Ajándék e-book!

Azonnali ajándék!

INGYENES könyv és tanfolyam
a házassági konfliktusokról

Küldhetem ezeket Önnek?

Igen, kérem!
válás válóper tanácsok

Gyerektartás: meddig jár?

Figyelem! Ez a cikk több mint 60 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak és nem a hatályos joganyagot tartalmazzák!

Meddig jár a gyerektartás?

Felnőtt a gyerek, tizennyolc elmúlt. Most akkor a gyerektartás meddig jár? – kérdezik tőlem sokan, ezért nézzünk egy rövid áttekintést erről a témáról!

Meddig jár a gyerektartás?

Nem biztos, hogy csak addig, amíg gyerek a gyerek!

1) Az Ön gyereke – függetlenül attól, hogy nagykorú, azaz betölti a 18. életévét, de legfeljebb 20. életévének betöltéséig – tartásra jogosult akkor, ha középfokú iskolai tanulmányokat folytat.

2) A gyermek nagykorú és munkaképes, továbbtanul, és szükséges tanulmányai indokolt időn belüli folytatása érdekében a tartásra rászorul, erről lásd a következő alcímet.

3) Szintén jár a gyerektartás, ha azt a nagykorúvá lett gyermek egészségi állapota, betegsége, vagy munkaképtelensége indokolja. Ilyen helyzetekben orvos szakértői vélemény alapján köteles a szülő a gyermek teljes tartására vagy számára részleges tartás-kiegészítés biztosítására.

Tanul a gyerek, akkor egészen pontosan meddig jár a gyerektartás?

Szükségesnek minősül a gyermek által folytatott tanulmány, ha az az életpályára előkészítő szakképezettség megszerzéséhez szükséges képzés vagy tanfolyam, vagy felsőfokú végzettséget biztosító főiskolai/egyetemi tanulmány (alap- és mesterképzés), vagy  felsőfokú szakképzés, s az említett képzést a gyermek folyamatosan végzi. A szükséges tanulmányok folyamatosságát nem érinti a jogosultnak fel nem róható megszakítás.

Ha a gyermeket a középiskola befejezése után a választott életpályára előkészítő tanfolyamra, főiskola, egyetem nappali tagozatára felvették, a tartásra kötelezett (és erre képes) szülő nem hivatkozhat arra, hogy a nagykorúságát elért gyermek inkább létesítsen munkaviszonyt, amely révén a tanulmányai költségeiről, valamint a megélhetéséről maga gondoskodni tud.

Fontos! Még a második szakma megszerzését célzó tanulmányok is szükséges tanulmányoknak minősülnek, ha az első szakma gyakorlása egészségügyi szempontból a gyermek számára veszéllyel jár (BH 1999/24.).

A továbbtanuló gyermek képzését biztosító intézmény a tartásdíj fizetésére kötelezett szülőt – kérelmére – köteles tájékoztatni a tanulmányok végzésének fennállásáról vagy megszűnéséről. Így a szülő meggyőződhet arról, hogy az általa tartott gyermek ténylegesen tanulmányokat folytat-e az intézményben.

“Rossz tanuló, rossz a viszonyunk. Ilyenkor meddig jár a gyerektartás?”

Nem köteles a szülő tartani (támogatni) a szükséges tanulmányait folytató munkaképes, nagykorú gyermeket, ha

1) a gyermek a tartásra érdemtelenné válik (pl. a tartásra kötelezett szülővel kellő indok nélkül nem tart kapcsolatot),

2) a gyermek tanulmányi és vizsgakötelezettségének rendszeresen, önhibájából nem tesz eleget,

3) ezáltal a szülő saját szükséges tartását, vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné.

A tartásdíj fizetés ellenében a gyermeknek kötelessége, hogy a tanulmányait a tőle elvárható legjobb eredménnyel végezze annak érdekében, hogy a jogszabályban biztosított kedvezményeket (tandíjkedvezmény, ösztöndíj, stb.) kiérdemelje, s ezzel a szülő tartási terheit adott esetben enyhítse.

Ha a továbbtanuló nagykorú gyermek betöltötte a 25. életévét, a szülő csak rendkívül indokolt esetben kötelezhető a tartásra.

Gyerektartás megszüntetése iránti kereset

Amennyiben a gyerektartás összegéről a bíróság döntött korábban, úgy külön keresettel kell kérni a bíróságtól, hogy szüntesse meg a gyermektartásdíj fizetési kötelezettséget.

A keresetben meg kell említeni és indokolni, hogy a nagykorúvá lett gyerek hol dolgozik, saját jövedelemmel rendelkezik és emiatt a gyermektartásdíj fizetése szükségtelenné vált. A nagykorú gyerek munkába állása ugyanis a tartás megállapításának alapjául szolgáló körülményeket lényegesen megváltoztatta.

Válás

A legördögibb válási csapda

Hogyan kerülheti Ön el?

Válás konfliktus

Az ingyenes minikönyvem azonnal az Öné lehet. Hová küldhetem?

Keresztnév:
E-mail cím:


350 hozzászólás

Én is hozzászólok!

 • Papek Zsófia hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  2001-ben váltam el. A lányunkat nálam helyezte el a bíróság és 12000 Ft fix összegű tartásdíjat itéltek meg.
  Nem részletezem hogy ez az összeg mire volt elég. A lányom idén betöltötte 18. életévét, sikeresen leérettségizett.Tanulmányait fizetős magán felsőfoku intézettben szeretné folytatni amivel az apja nem ért egyet ezért nem hajlandó anyagilag segíteni őt a tanulmányaiban. Igy a lányom jelen pillanatban munkát keres, hogy előteremtse a tanuláshoz szükséges tandíjat.E pillanatban még nem dolgozik.
  Én egyedül nem tudom a teljes tandíjat kifizetni.
  A volt férjem felmentési kérelmet nyújtott be a bíróságra azzal, hogy a gyerek nem tanul már és vele nem egyeztetett a jövőjével kapcsolatban, ami nem igaz csak amit a gyerek szeretne azzal ő nem ért egyet.
  Október 15-én lesz a tárgyalás.
  Azt szeretném megkérdezni mik az esélyeink a tovább fizetésre és mivel készüljek a tárgyalásra?
  Válaszát előre is köszönöm!

  Papek Zsófia

  2010. 09. 15. - 22:07
  • Nagy Katalin hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd úr,

   2004-es válásom óta én nevelem három gyermekemet, és az lenne a kérdésem, hogy meddig jár a tartásdíj:
   ha két ikerlányom nyáron tölti be 18. életévét, de mivel egyrészt évvesztesek, így az egyik 2012-ben fog érettségizni, másik mivel 0. évfolyamra is járt 2013-ban, és utána szeretnének továbbtanulni is felsőfokú oktatási intézményben.
   Fiam 2015-ben érettségizik. Volt férjemmel nagyon jó a kapcsolat, csak szeretném, ha tisztában lennénk a továbbiakban is a tartásdíj megfizetésének kötelezettségeiről, jogairól..
   – másik kérdés, hogy ha férjhez menne időközben az elvált és jelenleg tartásdíjban részesülő édesanya, akkor is jár tovább a tartásdíj a három gyermekre, míg felsőoktatási intézményben tanulnak tovább? tudtommal a tartásdíj a gyermekeknek jár.. előre is köszönöm megtisztelő válaszát!
   N. Kati

   2011. 05. 16. - 13:20
  • Gyulai Ferenc hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd úr!
   Kérdésem a következő lenne,melyre kérném megtisztelő,válaszát.
   Fiam aki 1992 máj.04-én született,2012.juniusában fejezné be a kötelező,tanulmányait. Békéscsabán,a Trefort Ágoston Szakközép iskolában tanul. Elejétöl fogva rendesen fizettem a gyermektartást,melyet először én saját magam álapítattam meg,majd válásomkor a bíróság határozott meg. Kérdésem az lenne,hogy ha az idén befejezi a tanulmányát,végleg,ami egy szakmát ad neki,de ő másodszakmát is szeretne kitanulni,kell-e tovább fizetnem a tartásdijat Juniusi hónap után?
   Sajnos azt tudni kell hogy az édesanyja gátolja a gyermekkel a kapcsolat tartásomat. Szeretném ha rendbe jönne a kapcsolatom a fiammal,de a mamája mindíg akadályt görget elénk. Úgyérzem hogy a fiam nagyon befolyásolható. E miatt is nehéz rendeznem vele a kapcsolatomat. Várom megtisztelő válaszát.
   Tisztelettel: Gyulai Ferenc. Tiszakécske.

   2012. 02. 26. - 16:24
   • Andrea hozzászólása:

    Tisztelt Ügyvéd Úr!

    Párom lányai az egyik most februárban töltötte be a 16. életévét a másik lány áprilisba lesz 12 éves. Mindig együtt jönnek hozzánk, illetve a párom autóval megy értük, ami egy hétvégén 11.000,- Ft-ot jelent. Tavaly kérvényeztük a gyámhatóságot, hogy had jöjjenek egyedül -a vonatuk a nyugatiba jönne és a másik vonat onnan indulna Dabasra, ahonnan autóval m ár át tudná hozni az apuka őket. Ennek költségét természetesen mi állnánk ami egy hétvégére 3000,- Ft. lenne. Ha busszal jönnének akkor pesten még villamossal az Árpás hídtól a népligetig kellene menniük, szerintünk ezért lenne jobb a vonat mely már a korszerüek küzé tartozik, piros hosszú vonat jár mindkét vonalon, ahol az első kocsiba ott a vezető és a kalauz is. A gyámhatóság tavaly az anya kérésére elutasította kérelmünket, mivel az édesanya azt mondta, hogy ehhez még kicsik. Ebben az évben már nem tudjuk elhouni Őket kéthetente, mert nincs sajnos rá pénzünk és az anyukqa nem engedi el őket. Kérem segítségét, hogy ilyen esetben mit lehet tenni.

    2012. 03. 09. - 11:01
   • Ané Edit hozzászólása:

    Tisztelt Ügyvéd Úr !

    Férjemnek első házasságából van egy lánya, aki most tölti be a 20.életévét. Rendszeresen vonják tőle a gyerektartást, havi 10.000,- Ft.-ot. Információink szerint a lány befejezte az iskolát, állás nélküli. Köteles-e a férjem még fizetni a gyerektartást, és meddig ? Kezdeményezheti-e a férjem a tartás megszüntetését? Sajnos sem a lánya sem a volt felesége nem veszi fel a telefont.

    Üdv. Ané Edit

    2013. 01. 09. - 15:44
    • B. Jella hozzászólása:

     Tisztelt Ügyvéd Úr!
     Lányom augusztusban lesz 19 éves és iskolába szeretne járni. Van már egy 2 hónapos kisfia, akit egyedül (azaz velem) nevel. Én házasságban élek. Kell-e a volt férjemnek gyermektartásdíjat fizetni, ha a lányunk újra iskolába (nappali) megy?

     Válaszát előre is köszönöm.

     2014. 02. 22. - 20:23
    • Zoli hozzászólása:

     Tisztelt Ügyvéd Úr!

     Érdeklődni szeretnék hogy fiam idén májusba szerzi meg első OKJ szakmáját és szeptember elején tölti be a 18. életévét!Meddig kell fizetnem gyerektartást illetve ha másodszakmára menne kell e tovább?

     Előre is köszönöm válaszát!

     2017. 01. 01. - 11:36
    • Yuya hozzászólása:

     Az én férjem pont így van ezzel neki is van egy 20 éves lánya ő Szegedre jár jó tanuló minden hónapba 35000 ft ot fizet a férjem mint gyerektartás most van egy 1 éves kislányunk a nagylány már keresőképes de dolgozni lusta arra vár mindig hogy apátol jöjjön a pénz

     2017. 08. 28. - 15:52
   • marcsi hozzászólása:

    Tisztelt Ügyvéd Úr!
    A fiam 2013 juniusban végzett rendszergazda képesítést szerzett. 2013 februárban jelentkezett főiskolára.De sajnos augusztusban jött az elutasító levél, hogy államilag támogatott képzésre nem vették fel. Az exem kérte a bíróságon a gyerektartás megszüntetését júniustól. De augusztusban én is voltam a bíróságon, hogy szeptembertől kérem a gyerektartás törlését. Én azért szeptembertől kértem, mert ha felvették volna főiskolára akkor folyamatos lett volna a hallgatói jogviszonya és a gyerektartás is.
    Azt szeretném kérdezni, hogy az exem a három hónap gyerektartásdíj összegét kérheti- e tőlem, hogy fizessem vissza neki. Ami havi 15 000 Ft. A fiam állandó munkát nem talált. Nyári munkát végzett, ahol október 19 ig maradhat, mert ember hiány van. Egyszerűsített munkaszerződéssel dolgozik.
    Szeretném megtudni milyen eséllyel indulok a tárgyalásra? Visszakövetelheti a 3 havi tartásdíjat?
    Sürgős válaszát várom, mert 10.03.-án lesz a tárgyalás. Sajnos csak most találtam rá erre az oldalra.
    Segítségét köszönöm.
    Marcsi

    2013. 09. 30. - 11:21
    • ria48 hozzászólása:

     Tisztelt ügyvéd Úr!
     Abban kérem a segítségét hogy van egy 22 éves lányom,aki kereskedelmi gimnáziumot végzett érettségivel,most főiskolára jár.
     A Tescóban mint pénztáros dolgozik alkalmanként.
     1995 ben váltunk el azóta rendszeresen fizetek gyerektartást,amit a bíróság állapított meg havi 15 000 ft ban,én 20 000 ft-ot fizettem idáig.
     Sajnos a lányom egyáltalán nem tartja velem a kapcsolatot,csak akkor csörgetett meg,ha véletlenül késett a gyerektartás!
     Ugy hallottam,hogy az első szakma megszerzése után már nem kell fizetni!
     Ezért kérem az Ön segítségét,hogy mi a teendő ilyen esetben?
     Válaszát előre is köszönöm!
     Tisztelettel Mária

     2016. 03. 16. - 09:42
  • Bárdos zita hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!
   A nagyobbik lányom 22-éves 2012. 06.29-én kapja meg az oklevelét.2012.07.02-án lesz keresőképes.Azt szeretném kérdezni öntől, amennyiben nem tud jelenpillanatba még elhejezkedni mert még nincs munkahelye ,magáról még nem tud megfetelően gondoskodni,abban az esetben ,lehetőség van-e a bíróságtól a tartásdíj tovább folyósítására.Mielőbbi válaszát előre is köszönöm.

   2012. 06. 11. - 10:49
   • Petr hozzászólása:

    Tisztelt Ügyvéd Úr!

    Lányom informatikai szakon leérettségizett, majd második szakmát is tanul. Annak befejezése időpontjáig kell fizetnem a gyerektartást, illetve, ha ez után még mindig továbbtanul akkor is kell még fizetnem?

    Tisztelettel:
    Peter Tamás

    2016. 01. 28. - 21:51
    • Laci hozzászólása:

     Tisztelt Ügyvéd Úr!
     Van egy 21 éves lányom, 2005-ben elváltam, azóta fizetem a gyermektartás díjat. A lányom két éve leérettségizett, utána elvégzett egy OKJ-s tanfolyamot. Egész nyáron nem helyezkedett el, arra hivatkozva, hogy nem veszik fel, mert nincs gyakorlata. Segítettem neki a szakmájában elhelyezkedni, dolgozott egy napot, és rájött, hogy nem akar ebben a szakmában dolgozni, inkább elvégez még egy két éves OKJ-s nappali tanfolyamot. Kérdésem, hogy köteles vagyok-e még gyermektartásdíjat fizetni utána? A szakmájában nincs olyan egészségügyi körülmény, amely miatt nem tudna dolgozni, csak egyszerűen nem tetszik neki. A volt feleségem követeli a gyermektartás díjat.
     Előre is köszönöm a válaszát!
     Üdvözlettel: László

     2016. 09. 15. - 09:14
  • Majozs hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!

   Abban szeretném a segítségét kérni, hogy páromnak van egy fia előző házasságából. Az anya meg akarja vonatni a gyermek láthatását jó indok nélkül, kommunikációs problémákra hivatkozva. A kérdésem az lenne, hogy ha a bíróság úgy dönt, hogy megvonja a láthatás jogát, kell -e gyermektartást fizetni? Válaszát előre is köszönöm.

   Tisztelettel: Majozs

   2013. 02. 12. - 09:51
  • Mr.Jervnick Williams. hozzászólása:

   Hello,

   Mi egy jogos pénzt hitelező hírű. Első jogos kölcsönt mindig is nagy problémát jelent a fogyasztók, akik gazdaságilag Needs.Nationwide kölcsönt nyújtók akkreditálása megtörtént a hitelező
   tanácsot adni hitelek 3%-a helyi és nemzetközi ügyfelek számára. nekünk adták a kiváltság, hogy megfeleljen a pénzügyi probléma needs.The hitel nem megáll ön-ból szerzés a kölcsön van szüksége, és nem tett különbséget a hitelezési iparban. Adunk hitelt kezdve a $ 5 és $ 5,000 maximum 000,00, 000,00 a rászoruló személyek pénzügyi támogatást, hogy van egy rossz hitel-vagy pénz kell fizetni számláit, hogy fektessenek be a vállalkozások, stb

   Nyújtott szolgáltatások a következők:

   Refinanszírozás **
   * Home Improvement
   Beruházási hitel **
   * Adósság konszolidáció
   * Business Hitelek
   * Személyi kölcsönök
   * Nemzetközi hitelek.

   Email: jervnickloanhome@globomail.com

   Upon válasz, alább Hitel igénylőlap

   1. Teljes név ………
   2. Ország ………..
   3. Állami …………….
   4. Foglalkozás ……….
   5. Telefon …….
   6. Életkor ……….
   7. Célja hitel ……….
   8. Családi állapot ……
   9. Sex ……………
   10. Havi jövedelem ……….
   11. Mennyiség szükséges …………
   12. Hitel Időtartam …………….

   A visszaigazolást ezeket a részleteket, küldök neked egy jól kiszámított feltételei az összeg, amit igényelnek.

   Üdvözlettel,
   Mr.Jervnick Williams.

   2013. 02. 21. - 09:24
  • Zsuzsa hozzászólása:

   Szia! Tudomásom szerint, gyerektartást nem lehet visszakövetelni. Nálunk, apám próbálta meg ezt, s a bíróság elhajtotta. Addig, amíg nem volt keresetem (1983. szeptember hónapról beszélünk, akkor létesítettem munkaviszonyt), addig járt a gyerektartás. Október hónapra már nem, hiszen addigra már volt jövedelmem. Persze, 500,- Ft-ról beszélünk, ez akkor apámnak – feltehetőleg – sok volt, de járt, és anyám egyedül nevelt kettőnket. Szerintem, bíróságra kellene menned, s kérni kell a gyerektartás megszüntetését, s a bírósági tárgyalás végéig, fel szokták függeszteni a gyerektartás utalását. Levonni levonja a munkáltató – akit írásban értesít a bíróság -, de letétbe helyezi a bírósági döntés végéig. Aztán, ha döntött a bíró, akkor a letét sorsa eldől. Vagy elutalják az anyának, vagy visszakapod. Ez az én tapasztalatom, mert ezzel (is) foglalkozom, s nap, mint nap látom, a hozzánk (munkáltatóhoz) beérkező bírósági határozatokból. Remélem, tudtam segíteni.

   2013. 02. 26. - 08:54
  • Csóka István hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!
   Nagyobbik fiam 18 éves múlt most márciusban és középiskola 3.osztályába jár.
   Fizetésemből vonják a 16-16% gyerektartást amely most már csaknem 100000Ft-ra rúg a 2 gyerek után.
   2009-ben új kapcsolatomból született egy gyermekem amelyet élettársammal nevelünk együtt
   Nagyobik gyermekem nem hajlandó velem tartani a kapcsolatot, iskolai eredményeit eltitkolja,mivel megbukott 2 tárgyból félévkor is.
   A kérdésem az lenne,van-e lehetőség a nagyobbik gyerek után fizetett tartásdíj csökkentésére,figyelembe véve az új kaocsolatból született gyermekre valamint a nagyobbik gyerek elutasító magatartására

   Köszönettel Csóka István

   2013. 04. 23. - 10:11
   • Baba hozzászólása:

    T. Ügyvéd Úr!

    18 eves lesz a fiam.Jelenleg tanul,es jövőre is nappalira fog még járni: utolsó éves lesz.
    A volt férjem azt mondja,hogy a fiam 18.. születésnapja után nem fog gyerektartást fizetni,mert nem “köteles”
    Milyen esetben igaz ez,es ténylegesen elmaradhat a fizetés”

    Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel : Baba

    2014. 11. 08. - 20:05
  • Balogné Czirják Zsanett hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!

   Férjemnek van egy 18,5 éves lánya aki az édesanyával él Svájcban. A gyerektartást eddig mindig rendben fizettük, de jelen pillanatban a párom munkáját elveszítette tele vagyunk hitellel. A két közös gyermekünk megélhetését szem előtt tartva (5 éves és 10hónapos) úgy gondoltuk hogy megszüntetnénk a gyerektartást ha lehet. Úgy tudjuk hogy a lány az első szakmáját már kitanulta gyors talpalón. A gyermek láthatásáról nem gondoskodott sohasem az édesanya és a tartásdíjat is csak az édesanya anyukája azaz a nagymama vette át és költötte el. Kérem segítsen mit tehetünk. A másik probléma hogy nem irattattunk vele papírt a rendszeres tartásdíj megfizetéséről. Vissza tud ezzel élni a Svájci anyuka?

   Ha jól értelmezem a fenti írást akkor 18 életévét betöltött gyermek után csak akkor kell fizetni gyerektartást ha a gyermek nem dolgozik és első szakmáját tanulja, vagy nem befolyásolja az édesapa és jelenlegi családja megélhetését?

   Köszönöm nagyon várom válaszát

   Balogné Czirják Zsanett

   2013. 06. 26. - 13:59
  • Júlia hozzászólása:

   Tisztelt ügyvéd úr!

   Volt férjem külföldön dolgozik, magas keresettel, de csak annyit fizet, amennyit minimum díjként megállapított a bíróság 13 évvel ezelőtt. 3 gyermekünk egyetemen tanul, nagyon nehéz anyagilag leltartani őket. Kérdésem: érdemes-e bíróságra mennem, mivel 13 éve a fizetésének 50%-át a gyerekekenek ítélték.

   Köszönettel:Júlia

   2013. 09. 06. - 22:38
  • Király Lajos hozzászólása:

   Tisztelt ügyvéd úr

   2012-ben elváltam a feleségemtől,azóta ő neveli 20 éves fiamat. Aki 2013 júniusban végzett a közép iskolai tanulmányaival( érettségi) Tanulmányokat nem folytat.Munkahelyet még nem talált. Az után érdeklődnék hogy hogy jár e neki a tartás díj és ha igen akkor meddig?

   tisztelettel király lajos

   2013. 10. 14. - 09:57
  • Eke Dóra hozzászólása:

   Tisztel Ügyvéd Úr!

   Fiam betöltötte a 19.életévét, de mivel öt osztályos gimnáziumba jár, csak most fog érettségizni és felvételizni. Egyetemre szeretne menni, ahová remélem fel is veszik, de nagy valószínűséggel csak a költségtérítéses verzióra.
   Apjától a gyerek öt éves korában elváltam, azóta a gyereket én nevelem, volt férjem pedig a bírósági végzés alapján havonta fizeti a gyerektartást (akkor 40,000 forintot állapítottak meg, ami az évek során 66,000 lett az infláció miatt). Eddig folyamatosan volt munkaviszonya, de most úgy tűnik, hogy jövő hónapban el fogja veszíteni a munkáját és azt üzente a gyerekkel, hogy ezek után ne számítsak gyerektartásra. Nem tudom ezt mennyire vegyem komolyan, de szeretnék utánajárni, hogy továbbra is kötelessége-e fizetni a gyerektartást. 20 éves munkaviszony alatt végig jól keresett és tudomásom szerint most is sok végkielégítést fog kapni, (amit viszont Ő másra tervez költeni, nem a gyerekére), valamint több ingatlan és autó tulajdonosa is.
   Nekem sajnos van egy jelzálog az ingatlanomon és nincsen megtakarított pénzem, vagyis nagyon is szükségem lenne a gyerektartásra továbbra is. A továbbtanulást még így is csak diákhitel igénybevételévek fogjuk tudni megoldani. Ebben az esetben továbbra is kötelezhető-e a volt férjem a tartásdíj fizetésére?

