözlöm!
  Kérdésem a következő: van egy közös lakás jelzáloggal terhelt,ha elválunk,én maradok a 4 éves kisfiammal ,a férjem elköltözik.
  Mi történik ki fizeti tovább a hitelt,ha ő lemond rola,én pedig munkanélküli vagyok nincs jövedelmem? A havi törlesztés pedig nagyon sok.

  2010. 10. 26. - 18:06
 • Novoline spielautomaten hozzászólása:

  Krass dass das wirklich wirklich funktioniert :-)

  2011. 04. 23. - 05:07
 • mse hozzászólása:

  Kicsit bonyolultabb a helyzetem; mert holland férjem van, és Hollandiában élek. “Magyarul” is válhatok? Mennyibe kerülne kb. ?
  A pénze nem kell, semmije sem..szóval ez nem lesz probléma.
  ….Hogy kezdjek hozzá?…

  Köszönöm!

  2011. 05. 26. - 16:17
 • Tisztelt Ügyvéd Úr! hozzászólása:

  Azt szeretném meg kérdezni , hogy én Gyesen vagyok és emeltszintü családipótlékot kapok , nekem kell e fizetni ha én adom be a vállópert még ha félig meddig közösmegegyezéssel van ?ugyan is a férjem direkt felmondott amunka helyén ahol73000 ft keresett , hogy ne kelljen anniy gyerektartást fizetnie meg ne kelljen perköltséget fizetnie.
  kérem segitsen választ adni abba hogy hogy ez hogyan müködik tartósbeteg mellet.

  2011. 07. 23. - 09:18
 • Csilla hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!Olyan kérdéssel fordulok Önhöz,hogy volt párommal mindössze egy évig voltunk együtt,ezalatt összeházasodtunk polgárilag,nincs gyermek,sem közös vagyonunk.A szülőknél laktunk.Közös megegyezéssel szeretnénk elvállni.békítőtárgyalást nem szeretnénk.Kérdésem a következő lenne: Ezek alapján mit kell írni a válókeresetbe?A 30 ezer forintos illetéken kívűl kell-e fizetni még?Körülbelül mennyi idő alatt zajlanak le a tárgyalások?

  2012. 01. 01. - 22:24
 • Domboróczki Attila hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd ur én szertném megkérdezni hgy menyibe kerül hogy elvályunk közös megyezéssel . mind a ketten szertnénk elvélni de nem tudjuk hogy menyit is kell öszesen fietni gyerek és vgyonuk nics . köszönettel

  2012. 01. 22. - 14:42
 • Lencsi hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Abban a kérdésben kérem válaszát, h milyen lehetőségei vannak egy 37 éves két gyermekes anyának, aki a törvényesen otthon tölthetett idő(GYED, GYES 3 év + 2 év) elött és után is becsületesen dolgoztam.
  Most sok évnyi feszültség után végre válnánk. Egy családi házban élünk, amire van még 3 millió hitel, egy garázsunk és egy 1000 éves autónk. Mik a lehetőségeim? Sem kisemmizni, sem tönkre tenni nem szeretném a férjemet, csak szeretném megkapni ami jár nekem és a gyerekeknek, h minél hamarabb túl legyünk a nehezén. Lenne rá lehetőség, h mi maradjunk a házban a gyerekekkel, ha igen milyen úton-módon. Köszönöm a válaszát.

  2012. 06. 11. - 17:10
 • arkangyal hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Férjemmel 46 évet éltem házasságban, 2 éve kiderült, hogy egy 32 évvel fiatalabb nőtől van egy el titkolt gyermeke aki most 6 éves. Születésekor a nevére vette és állítólag nem fizetett utána semmit, ez nagyon érdekes. a kérdésem, hogy kérhetem-e az 5 évre visszamenőleg amit a közös kasszából az el titkolt gyerekre fordított. válaszát köszönöm

  2013. 04. 10. - 18:26
 • Lilla hozzászólása:

  Kedves Ügyvéd Úr!
  Férjemmel már 25 éve élünk házasságban.Szeretnék érdeklődni,hogy a férjemmel már nagyon sokat vitázunk.Sokszor azért,mert nekem nincs állásom,mert le vagyok százalékolva és nem tudok elhelyezkedni.Ő pedig alkalmazott az építőiparban.Szerinte ő tart el minket és ezt nehezen viseli.Nekem csak 28000 ft a jövedelmem.A szülei házában élünk a tetőtérben amit egy szép kis 3 szobás lakássá alakítottunk.Két gyermekünkkel van.Már ők sem kicsik.Hitelünk nincs mert nem is tudnánk fizetni.Autónk is csak egy régi Lada van./Nem vagyunk romák!/ Sajnos nem jut másikra.A problémák abból is adódnak,hogy férjem agresszív viselkedése tűrhetetlen számomra és szóvá teszem.A gyermekeinkkel mindig veszekszik.Aztán folyamatosan a megalázások következnek a szomszédok füle hallatára amit már rettenetesen szégyellek.Nem verésre gondoltam hanem kiabálásra és durva csúnya hangos beszédre.Szeretnék elválni,de nem tudnám kifizetni a költségeket.Igaz házunk nincs,de ami a lakásban van értékes dolgok azokon tudnánk csak osztozni.Kérdésem csak annyi lenne,hogy mellett a kis jövedelem mellett van-e esélyem valami kedvezményre a válási eljárás során?Válaszát nagyon köszönöm!

  2013. 06. 23. - 12:22
  • Jordel hozzászólása:

   He1t, Maris, e9n eddig lapultam noygan e9s stike1ban olvasgattalak, de ezt me1r nem e1llom meg…Gyf6nyf6rű ez a takarf3kezdeme9ny!!! Hajre1, hajre1!!! (mondom e9n, aki egy e9vig kf6tf6tte a fia e1gytakarf3je1t… ) :-D

   2014. 04. 07. - 20:49
 • "Egy kilátástalan helyzetű nő" hozzászólása:

  T.ügyvédúr!Nem tudom,hogy fogjak hozzá,nehéz!32 éve “vagyunk”házasok.mivel fiatalon mentem férjhez,abban az időben minden jó volt.Ez működött is kb.25 évig ,azóta egyre több a probléma.,Minden sajnos az ital miatt van.sajna sokat veszekszünk,mert az itthoni dolgok maradnak ,és mivel én is csak segítséggel tudok létezni ,hát egyre többet.Nincs segítségem,gyerekeim felnőttek,mindenki éli a saját életét.Annak idején leszázalékoltak,csak más segítségével tudok lenni.Se bevásárlás ,ha orvosra van szükségem,vagy visznek,vagy az jön.Lényeg a lényeg,én már semmi kiutat nem látok,a gyerekeim ha beszélnek vele akkor bűnbánó,de velem nem.mikor idejöttem,neki már meg volt a telek,utána együtt kezdtünk bele az építkezésbe.Most ha felhozom a válást,a válasz:mindenki annyit visz, amennyit hozott.Mire van nekem jogosultságom?Eltartásra szoruló gyerek nincs.Mennyibe kerül a válás levezénylése,és mivel kicsi a jövedelmem,mit tud javasolni!Várom megtisztelő válaszát!köszönet érte!!!

  2013. 06. 30. - 14:58
 • Suzy hozzászólása:

  T Ügyvéd ur!

  Szetternék el válni 17-éves házas vagyok de lakás a házasság előtti tulajdonom és minden az én nevemen van a férjem nem tud fel mutatni számlát semmiről csak azt hogy dolgozott mint kisiparos. követelhet a lakásomból valamit nem ujitottunk rég fel semmit és nem is cseréltünk.1,5 – éve szét mentünk 5-honapja külföldön van szeretnem el küldeni de nem megy nincs közös gyerekünk sem. Kérném a válaszát!
  Üdv: Zsuzsanna.

  2014. 02. 20. - 19:33
 • pasmina hozzászólása:

  Tisztelt ügyvéd ùr! Tanàcsàt szeretném kérni. 31 éves vagyok és 10 éve èlek együtt a férjemmel. Ebből 3 éve vagyunk hàzasok. Szeretnék elvàlni de a férjem addig nem hajlandò különköltözni amíg nem intézem el a valast. A fizetesem a minimalbert sem eri el es nem tudnam kifizetni a valas koltsegeit. Raadasul a ferjem elmondta hogy biztos nem jelenik meg a targyalasokon. El tudom e intezni ezt nelkule? Es lehet e kenyszeriteni a valas utan a koltozesre? Nincs kozos ingatlan es a szuleimnel lakunk; de felek tole mert allandoan fenyegetozik es nem tudom hogy meddig hajlando elmenni. A szuleimmel nem vagyok jo viszonyban es nem segitenenek. Szoval van eselyem arra hogy megszabaduljak a ferjemtol?