   Nagyon köszönöm.

   Üdvözlettel:

   Eke Dóra

   2014. 04. 10. - 16:14
  • zoli hozzászólása:

   Tisztelt Uram!
   A válásunk után gyerektartást fizetek, fizettem. A gyermek már 22 éves. Még mindig vonják a gyerektartást. Semmi hír nem kaptam felőle. DE a gyermeket 2000 óta nem sikerült látnom, mert az édesanyja nem engedett közelébe. ??? Hova forduljak?

   2015. 11. 12. - 13:07
  • Ágota hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!
   2015 március hónaptól fizet gyerektartást. 15 éves a lánya több mint 300 óra igzolatlan órája van már kicsapással is megfenyegették az anyját de továbbra sem hajlandó iskolába járni. Köteles a párom így is gyerektartást fizetni hogy nem jár a lány iskolába? Kétségeink vannak mivel a lány még kiskorú. Válaszát köszönöm előre is.

   2016. 02. 19. - 18:45
  • Martin hozzászólása:

   Kedves Zsófia! 12000? a családi pótlék? Az Önre eső 12000? A családi adókedvezmény összege? Nos, mennyi is az a 12000? 45-50 000? Annak elégnek kell lennie… Gondolkodjon!!

   2016. 04. 15. - 17:06
  • Laura hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvédnő!
   Hogyan alakulhat a tartásdíj fizetése, mértéke, ha a férjem minimálbéren van bejelentve ám mindemellett zsebbe több százezer forintot kap fizetésként. Kamionos cégnél dolgozik.
   Válaszát előre is köszönöm!
   Tisztelettel: L.L.

   2017. 02. 27. - 22:00
  • Bánó hozzászólása:

   Lányom nem államilag támogatott egyetemre jár külföldön.
   Meddig jár a gyermektartási díj?
   Azonos az államilag támogatottal?
   Félévenként 600000 FT a tandíj

   2018. 01. 09. - 11:17
 • Puskás Mátyás hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Köteles vagyok-e még fizetni tartásdijat, ha 20 éves gyermekem négyszer kezdett újra középiskolát, vagy bukott, annyit tudok hogy még csak 2. osztályos, a 18 éves lányommal most jár egy osztályba. Miután én is albérletben lakom, a feleségem pedig rokkant nyugdijas, nagy megterhelés már felnőtt gyerekeimnek, akiknek már élettársuk is van – számukra még mindig gyermektartást fizetni. Aki négyszer kezdett új osztályt, szerintem már alkalmatlan a tanulásra!

  2010. 10. 06. - 17:59
  • Csala Zoltán hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!

   Érdeklődni szeretnék a fiam betöltötte a 18-ik életévét./2012.11.02-én/.
   A fiam nem tudta befejezni a 2éves szakiskolát /évet is ismételt/ a saját hibájából,lusta a volt nem járt be az iskolába stb stb.
   Pillanatnyilag,nem csinál semmit és nem is akar semmi erőfeszitést tenni annak érdekében,hogy folytatná a tanulmányait ill.kezdjen mágával valamit!

   Köszönöm várom mielőbbi válaszát!!

   2013. 02. 28. - 10:05
   • Bencz László hozzászólása:

    Tisztelt Ügyvéd Úr!

    Már 7 éve elváltunk, de mivel nagykorú gyermekem a BGF-re jelentkezett közgazdasági szakra mely 3,5 éves fizettem a közös megállapodás szerinti gyermektartást. Ez év júliusban lesz a fiam 25 éve. Sajnos a főiskolán nem tanult elég szorgalmasan így először matematika miatt kellett évet ismételni, most pedig statisztika miatt.
    A kérdésem az lenne, hogy kell-e fizetnem a gyerektartást 25 é kora felett is ha a tanulmánya neki felróható okból húzódik? Ha minden jól megy 2015 őszén fejezi be a főiskolát.

    Válaszát köszönöm: Bencz László

    2014. 03. 21. - 13:21
 • Varga Ilona hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  A párom 20-éves lánya befejezte a Pápai Gazdasági Szakközép iskolát,majd szeptemberben kiment Francia országba.Kértük hogy küldjenek egy iskolai papírt ami bizonyítja hogy nappali tagozaton jár.Kaptunk egy fénymásolt papírt amin az áll,hogy részt vesz egy “EUROTUR szakképző programban,ahol a lány egy “-Relais de Vincey-étterem alkalmazott tanulója.A programot A Bar-le-Duc-i Louis Prioux europai szakmunkás képző intézet szervezi.
  Kértük hogy akkor a szakmunkás intézettől kérjenek egy iskolai igazolást vagy bármilyen papírt ami a nappali tanulás folyamatosságát igazolja.Nem kaptunk,de közben kiderült hogy az étterem fizeti a szállást és étkeztetést plusz két műszakban dolgozik 550E-ért.Három hét munka és egy hét francia nyelv.Az is kiderült,hogy két műszakban dolgozik.A nagylánynak csak a bitzósítást kell fizetnie és az utazást.(diákja nincs)
  Így édesanyjának egy fillérjébe sem kerül a lány fenntartása……sőt.
  Kérdésem,hogy ezek után jogosan jár-e a gyerektartás?
  Van-e esélyünk ha bírósághoz fordulunk?

  Válaszát előre is köszönöm.
  Tisztelettel:Varga Ilona.

  2010. 10. 24. - 14:06
 • Lakatosné hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr! Köteles-e férjem gyermektartás dijat fizetni,ha a 17 éves lányom terhes és magántanulóként tanul? Tisztelettel:Lakatosné

  2010. 10. 30. - 13:41
 • Jeszenszki Erika hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Fiam áprilisban töltötte be a 18. életévét, még gimnáziumba jár jövőre érettségizik. Az édesapja augusztusban megszüntette a gyerektartás fizetését, összege 15 ezer forint volt. Nem tudom mi okból nem tájékoztatott. A viszonyuk nem felhőtlen, két éve nem beszélnek egymással. Egy kis semmiségen megsértődtek egymásra. Nem volt eddig semmi probléma a fizetéssel, 17 évig rendesen fizetett. Arra lennék kíváncsi, hogy jár-e még a fiamnak a gyerektartás, és mi a teendő? Nem igazán
  szeretnék a bírósághoz fordulni.
  Köszönettel: Jeszenszki Erika

  2010. 12. 10. - 07:51
  • Caio hozzászólása:

   Habe1r eme versenyt sajne1latos mf3don kiyhgaom: mind mese9lőke9nt mind je1te9koske9nt :S Ve1laszolne9k pe1r feltett ke9rde9sre: Harcműve9sz fegyvere: egy pe1rban forgatott fegyvert terme9szetesen pe1rban kapja a karaktert gondolva itt pe9lde1ul a Sai-ra!Tűzvare1zslf3 fegyverzete: Fegyverek e9rte9kei a norme1l hosszfakard e9s a tőre9. A fegyver kfclf6nleges kine9zete leginke1bb a hovatartoze1st jelke9pezi.Dzsambia: Ugyanaz a helyzet mint a tűzvare1zslf3 fegyverzete9ne9l!Boszorke1nymester illetve Boszihoz: Ide me1solne1m a karakter alkote1sbf3l az ide ve1gf3 re9szletet: Me9regkevere9s/semlegesedte9s ke9pzettse9ggel rendelkező karakterek szintjfcknek megfelelő adag e9s ke9pzettse9gfcknek megfelelő szintű me9reg (e9s ellenme9reg) előe1lledte1se1ra elegendő alapanyaggal rendelkeznek. Mindez igaz az alkedmie1ra a herbalizmusra is.Tf6rpe Be1rd: Erre van jf3 pe1r gondolatom de egy sem hivatalos. cdgy ebben a ke9rde9sben nem tudok segedteni.Tf6rpe Darton-lovag: daj-hit!!! Azzal sime1n megoldhatf3.Ha valamiben te9vedne9k legyetek szedvesek kijavedtani (Szervezők, KMek).

   2012. 07. 24. - 05:49
 • Szabó Zoltán hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvédúr !
  Van egy 20 éves nagylányom,aki után már évek óta fizetem a tartásdíjat (jövedelmem 25 %-át).A lányom nagykorú,rossz tanuló (csavarog,shoppingolni jár üzletházakba),a középiskolát még a mai napig nem tudta befejezni egy szegedi felnőttképző gimnáziumban,jelenleg is 2,5 a tanulmányi átlaga.A legfájóbb viszont az,hogy az anyja,illetve a nagyanyja tanácsára nem hajlandó velem kapcsolattartásra,még a köszönésemet sem fogadja – elfordítja a fejét és úgy megy el mellettem,vagy inkább átmegy az út másik oldalára.Leveleimre,sms-eimre nem válaszolt egyszer sem.Megélhetésem az utóbbi időben nehézkessé vált,a lakást terhelő jelzáloghitel és a 25 % tartásdíj levonása után a rokkantsági nyugdíjam kb.25 %-a marad meg nekem (27 e. Ft.), ebből kell a létfenntartásomat megoldani (élelmezés,rezsiköltség,gyógyszerek,stb.)Ezt még tetézi,hogy telhetetlen volt feleségem a tartásdíj megemelését kérte a bíróságtól.
  Köteles vagyok-e még fizetni tartásdíjat egy ilyen háládatlan és nemtörődöm gyerek után,ha igen,meddig ?

  Válaszát előre is megköszönöm.

  2011. 01. 03. - 12:33
  • Holbak Krisztina hozzászólása:

   TISZTELT ÜGYVÉD ÚR
   AZT SZERETNÉM KÉRDEZNI, ÉLETTÁRSAM KB.10 ÉVE VÁLT EL A FELESÉGÉTÖL.BIROSÁG MEG ÁLLAPITOTT 2 GYEREKRE 8000FT.DOLGOZOT TÖBB HELYEN DE A GYEREKTARTÁS MINDIG IDÖBEN ELKÜLTE.JOBB MUNKA AJÁNLATOT KAPOT,IGY A GYEREKTARTÁSDIJÁT FELEMELTE 25000FT.MINDEN HONAPBA MEGKAPJÁK,5 ÉVE VAGYUNK EGYÜTT MINDEN JOL ALAKULT A GYEREKEKEL,TARTOTUK TELEFONON A KAPCSOLATOT EGY ÉVBEN EGYSZER HAZA TUDOT UTAZNI A PÁROM.MIND A 2 GYERMEK KERÉKPÁT KÉRT NAGY NEHEZEN MEG VETTÜK,KARÁCSONYRA NEM SOKKAT DE PÉNZT KÜLTÜNK.2ÉVE MEGROMLOT AKAPCSOLAT ANYJA BEFOLYÁSOLJA NEM TUDOM.A NAGYOBIK 18 ÉLET ÉVÉT TÖLTÖTE NEM VETÉK FEL FÖISKOLÁRA.GYEREKTARTÁS UGYAN UGY MEGKAPTÁK.VÁLASZRA VÁRVA MILYEN ISKOLÁBA JÁR A GYEREK NAPPALI VAGY ESTI. SEMMI ANYÁT SEM TUDTUK EL ÉRNI,TELEFON SZÁM AMIT ADOT FÉRFI VETTE FEL ÉS TAGATA.A GYEREKTARTÁS TOVÁBBRA IS UTALJUK.EZ ÉV JANUÁRBAN FACCBOOK LÁNYA ÜZENT NEKEM A GYEREKTARTÁS NEM JÖTT MEG.APJÁT HIVJA VISSZA HIVJA BESZÉLJENEK DE SEMMI.VISSZA IRTAM APÁD UTÁNA JÁR OTP NÉL.IGY CSUSZTUN,DE FEBUÁRBAN 2 HAVIT KAPTAK.KORHÁZBAN VOLTAM OPERÁLTAK ALBÉRLETBEN LAKUNK SAJNOS 1HONAPAL TARTOZUNK DE IDÖBBEN SZOLTUNK MEG FOGJÁK KAPNI UGYAN UGY A GYEREKTARTÁST KÜLDJÜK.MOST KAPTUNK BIROSÁGI IDÉZÉST GYEREKTARTÁSDIJ FELEMELÉSÉT 6 HONAPRA VISSZAMENÖLEG SZORIT AZ IDÖ EBBEN A HONAPBAN LESZ.
   .AZT IRTA SOHA NEM VOLT HAJLANDO MEG MONDANI MUNKÁLTATOJÁT ÉS JÖVEDELMÉT.AZ ELMÚLT IDÖSZAKBAN ANNYI GYEREKTARTÁST FIZETETT AMENNYIT Ö GONDOLT.DE MIVEL MÁR AZ ELMÚLT HONAPOKBAN EZT SEM TETTE.EZ NEM IGAZ BANI ÁTUTALÁS MEG VAN .PÁROMNAK NEM JELEZTE SZÁNDÉKAIT.MOST NYÁRON UTAZIK HAZA NAGYOBBIK LÁNY 20 ÉVES MEGTUDJA TOVÁBBRA IS JÁR A GYEREKTARTÁS.MOST DERÜLT KI HOGY SZEPTEMBERTÖL MEGY FÖISKOLÁBA.AKKOR 2ÉVI GYEREKTARTÁSSAL MI VAN AKKOR NAGY VOLT A CSEND ELTÜNTEK. VÁLASZÁT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM
   TISZTELETEL HOLBAK KRISZTINA.

   2011. 06. 04. - 13:20
 • Szabó Zoltán hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvédúr !

  Előző kérdésemhez tartozik,hogy a bírósági tárgyaláson az ügyet tárgyaló bírónő tőlem mindenféle pecsétes aláírt hivatalos papírt kér tanúvallomásokkal alátámasztva,a volt feleségemtől meg semmit.Amit az az ártatlan nagy szemekkel a hasára ütve sokszor valótlanságot bejelent a bírónőnek az feltétel nélkül elfogadja,bizonyítania hivatalos dokumentumokkal nem kell.
  Lehetséges-e az,hogy ez betudható annak a felfogási problémának,hogy a férj (apa) lehet csak negatív,illetve a volt anyósom a bíróságon dolgozott nyugdíjazásáig,sokszor vitt “ajándékokat” is (bontott csirke,vagy kacsa,hurka és kolbász) az ott dolgozók némelyikének.

  Hova szaladjak,kihez forduljak !!!???
  Jövedelmem nem teszi lehetővé,hogy ügyvédet fogadjak.

  Tisztelettel:
  egy kisemmizett,meghurcolt
  volt férj és apa

  2011. 01. 03. - 13:08
  • OLÁH-FALUVÉGI MÁRIA hozzászólása:

   Kedves Zoltán !!
   Sajnálatal halom hogy ,nem csak mi vagyunk ebben a helyzetben mint őn !
   Mintha a saját történetünket olvastam volna :(
   Ugyan ez van velün mi bár mit csinálunk, bármilyen papirt viszünk be a birónönek azt nem fogadja ell ,de amit a volt feleség “mond “az ugy van nem kell alátámasztania semiljen papiral ,tanuval stb
   Én nem értem hogy van ez !?
   A volt feleség teljesen kisemizte a kocsit át íradta az anya nevére ami a rérjem nevén volt az sem számit a 35.000 000ft ház is az ővé és még a nagy gyerektartás 2 gyerek után és a kölcsönüket is mi fizetük ki amit az anyosnak lett felvéve és le tagadták hogy nem tudták mire let felvéve !!!
   Ja 10-éve külön vanak és még mindig tárgyalásokra járunk hol ezért hol azért mert álandoan perel valamiért és mindent meg itél a Tisztelt bírónö!!!!!
   Mi SZombathelyen vagyunk ,jo lene fel veni önel a kapcsolatot ,ha nincs elenére !! az e-mail cimem maria1975@indamail.hu
   Tisztelettel :OLÁH-FALUVÉGI MÁRIA

   2011. 09. 09. - 19:54
   • kovács éva hozzászólása:

    Tisztelt Ügyvéd Úr! Azt szeretném megkérdezni Öntől, hogy férjem meddíg köteles gyerektartást fizetni a 16 és 13 -éves gyermekei után? Egy városban lakunk és a gyerekek az anyukájuk hatására még az utcán sem köszönnek édesapjuknak.Erről a megállapításomról igaszságügyi szakértői véleményünk is van,. Anyuka kérte mert nem akarta, hogy a gyerekek bármiféle kapcsolatot tartsanak velünk. 6 éve váltak el.Ez az állapot azóta tart. Hát nemértem, hogy ez milyen jog az édesapának.

    2012. 02. 06. - 15:27
    • Zoltán Nagy hozzászólása:

     Kedves Kovács Éva! Ha sikerül valami infót kapni, kérem majd ossza meg velem, mert detto a szituáció!
     3 éve a feleségem (ex) gondolt egyet és elköltözött. Onnan persze Én voltam a szemét, gennyláda….stb az egész faluban. A bíróságon 40% gyerektartást ítéltek a 2 lányomnak. Idővel új kapcsolatom lett, házassággal és egy 3. kislánnyal. Ekkor kértem a GYT leszállítását a jogos 33,34%-ra. Ellenben mivel ugye egy FIX összeget is meg kell határozni (ami jelenleg is 54.000ft) azt már a bíró nem hagyta jóvá – mert szerinte az egy JÖVŐBE MUTATÓ VÁRATLAN ESEMÉNY.
     Mondta ezt arra, hogy cukros vagyok, és ugye ha bármi gond van akkor ugye a tavalyi rendelet alapján MAX 5000ft/nap a távpénz…vagyis egy hónapban kb. 100.000ft. Így ugye a fix összeg ebben az esetben már nem 33% nem 40% hanem 54% lenne. Én is hivtakoztam arra, hogy lehet hogy az ex ápoló…és 120 a fizetése, de tudomásom van róla, hogy mennyi “paraszolvenciát” tesz zsebre. Tehát nem elég, hogy valótlant állít, de még “adót is csal”. Senkit nem érdekelt!!! De Én igazoljak mindent 3 példányban. A gyerekek? A középső lányom 1 éve nem volt nálam!! A nagyobbik utoljára karácsonykor (jött az ajándékért)…..Soha nem hívnak fel, nem akarnak jönni (anyai-nagyanyai behatás). Nekem már nem gond….beletörődtem. Ellenben ha Ők így állnak hozzám, akkor miért is fizetek Én bármit is??? ráadásul úgy, hogy a kicsinek (most lesz 2 éves) nem tudom megadni azt, amit a másik kettőnek!! Hiszen a fizetésem maradék 66%-a elmegy a rezsire, hitelekre……és ha a felségem nem dolgozna enni sem tudnánk! Előre is köszönöm ha megoszt bármilyen infót. 18 éves korukig nem akarok jogi herce-hurcát. De az bizonyos, hogy ilyen hozzáállással fejjék inkább az anyjuk új hapsiját…. Sajnos ez van! A közvélemény szerint minden elvált apa egy szemétláda. ……mint írom nálunk az EX ment el nagyképűen…..(azóta az apja is kirúgta, az anyja is kirúgta, most albérletbe lakik….. )
     Köszönettel: Nagy Zoltán

     2012. 06. 12. - 15:17
 • Horváth Nóra hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Párom két felnőtt (17 és 20 éves) gyermeke után tartásdíat, illetve rokontartást fizetünk. Mint most megtudtuk, egyikük sem él az anyjukkal.
  Jár-e a tartásdíj abban az esetben, ha nem élnek közös háztartásban?

  Köszönettel:
  Horváth Nóra

  2011. 01. 05. - 13:17
 • Annus Tünde hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Gyermektartásdíj fizetési kötelezettséggel kapcsolatban lenne kérdésem:
  Férjem két előző házasságából 1-1 gyermek után fizetünk tartásdíjat. A nagyobbik fiú 18. évét töltötte, jelenleg középiskolai tanuló. Férjemnek 5 éve egyáltalán nincs vele kapcsolata. A váláskor a volt feleség megtiltotta a gyermek láthatását, ekkor férjem minden létező lehetőséget végig járva hiába kapott láthatást, a volt feleség cirkuszai miatt a gyermeket ritkán láthatta, majd végül sikerült a volt feleségnek teljesen elvadítani a gyereket. Időnként a férjem próbálta a kapcsolatot felvenni velük, de csak akkor álltak kötélnek, ha nagy bevásárlással vagy extra kiadásokkal ez jócskán megspékelte, sőt csak a vásárlás ideje alatt lehetett együtt a gyermekkel. Egy ideig ez ment is, de erre ráunva a férjem már csak a megítélt (fizetéséből levont) összeget adta. Ezek után már sem telefonra, sms-re nem reagáltak.
  Férjem új házasságba lépett (ahol ismét született egy gyermek) s ekkor a kapcsolatot teljesen megszüntette a volt feleség, semmilyen megkeresésre nem reagált sem Ő, sem a gyerek. Sajnos a második házasság is válással végződött, ott is gyerektartást fizet a férjem (a váláskor megállapított fix összeget). A nagykorúvá vált gyermek tartása és a másik, de még kiskorú gyermek tartása jelentős összeget ró családunkra.
  Kérdésem az, hogy meddig köteles a férjem a nagykorú, de tanulmányait végző gyermek után tartásdíjat fizetni, úgy, hogy vele semmilyen kapcsolatuk nincs, szerintünk érdemtelen arra, hogy minden jövedelméből jelentős összeggel támogassuk Őt. Férjem jövedelme hivatalos, jelentős túlmunkát végez hivatalosan, hogy tartani tudjuk a lépést, fenntartsuk a családunkat.
  Szeretnénk ebből jogszerűen kilépni.
  Szerintünk eddig igen méltányosak és megértőek voltunk, amiért viszont nem járt semmi…

  Köszönettel:
  Annus Tünde

  2011. 01. 11. - 14:04
 • Török Imre hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Elvált apa vagyok, két gyermekem az édesanyjuk egyedüli szülői felügyelete alatt van. Fiam márciusban betölti a 18. évét. Tavaly télen félévkor elküldték a gimnáziumából magatartási problémák miatt, azóta nem látogat iskolát, sem nappalit, sem mást (esti, távoktatás). Nem is vállalt munkát (= nem dörömbölt a munka az ajtaján), anyjával él, elvan mint a befőtt. Kérdéseim, hogy a 18. születésnapja után…
  1.) …ilyen feltételek mellett köteles vagyok-e fizetni a gyerektartást? Ha igen, akkor legalább lehet-e csökkenteni az összeget?
  2.) Ha (pl. ősztől) ismét iskolát fog látogatni, kell-e folytatni a gyerektartás fizetését? Ez független-e attól, hogy nappalin tanul-e (azaz CSAK tanul), vagy kereső munka mellett tanul?

  Előre is köszönettel:

  Török Imre

  2011. 01. 17. - 19:23
 • Semegi Zoltán hozzászólása:

  T.Ügyvédúr!
  Fiam egyetemre jár, szeptember óta.Tanulmányai előmenetele, nem megfelelő.
  Három tárgyból nem tudott gyakorlati jegyet szerezni, ezért nem vizsgázhatott.
  Az egyetem érdeklődésemre semmiféle felvilágosodást nem adott,a fiammal kapcsolatban. Féléves vizsgáit,nem teljesítette,mégis tovább jár az egyetemre…
  Tudtommal esélye sincs arra,hogy az elmaradt vizsgáit, majd később bepótolja.
  Mindenképp, évet kell ismételnie. A színlelt “iskolába járást”, meddig kell nekem gyermektartás címén finanszíroznom? Mit tehetek,hogy legalább fél évre,mentesüljek,a tartásdíj fizetése alól.
  T.:Semegi Zoltán

  2011. 01. 19. - 09:59
 • Páli Erika hozzászólása:

  Tisztelet Ügyvéd Úr!

  Férjem első házasságából született egy fiú gyermek, aki már a 21 éves is elmúlt.
  Még mindig a szakközép iskola 3. osztályába jár. (a 3. osztályt már harmadszor kezdte el), jelenlegi információim szerint Ő már fizetős tanuló.
  Nem a szellemi képességei miatt bukott ennyit.
  A férjemnek meddig kell még fizetni a gyermektartásdíjat?őre is
  Válaszát el köszönöm.

  Tisztelettel:

  Páli Erika

  2011. 01. 23. - 11:57
 • Kováts Erzsébet hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd úr!
  Férjemtől elváltam, lányunkat ő, fiunkat én neveltem. Mindketten felsőoktatásban tanultak. Lányom a különválásunk után 3 hónapig járt az egyetemre, majd saját hibájából abba hagyta a tanulmányait. 6 év után az apja most pert indított, követeli az elmaradt tartásdíjat és jogtalan vagyonosodással feljelentett. Most tudtam meg, hogy a lányom egy év múlva újból kezdte az egyetemet és le is diplomázott. Szeretném tudni, hogy jogos-e a követelése, mivel a lányom egyetemi időszaka alatt nem jelentkezett, hogy kérje a tartásdíjat, lányommal és férjemmel a kapcsolatot nem tartottam. Fiam a lányom előtt egy évvel lediplomázott. Én 6 éve perelem a férjemet a fiam után járó elmaradt gyermektartásdíj miatt. Az újrakezdett egyetem folyamatos tanulmánynak számít-e.
  Köszönö válaszát

  Üdvözlettel
  Kováts Erzsébet

  2011. 01. 28. - 04:26
 • V.László hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Bírósági határozat alapján fizetem gyermekeim után a gyerektartást.
  Lányom befejezte egyetemi tanulmányait ( de jelenleg még nem dolgozik), legalábbis diplomát szerzett.Ezzel nappali tagozatos tanulmányait befejezte? Ha másoddiplomát is akar szerezni, akkor továbbra is kell fizetnem a gyerektartást ( 22 éves felnőtt nőről van szó) ???
  Mit kell tennem az iskolalátogatási papírral? Ügyvédhez kell mennem, hogy a bíróság határozatot hozzon a gyerektartás törléséről? Ennek mi a díja? Mennyi az átfutási ideje? Amíg a bíróság dönt, addig is vonni fogják a gyerektartást, annak ellenére, hogy a gyerek már nem is tanul?
  Segítő együttműködését előre is nagyon köszönöm.
  Tisztelettel: V. László

  2011. 02. 01. - 19:52
 • Ildikó hozzászólása:

  Kedves Ügyvéd Úr !
  Fiaim 22 és 24 évesek, egyedül nevelem őket. Válásunk óta apjuk gyerektartást fizet nekünk. Van még 2 kisebb korú gyermeke. Mindkét fiam egyetemen tanul, a nagyobbik orvosin.
  Meddig kell a gyerektartást fizetnie, ha a nagyobbik 24 éves, és várhatóan tovább tart a tanulása, mint 24 életév?!
  Jelenleg bíróság előtt kéri, hogy a nagyobb (még iskolás) korú gyermekem után ne kelljen fizetnie, és a kisebbik után is mérséklést kér, arra hivatkozva, hogy a kisebb gyermekei tanulása anyagilag veszélyeztetve van.
  (Megjegyzés, mind a ketten pedagógus fizetésből élünk, ugyan ő igazgatóhelyettesi fizetést kap. Mellékes e, hogy pl. lovat is tart.)

  Meghallgatásomat köszönöm! Ildikó

  2011. 02. 20. - 19:13
  • Levi hozzászólása:

   Milyen sok mocsok pasi van! Lóra telik, luxus autóra telik, gyerekre nem? 10-20 ezres tartásdíjakat sajnálnak, de soknak azért futja cigarettára, ivászatra. Szégyen!

   2011. 06. 10. - 19:18
 • T. András hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr !
  1998 óta fizetek elég jelentős összegű gyermektartást 16 és 15 éves gyermekeim után. A kérdésem, hogy köteles vagyok-e nagylányom után fizetni, ha édesanyjától nagymamájához, majd amikor már a nagyszülők sem bírtak vele barátja családjához költözött és élettársi kapcsolatban él. A középiskola első osztályát másodszor járja. Jár-e olyan gyermek után gyermektartás aki ugyan középiskolába jár, 16 évesen élettársi kapcsolatban él ( az édesanyja jóváhagyásával ) és a gyermektartást az édesanya veszi fel és költi el. Illetve kérdezném még, hogy az édesanya megszegi-e a jogerős bírósági végzést azzal, hogy a nevelésére bízott fk. gyermeket szülői felügyelete alól kiengedte, ha igen akkor milyen jogi lépéseket javasol.
  Tisztelettel:
  T. András

  2011. 03. 02. - 18:04
 • puklusné hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  A férjem előző házasságából két fia született.A nagy most májusban érettségizik.A bíróság 12500Ft gyerektartást ítélt meg.A két fiú egyáltalán nem tartja a kapcsolatot az apjukkal semmilyen formában.Igy nekünk a nagyobb fíúra meddig kell még fizetnünk.Érettségi után 5-6.éven marad.Így is fizetnünk kell,ha ő igy viselkedik az apjával?A nagy fiút 2010 juniusáig mi neveltük válás után,csak a barátnője miatt odaköltözött az anyjához,mert ő szabad életet ad neki.Sem nyelvvizsga, jogsi,főiskola…Válaszát előre is köszönöm.Puklusné

  2011. 03. 07. - 13:12
 • mariann hozzászólása:

  2010 05 28-án váltam el a férjemtől,közös fele-fele arányban lévő lakásunkat most sikerült értékesíteni9,5 MFt-ért.Két közös gyermekünk van .Szeretném tudni ,hogy a volt férjem részének a fele a gyermekeket illeti-e meg?A gyermekek velem élnek .Még egy kérdés :a volt férjem értékesíteni szeretné a tulajdonában lévő ingatlant /öröklésből származik/ez érinti-e a gyermekeinket,vagy ahhoz semmi közünk nincs?

  2011. 03. 16. - 10:09
 • Ági hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  A férjem házasságából van egy 20 éves fia és most fejezi be a tanulmányait , tudtunkkal nem tanul tovább.meddig jár a tartásdíj nekik és mikor kell a bíróságra be adnunk a megszüntetésre a papírokat.Most május júniusba végez.Ha mégis tovább tanul akkor csak átképzésre megy ez a párhónapos iskolára ,akkor is kell még utána fizetnünk?Válaszát köszönöm!Kissné

  2011. 04. 14. - 14:56
 • Kata hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Kérdésem a következő: 2 éve váltam el, egy gyermekem van.Az exemmel állandóan veszekednem kell, a gyerektartásért. Egy fontos kérdés nem lett tisztázva a bíróságon. Ha a szünetek felét az apukánál tölti a lányom, arra az időre ha ott van jár-e a gyerektartás? És hogyan tudom behajtani rajta?Most ott van nála egy hete és azt követeli tőlem hogy én fizessek. Tudtom szerint ez teljesen jogtalan. Tehát ha nálam van elhelyezve a gyermek, és jogosult vagyok gyerektartásra amiben természetesen megegyeztünk a váláskor, akkor az függetlenül attól jár, hogy épp nála van a lány? Nagyon fontos lenne tudnom, hogy mit tehetek? Állandóan késik a fizetéssel, és ha szólok érte rámförmed, hogy már megint a pénze kell.Ami jár az jár. Vagy nem jól gondolom?

  Köszönöm.
  S Kata

  2011. 04. 21. - 21:24
  • Iris hozzászólása:

   Itt nem egyszerűen a klutste1tuszrf3l van szf3, hanem arrf3l, hogy ki tud a fante1zie1nknak ire1nyt mutatni. De nem is csak a mienknek, hanem e1ltale1ban az embereke9nek. A SF e9s fantasy mintha ke9ptelenne9 ve1lt volna erre. Nem tudom, itt ezt hogy e9rted? Nekem csak ne szabje1k meg az ire1nyt, majd e9n megkeresem De fe9lre a tre9fe1val, a le9nyeg: ami neked kifulladt, az me1snak olyan, mint egy csillagrombolf3 ami betf6rt a he1lf3szobe1ba. Vagyis mindenki me1st tart kirobbanf3an fajnak, mindenki me1s irodalmi vonulat fele9 hfaz. c9n pl. ime1dom a cyberpunkot, minden hibe1je1val egyfctt (persze Gibson ne1lam is megszűnt cp edrf3 lenni az Idoruval ), medg van aki nem ke9pes befogadni. c9s nem aze9rt, mert maradi , hanem mert nem jf6n be neki e9s ke9sz. Szf3val nem kell elve1rni, hogy mindenki azonosuljon ezzel a fantasztikum kifcresedett elme9lettel (tudom hogy nem ez volt a sze1nde9kod, de akaratlanul is ez jf6n le). Te edgy e9rzed, de e9n pl. nem. De az is igaz, hogy a fenti szerzők műveit nem ismerem (kive9ve a korai Gibsont). Minden alkotf3 hozze1teszi a saje1t re9sze9t az ege9szhez, e9s ettől lesz sze9p a kare1csonyfe1nk, amit fantasztikumnak hedvunk.

   2012. 10. 01. - 11:44
  • Vica hozzászólása:

   Kedves Kata!

   Ha kapott választ, kérem küldje el nekem is!

   Köszönöm!

   2014. 06. 22. - 14:42
 • T.János hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr! Azzal a kérdéssel fordulok önhön,hogy kinek kell kérvényezni a gyerektartás megszüntetését. Várom válaszát.Tisztelettel:T.János

  2011. 04. 30. - 09:25
 • Cservenák Dorottya hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd úr!
  Gyermektartási kötelezettség megszüntetése iránti keresetet nyújtottam be a Bírósághoz. Indokaim a következők voltak: 23 éves leánygyermekem évek óta semmiféle kapcsolatot nem tart velem, anyagi helyzetem és egészségi állapotom az utóbbi két évben teljesen megváltozott és saját megélhetésem veszélyezteti a rám rótt kötelezettség, havi 40oooFt !!!!
  Legfontosabb azonban a helyzet, amivel csak most szembesültem ,ebben kérném szíves tanácsát, segítségét.
  Lányom a négy éves középiskolai tanulmányai után, 2 éves OKJ-s képzésre iratkozott be 2oo7-ben, informatika szakon a Nyíregyházi Főiskola szervezésében. A két éves képzést elvégezte, azonban 2oo9.júniusban a záróvizsgán megbukott, az őszi pótvizsgán szintén sikertelen volt, így szakmai bizonyítványt nem kapott, ami az egész képzés hiábavalóságát jelenti.
  2010.júniusban és októberben lett volna lehetősége két alkalommal is pótvizsgára, de ott már meg sem jelent.
  Mindezek ellenére 2009.szeptembertől szintén fizetős nappali képzésre iratkozott be a Szent István Egyetem humán erőforrás szakára, annak ellenére, hogy mind levelező, mind távoktatási lehetőség is adott lett volna.
  Mint említettem velem, mint tartásra kötelezett szülővel a gyermek, semmiféle kapcsolatot nem tart, ezért csak most jutott tudomásomra, hogy az előző iskolát milyen eredménnyel zárta, vagyis nem fejezte be.
  Arra kérem tisztelt Ügyvéd urat erősítsen meg, vagy cáfoljon meg, ha rosszul gondolom, de úgy érzem, hogy teljesen feleslegesen fizettem és semmiképpen nem tekinthető a jelenlegi tanulmányok folytatása a szakmai előmenetel érdekében történő folytonosságnak.Tisztelettel: Cs.Dorottya

  2011. 05. 04. - 14:57
 • Szili Csaba hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Lányom idén érettségizik és felvételizik,remélem sikerrel teljesíti mindkettőt.
  Tisztában vagyok azzal ha felveszik akkor továbbra is kell tartásdíjat fizetnem.
  Mivel gyermekem betöltötte a 18.életévét inkább neki utalnám a tartásdíjat(amennyiben felveszik),hiszen ez az összeg a gyermek és nem a volt házastárs tartására vonatkozik.
  A kérdésem az lenne,hogy megtehetem és ha igen akkor milyen lépéseket kell tennem ez ügyben?
  Ha ezt megtehetem,akkor volt feleségem,biztos bíróságra fog menni,hogy másik gyermekemre nagyobb összeget kapjon.Kisebbik gyermekem minden nap iskola után hozzám jön nálam ebédel,tanul,tőlem megy el edzésre és csak este 6 és 8 között megy ki édesanyjához (mondhatnám csak aludni jár oda) illetve minden hétvégén nálam van.
  Szeretném megkérdezni,hogy kérhetem-e a közös felügyeletet?

  Tisztelettel Szili Csaba

  2011. 05. 14. - 07:03
 • Fekete István hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Elvált férj vagyok 2 kérdésem is lenne:
  Korhatárilag azaz hány évis koráig vagyok köteles gyermekem után gyermektartást fizetni?
  Rokkant nyugdíjas vagyok sajnos és a járulékot kapom,abból is köteles vagyok fizetni?
  Tisztelettel:
  Fekete István

  2011. 05. 15. - 10:59
 • Etényi Zoltán hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Elvált 47 éves férfi vagyok 1 kérdésem lenne: A bíróság 2010-ben tartásra kötelezett két nagykorú felsőfokú nappali tagozatos tanintézményben tanuló gyermekeim után. Visszamenőleg 2009. augusztus 1-től 2011.június 30-ig. Ami a jövedelmem 40%-át + fejenként 10.000-10.000 Ft(69.000 Ft összesen) míg az elmaradás le nem telik.
  Az lenne a kérdésem tisztelettel, hogy ha a felnőtt nagykorú lányom a nappali tagozatos tanulmányi alatt dolgozik(segédápolóként) és jövedelemmel rendelkezik ( ami után adózott is), akkor jogosan kérik-e a tartásdíjat tőlem? A nagykorú fiam is alkalom szerűen dolgozik, de ő nem “utolérhető”.
  Tisztelettel:
  Etényi Zoltán

  2011. 05. 23. - 19:55
 • W.A. hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd úr!

  Gyermekem nyáron lesz 19 éves (év-vesztes), idén fejezi be nappali tagozaton a szakközépiskolát, most érettségizik.
  Továbbtanulás terén OKJ továbbképzést választotta, olyan mértékben hogy még fogalma sincs hogy milyen területen.

  Kérdéseim:
  – Meddig kell fizetnem a tartásdíjat?
  – Amennyiben már nem vagyok tartásdíj kötelezett, mi a teendőm a megszünte- tés ügyében, illetve ez ügyben kell –e ügyvéd?

  Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

  W.A.

  2011. 05. 25. - 14:18
 • Vasas Tiborné hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvédúr!
  Azt szeretném kérdezni, hogy magántanulónak is jár e a gyerektartás?
  Férjem lánya tavaly szeptember óta magántanuló, mégis visszamenőleg kéri bírósági úton a volt felesége a gyerektartást.
  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel Vasas Tiborné

  2011. 05. 27. - 11:01
 • Imre hozzászólása:

  Tisztelt ügyvéd úr!
  azt szeretném megtudni, hogy 2007 óta fizettem gyerektartást, ez év májusáig. mivel hogy beadtam a megszüntetésről szóló keresetlevelet, mert lányom betöltötte 18 . életévét, tavaly novemberben. A bíróság meg is szüntette gyermektartási kötelezettségem.Azért mert gyermekem nem járt iskolába, rossz tanulmányi eredménye volt, sok igazolatlan hiányzása.Eddig 3 iskolába íratta be az édesanyja, de egyiket sem végezte el.Most hogy májusban megszüntették a gyermektartási kötelezettségem, ismét beíratta a lányomat egy 4. iskolába, aki most lesz 19 éves.Ezzel együtt újból kérni akarja a gyermektartásdíjat. Az lenne a kérdésem , hogy kérheti -e újból a gyermektartásdíjat?
  Előre is köszönöm.

  2011. 06. 07. - 17:39
 • Elek hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr !

  A volt nejemmel megegyeztünk!!!!! hogy a gyerektartást már nem fizetem tovább.
  Mivel a közös gyermekünk (20éves) szakmát szerzett és nem tanúl tovább , ezt le is írtuk.Két példány , két tanú , VAN MÁS DOLGOM. ? Gondolok itt a Bíroságra

  Üdvözlettel !

  2011. 06. 14. - 12:30
 • JB hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Szeretném megkérdezni, hogy a gyermekem idén érettségizik, és most nyáron
  tölti be a 19. életévét,megtehetem-e azt, hogy a születésnapja utáni hónaptól a gyermekem bankszámlájára küldöm a gyerektartást. Azt szeretném még megtudni,hogyha nem veszik fel az egyetemre a lányomat akkor automatikusan megszüntethetem a gyerektartás fizetését vagy a Bírósághoz kell fordulnom.A gyermekem a középiskola utolsó két hónapjában már esti iskolába járt ebben az esetben is köteles vagyok gyerektartást fizetni?

  Válaszát előre is köszönöm!
  JB

  2011. 06. 16. - 13:37
  • Darwin hozzászólása:

   Hirtelen felindule1sbf3l meteetgvm az ebook verzif3t, viszont nem te1je9kozf3dtam ele9gge9, e9s nem annyira tetszett, hogy csak valami epub forme1tumban lehetett letf6lteni, aminek az olvase1se1hoz egy industry standard-nak csfafolt, kisse9 ige9nytelen e9s nehe9zkesen kezelhető Adobe Digital Editions szoftvert kell.A kf6nyvről mage1rf3l majd ke9sőbb nyilatkozom.

   2012. 10. 03. - 08:49
 • Judit hozzászólása:

  Judit hozzászólása:

  Üdvözlöm!
  Élettársamnak előző házasságából 3 gyermeke született.A felesége 3 évvel ezelőtt közölte vele, hogy másba szerelmes, és költözzön el.Azóta kőkemény apaellenes nevelésben részesülnek a gyerekek.Olyannyira, hogy nem akarják látni az apjukat.Az ex feleség egy évvel ezelőtt férjhez ment, a férfi aki elvette, felvette a nő vezeték nevét, és ezáltal a gyerekeket is a nevére vette.(?)De, a biológiai apjuk nem mondott le róluk! Akkor hogy is van ez? Nem értjük a párommal.A gyerektartást rendszeresen fizeti az élettársam, bár a történtek miatt kezdi fontolgatni, hogy nem fizet többé, és hivatalosan lemondd róluk.Hisz nem láthatja a gyerekeit, sőt a gyerekek határozottan gyűlölködő magatartást tanúsítanak az apjuk iránt.Kérdésem a következő:Ha az ex feleség férjhez ment, akkor köteles a párom továbbra is fizetni? Főleg hogy a gyerekeket nem láthatja a fenti okok miatt? Milyen jogai vannak egy ily módon felszarvazott és kiebrudalt apukának? Kihez fordulhat , ? Vannak-e esélyei? Meglehet hogy már egy éve feleslegesen fizeti a gyerektartást, holott nem is kellene?
  Várom kedves válaszát.Előre is köszönöm.Üdvözlettel: Judit

  2011. 06. 21. - 21:32
 • Fehér István hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvédúr!
  6 éve váltam el, gyermekemet egyedül nevelem 15000Ft tartásdíjat kapott havonta.Lányom most érettségizett és a tanulmányait esti tagozaton folytatja tovább,diákmunkát szeretne mellette végezni.Kérdésem a következő lenne;Ebben az esetben is járni fog a tartásdíj ?
  Várom válaszát melyet előre is köszönök.Üdvözlettel István

  2011. 06. 27. - 20:14
  • Cseh Judit hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvédúr!
   16 éve váltunk el a férjemmel, a két lányomat 13 éves korukig én neveltem. Ezután a volt férjem ígéretekkel magához kecsegtette a lányokat, amiket a későbbiek során nem tartott be. A lányok most 17 illetve 18 évesek és egyáltalán nem tartják velem a kapcsolatot, mert az apa (és a nagymama) teljesen ellenem nevelte őket. Az lenne a kérdésem, hogy mivel az nagyobbik lányom már betöltötte a 18. életévét, jövőre fog érettségizni így meddig kell fizetnem a ráeső gyerektartást? Most van egy kiskorú gyermekem, akit egyedül nevelek, emellett még lakbért is kell fizetnem közalkalmazotti fizetésből.
   Válaszát előre is köszönöm!
   Tisztelettel: Cseh Judit

   2011. 07. 02. - 21:13
 • Kováts Gábor hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  2008-ban elváltunk. Lányom most, 2011. júniusban befejezte az egyetemi tanulmányait és jul. 09.-én veszi át a diplomáját. A “Bachelor” képzést 3 év helyett 5 év alatt végezte el, ezalatt mindvégig kapta a nem kis összegű gyerektartást. Az idén januárban lányom elmúlt 23 éves. Nyelv szakon végzett, gyakran ad nyelvórákat.
  Felvették a Master képzésre, így folytatja a tanulmányait.
  Meddig kell még fizetnem a gyerektartást? Közben kettő éve elmentem nyugdíjba.
  A “Bachelor” képzés számít az első diplomának, vagy ide számitandó a “Master” kurzus is?
  Több ügyvédet kérdeztem, de nagyon megoszlanak a vélemények.
  Tisztelettel kérem a segítségét.
  Kováts Gábor

  2011. 07. 03. - 18:13
 • Mária hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Kislányom 2011.júl. 18.-án betölti a 18. életévét.
  Még két éve van az érettségiig. (torna miatt később kezdtük az iskolát és nulladikba is járt nyelv tanulása miatt. (angol)

  Kérdésem, hogy meddig kell gyerektartást fizetnem? Azaz, kell-e még augusztustól is tovább fizetnem és ha igen, akkor meddig?!

  Köszönöm a válaszát:
  Üdv.: Mária

  2011. 07. 15. - 08:40
 • Pisti hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr !

  Szeretném megkérdezni,hogy béren kívüli juttatásokból /cafetéria/ is kell-e fizetni a megállapított 20-20% gyerektartást ?

  Válaszát előre is köszönöm !

  2011. 07. 21. - 21:25
  • Berecz Szilvia hozzászólása:

   Tisztelt Uram ! Berecz Szilvia a nevem arra gondolta önnök segítenek első szakmás leszek én bolti eladó szakma 2év külső gyakorlat volt 1 gyermek lesz mi a esélyem most májustól nincsen meló vizsga előkészítőre járok 2010/2011,2011/2012 április vége.

   2012. 05. 20. - 07:43
   • Janka hozzászólása:

    Vinsu kf6szf6nf6m a hozze1szf3le1st. Igaz terme9szetesen hie1ba tudom, hogy hogyan edrje1k jelet, mert bele kell hedmezni amit, ha a ngmayame1m nem tanedt meg akkor megszedvtam.. (De ez a legkevesebb,mert 2kp-n mfalna e9s egy előtf6ribe sem okoz gondot beleedrni. Sőt me9g jf3 szerepje1te9kos elem is. 3 fe9rfi felmegy a fogadf3 egyik szobe1je1ba. Az első a kardje1t tisztedtja. A me1sodik a me9reggel teli főzeteit lesi. A harmadik ke9nyelmes fcldf6ge9l a sze9ke9ben e9s azte1n hirtelen előveszi a kf6tőtűit e9s nekie1ll csine1lni egy se1lat, mert kf6zeleg a te9l ‘ xD)Viktor ha festőke9nt akarod lerajzolni az e1bre1kat akkor jf3 nagy e1llve1nyra lesz szfckse9ged. Vagy egyből legye9l graffitis e9s a falra nyomasd ezeket.