  2014. 09. 27. - 13:12
 • Zsanett hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Szeretnék elválni a férjemtől,aki nem magyar állampolgár,és tudomásom szerint már nem is tartózkodik Magyarországon.Próbáltam vele felvenni a kapcsolatot, de sajnos nem sikerült.Az állandó lakcímét, tartózkodási helyét nem ismerem. Gyerekünk és közös vagyonunk sincs.
  Ügyvéd Úr, szeretném megkérdezni ebben az esetben mi a teendő, a válás menete?
  Válaszát előre is köszönöm.

  2015. 02. 02. - 02:14
 • Zsuzsa hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  7. éve külön élek a férjemtől. Ha anyukám által ajándékba kapok most 2015-ben egy ingatlant, akkor a férjemnek is tehet rá szert? Ez vonatkozik egy gépkocsira is. Ha most 2015-ben veszek egy gépkocsit, akkor abból is igényt tarthat?
  5. éve egy élettársi kapcsolatban élek. 2014-ben bejelentkeztem állandűó lakosként élettársam lakásába.

  Előre is köszönöm a válaszát.
  Üdv: Zsuzsa

  2015. 07. 07. - 14:24
 • Ibolya hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd úr!
  Szeretnék elválni a férjemtöl,közös ingatlanunk és két gyerekünk van.
  Sajnos félek már töle mert elég indulatos .
  Szeretném megkérdezni,hogy ilyen esetben ,mit tudok tenni és milyen
  lépéseket tegyek ,hogy minnél gyorsabban le zárodjon .
  Segítségét előre is köszönöm.

  2016. 05. 08. - 10:18
 • Hajni 28 hozzászólása:

  Üdvözlöm
  Érdeklődnék hogy mit tehetek, be akartam adni a válopert, de a volt férjem állitása szerint nincs semmilyen lakcime, csak egy település szintű (ezt nem hiszem el), valahova biztos kapja a leveleit de nem mondja meg hova, el akarok válni, a biroságra bementem a 30000ftal, meg minden papírral ami kell, de azt mondták ha nem tudom akár a levelezési címét akkor ki kell fizetnem plusz 30000 ezret egy kinevezett gondnokra, aki eljár helyette. De nekem nincs annyi pénzem mrntességet nem kapok mert van munkahelyem
  Tehetek valamit? Másik nővel él, mégsem akar segíteni hogy elváljak tőle
  Mit tehetek? Köszönöm válaszát

  2016. 12. 19. - 18:38
 • ERZSI hozzászólása:

  T.ÜGYVÉD ÚR !
  VÁLNI SZERETNÉK /DE RÖVID ÚTON / 50 ÉVI HÁZASSÁG UTÁN / MÁR RÉG MEG KELLETT VOLNA TENNEM /, MERT EMBERHEZ MÉLTATLAN AZ ÉLETEM. A FÉRJEM VISZONT NEM AKAR, VALÓSZÍNŰLEG A HALÁLOM UTÁNI EGY ÉVIG FÖL SZERETNÉ VENNI A NYUGDÍJAMAT. SZERETNI NEM SZERET. EZ ÉV FEBRUÁRJÁBAN ROMLOTT MEG VÉGLEG A KAPCSOLAT, AMI TART A MAI NAPIG. EGY HÁZBAN, DE KÜLÖN LAKÁSBAN ÉLÜNK, ÍLYEN ÁLLAPOTBAN VETTÜK MEG A LAKÁST ANNO. A FÉRJEM 2016. FEBRUÁRBAN IDE HOZOTT A LAKÁSÁBA EGY NŐT, AKIT FELBÉRELT, HOGY JÁTSSZA EL A SZEREPET. A FÉRJEM SZERINT CSAK ENGEM AKART ÁTNEVELNI, DE EZT VELEM NEM KÖZÖLTE. EGY NAPON HATALMAS TAKARÍTÁST VÉGZETT, FASÍRTOT SÜTÖTT, ELMENT, MAJD MEGJELENT A NŐVEL, AKI 5 ÓRAHOSSZÁIG MARADT A LAKÁSBAN.NAGY VIGADALOM HALLATSZOTT ÁT, MAJD SÖTÉTEDÉSKOR A NŐ ELMENT, A FÉRJEM EGY DARABON ELKÍSÉRTE, MAJD AMIKOR HAZAJÖTT BEJÖTT A LAKÁSOMBA, ÉS KÖZÖLTE, HOGY MEGKÉRTE A KEZÉT. /MELLESLEG A FÉRJEM 77 ÉVES, A NŐ 51/. MÁSNAP SZINTÉN ÁTJÖTT A LAKÁSBA, ÉS KÖZÖLTE VELEM, HOGY Ő EZT A NŐT IDEHOZZA. NA AKKOR EGYMÁSNAK ESTÜNK FIZIKAILAG IS. /ERRE Ő MA AZT MONDJA, ERRE NEM EMLÉKSZIK /. NAPOKON ÁT ŐRÜLT VESZEKEDÉSEK VOLTAK. MELLESLEG 40 ÉVE ELJÁR ” A VILÁG MAGYARSÁGA” C. ÚJSÁG SZERKESZTŐSÉGÉBE, AHOL ZÁRT AJTÓK MÖGÖTT NÉHÁNY EMBERNEK ELŐADÁSOKAT TARTANAK TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT, VAGY LELKI TÉMÁBAN. NA OTT A FÉRJEM TÖBB NŐI ELŐADÓVAL VALAMILYEN KAPCSOLATOT TARTOTT, HOSSZABB, RÖVIDEBB IDEIG, AMINEK AZ VOLT A LÉNYEGE, HOGY A LEGUTOLSŐ NŐ PL. BESZERVEZTE A NUGABEST-HEZ, AHOL KB. 800.000.-FT ÉRTÉKBEN VÁSÁROLTATTAK VELE EGÉSZSÉGJAVÍTÓ TERMÉKEKET, UTÁNA PEDIG A BESZERVEZÉSI JUTALÉKOT EZ A LÉLEKMASSZÁZS C. ELŐADÁST VÉGZŐ NŐ FELVETTE. EGYSZER NYÁRON ELMENTEM VELE A SZERKESZTŐSÉGBE, AHOL MÉG NAGYOBB SOKK ÉRT. AKKOR TUDTAM MEG, HOGY EZZEL A NŐVEL, ÉS FIÁVAL KAPCSOLATOT TARTANAK, A FÉRJEM KÖVETTE ŐKET, MÁRMINT AZ ÚJSÁG SZERKESZTŐSÉGÉT BÁRMERRE IS VETETTE IS A SORS ŐKET. MA ÚGY TUDOM NEM JÁR A SZERKESZTŐSÉGBE- CSAK TITOKBAN – , DE JÁRATJA AZ ÚJSÁGJUKAT, ÉS HA NEM ÉRKEZIK MEG IDŐBEN HATALMAS PÁNIKBA ESIK. SAJNOS BENNEM MEGINGOTT A BIZALOM, FÉLTÉKENY LETTEM, VAGY INKÁBB DÜHÖS. VESZEKEDÉSEK UTÁN ÁLLÍTJA, HOGY EZEKHEZ NINCS KÖZE, DE AZ HOGY AZ ÚJSÁG KIADÓJÁNAK SORSA, ANYAGI PROBLÉMÁJA MIATT AGGÓDIK, – EZ ÉPPEN MOST ISMÉT GYANÚS LETT NEKEM – , ÚJABB VESZEKEDÉSEKET VETÍT ELŐRE, LEGSZÍVESEBBEN AZONNAL FELVERNÉM ÁLMÁBÓL, ÉS SZÁMONKÉRNÉM. ELSZÓLTA MAGÁT, HOGY A KIADÓ / A NŐ / PANASZKODOTT, HOGY MEGJELENT NÁLA EGY BORGŐZÖS ÚR, ÉS KÖZÖLTE, HOGY ÖVÉ A HÁZ, ÉS NEKIK MENNIÜK KELL., ÉS MÁS AZ ÚJSÁG TÖRDELÉSÉT IS HÁZILAG, A FIA VÉGZI. HÁT KÉRDEZEM ÉN, HONNAN TUDJA EZEKET, MOST AKARTAM SZÁMONKÉRNI, DE MÁR SÖTÉT VAN NÁLA, NEM TUDOM KIBÍROM-E, HOGY NE ZÖRGESSEK BE HOZZÁ 3/4 10-KOR. CSAK AZ A BAJ, HOGY MAGAS A VÉRNYOMÁSOM, ÉS EZEK A KIBORULÁSOK VESZÉLYESEK. NA EZÉRT AKAROK ELVÁLNI, DE GYORSAN SZERETNÉK ! KÉRDÉSEM, HOGY ILYEN IDŐS KORBAN NEM VÁLASZTANÁNAK EL AZZAL AZ INDOKKAL, HOGY MÁR VAGY 30 ÉVE MEGSZAKADT AZ ÉRZELMI KAPCSOLATUNK.MI VAN AKKOR, HA Ő – MINT HANGOZTATJA IS – NEM AKAR VÁLNI. AZT HALLOTTAM, HOGY A KERESETET ABBAN A KERÜLETBEN KELL ELŐTERJESZTENI, AHOL EZ A SZERENCSÉTLEN HÁZASSÁG MEGKÖTTETETT. VAGYONMEGOSZTÁSI GONDOK NINCSENEK, MERT MINDKETTEN ÁTÍRATTUK A GYEREKEKRE, CSAK HASZONÉLVEZETI JOGUNK VAN. A GONDOM AZ, HOGY EGY VÁLÁS UTÁN CSAK AKKOR TUDNÉK GYÓGYULNI, HA NEM LÁTNÁM, KÜLÖNBEN ÁLLANDÓAN BOSSZÚT FORRALNA ELLENEM . EBBEN A KORBAN MÁR ÚJ ÉLETET KEZDENI NEM LEHET – 70 ÉVES VAGYOK – HA MEG ÍGY MARAD MINDEN AZ IDEGEIM HAMAROSAN FELMONDJÁK A SZOLGÁLATOT.
  ÜDV.: ERZSI