    2012. 07. 24. - 11:34
 • Linda hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Férjem 1998-ban elvált. Első házasságából két gyermek maradt a volt feleségénél. A gyerektartást letiltással kérte a válásnál, eddig nem is volt gond, mert a férjem dolgozott. Most már munkanélküli segélyt sem kap, semmilyen jövedelme nincs. A megállapított minimum gyerektartási összeget minden hónapban feladtuk az én jövedelmemből.
  A nagyobbik gyerek betöltötte a 2o, évét, befejezte az iskolát, szakmát szerzett. Most hallottuk, hogy beiratkozott nappali tagozaton érettségire. A kapcsolatuk nem alakult fényesen, nem is köszönnek, nem is találkoznak, nem a férjem hibájából. a kérdésem az lenne, hogy kell-e gyerektartást fizetni, és meddig?
  Köszönettel

  2011. 07. 22. - 19:12
 • Török Daniella hozzászólása:

  Tisztelt ÜgyvédÚr !

  A cikk elején olvastam ezt a néhány sort.: “Innentől kezdve azonban a gyerek olyan mértékben részesülhet csak tartásdíjban, amennyiben a kötelezett szülő saját szükséges tartásán felül azt megfizetni képes.”
  Ezt pontosan hogyan kell értelmezni ? Párom korábbi házasságából származó, akkor családba fogadott nagy lánya ( nem sajátja, a volt feleségéé ) 19 éves, most érettségizett, és felvették egy OKJ -s képzés keretében egy 2 éves iskolába. Párom jelenleg összesen 75000, -Ft-os gyermektartást fizet, 2 saját és a fent említett nagylány után ( 25-25-25000, Ft. ) Ezt a bíróság ítélte meg. Tehát továbbra is ezt az összeget kell fizetni a gyerekek után ? A nagylány után is változatlanul ?
  Válaszát köszönöm

  2011. 07. 25. - 18:53
 • Kovács Attila hozzászólása:

  Tisztelt ügyvéd úr!

  Kislányom 22 éves Budapesten okj-s végzésű varrónői, Szombathelyen 3 éves humán erőforrás diplomát szerzett. Most jelentkezett ezen szakma mesterkurzusára ugyanitt. Szeretném megkérdezni hogy meddig kell egyáltalán tartásdíjat fizessek?! Egészséges, mind a kettő szakmát gyakorolhatná. Az eddigi elvégzett iskoláiról még nem kaptam soha hallgatói jogviszonyról igazolást csak telefonon közölték mindig velem.Építőiparban dolgozom ahol télen nincs munka és nincs jövedelem sem. A kislány iskola mellett tudomásom szerint dolgozik. Kérem adjon tanácsot hogy mit tehetnék vagy meddig kell még egyáltalán fizessek, van e megoldás erre a problémára.

  2011. 07. 29. - 12:42
 • Krämer Edit hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Férjem előző házasságából született gyermeke idén februárban betöltötte a 18. életévét. A gyermektartásdíjat azóta is fizetjük. Voltak viták a volt feleséggel. Többször kellett mennünk bíróságra is, mert a “kedves” hölgy úgy gondolja, hogy azért , mert egyszer a férjem elvált és nekik van egy közös gyermekük, nekünk már nem lehet semmink, a férjemnek minden pénzét neki kellene adnia. Itt jegyezném meg, hogy nekem ez az első házasságom és született egy közös gyermekünk, aki már 14 éves. Felháborított, hogy a bíróságon a bíró az én jövedelmem után is érdeklődött!!! Úgy gondolom nekem nincs közöm férjem gyermektartásdíj-fizetési kötelezettségéhez!. Én azért dolgozom, hogy a saját gyermekemnek tudjak mindent megadni, illetve, hogy a mi közös családunknak meglegyen mindene. Az elmúlt években a párom többször volt munkanélküli, de a minimum összeget akkor is fizettük. Volt, hogy keletkezett pár havi elmaradás, de ezt a volt feleség sosem hagyta annyiban, így utólag mindig levonták a férjem fizetéséből. Erre most jött a feketeleves a földhivataltól, hogy a kedves hölgyemény 465.000 Ft erejéig végrehajtási jogot jegyeztetett be a lakásunkra. Felhívtuk a bejegyzést kérő önálló bírósági végrehajtót, ahol igazából nem tudták megmondani, hogy ugyan mit követel rajtunk a hölgyemény. Azt ígérték, hogy levélben megkeresik, hogy részletezze, hogy szerinte miből áll ez a tartozás? Kérdezem én, a bírósági végrehajtó bárkinek bármit bejegyezhet az ingatlanára anélkül, hogy az érintett személyt értesítené, illetve, hogy meggyőződne annak jogosságáról? A mai napig több mint 13.000 Ft-ot vonnak le a férjem fizetéséből gyerektartásdíjként, nincs egy havi elmaradásunk sem. A mi számlánkra így kemény 49.000 Ft-ot utalnak, ennyit keres a párom, ebből tartsa el magát, illetve közös gyermekünket!! Vagy ő a mai törvények értelmében csak az én “gondom”. Nekem kell csak az eltartásáról gondoskodni? Egyelőre nem panaszkodhatom, mert viszonylag jól keresek, de ezt akkor is felháborítónak tartom. Pláne annak függvényében, hogy annak a idején a volt feleség csalta meg a férjemet, ezért váltak el. Ennek ellenére a gyereknek azt magyarázta be, hogy az egész az apja hibája, az hagyta el őket. Ennyire gerinces, hogy még a gyerekének is hazudik. Azt kell mondjam, hogy ezt sikerrel tette, mert a férjem és a lánya között szinte nincs kapcsolat. Nagyobb ünnepek alkalmával az anyósomnál szoktunk találkozni vele, de az apját két szóra nem méltatja!
  A másik kérdésem, hogy meddig kell még tartásdíjat fizetnünk? A tények a következők. Annak ellenére, hogy ezt semmi nem indokolta a gyerek 4 évig járt óvodába. Nem év vesztes, testileg sem volt fejletlen, sőt mindig a korától idősebbnek tűnt és tűnik. Utána elvégezte a 8 általánost, hogy milyen tanulmányi eredménnyel azt ugye nem tudhatjuk, mert ránk csak a fizetés tartozott. Hallomásból tudjuk, hogy kb. 3-as tanuló volt. Ennek ellenére beiratkozott egy szakközépiskolába, ahol tudomásunk szerint két évet elvégzett. Az elmúlt tanévben ezt befejezte, és ugyan abban az iskolában elkezdett fodrásznak tanulni, tehát most végezte el megint az első osztályt. Szeptemberben lesz másodikos. A munkám révén szereztem tudomást arról, hogy a szakközép abbahagyását a tanárok javasolták neki, mert annyira nem ment. Kérdem én, ha úgy dönt, hogy ő most mégsem akar fodrász lenni, akkor hányszor kezdhet el újabb iskolát, illetve a férjem meddig köteles ezek után még fizetni? Úgy érezzük, hogy ezek a dolgok mögött egyértelműen az anyuka áll. Válaszát előre is köszönjük.

  2011. 08. 02. - 12:09
 • molnár monika hozzászólása:

  Tisztelt ügyvéd úr! Olyan kérdésem lenne,hogy a párom gyermeke februárba be töltötte a 18.életévét és kétszer ujjra járta ugyan azt az osztályt,hanyag az iskola mellé jár és az mondták az iskolában hogy az idei tanévben is értékelhetetlen volt így már harmadszora kéne neki ujjra járni ugyan azt az osztályt de mivel hogy be töltötte a 18.életévét fizetni kell azért hogy tovább járhasson!Elsö kérdésem ha igy tovább jár kell e fizetni a gyerektartást!? a második pedig ha tovább járna igy fizetösre akkor az alapján hogy sok hiányzása volt meg hogy 3-szora járja ugyan azt az osztályt a sok logás miat legalább a csökentést lehetne kérni!!?ja és még a gyrek ki tagadta emailban az apját amit bizonyitani is tudun ezzel lehetne valamit kezdeni mert ha nem kell az apja a pén ze se keljen!!!Válaszát elöre is köszönöm!!! TISZTELETTEL:Molnár monika

  2011. 08. 20. - 17:42
 • berenik hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Szeretném ha tájékoztatna arról, hogy abban az esetben ha a volt feleség a két kiskorú gyermekkel az apa hozzájárulása nélkül külföldre / lopta / vitte a gyerekeket már lassan egy éve . Kötelezhető-e a fiam a tartásdij fizetésére.?
  Egyáltalán nem tudta eddig sem a láthatási kötelezettségét foganatositani az anya agressziv viselkedése miatt.

  Se láthatás , se gyerekek csak kötelezettsége van az apának ?

  Ja és egy fura kérdés ki veszi fel jogtalanul a tartásdijat közel egy éve ?

  Sziveskedjék tanácsot adni mitévők legyünk .

  Köszönettel: Berenik

  2011. 08. 29. - 22:58
 • Németh Ferencné hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  15 éve váltam el lányom jelenleg 19 éves az apától vonta a Nyugdíjfolyósító Intézet a gyerektartást. Amikor lányom középiskolai tanulmányait megszakította a bírósághoz fordultam és kértem szüntessék, meg a gyerektartás folyósítását mivel az nem jár. Ez megtörtént, de azt mondták, ha bármi nemű változás következik, be újra kérhetem a folyósítását. Lányom jelenleg felnőtt nappali képzésen folytatja, gimnáziumi tanulmányait mely heti 2 alkalommal van, 3 évig, és ha sikerül felsőoktatási intézményben akar még további tanulmányokat folytatni. A kérdésem az, hogy ebben az esetben kérhetem e a gyerektartás újbóli folyósítását? Kötelezhető e az apa gyerektartás újbóli fizetésére ebben az esetben?

  Válaszát előre is köszönöm.

  Tisztelettel: Németh Ferencné

  2011. 09. 06. - 09:07
 • Bakos Jozsef hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr! Érdeklődni szeretnék.Fiam jövö februárba lesz 20 éves.befejezte a gimnáziumot tavaly tavasszal. Tavaly szeptemberbe kezdett egy fösulin küldött iskola látogatási papirt is. Idén szeptemberbe kértem töle hogy küldjön megint,ami meg is történt.Viszont nem ugyanabbba a suliba jár,hanem máshol kezdett megint elsö évfolyamon nappali tagozaton.Megtudtam hogy bejelentett munkahelye is van.Én jelenleg létminimumbol élek.Megnösültem a feleségem sajnos leszázalékolt és van egy 16 éves fiam is aki tanul.Azt szeretném kérdezni hogy a 20 éves fiamnak meddig kell még gyerektartást fizetnem? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel:Bakos józsef

  2011. 09. 09. - 10:58
 • Pusztay Tamás hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr! Azt szeretném kérdezni.
  , hogy a 20 éves lányom nappali tagozatos főiskolára jár. Idén megkapta a költségmentesitést amivel nincs is probléma.DE!! Az iskola mellett bejelentett állása van.Ilyenkor is kell e tartásdijjat fizetnem? Bár a volt feleségemtöl az elmúlt évben sem kaptam iskolalátogatási papirt! Várom megtisztelö válaszát.

  2011. 09. 10. - 08:34
 • Tamcsika hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  21 éves vagyok idén kezdtem a főiskolát távoktatáson,költségtérítésen. Édesapám ügyvéd, engem úgy tájékoztatott, hogy mivel nem nappali tagozaton tanulok, ezért nem jár tovább gyerektartás,és nekem kellett kérvényt írnom, hogy kérem ennek megszüntetését. Dolgozni viszont nem dolgozom. Olvastam az előző bejegyzéseket és én úgy értelmeztem, hogy tovább is járna a gyerektartás, legfeljebb csökkenthetné azt. Kérdésem tehát, jól értelmeztem-e? És hogy jogtalanul mondatta-e le velem a gyerektartást?

  Válaszát előre is köszönöm!

  2011. 09. 19. - 20:00
 • Csaba hozzászólása:

  Kedves Ügyvéd Úr!

  Azt érzem, magam is tudom a választ, de szeretném tisztán látni a dolgokat.
  Középiskolás lányom szeptembertől végzős, (érettségi előtt), nyáron betöltötte a 18-at, épp ezért kezdeményezte anyja, és azén tudtom nélkül az esti iskola folytatást.
  Mindezt lényegében azért, mert (végre) rájött, ha nyáron dolgozik, még pénz is van a zsebében. (Én ezt 12 évesen kezdtem), hiába próbáltam előtte rábeszélni, nem ment, most viszont ráérzett arra az ízre, milyen az ha nem is túl megszakító munka után pénzt kap a fáradalmai után, tudni kell, hogy én vagyok a gyerektartás-fizető, és nem igazán állok szóba az anyukával, a lényeg hogy Lányocskám estin folytatja az utolsó évét a középiskolában, miközben pultosként működik közre egy szórakozóhelyen, amit nem ismerek, nem egy szószátyár típus.
  A kérdésem, egyértelmű, kell-e fizetnem továbbra is a jövedelmem 20%-át, vagy az állása, és az esti iskolája negligálja ezt?
  Az igazság az, hogy nem vagyok egy gonosz apa, bármikor jött zsebpénzért, kapott tőlem, a lehetőségeimtől függően, de az a 20% nekem sokat számít, tudván azt is, hogy Ő most jobban keres nálam.
  Azt még tudnia kell, Ügyvéd Úr, hogy soha nem volt papír a pénz átadásáról, nem utalás volt, nem postai úton folyt, úgynevezett “gentleman agreement” keretén belül kapta a pénz a lányom, és már öt éve Ő kapta, nem a volt feleségem, soha semmilyen probléma nem volt.
  Gondolom, a kérdésem lényegét sejti,
  Tisztelt Ügyvéd úr, kell-e még gyerektartást (hivatalosan) fizetnem?

  Tisztelettel: chaataa@gmail.com (Fazekas Csaba)

  2011. 10. 14. - 10:54
  • Saddam hozzászólása:

   Szia Tame1s!Kf6szi a megjegyze9sedet! Teljesen azoons ve9leme9nyen vagyok! c9pp 90 e9s 135mm fcvegeket keresek, hogy norme1l e9s tele tartome1nyban le legyek fedve fixekkel. c9n is M-ben gondolkodom. Egyelőre nekem a Leica nem pe1lya, az M9 nem tetszik, a filmesek pedig tfal dre1ge1k. De tale1n előbb-utf3bb lesz majd olyan M-es ge9p, ami megindedtja a nye1lelve1laszte1somat.

   2012. 07. 22. - 05:33
   • Nurul hozzászólása:

    Hfcmm..e9rdekes egy szubjektedv etsaefuztmte1s.Van egy bare1tom, aki szerint az f6sszes fantasynek mitolf3giai gyf6kerei vannak, e9s tkp az emberek ebbe nyfalnak vissza, mikor alkotnak vmi eredetit .Igen, a vesze9lye fenne1ll annak, hogy mine9l tf6bben edrnak fantasyt/sci-fit, előbb utf3bb csf6kken a nagyon-nagy durrane1sok sze1ma e9s nagyobb ese9llyel jf6nnek az (f6n)isme9tle9sek. De ha belegondolunk nagyon sok sikeres kf6nyv/mese/alkote1s annak is kf6szf6nheti sikere9t, hogy ismert motedvumokhoz nyfal vissza, e9s azt megfelelően keveri f6ssze. Ne9zzfck csak a Star Warst. Űrkf6ntf6sbe e1gyazott ne9pmese a legkisebb fifarf3l, sikeres e9s jf3.Sok alkote1s titka nem a fűdeeredeti dolgok kif6tle9se, hanem a megfelelő kevere9s , az ismert dolgok fajbf3l elmese9le9se, de egy olyan szemszf6gből, h sokkal tf6bb reprodukcif3ne1l. Most olvasom Patrick Rothfusstf3l a Name of the windet. A kritike1k szerint ele9g sztreotipikus dolgok vannak benne, de olyan zsenie1lisan van megedrva, h musze1j elolvasni.Me1s edrf3k akiket me9g megemledtene9k: Brandon Sanderson, Peter S. Beagle vagy a sokak e1ltal istenedtett George R. Martin, a magyarok kf6zt Kleinheincz Csilla. A sci-fihez nem e9rtek. Nem tisztem mege1llapedtani, hogy a fenti urak e9s hf6lgy mennyiben eredetiek, de e9n alapvetően azt ve1rom egy kf6nyvtől, h elvare1zsoljon, ake1r az originalite1se1val, ake1r a vile1ge1val, a hangulate1val vagy csak szimple1n a nyelvezete9vel.Az a tapasztalatom, hogy aki mindig AHA-e9lme9nyt ve1r, rengetegszer fog csalf3dni. Meglehet a fiatalkorunkban olvasott kf6nyvek me9g aze9rt bűvf6lnek el annyira, mert nincsenek elve1re1saink. Azte1n sze9p lassan elkezdjfck szake9rtőve9 ke9pezni magunkat, kiművelődfcnk, e9s elve1runk dolgokat. Pedig nem minden kf6nyv remekmű. Igazat adok azoknak, akik azt edrte1k, hogy a legtf6bb edrf3nak van e9lete9ben 1-2 nagy dobe1sa e9s annyi. Ez a baja a legtf6bb folytate1snak is. Mert me1r van egy me9rce e9s ahhoz igazodni kell. Szf3val igaz a monde1s, h a hiba sokszor az f6n ke9szfcle9ke9ben van. pedig lehet, hogy az a bizonyos me1sodik re9sz sem sokkal rosszabb, csak nem olyat ve1rtunk.Nem akarok szeme9tkedni a cikk edrf3je1val, de vmit le kell edrnom. Amikor előszf6r olvastam a cikket, nekem azok a nyugdedjasok jutottak eszembe, akik azon pe9lde1lf3znak, hogy az ő idejfckben sokminden mennyivel jobb volt, bezzeg ma. Meglehet, ha a ma kiadott kf6nyvek kerfclne9nek előszf6r a kritikus keze9be, mert most kezdene9 a fantasy/sci-fi rege9nyek olvase1se1t, ezek lenne9nek a me9rce meg az eredeti e9s majd 5 e9v mfalva lenne csak a fantasztikum alkonya. Persze szubjektedv Mint ahogy az e9n ve9leme9nyem is.

    2012. 10. 01. - 04:28
 • J hozzászólása:

  Szep napot ugyved ur.Egy kerdesem lenne…ha az exfeleseg ujra ferjhez megy,akkor is koteles gyerektartast fizetni??Nem kibujasrol van szo,de ha nem,inkabb kulon szamlan segitem gyerekeimet,amit tudok csak az oveke lesz..elore is koszonom valaszat

  2011. 10. 16. - 05:53
 • LG. hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Két gyermekem van. Az egyik 20 éves, jelenleg nappali tagozatos főiskolás, és két év múlva, miután befejezte a jelenlegi tanulmányait, nem szándékozik tovább tanulni nappali tagozaton.
  A másik 22 éves nappali tagozatos egyetemista, de jelenleg csak másodikos, mert az első év után kirúgták az egyetemről, majd egy évet nem csinált semmit, és most itt tart.
  Azt szeretném kérdezni, hogy meddig vagyok köteles a gyermekeim után gyerektartást fizetni.

  Válaszát előre is köszönöm,

  Tisztelettel:

  LG.

  2011. 10. 17. - 17:47
  • Laurie hozzászólása:

   Bevallom, jf3 me1sfe9l e9ves blogedrf3i tapasztalat ute1n benenm felvetődf6tt annak a gondolatnak a csedre1ja, hogy vajon meddig akarja az ember fentartani az e9rdeklőde9st a saje1t, ill. csale1dja e9lete ire1nt?Most me1r le1tom, mennyi ok lehet, amie9rt az ember egyre kevesebb ke9sztete9st e9rez arra, hogy kiteregessen minden aprf3 dolgot, edgy a megosztani kedve1nt te9me1k kf6re csak szűkfcl-szűkfcl…A vile1ge9rt sem szeretne9k negatedv lenni, csupe1n elgondolkodtatott az edre1sod. Kedve1nom, hogy Ne1latok ne jf6jjf6n el a blogbeze1rf3-e9rze9s!

   2012. 05. 01. - 12:45
 • akkord hozzászólása:

  Tiszteletem Ügyvéd Úr!

  Két fiam van. Az egyik aki az anyjával él jövő márciusban lesz 18 éves aki velem él ő 16 éves lesz ekkor. A bíróság megállapítása szerint a volt nejem nekem én pedig neki kell, hogy fizessek a jövedelmünkből 20-20%-ot a gyerekek után. Mivel nekem valamivel több a jövedelmem, ebből adódóan tőlem minden hónapban nagyobb összeget vonnak le mint a volt nejemtől. A 18 éves fiam már 2 és fél éve nem hajlandó velem tartani a kapcsolatot semmilyen formában sem, kérésemre még a megváltozott telefonszámát sem hajlandó nekem megadni. Teljesen elzárkózik a kapcsolattartástól velem. Szakközép iskolába jár 2.éve. Tanulmányi eredménye nem jó. Mellette 4-6 órában dolgozik ahonnan fizetést is kap. Nekem kb. havi 100ezer forintból kell gazdálkodnom havonta, ennyi pénzből nevelem egyedül a 16 éves fiamat aki velem él.. A rezsi és egyéb költségeim havonta meghaladják a fizetésem 70%-át.
  Kérdésem az lenne, hogy 18.életévét betöltve köteles vagyok-e még gyerektartást fizetni? Vagy meg kell-e várni egyáltalán amíg a 18. életévét betölti?

  Válaszát várva és megköszönve,
  Tisztelettel:
  Akkord

  2011. 10. 25. - 22:51
 • Tóth Gabriella hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd úr!
  Kisebbik lányom idén júliusban töltötte a 18. életévét. Szeptembertől a tanulmányait a középiskola esti tagozatán folytatja. Azzal a szándékkal tette ezt a lépést, hogy dolgozni tudjon mellette.(Magunknak akart segíteni.) Nem jártuk körbe a témát és kiderült, hogy nem dolgozhat hivatalosan, mert esti tagozatos.Ha nappalis lenne rögtön lepecsételte volna az iskola a papírjait és máris mehetne.
  Két kérdésem lenne ezzel kapcsolatban:
  -miért van ez így? Nyilván több ideje van a gyereknek dolgozni amikor csak heti kétszer van iskolában.Nem látom az értelmét ennek.
  -a volt férjem erre hivatkozással, most meg akarja vonni a tartásdíjat tőlünk, mondván:nem nappalin tanul.Megteheti?
  Viszont itt jön a 22-s csapda.Dolgozni sem mehet, mert a szabályok ezt írják elő.
  Mit lehet ilyenkor tenni?

  Válaszát előre is köszönöm.
  Tisztelettel: Tóth Gabriella
  2011.10. 27.

  2011. 10. 27. - 20:28
  • Zsóka hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!
   Szeretném megtudni,hogy abban az esetben,ha a gyerek leérettségizett,szakmát tanult,de nem tud elhelyezkedni és munkanélkülin van,de semmilyen támogatásra nem jogosult,akkor is megszüntethető-e a gyerektartás?Jelenleg én és a testvére támogatjuk,költségtérítéses szakmai tanfolyamra jár.
   Én,azaz AZ ÉDESANYJA ROKKANTNYUGDÍJAS VAGYOK,NEM KAMUBÓL.
   Másik kérdésem:nemrég tudtam meg?hogy a volt férjemnek a főállása mellett végig volt(van)mellékjövedelme?nem is kevés.Visszamenőleg kérhetem-e ebből a jövedelméből a gyerektartást?bár a gyerek 2011.06.20-án befejezte tanulmányait?azóta pályakezdő munkanélküli?és mint említettem,új szakmát tanul.
   Válaszát köszönöm.
   Tisztelettel:Zsóka

   2011. 11. 02. - 10:53
 • Incze Árpád hozzászólása:

  Jó napot kivánok ügyvéd úr!

  Érdeklődni szeretnék, hogy ha a fiam 22 éves és az idén júniusban már befejezte az egyetemet, vagyis jelenleg munkanélküli, akkor én köteles vagyok-e továbbra is fizessem a tartásdijat? Le tudom-e állittatni most mivel ő már nem tanul tovább? Azt mondta, hogy egy évet kihagy az egyetem után és jövőtől szeretne beiratkozni mesterire. Most nagyon nem tudom mitévő legyek. Meddig vagyok köteles fizetni neki a tartásdijat? Ha mesterire iratkozik köteles vagyok-e fizessem neki tovább? Köszönöm szépen válaszát!

  Tisztelettel: I. Árpád

  2011. 11. 18. - 16:06
  • Horváth Zoltán hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd úr kérem tájékoztasson hány éves korig vagyok köteles gyermektartást fizetni,ha fiam 21élet évét betöltötte közép iskolát, szakmát tanult élet erős fiatal ember,de még egy tűzoltó tanfolyamon is részt akar venni.Köteles vagyok fizetni gyerektartást amíg ő eldönti mihez van kedve?Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.

   2011. 12. 24. - 11:58
 • János hozzászólása:

  Kedves Ügyvéd Úr!

  Olyan kérdésem lenne, hogy ha együtt éltünk 12 évig közös háztartásban, közös ingatlanban, az már házassági jogviszonynak minősül, élettársi kapcsolatban. Elváltunk,polgári peres úton nem történhetett meg a vagyonmegosztás, mert a vitatot vagyon értékének 6%-át be kellett volna fizetni a bírósági eljárás elindításához.Mivel a bíróság a gyerektartás mértékét előbb állapította meg, onnantól számítva az rám kötelező érvénnyel kiszabták, fizetnem kellett.A gyerektartás mértékének megállapítása úgy történt, hogy az átlagos nettó 240 ftos fizetésemre, amelynek egy része mozgó bér volt, hol kevesebb, hol több, ezek tudtán és annak fényében, hogy több hitel kölcsön, felvevője és fizetője én voltam. Ebben a helyzetben nem nyilt módom sem, hogy hitelt vegyek fel a bírósági illeték kifizetésére, továbbá, olyan mértékű volt a hitelek mennyisége és a gyerektartási díj összesen, hogy a hónap elején kifizetve mindent, 30 ezer forintom maradt jó esetben.Ezek után a szüleimhez kényszerültem költözni, mivel az élettársam, és annak családja zsarolni, fenyegetni kezdtek.Ez úgy történt, hogy a volt élettársam,egy helységből nem kívánt kiengedni és mosolygott rám, hogy én innét nem fogok kimenni, mert ha hozzáérek azzal erőszakot követek el, azon belül is családi erőszakot, amiről minden családtagja tudni fog, mindeközben nevetett. Majd a családtagok látogatására került sor, akik nyomatékosan közölték, hogy tudomásuk van arról, hogy bántalmazom az élettársamat, ami nem történt meg természetesen, mivel 1994 óta szívpánikbetegségben szenvedek, és nem tudom az ilyen típusú nyomást kezelni.
  Ezért a szüleimhez költöztem, így kerültem birtokon kívül. 2008ban 16millió ft értékű ingatlanból 2009ben papíron kaptam 1750 millió ftot, amiból 250 000 ftot visszakellett fizetnem a exfeleségnek, mert csak annak fejében kaptam meg 1500 millió ftot,ha az ügyvéddjével egy dugi papírban köteleztek. Ezek közben fizettem a hitelt, mialatt az ingatlanban ő élettársával életvitelszerűen együtt élt és fizettem a gyerektartást párhuzamosan 75000 Ftot havonta. Amikor a gyerekeimmel találkoztam, kinőtt ruha, lyukas cipő, zokni, nem kimosott ruha volt rajtuk. Plusz a közösen költött hitelkártyák összege is adósságnak minősül, ami csak rajtam maradt, ő meg csak az ingatlan jelzálogot vállalta át, ami kevesebb volt az összes hitelnél. Mi a tehendő ebben az esetben? van-e erre megoldás utólagosan is. Csökkenthető-e a gyerektartás, hogy a vagyonmegosztás így kerüljön kompenzálásra? mert teljesen elvagyok lehetetlenítve anyagilag, és ha a szüleimnél nem tudnék lakni, oda egy sem fillért sem fizetek, akkor utcára kerülnék, így nem lehet élni. az exfeleség megkapja a gyerektartást, most kevesebbet, mert munkanélküli vagyok, de amikor a 75 rugót is fizettem, akkor is az iskolában, és mindenhonnan, minden ingyenes lehetőséget kihasznál, az önkormányzattól támogatást kér, amikor helyszínelés van, akkor elrejt minden anyagi tárgyat, led tvt, számítógépet,mosógatógépet.Nyáron 4 hétig nyaralni autóval, aminek a benzinköltsége több volt, mint az én 28000 ftos segélyem, aminek egy részét megkapta az édesanya, nekem egy hét szenvedés volt finanszírozni, mert nem maradt pénzem, a válság miatt, meg nem kapok munkát. Eközben bisbaros lettem, mert nem tudok fizetni a bankoknak, mert nincs miből, és a gyerekeim anyja ismét fenyeget, hogy keveset fizetek és így börtönbe jutatt, mert kiskorúakat veszélyeztetek, sőt korlátoz a gyerekeimmel való kapcsolattartásban, és traktálja őket,hogy kérdezzék mikor fizetek elég pénzt, én szemét apa, és egyéb jelzők, és úgy hogy amiből van folyamatosan kap. ÉS ez azért van, mert nem az elvárásainak megfelelő pénzt jutattok a számára, mert nemcsak a gyerekeimet tartom el, hanem az anyjukat is, mert ő ezt szeretné, csak ezt már nem bírom. Tudom a hosszúra sikerült a levelem,de így sem írtam le mindent, csak egyszerűen tanácstalan vagyok, hogy hogy álljak talpra, hogy kezdjek új életet, egyáltan merjek már új családban gondolkodni, mert egy következő hölgy, akar-e engem úgy, hogy mögöttem egy olyan ex van, aki csak azon van, hogy azt kitalálja állandóan, hogy szívhatja le mindent anyagi forrásomat és erre ráér az ügyvéd unokatestvérével. Egyáltalán jogos ez? vannak nekem is jogaim, vagy csak neki vannak jogai és nekem csak kötelezettségeim? a gyerektartási összeget nem érzem, hogy a gyermekeimre fordítja, de ilyen olyan címszóval úgyis megindokolta, hogy milyen ártatlan egyedülálló anya és a színészi tehetségét is bevetve megjátssza magát, mivel színi tanodába is járt, és mindenki bedöl neki.
  Köszönöm válaszát!

  2011. 11. 22. - 17:01
  • Kata hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!

   2010. augusztusában költözött el a férjem a barátnőjéhez a visszatérés szándéka nélkül. Azóta egyedül nevelem 2 Lányomat akik még tanulmányaikat folytatják. A nagyobbik 2013. tavaszán fogja megkapni az egyetemen az alapképzésen a diplomáját,majd a mesterképzésre szeretne jelentkezni. A kisebbik felsőfokú szakképzésre jár, jelenleg első éves, de a főiskolán szeretne utána továbbtanulni.A férjemtől még hivatalosan nem váltam el, a gyerektartást különböző összegekkel fizetni. Jelenleg külföldön dolgozik, de mellette be nem jelentett másodállása is van.Kérdésem a következő lenne, meddig köteles fizetni Lányaim után a gyerektartást és milyen arányban? Én minimálbérből élek, és egyedül kell fenntartanom a közös tulajdonú lakásunkat is és természetesen amivel csak tudom segítem a Gyermekeimet. A Gyermekeivel ritkán találkozik
   1-1 órára, de ez nem a mi hibánkból van. Mivel a vagyonmegosztásban próbálunk egyezségre jutni, ő valami miatt továbbra is a lakás rá eső részének tulajdon jogára igényt tart,mindaz mellett, hogy azt hangsúlyozza, hogy úgyis a
   közös Gyerekeinké lesz akár eladás, akár öröklés útján. Kifizetni sajnos nem tudom. Milyen papírt kellene írnunk, amivel biztonságban érezhetném magam, hogy a Gyermekeinké lesz az ő tulajdon része, és ha esetleg nem tartana sokáig a mostani kapcsolata ne költözhessen vissza. Kérdésem még az lenne, hogy ha már másfél éve együtt él valakivel, mennyi idő után számít hivatalosan élettársi kapcsolatnak, amivel jogok is járnak. Miért ragaszkodik ennyire a tulajdon jogáért, én szívesen rá íratnám a részemet a Gyerekekre, de ő ezt sem akarja.
   Válaszát az e-mail címemre kérném, amit előre is hálásan köszönök
   Tisztelettel Kata

   2012. 03. 18. - 15:18
  • Marianus hozzászólása:

   ..nem ve9letlen, hogy pl. az IGN, de az f6sszes tf6bbi valf3ban komoly olnine magazin kfclff6ldf6n a megjelene9s napje1n teszi kf6zze9 a tesztjeit Ez edgy ebben a forme1ban ele9g nagy e1ltale1nosedte1s ha most kf6rfclne9zel a kfclff6ldi oldalakon, szinte mindenhol megtale1lhatod a Batman: AC tesztje9t (csak hogy te9me1ne1l maradjunk). Nem ritka, hogy az embargf3 a megjelene9s előtt ake1r egy he9ttel ve9get e9r ilyenkor nem fog tfcrelmesen ve1rni pl. az IGN me9g egy hetet a teszt kiade1se1val, hanem megindul a gamer oldalak kf6zti versenge9s, hogy ki tudja hamarabb kidobni a cikket. VN:R_U [1.9.10_1130]Szavaz s: +3 ( 3 szavazatb l)

   2012. 05. 04. - 03:45
 • istván hozzászólása:

  Tisztelt ügyvéd úr. Érdeklődni szeretnék .A fiam július 21 dik volt 20 éves .Addig fizettem gyerektartást utána. Most már dolgozik, az lenne a kérdésem, hogy melyik félnek kell leállítani a gyerektartás fizetést .Mert a bíróságról nem kaptam semmiféle papírt . A volt feleségem eddig még nem íntézkedett .Kinek kell megtenni a lépéseket? 20 éves koráig tanult.Előre is köszönöm a válaszát.

  2011. 12. 02. - 12:54
  • Baranyó Mária hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd úr!
   A fiam BME vegyészmérnöki karán tanult. 2010-ben sikeresen érettségizett ahová szeretett volna bekerülni ( gyógyszerésznek ) egy ponttal elmaradt a felvételi ponttól. A vegyészmérnöki szak nem nyerte el tetszését, nehéznek is bizonyult számára, ezért abbahagyta tanulmányait, februárban újra beadja a felvételi kérelmet egy főiskolára. Addig szeretne beíratkozni egy tanfolyamra. Elhelyezkedni nem tud, a Munkaügyi Központ sem tud számára biztosítani munkát. Az édesapja a Bíróságra beadta a kérelmet a gyerektartás megszüntetésére.
   Érdeklődnék, hogy mik a lehetőségek, hogy továbbra is kapjam a gyerektartást, mivel egy keresetből és egy lakáshitellel én nem tudom biztosítani a megélhetőségünket.
   Válaszát előre is köszönöm!
   Tisztelettel: Baranyó Mária
   2011. dec. 22.

   2011. 12. 22. - 16:48
  • Leoniie hozzászólása:

   Rayen Reval:Alapvetően a testre mint olyan (f6kf6l-le1b-fej stb.) nem kell fehzgervasyne1latot venni, s a fehzgervasyne1lat nem is erre van kitale1lva. Testtel valf3 kfczdelemre az d6kf6lharc, Birkf3ze1s e9s bare1tai vannak. Be1r edgy valf3ban ke9rde9ses, hogy mi lehet az a misztikus 10. fegyver bevallom nem tudom. Cather megle1te1se1val egyet e9rtek, de je1te9ktechnikailag nem tale1lom helye9nvalf3nak. Ezen a vonalon haladva a tolvaj a vitathatatlan mestere a ze1rnyite1snak, 1. szinten me9gsem indul 100%-kal. > valf3ban, de a ze1rnyite1s egy %-os ke9pzettse9g, a harcműve9szek stedlusai pedig nem ege9szen ke9pzettse9gek Persze a felvete9s jogos, ez itt a rendszer kf6vetkezetlense9ge, magam is jobban f6rfclne9k egy haszne1lhatf3bb f6kf6lharc ke9pzettse9gnek, illetve kicsivel sze9lesebb kf6rűen kidolgozott harcműve9szeknek Tűzvare1zslf3hoz:5. tsz feletti szakosode1s lehetse9ges terme9szetesen, amedg pusztedtf3 tűz fatja akarsz lenni, addig minden nehe9zse9g ne9lkfcl nos ha a me1sik kettő, akkor e9rdemes megve1rni a tale1lkozf3 napje1t a kidobe1ssal, igaz hogy ez edgy macere1s, de a fene se fogja neked kfclf6nben elfogadni a 00 -e1s sogron fatje1t, ha nem az orra előtt dobod ki. Egye9bke9nt meg, ha renege1t vagy, olyan utat je1rsz be amit a mestered, ergo előtf6riből kihozhatod az első ke9t f6sve9ny kf6zfcl be1rmelyiket, sogron fatje1t je1rf3 TV ugyanis biztos nem lesz renege1t. Illetve Uwel-lovagne1l azt olvastam PPL-ben, hogy szintenke9nt teljeedtett kfclf6nleges bosszfa erősedti a fegyvere9t. Ezek sikere9t megelőlegezhetjfck neki, vagy me9g nem kapott ilyet, illetve e9pp folyamatban van e9s majd je1te9kfcle9s alatt kell kezdeni vele valamit? > Szinte9n 5 Tsz. felett ugye, egy ilyen questet ke9rhet, tehe1t ha jf3l logike1zok max. egy ilyen teljesedtett kfcldete9se lehet a karinak. Ha előtf6riben megedrod sze9pen s jf3l , hogy hogyan s mint teljesfclt ez a szent(!) bosszfa (mert biz itt nem ake1rmiről van szf3 ilyenkor), akkor szerintem a Km-ed is elfogja fogadni, e9n legale1bbis ezt tenne9m . Be1r az is hangulatos megolde1s, ha az egyik he1tre1nyod kapcsolf3dik ehhez a kfcldete9shez, s edgy me9g teljesedte9sre ve1r a dolog.

   2012. 07. 22. - 10:15
 • Varga Vilmos hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr! Fiam 24 éves, nappali egyetemi tanulmányait befejezte. Tudomásom szerint ,egy másik iskola levelező szakán tanul. Munkaviszonyáról nem tudok. Jelenleg a nyugdijamból 20% tartásdíjat vonnak le volt feleségemnek utalva.Kérdésem, meddig kell még tartásdíjat fizetni,megszüntetésének mi a módja?Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel:V Vilmos

  2011. 12. 25. - 11:52
 • Kovács Sándor hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd úr!

  Úgy gondolom 1 gyermek után sok az 50-60eFt. tartásdíj!

  2001 óta vonják a fizetésemből gyermekem után a tartásdíjat! Ez a fizetésem 25%-a! Gyermekemet 6 éves kora óta nem láttam, mert az édesanyja, telemagyarázta a fejét és nem akart látni soha többé. Így nekem, mivel a lakásról is ( mely akkor még szolgálati volt, de azóta megvásárolták pár 100 ezer forintért) lemondtam, csak a tartásdíj maradt a válás után! 2001-ben 30-40-eFt-okat vontak a fizetésemből, ez mostanra 50-60, olykor 70eFt.
  Azóta én továbbléptem, született egy kislányom, sajnos mire 4 éves lett az a kapcsolatom is tönkre ment, és mivel lakásom nincs (az anyukája lakásában laktunk) így 2010. óta albérletben lakom! Szerencsére kislányom anyjával jó kapcsolatot ápolok, így akkor látom a gyermekem amikor csak ráérek, és a gyerektartás is reális (40eFt.)
  A kérdésem az lenne, mivel a 2001-es bírósági végzés miatt vonják a fizetésemből a 25% gyerektartást, és sem a fiammal, sem az anyjával semmiféle kapcsolatom nincs, honnan fogom tudni, hogy meddig kell még fizetnem, illetve, mivel egyre nehezebben tudom előteremteni a rezsire valót, van e lehetőségem az első gyermekem után a tartásdíj törlésére? Ő idén tölti be a 17 évét!
  A kollégáim és ismerőseim körében lévő, hasonló helyzetű szülőket nézve, Én a többszörösét fizettem ki az évek során egy átlagos tartásdíjnak!

  Köszönöm, hogy elolvasta levelem, és várom válaszát!

  Maradok tisztelettel: Kovács Sándor

  2012. 01. 12. - 13:02
 • jurinka ferenc hozzászólása:

  2008-ban elváltam,két gyermek után fizetem a tartásdíjat,a nagyobbik már le érettségizett most jár 2-éves tanfolyamra,de közben elhelyezkedett egy vendéglátó munkahelyre ahol ő be van jelentve,kérdésem a következő,Kell-e továbbra is fizetnem tartás díjat,és milyen módon lehet azt megszüntetni?tudomásom szerint már több mint 6 hónapja dolgozik. Tisztelettel:Jurinka Ferenc 2012 01 24

  2012. 01. 25. - 08:16
  • Tikus hozzászólása:

   Mindenhol annyira haotnzgatje1k, de konzolon te9nyleg csak minime1lisan ne9z ki rosszabbul mint PC-n. Inke1bb te9nyleg a 30FPS he1tre1ltat e9s persze, hogy kevesebb je1te9kos van mint PC-n me1rpedig BF3 nagy mapokkal e9s tf6bb je1te9kossal e9lvezetes, emiatt a konzolosok ha jf3 ha rossz, a multit keserűen ne9zik csak, edgy megint buknak vevőt Az pedig ele9g e9rdekes, hogy a 15millif3 CoD vevő te9nyleg nem tudja kinyitni a szeme9t e9s megvenni egy me1sik je1te9kot, tale1n jobban tetszene nekik vagy legale1bb egy majdnem olyan jf3 volt mint CoD -al ve9geznek vele e9s ute1na jf6hetne a CoD.VN:R_U [1.9.10_1130]Szavaz s: +2 ( 2 szavazatb l)

   2012. 05. 01. - 16:15
 • gyerek hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!Én azt szeretném kérdezni hogy az első házasságomból van egy 16 és egy 22 éves gyermek.A 22 éves állítólag 2012.májusban be fejezi a tanulmányait,meddig vagyok köteles fizetni gyermektartást?Ugyanis már két és fél éve nem tartják a kapcsolatot velem,pedig egy faluban lakunk ha véletlen találkozunk ki kerülnek.Hogy mért azt nem tudom,csak sejtem,a pénz.De kérdem én hogy köteles vagyok még plusz pénzt adni mikor közel 85ezer forintos tartásdíjat fizetek a kettő gyerekre?És van még egy gyermekem a jelenlegi házasságomból,a feleségemnek nincs jövedelme,és hiába keres munkát mindig van ki fogás hogy nem alkalmazzák.Hogyan tudjam meg hogy tanul -e a gyerek mikor semmi információt nem kapok hiába kérem.És kinek a kötelessége a munkáltatómat tájékoztatni hogy ne fogják a tartás díjat?És ha az egyik gyerek után már nem fizetek a másik kérhet-e több %-ot .pláne ha nem is jön hozzám,semmi kapcsolat nincs köztünk.Én többször hívtam őket telefonon de mindig ki nyomták,bármit kérdeztem mindig elutasító választ kaptam.És az anyjuk is azt mondja hogy semmi közöm a két gyerekhez.Ezek szerint egy elvált apával mindent meg lehet tenni?Neki semmi jóga csak kötelezettség van fizetni,míg az anya és a gyerek mindent meg tehet és csak nekik vannak jogaik?Én mindent meg tettem hogy a 10 év alatt mi óta elváltunk, a kettő nagy gyerek ne érezze hogy nem fontosak.Ugyanúgy és mindig egyforma értékben kaptak ajándékot mind a második házasságomból született gyermek.Bármikor jöhettek mindig szívesen láttuk ,kiránduláskor is vittük őket is.Ezek szerint mind apa nem kellek csak a pénzem.Kérem szépen Ügyvéd Úr!Tájékoztasson hogy nekem mik a jogaim mert én úgy döntöttem hogy nem fogom hagyni hogy orromnál fogva vezessenek és csak fizessek-fizessek.A válasz előre is köszönöm.
  Üdvözlettel

  2012. 01. 27. - 15:13
 • lina hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Lányom idén fejezi be a főiskolát,amivel szakmát szerez.Viszont tavaly ugyanebben az iskolában új szakra is jelentkezett,ahol most elsős.Párhuzamosan végzi a két tanulmányát.Idén tölti be a 23.évét.
  Érdeklődnék,hogy meddíg kaphatom rá a gyermektartásdíjat?
  Az első szakma megszerzéséig/idén nyárig/,vagy jövő nyárig,amikor a felvett második iskolája is befejeződik?
  Előre is köszönöm.