  2016. 12. 20. - 21:53
 • Csaba hozzászólása:

  Tisztelt ügyvéd Úr!

  Következő kérdéssel fordulok önhöz:
  Édesanyám,édesapám között megromlott a házastársi viszony.(papíron még házastársak,de nincs köztük még élettársi viszony sem)
  Egy búcsú levelet hátrahagyva hagyta el a családot 13 évvel ez előtt.
  Azóta nem találkoztak-semilyen kapcsolatuk nem volt.
  Édesanyám maradt a családi házban ami 50-50% tulajdonban van a részükön.
  Ő fizette a házzal kapcsolatos összes felújítási,karbantartási velejáró költségeket.
  Most édesapám felkereste anyámat és 3 millió forintot kér,amibe mi bele is egyeztünk,hogy kifizetjük és lezárjuk végre ezt a történetet és akkor édesanyám tulajdona,haszonélvezője lezs a háznak 100%-ban.
  Elő is készítette az ügyvédnő a papírokat és apám közölte a szerződés ismertetése közben,hogy csak a tulajdon jogáról hajlandó lemondani 3 millió ellenében,haszonélvezeti jogáról nem.

  Mi ilyen esetben a teendő?
  Hogyan lehetne leghamarabb pontot tenni az ügy végére?
  Az édesanyám egy percet sem tudna vele egy légtérben tartózkodni.
  Milyen úton kellene elindulni?

  állásfoglalását előre is köszönöm

  2017. 10. 08. - 17:01

Itt tud hozzászólni!


Válás

A legördögibb válási csapda

Hogyan kerülheti Ön el?

Válóper

Az ingyenes minikönyvem azonnal az Öné lehet. Hová küldhetem?

Keresztnév:
E-mail cím:
válás válóper

Az erről szóló minikönyv INGYEN az Öné lehet. Hová küldhetem?

válóper válás

Legfrissebb cikkek

válóper válás

Az erről szóló minikönyv INGYEN az Öné lehet. Hová küldhetem?

válóper válás
-->

Hogyan kezeljem a párommal a konfliktusainkat?

válóper gyerektartás vagyonmegosztás gyermektartás

INGYEN az Öné lehet. Hová küldhetem?

Ajándék 117 napos tanfolyam a házas- sági konfliktusok kezeléséről

házasság felbontása bontóper

INGYEN elvégezhető. Hová küldhetem?

Békében együtt CD-csomag

vagyonmegosztás válás

Az Ön és társa közötti konfliktusokkal kapcsolatban lehet tenni!

Tovább a részletekhez >