  2012. 02. 01. - 15:37
  • Pataki László hozzászólása:

   Tisztelt ügyvéd úr !
   Fiam Ferenc 2001 Dec.24-én Született. Az első szakmájában nem szakmunkás-
   vizsgázott,csak kijárta az iskolát / Fémforgácsolónak tanult./ Jelenleg Festőnek
   tanul,és az első osztálytól kezdte az iskolát. 20-éves elmúlt meddig kell még
   fizetnem a tartásdíjat? Fogyatékossággal nem rendelkezik,fél éves bizonyítványa
   négyes, ötös. Válaszát előre is köszönöm.
   Tisztelettel Pataki László

   2012. 02. 17. - 16:25
  • Xaydar hozzászólása:

   Hajlok re1, hogy a Battlefield 3 ute1n megvegyem az MW3-at is, de a slraimas Black Ops multi ute1n kicsit fe9lve rendelne9m meg. Mindazone1ltal marha sok fps-em van me1r e9s fura, hogy nincs kf6ztfck egy CoD sem.Je1tsszuk azt, hogy meg kell engem győzni! Hm? Mert eddig csak azt hallottam, hogy CoD a legjobb , meg feltf6rli a Battlefield-el a padlf3t , meg a legkire1lyabb je1te9k , de me9g senki nem mondta, hogy mie9rt.Eddig amit tudok rf3la az az, hogy egy ősre9gi e1m kozmetike1zott motor az alapja, marha dre1ge1k a DLC-k hozze1 amikben emellett a valf3s tartalom ele9g cseke9ly e9s inke1bb csak lehfaze1s. Előfizete9s lesz hozze1 ami ne9lkfcl korle1toze1sok vannak (ha jf3l tudom). Viszont egy e9v mfalva dobhatom a kuke1ba, mert mindenki a kf6vetkező CoD-al fog je1tszani, mert az lesz a kire1ly .VN:R_U [1.9.10_1130]Szavaz s: +1 ( 1 szavazatb l)

   2012. 05. 01. - 15:19
   • Kiss Kata hozzászólása:

    T.Ügyvéd Úr!
    A páromnak van egy lánya, házasságon kívül született, 1996. decemberben. A párom akkor Bp-en lakott, az anya kb. 400km-re, egy vidéki városban. Minden feltétel nélkül vállalta az apaságot! Születése pillanatától a nevét viseli, gyerektartást fizet utána. Az ország egyik legjobban fizető állami cégénél dolgozik, 21 éve. Soha nem is akart, és nem is tudott volna kibújni a fizetési kötelezettsége alól. Jelenleg a 25%-ot, vagyis 45-50 ezer Ft-ot fizetünk, és még 13.-dik havi fizetés is van, ebből is részesülnek. Az anya 8 évesen adta fel iskolába, a lány hetedikben bukott. 2013-ban, fejezte be a 8. osztályt. A ballagásán még ott volt a párom, de azóta semmi kapcsolat. Most húsz éves. Utólag tudtuk meg, hova jár, egy fizetős középiskolába. Az anya nem akarta közölni a párommal, mert felhasználja ellene. 40 ezer Ft a féléves tandíj.Sem tanulni, sem dolgozni nem akar, ellógja a nyarat. Elsőben megbukott, négy tárgyból. Pótvizsgát nem tehetett, eltelt a nyár. Új szakot kezdett, ismét elsős lett. Az iskola sem adott felvilágosítást vele kapcsolatban. Sem a személyes megkereséskor, sem levélben. Most fejezte be a második osztályt, és megint megbukott. Félévkor 7 tárgyból, év végén 3-ból, a fő tárgyakból. Új iskolát akar kezdeni, szeptemberben, hogy ne kelljen dolgozni. Az apjával arrogáns. Azt mondta neki, semmi köze ahhoz, hogy tanul-e és hol, 24 éves koráig köteles fizetni a gyerektartást. Vajon így van-e?
    Nekem két gyerekem van, a férjem meghalt mire a kisebbik megszületett. Árvaellátást kaptam utánuk, amíg tanultak, mindkettőnek egyetemi végzettsége van. A lányom 18 éves volt amikor érettségizett, a fiam még be sem töltötte a 18-at! 14 éves korunk után, évente két alkalommal, januárban és szeptemberben igazolni kellett az árvaellátás jogosságát. A Nyugdíjfolyósító által küldött formanyomtatványt az iskola kitöltötte, és mi továbbítottuk, ajánlott levélben. Mikor kezdték a tanulmányokat, várhatóan mikor fejezik be, és hányadikosok- aláírva, lepecsételve az iskola által. Július, augusztus és szeptember hónapban nem kaptunk árvaellátást, csak októberben visszamenőleg. Miután szeptemberben elkezdték a következő osztályt, és ezt igazoltuk. 18 évet amikor betöltötték, a nevükre kötelező volt folyószámlát nyitni, mert az én számlámra nem utalt a Nyugdíjfolyósító. Mivel nagy korúak lettek. Mivel a számlanyitásnak van átfutási ideje, ekkor pedig 2-3 hónapig szünetelt az utalás. Ismét csak visszamenőleg kaptunk. Nehéz volt, de tudomásul vettük, mert ez a törvény. Rájuk nem vonatkozik? Mennyiben más ez, mint a mi esetünk? És a gyerektartás automatikusan jár? Még akkor is, ha nem bizonyítják, és nem is akar tanulni? Kapcsolat nincs, még a kötelező sem, vagyis levélben. Honnan tudjuk meg, hogy egyáltalán iskolás-e? Lehet, hogy már gyereke is lesz, mi meg csak fizetünk? Vagy forduljunk Bírósághoz? És az iskolát is jelentsük fel? Nem a gyerektartással van a problémánk, hanem azzal. ahogy kezelik. Hiszen én is tudom, egy vagy két gyerek felneveléséhez nemcsak két normális ember kell, hanem pénz is.
    Várom válaszát, a fentiekkel kapcsolatosan.
    Köszönettel: Kiss Kata

    2016. 08. 05. - 21:18
 • Pára hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  A következő kérdésem lenne. A gyerektartási díj megállapításánál figyelembe vételre kerül-e, hogy a kötelezett jövedelmét jelzálog hitel terheli, amit a válás után is ő fizet./ Nem a lakott ingatlant terheli./

  2012. 02. 03. - 12:14
 • Zsóka hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Gyermekem 2011. töltötte be a 16. életévét, aki után 13000 Ft tartásdíjat kaptam a volt élettársamtól, aki rokkant nyugdíjas volt hosszú éveken keresztül. Most a változások után egyetlen fillér sem jár a középiskolás gyermekemnek, akinek a tanulmányi eredményeivel nincs semmi gond, csak azért, mert megváltozott munkaképességű lett/?!/ a volt élettársam?
  Igazából nem is értem. Eddig nem vizsgálták azt, hogy a rokkantsága ellenére hogyan tettszert óriási vagyonra /lakások, autó…stb/ Most meg lehet, hogy mégis tud majd valamit dolgozni? Hogyan kell ezt értenem?
  Köszönettel: egy nagyon elkeseredett anyuka

  2012. 02. 06. - 17:44
 • István hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Elvált férj vagyok 2 kérdésem is lenne:
  Korhatárilag azaz hány évis koráig vagyok köteles gyermekem után gyermektartást fizetni?
  Rokkant nyugdíjas vagyok sajnos és a járulékot kapom,abból is köteles vagyok fizetni?
  Tisztelettel:
  Fekete István

  2012. 02. 14. - 19:07
 • Apuka hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  2001-ben váltam el első feleségemtől, akivel 1 közös gyermekünk született 1994-ben.
  Már a váláskor kiderült számomra,hogy a volt feleségemet elsősorban az anyagiak érdeklik,gyermekünket ezen érdekeiben szinte állandóan felhasználta.
  Rengetegszer voltam ügyvédnél és a gyámügyön, ahol -sajnos- arra kellett rájönnöm, hogy az apának csak kötelessége van, joga nincs a gyermekhez az anyával szemben.
  Hosszú és csúnya válás után a bíróság a netto fizetésem 20 %-át ítélte a gyermeknek és az anyának.
  Ezt a mai napig fizetem, ami most 38-40000 Ft körül van.
  2000-ben ismerkedtem meg mostani feleségemmel, akivel 2003-ban összeházasodtunk. 2 közös gyermekünk született: 2001-ben és 2010-ben.
  A jelenlegi felállás tehát a következő:
  1.gyermekem, aki után a tartásdíjat fizetem, áprilisban lesz 18 éves, jelenleg még gimnazista s úgy néz ki, hogy sikerül neki továbbmenni felsőfokú képzésre (ezt “anyai nyomásra”, mivel ő azt mondta, hogy ő inkább dolgozna).
  2.gyermekem idén lesz 11 éves, természetesen tanul.
  3.gyermekem betöltötte a 2.életévét.
  Feleségem gyesen van, ami kb.26000 Ft.
  2004-2006-ig építkeztünk, nagyrészt hitelből, amit Ausztriában vettünk fel 15 éves lejárati idővel, Euro-árfolyamtól függően havi 80-90000 Ft-ot adunk fel a törlesztésre.

  Kérdéseim a következők:
  -Meddig kell a tartásdíjat fizetnem?
  -Kérhetek-e csökkentést, s ha igen, akkor hol, hogyan, mire hivatkozva?
  -Ha kell még tartásdíjat fizetnem, azt fizethetem-e a lányom nevére nyitott bankszámlára, ha igen, kaphat-e hozzáférést ahhoz a volt feleségem?

  Mindehhez hozzátartozik, hogy volt feleségemnek 2010-ben megszűnt a munkahelye, 2011-ben pedig született egy gyermeke a mostani párjától.
  Az ő vásárolt házukon is hitel van, és az autójukon is.
  Elmondása szerint azért szorgalmazza közös gyermekünk továbbtanulását, mert addig is kapja utána a gyermektartást, a tandíjat pedig velünk és a szüleimmel gondolta kifizetni. Mindezt persze a gyermek akarata ellenére…

  Bízom s számítok a segítségében!
  Köszönettel: Apuka

  2012. 02. 21. - 20:28
 • Péter hozzászólása:

  Azzal a kérdéssel fordulnék önökhö, hogy a lányom betöltötte a 18. életévét, jelenleg levelezőn jár főiskolára, és az édesanyja követeli tőlem a gyermektartásdijat. Szeretném tudni hogy levelező tagozat után is kötelező-e fizetnem. Lányom egy héten egyszer megy pénteki napon iskolába ezenkivül otthon tartozkodik. Talált magának alkalmi munkát de ugye mint irtam ez csak alkalmanként van ezek után köteles vagyok-e rendszerességgel tartásdijat fizetni erre szeretnék választ kapni. Köszönettel Péter

  2012. 02. 27. - 18:34
  • Mike hozzászólása:

   He1t igen aze9rt a 3-ban me1r az is lekf6tf6tt, hogy embereket lehet f6lni, kosackit lehet robbantani egy nyitott ve1rosban, stb. Vice Cityben tartott me9g ez a hate1s, plusz kicsit kiege9szfclt minden, a San Andreasban pedig egy csomf3 mindent lehetett csine1lni, mert tudte1k, hogy ennyi me1r nem lesz ele9g. A 4-ben viszont tf6rte9nt egy visszaese9s amit csak a jf3 grafika tudott helyettesedteni. Na de majd az 5. VN:R_U [1.9.10_1130]Szavaz s: 0 ( 0 szavazatb l)

   2012. 05. 01. - 17:47
 • Zoltán hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd úr!

  Jelenleg egyetemi hallgató vagyok. Az alap képzésidőn belül nem sikerült elvégeznem az iskolát, de ugyanúgy államilag finanszírozott maradtam, és folytatom tanulmányaimat jelenleg is. Kérdésem a következő lenne: Köteles-e fizetni édesapám gyerektartást ebben az esetben ha az alap képzésidőt már túlléptem? Válaszát előre is köszönöm.

  2012. 03. 02. - 18:11
 • László hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Nevelt lányom 1987-ben született. Születésekor elvált a gyermek anyjától, jelenlegi feleségemtől. Lányom 2 éve befejezte nappali tanulmányait, hellyel-közzel munkája is akadt közben. Az apát folyamatosan értesítettük a lány tanulói jogviszonyáról, helyzetéről. (Egyébként sem olyan rossz a viszony köztünk, folyamatosan tudunk egymás sorsáról) Házasság kötésünk alkalmával az apa kérte a gyermek elhelyezésről és gyerektartásról szóló végzés ügyirat számát, hogy a gyerektartást lemondhassa. Arra hivatkozott, hogy neki elveszett az irat. Időközben nálunk is elkeveredett nem tudtuk odaadni neki. Az egyértelmű, hogy már nem jár a gyerektartás.De:

  1, kinek a kötelessége a gyeretartás lemondása?

  2, ki marasztalható el ennek az elmaradásáért és a gyerektartás jogtalan felvételéért?

  Válaszát az e-mail címre kérem, melyet előre is köszönök.

  2012. 03. 05. - 08:38
 • Era hozzászólása:

  Tisztelt Bíró Úr!
  Érdeklődnék,hogy a párom rehab segélyt kap,hogy abból kell-e tartás díjat fizetnie?Természetesen dolgozik is.Elég ha a fizetése 20%-át fizeti vagy a rehab segélyből is kell a 20%-ot fizetni?Eddig 40e ft-ot fizetett.100e ft a fizetés,80e ft a rehab,de ezt sokalja.Köszönöm

  2012. 03. 22. - 10:09
 • József 2 hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Kérem válaszát, arra vonatkozóan, hogy a fenti oldalon írtak azaz “Gyermektartás:meddig jár” c. rész ma is érvényben van e?
  Üdvözlettel: József

  2012. 03. 26. - 14:17
 • Kriszta hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr,

  Gyermektartási ügyben szeretném segítségüket kérni.

  Férjem lassan 15 éve elvált feleségétől s a két gyermek az édesanyjukkal maradt. Neki a kezdetek óta gyermektartást fizetünk, amivel nincs is elviekben probléma. Az elmúlt időszakban azonban a gyerekek “felnőttek”. A nagyobbik gyermek 19 éves jelenleg is tanul. A kisebbik gyermek 16 éves lesz decemberben azonban ő nem hajlandó iskolába járni. Naphosszat az utcán csavarog, balhét balhéra halmoz, s össze vissza hazudozik az anyjának is és nekünk is. Iskolaköteles lenne ugyan még, de már a családi pótlékot is megvonták az anyjától annyira nem hajlandó bejárni az iskolába.
  Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben meddig köteles a másik szülő “finanszírozni” a gyermek kicsapongásait? Azaz meddig kell gyerektartást fizetnünk a fiú után? Mert azt több helyen olvastam, hogy “nem köteles a szülő támogatni a nagykorú munkaképes gyereket…” na de ő nagykorú még két év múlva lesz. Mi ilyenkor a teendő?

  Másik kérdésem, hogy kérvényezhetjük -e azt hogy a nagyobbik gyermeknek a saját számlájára utaljuk a neki fizetett összeget?

  Válaszát előre is köszönöm.

  Tisztelettel: Kriszta

  2012. 03. 26. - 16:25
  • Tolnai Csaba hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!
   Lányom- aki 20 éves – a középiskola végén 2 vizsgakötelezettségének nem tudott eleget tenni, így e két tantárgyból nem érettségizhetett. Az augusztusi pótvizsgára ill. ennek sikeres megléte esetén a pótérettségire nem akar elmenni, hanem azt tervezi, hogy újra járja nappalin a 4. – utolsó – évet, de csak a két tantárgy előadásaira járna be. Kérdezném tisztelettel, hogy ebben az esetben köteles vagyok-e az eddig fizetett gyermektartási díjat továbbra is fizetni.
   Tisztelettel és köszönettel: T.Cs.

   2012. 07. 02. - 13:28
 • György hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!!
  Az lenne a kérdésem,hogy fiam 2012 februárban töltötte be a 18.évét.Felsőiskolába jár jelenleg.Viszont tavaly évet ismételt mert megbukott sajnos.Úgy néz ki idén is ez a helyzet áll elő.Azt szeretném kérdezni,hogy kérhetem-e a gyerektartás megszüntetését ill.szüneteltetését a neki felróható indokolatlan tanulmányi idő tartós elhúzódása miatt.
  Idáig rendesen fizettem a tartást és járt is hozzám a gyerek,csak nem igazán tanul.Próbáltam beszélni vele nem sok sikerrel.
  Előre is köszönöm válaszát !!!

  2012. 03. 27. - 10:32
  • Yuri hozzászólása:

   Ott, ahol nem azt jelenti, hogy Ul Quoma-i, valf3szednűleg elge9pele9s lehet. Gyorsan ute1nane9ztem, de nem tale1ltam nyome1t ve1ltoztate1snak, a pan maicmllan oldale1n, az emledtett boredtf3 alatti ffclszf6vegben is Ul Quoma van. Ke1r, pedig e9rdekes elme9leteket lehetett volna gye1rtani

   2012. 10. 03. - 07:42
 • Szedő Attila hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Az lenne a kérdésem, hogy meddig jár a gyerektartás abban az esetben, ha a 24 éves lányom negyedikben (egyetem) abbahagyta a tanulmányait, mert 2011. januárjában teherbe esett és októberben megszülte a kisbabáját. A párjával természetesen együtt vannak, és együtt látják el a baba nevelését. Ebben az esetben úgy lehet tekinteni a dolgot, hogy már 2011. 07.01.-től nem jár a gyerektartás??? Ez az iskola befejezésének a dátuma???
  A másik eset, hogy a 21 éves másik lányom érettségi után elkezdte a továbbtanulást, az elsőt el is végezte, de úgy döntött, hogy nem megy tovább másodikba, és elkezdett dolgozni. Ebben az esetben is úgy lehet értelmezni a dolgot, hogy 2011. 06.30.-ig jár a gyerektartás és 07.01.-től (iskola befejezése???) már nem????

  Köszönöm előre is válaszát!
  Tisztelettel.

  2012. 04. 12. - 13:45
 • Yoselin hozzászólása:

  Na most me1r je1tszottam mindennel. Battlefield 3 signle e9s multi CoD MW3-al dettf3. Ne1lam a Battlefield a nyerő me9g mindig, be1r a CoD-al is sokat fogok szerintem je1tszani. Be1r ez utf3bbi te9nyleg hihetetlen ocsme1nyul ne9z ki a Battlefield ute1n. A kis pe1lye1kat is szokni kellett. d6lni viszont baromi kf6nnyű.A CoD te9nyleg egy arcade shooter, de annak nagyon jf3 a Battlefield pedig he1borfa a jave1bf3l ő pedig annak nagyon jf3.VN:R_U [1.9.10_1130]Szavaz s: 0 ( 0 szavazatb l)

  2012. 05. 02. - 09:13
 • Tünde hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  A következő kérdéssel fordulok Önhöz. A férjem előző házasságából van egy 14 éves lánya.Jelenleg még általános iskolába jár,de továbbtanulási szándéka nincs. Ha a kislány nem megy továbbtanulni akkor is köteles a férjem gyerektartást fizetni? Ha tanulmányait folytatja akkor hány éves korig jár a gyerektartás?

  Előre is köszönöm válaszát!
  Tisztelettel: Tünde

  2012. 05. 03. - 13:41
 • Kovács Brigitta hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvég Úr!
  Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy a gyerektartás szempontjából pontosan mit takar a minimum összeg?
  Nekünk ugyanis úgy lett megállapitva a gyerektartás, hogy jövedelem 50%-a minimum 30.000 Ft. Sajnos a volt férjem rendszeresen “elfelejti” fizetni. Tavaly feljelentettem, ennek az ügynek a végére múlt héten került sor. Akkor a tartozása már 505.000 Ft volt. A biróság szerint (igaz csak december 31-ig) 280.000 Ft a tartozás. Ha levonom az idei részt akkor is 415.000 a tartozás. Nem értem hol a többi pénz, azzal mi lesz? Munkanélküliség alatt is köteles a minimumot fizetni? Igazolt ill. igazolatlan (mint most pl. csak nem dolgozik “lóg a levegőben”) munkanélküliség alatt hogyan számolják?
  Másik kérdésem! Idén 3 éve váltunk el és a fent emlitett összeg 3 gyerekre szól. (másoktól hallom, olvasom más 20-25.000-et fizet egy gyerekre). Szeretnék emeltetni a minimum összegen. Van-e erre esélyem? Volt férjeméknél van egy egyéves gyerek a barátnőjétől, azzal 4 hónapos kora óta apa van otthon, mert az anyja GYed mellett dolgozik feketén, igy apa nem kap gyest, semmit, ezért irtam, hogy lóg a levegőben. Hivatkozhat-e a 4. gyerekre, hogy nem tud többet fizetni. Egyébként kőműves és ha elmenne dolgozni min. 150.000-et is kereshetne. Senki sem mondta nekik, hogy legyen gyerekük, ha ennyire rossz anyagi helyzetben vannak.
  Válaszát előre is köszönöm.
  K.B.

  2012. 05. 04. - 20:48
  • 1 elvált apa hozzászólása:

   A jó qrva anyádat Pénzéhes Picsa! Szerinted miért nem mer elmenni dolgozni a volt urad? Mert amit keres ne pénzt azt Te mind elvinnéd !!

   2012. 07. 13. - 21:56
 • Nagy Attila hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Nekem van egy 17 éves fiam,aki után fizettem a tartás díjat.Sajnos az utóbbi időben nem tudtam fizetni,mivel a jelzálog hitelem már több,mint a fizetésem.Csak a szüleim segítségével tudjuk a rezsi számlákat is fizetni.Ezt közöltem a volt feleségemmel,de őt nem érdekli és ismét a bírósághoz fordult!Az előző ítéletben benne volt,hogy saját családom veszélyeztetése árán is ki kell fizetnem a tartásdíjat!Ha most a fizetésemből letiltják,akkor tényleg veszélybe kerül a családom lakhatása!Az én családom tényleg nem számít?Nincs semmi lehetőségem?Válaszát előre is köszönöm!

  2012. 05. 07. - 20:38
  • Gabó hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!

   Olivér fiam aki 1992-ben született idén lett húsz éves! 1994-ben részére 20% tartás díjat állapitott meg Bíróság, amit a mai napig.fizetek mindig rendesen, vonják a fizetésemből!
   Fiam végig bukdácsolta a középiskolát így most a negyedik évvégén sem engedték érettségizni mivel több tárgyból bukott! Sajnos sokat hiányzott ezért romlott le tanulmánya. ( lógott) Dolgozók esti gimnáziumában folytatja az iskolát, de csak a 2013- as tanévben. Addig mint diákmunkás az én fizetésemnél több jövedelemre tud szert tenni!
   Meddig vagyok köteles fizetni, miket kell benyújtanom a kérelemhez, hogy megszüntessék a gyermektartási kötelezettségemet?

   Vlaszát megköszönve maradok tisztelettel!

   Gabó

   2012. 05. 08. - 13:54
 • Judit hozzászólása:

  Jó napot kívánok!

  Fiam 20-évesen fejezi be tanulmányait, de munkahellyel nem rendelkezik és nem is tudjuk sikerül e találnia, volt férjem nem hajlandó csak az iskola befejeztéig fizetni rá gyermektartást. Mi tehetek, hogy mit egyedül álló 3 gyermek egyedül nevelő anyuka kaphassak valami támogatást a volt férjemtől????

  2012. 05. 09. - 09:49
 • Judit hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  10 éve két gyermeket nevelek egyedül. A kisebbik 16 éves gimnáziumba jár, a nagyobbik 20 éve lesz, érettségi után főiskolára járt, majd 1 hónap után átjelentkezett a volt szakközépiskolájába 2 éves nappali OKJ képzésre (volt technikusi képzés). Most az első évet végzi. A volt férjem ma azzal a kérdéssel rontott rám, hogy miért nem kezdeményeztem a gyerektartás megszüntetését tavaly októberben, amikor a gyerek a főiskolát abbahagyta, mert ő beszélt egy “neves” ügyésszel, és ő azt mondta, hogy amennyiben a gyerek ilyen képzésben részesül, nem jár számára a gyerektartás. Természetesen a főiskoláról való átjelentkezésről akkor tájékoztatta a gyerek az apját.
  Kérdésem: Van-e esély arra, hogy a gyerek elveszíti a gyerektartásra való jogosultságot, kell-e ügyvédhez fordulnom a biztonságos nevelésük érdekében?

  2012. 05. 15. - 20:27
 • Gábor hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd úr!
  Jómagam,már 16 éve fizetem a bíróság által megítélt tartásdíjat.(25%)
  A gyerek októberben tölti be a 18.évét,de nem tudom,hogy honnan tudhatom meg,hogy tovább tanult-e.
  Nem tudom,hogy hol lakik,és hogy kinek kell szólnom,hogy utána tudjon nézni annak,hogy jogosult-e még gyermektartásra.
  Hozzátenném,hogy havi 60-70ezer forintról van szó,és azóta van még két kiskorú gyermekem akiknek nagyobb szüksége lenne erre az összegre.
  Várom válaszát.
  üdvözlettel .:Gábor

  2012. 05. 21. - 20:37
 • Péter hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd úr!

  Tanácsot szeretnék kérni és tulajdonképp kérdeznék is!
  2011.szeptemberében mondták ki a válást,a végzést októberben kaptam kézhez.Havi 5 ezer gy.t.-t állapítottak meg,9 hónapra visszamenőleg.Tehát 45 ezer forint elmaradásom keletkezett.Sajnos ebbe a házasságba “belekerült” a budapesti lakásom,minden ingó vagyonnal együtt.A végzés időpontjában 28.500 ft volt a jövedelmem.a “feleségemnek” és az új partnerének kb.150-200 ezer forint körüli összeg.Álláskereső voltam akkor,jelenleg is csak közmunkás vagyok,minimálbérért.November-december hónapban csekken küldtem neki 10-10 ezer forintot.Egyszerűen NEM TUDTAM fizetni,de amikor lehetőségem volt rá,küldtem a pénzt.Egy nap kaptam egy levelet,melyben a végrehajtás elinditásáról értesítettek! 90 ezer forintot “mondott” az eljárás elindításakor!!!!Akár hogy is számolok,sehogy sem 90 ezer a tartozásom tavaly január óta!!!A végrehajtói költségekkel együtt kb.126 ezer forintra rúg az összeg.Se ingó,se ingatlan vagyonom nincs,csak hiteltartozásom!Köztük olyan is,amiben a “kedves feleségem” keze is benne van!Ráadásul birtokomban van egy általa,általam,az apósom és a családom által aláírt lista,melyben a tartozások rá eső részét elismeri!!!!A válás során nem tudtam ezt felhasználni (kb.2 és fél millió forint a tartozása felém),mert nem minősül hivatalos okmánynak(legalábbis az ügyvédem szerint).A tartozás csökkenést(november-decemberi 20 ezer forint)NEM JELENTETTE BE,a végrehajtó általi korrigálásra nem válaszol!Május elsejétől közmunkában vagyok foglalkoztatva,a munkáltató a béremből le fogja tiltani a szükséges összeget…(de hogy miből fogom fizetni a számlákat,miből fogok enni….az rejtély).

  A kérdésem az lenne,hogy Őt a hamis összeg miatt és a korrigálás bejelentésének elmulasztása miatt nem kellene elmarasztalni?S hogyan tudnám a 2,5 milliós tartozását behajtani rajta?Hogyan tehetném jogossá a JOGOS KÖVETELÉSEMET????Egy messzi,kis faluban élek és az “alig pénzből” még ezt is elveszi a pióca volt feleségem!!!Arra nincs pénzem,hogy buszra szálljak és normális állást találhassak!!!!Tanácstalan vagyok!

  Mielőbbi válaszát megköszönve kívánok minden jót!

  Péter

  2012. 05. 27. - 10:51
  • E.Zoltán hozzászólása:

   Tisztelt ügyvéd Úr/Nő ! Két fiam után fizettem 40 % gyerektartást.A nagyobbik már betöltötte 06.09-én a 23. életévét és egyetemi tanulmányait/vizsgáit fél évre elhalasztotta tudomásom szerint. A fiatalabb 12.25-én lesz18 éves. A jelenlegi kapcsolatomból van egy 9 és fél éves lányom,akinek a születése óta a jövedelmem 50%-ának a 2/3 -át fizetem, ami 60-65eFt,plusz pénz esetén 100eFt is lehet.Sajnos már jó pár éve problémás a rezsiköltségek kifizetése. Hangsúlyozom,nem sajnálom a fiaimtól,csak nem jut a közös háztartásban élő lányunknak a maradékból annyi.Jelenleg a párom munkanélküli és már én sem látom az alagút végét a hitelterhek miatt,bár eddig sikerült mindent megoldanunk.A 18.év utáni könnyített fizetési lehetőségről nem tudtam.Kérdésem: Milyen lehetőségem van kötelezettségeim csökkentése terén,bár úgy gondolom a visszamenőlegesség ez esetben járhatatlan út.Várom válaszát.Tisztelettel : E Zoltán

   2012. 08. 09. - 10:07
 • Peterdi Zoltán hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  A kissebbik 15 éves lányom után vonják a gyerektartást. Jelenleg középiskolába járt, ahonnan kitették.Ő szeretne fodrász lenni, de esti úton, jár -e tartás ezután a volt feleségemnek. Természetesen én finanszíroznám a tanulását.
  Válaszát köszönöm

  2012. 05. 31. - 00:14
 • Kocsis Róbertné hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvédúr!
  Én 2006-ban váltam el. 15000-ft gyerektartást kapok a volt férjemtől. Egyedül nevelem a fiam aki súlyosan fogyatékos és a volt férjem be adta ellenem a keresetet hogy szeretné a gyerektartást le csökkenteni 7750-ftra. Az indokkal azzal él hogy van 2- gyermeke és most útban van a következő, mihelyt azt állítja hogy a felesége terhes és erre adja be a keresetet. Volna nekem egy kérdésem! Ahányszor teherbe esik a jelenlegi felesége az első szülött fiáról vagy is a fiam tartásdíjáról mindig keveset fog fizetni ahányszor születik egy gyermek? Nem beszélve hogy még ráadásul dolgozni sem tudok mert mindenhol azt kapom hogy mert tartósan beteg és fogyatékos a gyermekem. Már 9 éves és egy bentlakásos iskolába van bent csak hét végén hozom haza. Még gyesen vagyok de már jövőre szinte a semmiből kell megélnem. Ha előbb-utóbb meg nyeri a pert akkor én mit tehetek annak hátterében hogy még teljes hátrányban is vagyok a hivatásomat is nézve. Kérem mi hamarabbi válaszát. Tisztelettel meg köszönöm: Kocsis Róbertné

  2012. 06. 12. - 16:28
 • bencsik Irén hozzászólása:

  TISZTELTÜGYVÉDÚR!

  PÁROM ELVÁLT MÁR A GYEREKEK IS NAGYOK 21, 20 18,ÉVESEK MOST E HÓNAPTÓL NEM FÜZET GYEREK TARTÁST MIVELL MÁR A GYEREKEK DOLGOZNAK A NAPPALI TAGOZATOS ISKOLA MELLET RENDSZERES JÖVEDELMÜK VAN ÉS MÉG MOST IS KÖVETELI A VOLT FELESÉG A GYEREK TARTÁST MEG A KÖLCSÖNT AMIT ŐK FELVETTEK PÁROM SAJNOS ELMENT KEZESNEK ÉS NEM FÜZETIK AZT MONTA HA NEM FÜZETI A GYEREK TARTÁST AKKOR FÜZESE A KÖLCSÖNT ÉS MÉG FELIS JELENTETE AZÉRT MERT NEM FÜZET

  2012. 06. 29. - 17:54
 • Batta László hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Azzal a kérdéssel fordulok önhöz,hogy nekem a bíróság 2011 szeptemberében két gyermekem után gyermektartási díjat állapított meg.A fiam 2012-ben befejezte tanulmányait,most 21 éves.Meddig kell még gyerektartást fizetnem?

  2012. 07. 06. - 14:03
 • Batta László hozzászólása:

  *Köszönettel Batta László

  2012. 07. 06. - 14:05
 • Bruzsa Ilona hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Azzal a kéréssel fordulok Önhöz, h az ismerősöm 2011. szeptemberében vált el, a gyerektartás májusig 10.000 Ft volt, májustól 13.000 Ft. Ezt fizette is rendesen júniusig, mert ezt a 2 hónapot (június-július) 3.500 Ft-ot adott fel, mivel alkalmi munkából él. A szándék megvan, mivel fizeti, de sajnos csak ennyit. A volt feleség pedig bírósággal fenyegetőzik. Ez lenne az egyik kérdésem.
  A másik amire várom megtisztelő válaszát, hogy hány év után lehet újra tárgyaltatni a válópert, mivel az ismerősöm a volt feleségének ott hagyott egy 5 szobás házat, berendezéssel mindennel együtt, – a volt feleség elfelejtett szólni a válásnál, h a számláján majd 8 millió forint van ez utólag derült ki 2012. januárban – és nyomás hatására kénytelen volt aláírni így a válóperes papírt. Felül lehet e vizsgáltatni, h a ház mennyit ér és annak fejében fizetni a gyerektartást? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát! Bruzsa Ilona

  2012. 07. 30. - 11:41
 • Gergi Tímea hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Azzal a kérdéssel fordulok önhöz , hogy júniusban befejeztem a szakképző iskolámat de szeptembertől ismét beiratkoztam nappali tagozatos érettségire édesapám június óta nem fizet gyerektartást azzal az indokkal , hogy befejeztem az iskolát, ami nem igaz hiszen továbbra is tanulok a kérdésem az lenne , hogy fizetnie kell e tovább vagy akkor most mit tegyek? 19 éves vagyok.

  2012. 08. 07. - 19:53
 • Hidváginé hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Azt szeretném meg kérdezni öntöl hogy ha a gyermekem már nem tanul tovább mivel megszerezte elsö szakmáját,kinek kell beadni a biroságra hogy már nem jár gyerektartás?,az apának vagy nekem

  2012. 08. 08. - 17:05
 • Karkos Zoltán hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  1989 évben született lányom után fizetek gyerektartást.Amíg kicsi volt,rendszere-
  sen jártam érte,szeretett hozzánk járni,bár anyja sokszor akadályozta a kapcsolattartást.13 éves korától viszont az állandó cirkuszok miatt (azzal is fenyegetőzött,hogy öngyilkos lesz,ha elhozom otthonról) nem mentem érte. A családsegítőben is azt mondták 14 éves korától nem köteles jönni,kár erőltetni.Azóta nem áll velem szóba,még a nagyszülővel sem.Kapcsolatot nem tar velem,22 éves létére el tudna jönni.Ezek után miért kell fizetnem az egyetemi tanulmányait?Idén változott a családjogi törvény úgy tudom.Mit mond az új törvény erre az esetre?
  Előre is köszönöm válaszát.

  2012. 08. 12. - 12:52
 • Káré Ilona hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Párom fia 1994-ben született! Az idén júniusban sikeresen befejezte a szakközép
  iskolát! Augusztus 1-vel sikerült elhelyezkednie, amiről elfelejtették tájékoztatni a páromat! Szeretnénk tudni, hogy augusztusi hónapban jár e még neki a gyerektartás? Vagy majd csak szeptembertől nem kell fizetnie?
  Még azt szeretnénk tudni hogy a családi pótlékot, amit párom kapott, és rögtön át is utalt, be kell e jelenteni hogy ne küldjék tovább?
  Válaszát előre is köszönöm.

  2012. 08. 12. - 15:30
 • Katarina hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Kb 10. eve valtunk el,van egy 16 eves lanyom aki az apjaval el Magyarorszagon.En Ausztriaban elek.Rendszeressen fizetem tartasdijat,amit a birosag meghatarozott a valasnal.
  Erdeklödnek : engem eltart elettarsam mellette kapom szoc.penzt ,parom fizeti tartasdijat,meddig kell fizetnem (fizetnünk) tartasdijat?
  Mivel nemregiben hallottam,ha 16 evet betölti es nem tanul tovabb akkor “allitolag” nem vagyok köteles tovabb fizetni.
  Mellekesen lanyom 1Ft-ot nem lat a tartasdijbol,mert apja magara költi (legalabbis ö ezt mondja).Kapcsolat tartas abban ki is merül lannyommal,hogy skypen vagy facebookon rakerdez mikor küldöm tartasdijat.Ha nem kivansaguk szerint utalom,akkor csak az ocsarolas-szidalmazas,fenyegetesek a kapcsolat temaja.
  Masik kerdesem: En külföldön elö magyar allampolgarken vagyok bejelentve Magyarorszagon,ha nem kapok ertesitest birosagi targyalashoz tartasdij emelese miatt,akkor azt nelkülem-tudtomon kivül is megteheti Ex-ferjem?
  Elöre is köszönöm valaszat…

  2012. 08. 21. - 10:36
 • Erzsike hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  A kedvesemnek a gyermeke már be töltötte a 27. élet évét és nem tudja, hogy tanul-e még az egyetemen. Nem tartja a kapcsolatot már hosszú hónapok óta.Hová kellene fordulnia, hogy elindítsa a gyermektartás megszűnését iratok nélkül?

  Előre is köszönöm válaszát.

  Tisztelettel: Erzsike

  2012. 08. 22. - 17:49
 • Erika hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Lenne egy komoly és számomra bonyolult kérdésem. A barátommal januárban össze költözöm és a szüleim még évekkel ezelőtt elváltak és édesapám fizet utánam gyerektartást, én decemberbe töltöm a 18 életévemet és abban az évben érettségizek, valamint folytatni szeretném tanulmányaimat nappali OKJ-s tanfolyamon. Ebben az esetben, ha én elköltözök otthonról és a barátommal fogok együtt lakni, akkor is jár apum után a gyerektartás és ha jár akkor még meddig fog járni?

  2012. 08. 24. - 11:48
 • Veres Krisztina hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  9 évvel ezelőtti válásomkor lányom nálam került elhelyezésre és a bíróság az édesapát havi 20.000,-Ft gyermektartás fizetésére kötelezte. A lányom az idén tölti be a 21. életévét és levelező tagozaton felvételt nyert egy óvónőképző főiskola levelező tagozatára, amely azonban költségtérítéses. Azért, hogy a tanulmányait finanszírozni tudja munkát vállalt és naponta hajnali fél 3-kor kel és indul munkába. Jelenleg nettó 85.000,-Ft-ot keres, amely még így is nagyon kevésnek bizonyul a tandíj, jegyzetek és az egyéb kiadások, mint BKV bérlet, ruházkodás stb. finanszírozásához. A volt férjem a bíróság által megítélt 20.000,-Ft-ot többnyire kifizette – bár az utolsó évben helyette a tartásdíjat az édesanyja rendezte – azonban hivatkozva arra, hogy a lányunk május óta dolgozik a továbbiakban nem hajlandó őt tovább segíteni.
  Szeretném megkérdezni, hogy a fentiekben leírtak alapján a lányunk jogosult – e kérni, hogy az édesapja a főiskolai tanulmányai alatt továbbra is fizesse azt a havi 20.000,-Ft-ot, amelyet a bíróság annó gyermektartásként megítélt?

  2012. 08. 29. - 14:13
 • Hajdu Klaudia hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Kérdésem az lenne,hogy érettségi után kihagytam egy évet,majd ezt követően beiratkoztam egy 2 éves nappali tagozatos OKJ tanfolyamra. Köteles e édesapám fizetni rám a gyerektartást?

  Válaszát előre is köszönöm: Hajdu Klaudia

  2012. 08. 31. - 14:22
 • Szemerédi Zoltán hozzászólása:

  Azt szeretném megkérdezni, hogy a 20 éves lányom után aki most érettségizett és várhatóan 2 éves esti tanfolyamon folytatja tanulmányait, kell-e továbbra is gyerektartást fizetnem.

  Elöre is köszönöm válaszát

  2012. 09. 04. - 14:35
 • Barbara hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Lányomat a bíróság nekem ítélte, elmúlt 18 éves. Felvették egyetemre állami részösztöndíjasként, nappali tagozaton. Mivel családi pótlékot már nem kapok utána, csökkentettem pénzbeli juttatását (2 éve elköltözött itthonról), amely -elmondása szerint -nem elég a megélhetéséhez. A bírósághoz fordult feljelentést tenni. Mennyit vagyok ilyenkor köteles fizetni neki, ha a viszonyunk rossz, és mi a jogszabályi háttere ennek a szituációnak?

  Segítségét köszönöm!

  2012. 09. 06. - 10:32
 • Zsuzsa hozzászólása:

  Tisztelt ügyvéd Úr! Kérdésem a következő lenne.Élettársamat bírósági határozattal 2 kiskorú gyermekének havi 10-10 ezer forint megfizetésére kötelezte,munkáltató általi levonással, ez utóbbit a párom kérte a bíróságtól,előtte havi rendszerességgel megfizette ezt az összeget postai úton.Évekre visszamenőleg csekkekkel tudjuk igazolni,nem csak a gyermektartást hanem az azon felül küldött összegeket is.A gyermekekkel a kapcsolatot telefonon,interneten (közösségi portálokon) tartja,nagyon messze lakunk tőlük,és évente egy, két alkalommal a gyerekek,az anyuka,az anyuka későbbi kapcsolataiból született 3 gyermekével,az anyuka élettársával,és/ vagy éppen aktuális barátjával,illetve a későbbi férjével együtt(sőt az anyuka testvérével,és egy másik testvér gyermekével együtt)(összesen 9 ember!!)vendégül láttuk őket pár napra.Mindezt azért írtam le,hogy láthassák,mi mindent elkövetünk,hogy a gyerekeket,ha más módon nem lehetséges akkor legalább igy láthassa az apuka.Látogatást mi is tettünk náluk akkor ajándékokkal mentünk,sajnos nekünk nem telik drága ajándékra,igy amit tudtunk vittünk,ami a ház körül megterem,éppen az elmúlt karácsonyra 2 libát (megpucolva)25 literes doboz saját készítésű süteményt, kosárnyi gyümölcsöt.a párom fia most töltötte be a 18 évét ,már 3 iskolája is volt a nyolcadik osztály befejezése után gimnáziumba jelentkezett,azonban azt otthagyta,mondván nem bírja a kollégiumot,majd szakiskolába iratkozott át,amit szintén ott hagyott,most egy felnőttek esti iskolájába jelentkezett. Anyuka életvitele alapján arra gyanakszunk,hogy csak azért,hogy a családi pótlékot és a gyt-kijátszák.A gyanunk abból táplálkozik,hogy tudomásunk van olyan körülményekről ami szerintünk,nem a gyerekek érdekeit szolgálja,anyuka különböző közösségi portálokra feltett fényképei ennek az alapja,amin hatalmas tetoválások(egész felsőtestét beborító!!)aztán tudomásunkra jutott,hogy legutóbb a saját tulajdonuknak mondott kisbusszal voltak itt ami később kiderült ,egy autókölcsönzőből kölcsönöztek(több 10 ezer forintért,és ez jó párszor előfordult)nem beszélve az általuk eldicsekedett,rendszeres hétvégi házibulikról amit ott náluk rendeznek.A párom most kérdőre vonta,illetve megkérdezte a volt nejét,hogy miért nem tanul nappali tagozaton tovább a gyerek(állítólag nagyon jó tanuló!!)erre azt a választ kapta,hogy semmi köze hozzá.Nos a párom bírósághoz akar fordulni,hogy megszüntetését kérje a nagykorú gyermek tartásdíjának,azonban ezt a pénzt szeretné a gyermeknek valamilyen módon félretenni,hogy majd ha saját életet kezd legyen egy kis tőkéje (életbiztosításra,takarékbetétre gondoltunk),tehát nem az van,hogy nem akar fizetni,de az anyuka flancolását nem hiszem hogy neki kellene finanszírozni. És a gyereknek meg tanulnia kellene,és szerintem lehetősége volna nappali tagozaton tanulni.És szeretnénk,ha a gyerekek,mivel már nem kicsik egyedül eljöhetnének hozzánk,ami eddig egyszer sem valósult meg.Mi 8 éve élünk együtt a párommal,Ő közalkalmazott egy állami cégnél,én közfoglalkoztatott adminisztrátor vagyok,mellette gazdálkodunk,van pár jószágunk,2 nagy kertünk,nem dúskálunk,de panaszra nincs okunk.Viszont nem nézzük jó szemmel hogy a keményen megkeresett pénzünkön,mások lumpolnak,mert ha az a pénz a gyerek érdekeit szolgálná egy szavunk nem lenne.
  Kérdezném,hogy van e esélye annak hogy a bíróság megszünteti a gyerektartás,esetleg azzal a kikötéssel is ,hogy a gyereknek betétet,vagy biztosítást köt az apuka!
  Válaszát előre is köszönöm.

  2012. 09. 07. - 14:14
 • Kiss László hozzászólása:

  Tisztelt ügyvéd úr.Tartásdíjjal kapcsolatban kérném tanácsát!Három gyermekem után fizetem tartásdíjat.24,21,20,évesek.24 éves fiam után a bíróság törölte kötelezettségem,de 50% letiltáson nem változtatót,az a kor még 18évalati lányok miatt.Még mind ketten tanulnak,de egyikük sem lakik az anyukkal.Tudomásom szerint az anyjuk sem lakik négyük tulajdonában lévő családi házban,amelyen több százezer forint közüzemi tartozást felhalmozott.A tartozás részleteit a gyerekek próbálják törleszteni.Kérdésem következő!Gyerektartás összegét,hogy lehetne a gyerekeknek juttatni?És meddig vagyok köteles tartás díjat fizetni?Illetve mikor és ,hogy kell megszüntetni? Válaszát előre is köszönöm.

  2012. 09. 09. - 16:19
 • Lefkovits Judit hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!!

  kérdésem csak az lenne ha a gyermekem aki nem velem él 2010óta dolgozik nem jár iskolába igy jár még rá és meddig a gyerektartás? ha a gyermek nem tanul és nagykoru hány éves koráig jár neki a tartás dij? válaszát előre is köszönöm maradok tisztelettel Judit

  2012. 09. 17. - 21:24
 • Mészáros Szabolcs hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy meddig kell még fiam után fizetni a gyermektartási díjat. A gyermekem 5 hónap múlva tölti be a 18. életévét. 8 általános elvégzése után 1 év szakmunkásképzőt végzett el, majd gyenge tanulmányi eredménye végett anyja átíratta egy másik intézménybe, ahol szintén csapnivalóan tanult, épp ezért a 2011-2012 tanévben megbukott. Most ismét egy másik iskolában próbál tanulni, (esti iskolában). Édesanyja reményei szerint itt le is fog érettségizni, amit én “sajnos teljes mértékkel kizárok”. Sajnos az utóbbi években teljesen megszűnt a kapcsolatom a fiammal, pont az állandó nógatás és könyörgés végett. Legutolsó iskoláját, amiből most kibukott is én utánajárásommal szereztük, de semmi hajlandóságot nem mutat a tanulásra.
  Válásunk után új életet kezdtem én is, mostani feleségemmel babát szeretnénk, de érthető okokból kivárunk, hogy miután megszűnik a gyerektartás, az eddig levont pénzt is az új közös gyermekünkre tudjuk fordítani.( Sajnos a mai világban minden 100 forint is számít).
  Végezetül 42 éves vagyok, párom szintén, mikor jön el az az idő, hogy felelősséggel gyermeket tudjunk vállalni, és ne legyek egy 18- 19-20, vagy ki tudja hány évig “tanuló” ember rabja..
  Tisztelettel: Szabolcs

  2012. 09. 21. - 17:46
 • PIROSKA hozzászólása:

  TISZTELT ÜGYVÉD ÚR!

  A GYERMEKEM TARTÓSAN BETEG, EZ ÉV ELEJÉN TÖLTÖTTE BE A 20-IK ÉLETÉVÉT ÉS SIKERESEN LEÉRETTSÉGIZETT. MOST NAPPALI TAGOZATON TANUL TOVÁBB SZAKMAI VÉGZETTSÉG SZERZÉSE CÉLJÁBÓL.

  A VÁLÁSKOR A BÍRÓSÁG ÁLLAPÍTOTTA MEG A TARTÁSDÍJ ÖSSZEGÉT. A VOLT FÉRJEM, A GYERMEK ÉDESAPJA, ÚGY DÖNTÖTT, HOGY NEM FIZETI TOVÁBB A TARTÁSDÍJAT, MERT A GYEREKÜNK LEÉRETTSÉGIZETT ÉS BETÖLTÖTTE A 20-IK ÉLETÉVÉT. AZ UTOLSÓ TARTÁSDÍJAT 2012. JÚNIUS HÓNAPRA FIZETTE.

  TÖBB JOGÁSZ ISMERŐSÖMET IS MEGKÉRTEM NÉZZEN UTÁNA , HOGYAN SZÓL A TÖRVÉNY. MINDANNYIAN ARRÓL TÁJÉKOZTATTAK, HOGY TÖRVÉNY SZERINT JÁR EL A VOLT FÉRJEM.

  MOST EZEN AZ OLDALON TELJESEN MÁST OLVASOK.

  KÉREM SZÍVES TÁJÉKOZTATÁSÁT, HOGY MILYEN LÉPÉSEKET TEGYEK, HOGY A VOLT FÉRJEM ISMÉT ÉS VISSZAMENŐLEG IS MEGFIZESSE A TARTÁSDÍJAT.

  KÖSZÖNETTEL:
  PIROSKA

  2012. 10. 02. - 15:23
 • Herczeg Henrietta hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Nekem egy olyan kérdésem lenne,he kibékülünk a volt párommal ami azt takarja,hogy már az első gyermeke után kapok gyermektartást,de a második után még nem ,mert még nem volt tárgyalás,de félek ugye az újabb szét menéstől!Akkor a második gyermekünk után is kérhetem a gyermektartásdíjat attól függetlenül,hogy kibékültünk az apukával!?Várom válaszát!Köszönettel:………….Heny!

  2012. 10. 09. - 19:50
 • Mozsonics Edit hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd úr!

  Kérdésem a következő lenne,melyre kérném megtisztelő,válaszát.
  1989.07.30-án születtem, szüleim 1991-ben váltak el, akkor a bíróság a gyermektartási kötelezettséget édesapám fizetésének 20%-ban határozta meg. Tudni kell még, hogy a fizetés nem volt mindig folyamatos, évekig kaptam, aztán évekig nem. 2008-ban kezdtem meg egyetemi tanulmányaimat építészmérnök szakon, nappali tagozaton, mivel 18. életévemet már betöltöttem édesapám nem fizetett gyerektartást.
  Annak ellenére, hogy államilag támogatott rendszerben voltam, az iskola elég költséges volt, így kérésemre 2010-ben édesapám újból elkezdte fizetni a gyerektartást, mivel kiderült, hogy amíg tanulok, addig jár. A diplomámat 2012. júniusában megszereztem.
  Júliusban töltöttem be a 23. életévem, jelenleg mesterképzésben, nappali tagozaton folytatom a tanulmányaimat, az egyetem mellett pedig nem dolgozom.
  Kérdésem az lenne, hogy édesapámnak jelenleg is vannak -e fizetési kötelezettségei, vagy ez az első diploma megszerzése után megszűnik, valamint ha vannak is még kötelezettségei, akkor továbbra is a bíróság által meghatározva, fizetésének 20%-a jár?
  Válaszát előre is köszönöm.

  Tisztelettel:
  Mozsonics Edit

  2012. 10. 13. - 10:41
 • Simon K. hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!
  Tisztelettel szeretnék érdeklődni szintén gyerektartási díjjal kapcsolatosan.
  Férjem 2012.január óta nem fizet gyerektartási díjat közös gyermekünkre.
  10 évvel ezelőtt váltunk el sajnos Ő kezdetektől fogva nem akart fizetni pedig a váláskot megállapodtunk egy fix. összegben mely havi 15.000 Ft. (hozzáteszem nem kell szerintem részletezni mire is elég az :-( de nem is ez a lényeg)
  Mindig bírósági úton tudtam tőle behajtani az általában minimum 1 évi elmaradást mert akkor még volt része a szülői lakásban és ráterhelték az összeget arra a lakásra. Majd következő évben lenyugdíjazták s mivel volt honna vonni ezt az összeget így szerencsém volt és kaptam folyamatosan 4 éven keresztül.
  Viszont mivel ez év elejétől megszünk a rokkantsági nyugdíj így rehab. ellátásba tették és állitólag mivel az egy kis összeg abból gyerektartás nem vonható.
  Ismét a bírósághoz fordultam illetve a Végrehajtóhoz aki anno is behajtotta rajta a tartozást de július óta gyakorlatilag semmilyen választ nem kaptam tőlük.
  Felhívtam Őket és azt az infot kaptam rajta vannak a dolgon de úgy tűnik nincs semilyen tulajdona sem lakás sem kocsi sem más amitre terhelhetnék.
  Most azon vannak esetleg munkahely ahonnan majd lehetne vonni.
  Hát ez utóbbit pedig kétlem mert szerintem biztos,hogy feketén dolgozik mert azt nekem ne mondja senki,hogy rehab. ellátásból valaki meg tud úgy élni,hogy rezsi sttb…
  Kérdésem a következő lenne Ügyvéd Úr/Hölgy felé.
  Ha nem lehet rajta behajtani a tartozást valóban létezik az,hogy a Gyámhatósághoz fordulhatok????
  S náluk mekkora esélyem lesz mert anno én úgy emlékszem fordultam én hozzájuk és azt a választ kaptam nem előlegezi meg részemre az állam mert a kettőnkre leosztott pénz nem indokolja és a kerületben sokkal több rászoruló van.
  Ez tényleg igaz,hogy létezik ilyen, hogy én azért nem kaphatok gyerektartást mert tőlem sokkal többen vannak akik jobban rászorulnak? Kérdezem én havi 124.000 ft a fizetésem az tényleg akkora összeg,hogy dúskálunk gyermekemmel benne???
  Segítsen nekem kérem,hogy ha nem tudja a végrehajtó behajtani a tartozást hova fordulhatok segitségért mi a járható útja ennek.
  Maradok Tisztelette: S.K.

  2012. 10. 30. - 13:29
 • kiss dia hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  A párom az első kapcsolatából fizeti a fia után a gyerektartást.Az érdekelne ha lenne közös gyermek igaz-e hogy csak a fele gyerektartás jár majd az első gyermek után?

  2012. 11. 13. - 14:40
 • Szücs jenny hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr

  Az lenne a kérdésem hogy a férjem ,elsö kapcsolatábol van egy kislánya aki 2013 ban áprilisban lesz 18 éves,édesanyánnál vaolt,de már 1 éve nem jár iskolába 4 honapos terhes és a barátjával lakik,jár e gyerektartás?És még azt szeretném kérdezni hogy az én fiam 18 éves Magas épitészeti iskolába jár több éve nem fizet,és nincs állandó munkahelyese lakcime,mi a tehendö? köszönöm válaszát!!

  2012. 11. 20. - 09:23
 • Ilda hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Két évvel ezelőtt a bíróság megállapította a gyermektartás összegét egy egyetemista ill.két, kiskorú gyermekemre.

  Időközben a fiam passziváltatta magát az egyetemen,ezért nem ad utána semmit,
  ,idősebbik lányom után pedig szintén nem a megállapított összeget adja,hanem lényegesen kevesebbet,mondván,hogy azt közvetlenül a lányunknak adja,mert ő időközben egyetemista lett. ,a válásunk után a nevére irattunk egy bp-i lakást,itt éli a diák éveit,de a bejelentett címe velem van.
  A kicsire kapom csak a tényleges gyerektartást,holott hozzám jönnek haza,én biztosítom nekik az otthont.
  Kérdésem a következő lenne,jogosult vagyok-e még a megállapított tartásra,vagy ilyen esetben közvetlenül támogathatja-e a gyerekeket ?

  Köszönettel: Ilda

  2012. 11. 25. - 14:08
 • Horváth György hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd úr!
  Tanácsadási segítséget szeretnék kérni Öntől:
  leányom januárban lesz 21 éves és a gimnázium befejezése után idén szeptemberben elkezdett nappali szakon egy zenemüvészeti szakközépiskolát.
  Válásunk után a volt feleségemnél maradt a lakás s anyagi kárpotlást nem kaptam,igy devizahitelü kölcsönböl voltam kénytelen lakást vásárolni,a törlesztő részlet a megélhetésemet veszélyezteti-7 éve a feleségem tart el szinte-.
  December 14-én lesz a gyerektartásdij megszüntetésére írányuló kérelmem tárgyalása így szeretném Öntöl megkérdezni hogy van esélyem a tartásdij megszüntetésére és hogy mire hívatkozhatok?
  Segítségét előre is köszönöm.
  Tisztelettel: Horváth György

  2012. 12. 01. - 10:46
 • tibett hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr! Férjemmel 16 éve váltunk el, van egy közös fiunk, akit 6 éves korában látott utoljára és 8 éves volt amikor utoljára hallott felőle. Évek óta 6000 ft-ot kapok gyerektartásként. Akkoriban a határozat szerint a fizetésének 20%-t vonták, illetve a minimális összeg 6000 ft-ban lett megállapítva. Amíg a határozat nem lépett érvénybe, volt férjem küldte a pénzt, levonva még a postaköltséget is, amivel feladta. Néhány hónappal a válás után külföldre ment, így ezután már csak a 6000 ft jött. Most 18 éves lett a fiam, egyetemre szeretne menni. Szeretném megkérdezni, hogy így jár-e a gyerektartás, lehet-e emeltetni, és mivel nem tudok a volt férjem elérhetőségéről semmit, mit tudok tenni ez ügyben? Azt sem tudom az országban tartózkodik-e. Annyit tudok, hogy eddig is csak azért fizette a minimum összeget, nehogy visszamenőleg fizettessenek vele. Válaszát előre is nagyon köszönöm!

  2012. 12. 03. - 15:11
 • Csabai Renáta hozzászólása:

  Üdvözlöm! Az én szüleim körülbelül 2010-ben váltak el,öcsémmel,és édesapámmal éltünk sokáig ( Időközben elköltöztem). Édesanyám 3-4 hónapig fizetett gyerektartást,majd az állam megelőlegezte nekünk 3 évre. Ennek a pénzbeli visszafizetését ők tisztázzák/tisztázták. Öcsém még iskolába jár,az első szakmáját tanulja még és sajnos nehéz anyagi körülmények közt élnek ketten. Szeretnék segíteni rajta és ami jár még neki az jár. Remélem van olyan mód,hogy visszamenőleg is megtérítik az eddigi elmaradott összeget? Papírral alátámasztva remélem tudok magasabb fokozatra lépni ez ügyben. Kérem segítségét, illetve tanácsát. Mit tegyek?

  2012. 12. 17. - 19:49
 • Anonim hozzászólása:

  Üdvözlöm!
  Az lenne a kérdésem, hogy meddig jár a gyerektartás, ha a gyerek nem fejezte be az iskolai tanulmányait és elkezdett dolgozni, Igazolni nem tudom, hogy dolgozik, mert a volt feleségemmel és a gyerekkel sem tartjuk a kapcsolatot.
  Válaszát előre is köszönöm!

  2012. 12. 27. - 17:01
 • Temesvári Orsolya hozzászólása:

  Üdvözlöm! Én egy 18.5 éves diák vagyok, akinek nagyon de nagyon rosszá vált a kapcsolata szüleivel. Anyám az új pasija miatt csak kötözködik és tönkre akar tenni, apa pedig fizeti a havi 28 000 “gyerektartást” és csak néha beszélünk. Most jutottam el addig a pontig, hogy elegem lett anyámból és a zsarolásaiból. Most kezdtem az egyetemet ami még legalább 3-4 évig eltart majd. Úgy hallottam hogy nagykorú révén megtehetem azt, hogy mindkettejüktől elkérem a min. 28-28 ezret, és oda költözhetek ahova szeretnék, természetesen csak addig, ameddig a tanulmányaim tartanak. Ez így van? Ha igen mik a jogi lépések? Vagy csak egy megállapodást kell írni?
  Köszönettel: Orsolya

  2012. 12. 30. - 20:32
 • Sz. Tamás hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Páromnak van egy 8 éves kislánya. 8 éve elváltak. A bíróság akkor tartásdíj fizetésére kötelezte a volt férjet. Párom a szüleivel él. Azt szeretném megkérdezni, hogy a gyerektartási díj mikor szűnik meg, mikor nem jár. Pl. ha összeházasodunk, hivatalos élettársi kapcsolatot vállalunk vagy …. Mikor veszti, vesztheti el, párom a gyermektartási díjat (automatikusan vagy a volt férj kérelme alapján)?

  Párom 5 hetes terhes, így nagyon fontos lenne mihamarabbi válasza.
  Tisztelettel:
  Sz. Tamás

  2013. 01. 06. - 10:18
 • Tina hozzászólása:

  Tisztelt Mindenki! Elnézem az előző hozzászólásokat 12ezer,15ezer,20ezer ft gy.tartásokat kapnak és nem elég?Én boldog lennék ha csak 8-10ezret kapnék minimum,ugyanis 13 éve kereken 2500 azaz kettőezer ötszáz ft.-ot kapok havonta.Na ez mire elég??Ezmellett,hogy minimál bérből élek és semmilyen segélyre nem vagyok jogosult!!Tisztelt Ügyvéd Ur! Ez hogy létezik?? Kb.4 -szer voltam emelés miatti kérelemmel bíróságnál és elutasítottak!Sőt! Nekem kellett az illetéket is kifizetni! Hihetetlen!Szeretnék érdeklődni ,hogyan tudnám elérni,hogy legalább havi 10ezret az állam nekem is megelőlegezzen??Válaszát megköszönve!Tisztelettel:Tina

  2013. 01. 06. - 10:19
 • J. István hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr! Üdvözlöm!
  A következő kérdésem lenne. Leányom betöltötte a 19. életévét,és 2012 júniusában érettségizett.Az édesanyjával,és a jelenlegi férjével él. 2012 szeptemberétől,egy esti tagozatú iskolarendszerű felnőttoktatási rendszerben végez OKJ tanfolyamot,ami 3 év időtartamú.Az oktatás heti 1 alkalom,ami vagy szombaton,vagy hétköznap a késő délutáni órákban történik.A törvény szerint életpályára felkészítő szakképzettségnek számít,ahogy olvastam.A képzés nem nappali tagozaton történik.Tehát,ha esti tagozatú felnőttképzésen vesz részt,/munkája nincs v nem is keres/jár -e tovább a gyerektartás?
  Válaszát előre is nagyon köszönöm. Tisztelettel:J. István

  2013. 01. 10. - 11:38
 • István hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd úr 2004-ben váltam rendszeresen fizetem a közös megegyezés által meg állapítot gyerek tartás összegét.2010 -ben megszerezte a nagyobbik fiam és a középső lányom a sikeres éretségi vizsgát.Azután OKJ nappali tagozaton folytatták. Ez év júniusban végeznek.Szeretném megtudni hogy mi az az idő amíg kel fizetnem ?

  2013. 01. 11. - 21:56
 • Bonifác hozzászólása:

  T. Ügyvéd úr !
  2006 novemberébe váltam el akkor a Bíróság havi fix 20 000 Ft gyermek tartásdíjt ítélt meg, melyet rendszeresen átutaltam a volt feleségemnek. 2012 novemberében az exem indítványozta a tartásdíj megemelését amely a jövedelmem 20%-a vagy minimum 30 000 Ft. Ezt én elutasítottam és továbbra is a havi fix 20 000 Ft-ot kértem. Indokom: Hivatkozás az érdemtelenségre ( melyet a Bíró elutasított ) 2012 márciusában a lányom betöltötte a 18. életévét, iskolai tanulmányai és magatartása
  kimagaslóan rosszak melyet az iskola is igazolt. Egyszer már évet ismételt ( a 10.-et kétszet járta ) most meg félévkor ( 2013 jan.) 8 tantárgyból is megfog bukni. Az igazolatlan mulasztásai lassan eléri a családi pótlék megvonását. A gyermekemmel nem tartom a kapcsolatot mivel nemkívánatos személynek tart. Jelenleg a lányom 11.-es igaz 1 évet késett. A lényeg a Bíróság a második tárgyaláson ezen igazolt tények alapján is amely ( 2013.01.14.én volt ) az exemnek adott részben igazat így döntése ami nem jogerős a bérem 15%-a, de nem lehet 30 000 Ft-nál kevesebb.Továbbá 5 hónapra visszamenőleg + 10 000 Ft
  külömbözet + pervesztes lettem. nettó jövedelmem: 190 0000 Ft az exemé: nettó 120 000 Ft + családi pótlék.
  Ezért kérném szaktanácsát továbbá hogy van e esélyem ha felebezek ha igen milyen jogszabállyal vagy ne is próbálkozzak.
  Kérem sürgős válaszát! Előre is köszönöm.

  2013. 01. 14. - 20:15
 • MS hozzászólása:

  T.Ügyvéd úr! Tiz éve elváltam,a biroság a lányomat a volt feleségemnek itélte a fiút nekem. a fiú betöltötte a 20évét nem tanul és elköltözött az annyáhóz.A lányom még tanul 16éves.Az exem gyerektartást követel fizetésem 20%-át.Szretném tudni jár e gyerektartás? Válaszát előre is köszönöm. 2013. 01. 28.

  2013. 01. 28. - 11:58
 • Taniné Galgóczi Katalin hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  A probléma amivel megkeresem Önt az,hogy párom gyermekét közösen neveltük mert megromlott a gyermek kapcsolata az édesanyjával.2 évig élt velünk,hivatalos bírósági eljárás keretében került hozzánk,de gyerek tartási díjat nem kaptunk az anya részéről,míg a gyerek nálunk volt az anya semmi felé támogatást nem nyújtott a gyermek felé.Elég nehéz természetű a gyermek és mivel férjemmel ahogy csak lehetett próbáltuk jóra nevelni(csavargás kizárása,jó tanulmányi eredmény stb…)a gyerek nem tudott alkalmazkodni ezért úgy döntött,hogy visszakötözik az anyjához,azóta állandóan mennek a zaklatások a gyerektartás ügyében.Minden hónap 15-éig kell a pénzt eljuttatni az anyának,de ha valamilyen okból nem tudjuk akkorra elküldeni a pénzt akkor mennek a zaklatások és az állandó fenyegetések.Kérem az ügyvéd Úr segítségét,hogy mit tudnánk tenni,mivel az anya nem fizetett nekünk meddig kell még elviselni a zaklatásokat.Válaszát előre is köszönöm .

  2013. 02. 04. - 09:25
 • L.W.Erika hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr !

  A fiam érettségi után 2 éves OKJ-s képzésre jár nappalin és júniusban fog vizsgázni.Kérdésem meddig jár utána a gyerek tartás.Volr férjem közölte ve-lem,hogy kérjem a Bíróságon, hogy június 30-ával szüntessék meg a gyerektartási fizetési kötelezettségét ha nem teszem meg akkor ő fogja kérni és a bírósági vég-zés kézhezvételéig zároltatja munkahelyén a pénz folyósítását.Joga van neki ehhez? A gyerek júniusban még nem biztos,hogy fog dolgozni.Én úgy tudom,hogy amíg nem helyezkedik el adig köteles fizetni.

  2013. 02. 07. - 16:10
 • CSÖKE hozzászólása:

  TISZTELT ÜGYVÉD ÚR!!

  19 éves súlyosan mozgáskorlátozott lányom 2012-ben befejezte a középiskolát és nem tanul tovább.Kérdésem az lenne,hogy jár-e a tartásdíj továbbra is és ha igen akkor meddig?? Válaszát előre is köszönöm.

  TISZTELETTEL:CSÖKE

  2013. 02. 10. - 21:47
 • Bud Béla hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr !

  2007,ben született fiam után jelenleg 50 ezer ft-ot fizetek tartásdijat.Ezt korábbi munkáltatómtől kapott kövedelmem után kellett megfizetnem.
  Közben változott a munkahelyem és jelentősen csökkent a jövedelmem igy kértem a tartásdij csökkentést.A pert elvesztettem mert a gyerek anyja azon a biróságnál dolgozik ahol tárgyalták az ügyet és a birónő a mellette lévő szobában dolgozik.
  Most munkanélküli lettem és regisztrált a munkaügyi központ.
  A kérdésem az hogy mivel a jövedelemem havonta nem lesz 50 ezer én köteles vagyok megfizetni ezt az összeget ennek ellenére?
  Válaszát előre köszönöm.

  2013. 02. 13. - 06:11
 • Lázár Zoltán Tibor hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Gyermektartás ügyben szeretnék hozzászólást küldeni.
  5 éve váltam el,a biróság gyermektartást itélt meg 2 gyermekem után amit nem tudtam fizetni,mert nem volt munkahelyem,és a megélhetésem sem volt zökkenőmentes.Az exem végrehajtást kért ellenem amit,mivel sikerült végre állást szereznem ,a fizetésemből vonnak az elmaradttal együtt 50%-kos arányban. A maradék 50-60 ezer Ft-ból kellene albérletet fizetnem és megélnem mert csak a lakóhelyemtől 50 km-re sikerült álláshoz jutnom 53 évesen.Közben az egyik gyermekem keresőképes lett,a másik még egyetemre jár de mellette már munkaviszonyt is vállalt a gyakorlati idő miatt,és fizetést is kap.Az exemnek nagyon jók az anyagi viszonyai,nyugdijas és mellette még ügyvédi irodában is dolgozik mint jogász. Gyermektartást megszüntetését még nem kértem,mert nem volt miből vonni,de az egyik gyermek miatt most már kérnem kell.
  Arra volnék kiváncsi hogy a másik gyermek miatt is érdemes-e kérnem,és ezt hogyan tegyem,és kérhetem-e a keresetlevélben a max 33%-os letiltás fizetését az anyagi helyzetem miatt,vagy az 50% kötelező érvényü az elmaradt gyermektartás miatt?Azt is szeretném tudni hogy a tartásdij megszüntetésének van-e visszamenőleges hatálya ill mi lesz a már levont tartásdijjal ami már jogosulatlanul került levonásra/munkábalépés miatt/ az egyik gyermekem esetében?Van-e lehetőségem az exem által a végrehajtónál benyujtott gyermektartási dij elmulasztása miatti felhalmozott tartozás összegének vitatására,ill csökkentésére esetlegesen az eltérő anyagi helyzet,vagy más miatt ugyanebben vagy más eljárásban?
  Válaszát előre is köszönöm.
  2013.02.17.

  2013. 02. 18. - 11:25
 • H. Mihály hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Érdeklődni szeretnék a lányom befejezte a tanulmányait 2012.június 01-én tanulmányait, ezt nem tudatta velem. 2012. októberig fizettem a gyermektartási díjat, 5 hónap túlfizetésem keletkezett. Visszakövetelhetem az 5 hónap túlfizetésemet a bíróság által? A lányom nem végez bejelentett munkát, alkalmi bejelentetlen munkákból él amit bizonyítani nem tudok. Szükségem lenne a túlfizetés visszaigénylésére mert egy kiskorú gyermeket kell még eltartanom. Nagyon rossz körülmények között élek. Viszont az a kifogásuk hogy a mai napig nem talált munkahelyet ezért nem adják vissza nekem ezt az összeget a volt feleségemék. Várom mielőbbi válaszát!

  2013. 02. 21. - 18:40
 • T. Ferencné hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd úr !
  Érdeklődni szeretnénk , hogy a gyerektartás jár e- akkor is ha a gyerek már nagy korú be töltötte a 18.évét , még tanúl . Most fog érettségizni . De viszont tartósan beteg , végstádiumú vese elégtelenségben szenved ! állapota végleges heti 3-szor jár élet mentő kezelésre dialízisre ! Jelenleg a transzplantációs váró listán van !
  A férjem nem akar gyerektartást fizetni ! most lesz a váló peres tárgyalásunk .Azt szeretném öntől kérdezni , hogy ha le érettségizik , és befejezi az iskolát , utána jogosult lesz e még a további gyerek tartásra , mivel tartósan beteg , és nem tud munkát létesíteni ! nem tudja önnálóan el tartani magát .Válaszát és a segítségét minél hamarabb várom ! Előre is köszönöm !
  Tisztelettel : T. Ferencné

  2013. 03. 01. - 20:04
 • Hamzáné Kerekes Zsuzsa hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr !
  A Bíróság a legnagyobb megdöbbenésre 11 éves lányomat a bűnöző apjának ítélte.
  Sőt 60 napon belül az ingatlanunkat is el kell hagynom. Még nem tudom, melyik pad alatt fogok élni.
  Ingó megosztás még nem volt. 10-15 milliós, bizonyított, pénzt kell apukának nekem fizetnie és hamarosan börtönbe vonulnia.
  Gyermektartásdíjra is köteleztek: legyen apukának, aki alkoholista, a nőjével elinnia.
  Kérdéseim: mit vihetek el a házból a 60. napon.
  milyen jogaim vannak a lányommal kapcsolatban, vagy ezután csak a tartásdíjam kell, a lányomat meg soha sem láthatom az életben. Apuka nem engedi. Egy bűnözőnek, hogyan lehet gyermeket nevelni, aki még itthon sincs. Éjszaka vagy hajnalban jár haza. Otthonában semmit nem csinál. A disznóól, takarítottabb, mint a szobája.

  2013. 03. 09. - 12:31
 • Andianyu hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Az élettársam gyermeke az idén ősszel tölti be a 18. életévét. Még középiskolában tanul nappali tagozaton, de viszont mellette munkaviszonnyal rendelkezik, mert szakképzős iskolába jár, ahol a kötelező gyakrolati időt külső cégeknél végzik. Egy hétig iskolába van egy hétig dolgozik.
  Kérdésem lenne, hogy így is az iskola végéig kell fizetni a gyerektartást, vagy amint betölti a 18. életévét lehet kérvényezni a megszüntetést, mivel munkabért kap?

  2013. 03. 19. - 14:35
 • Danka György hozzászólása:

  Az ügyvéd úr/nő válaszára lennék kíváncsi.

  2013. 03. 25. - 10:07
 • Tamásné Király Melinda hozzászólása:

  Tisztelt ügyvéd úr!
  A férjemmel 4 éve élünk együtt,van egy lánya aki januárban töltötte be a 18-at.20000ft gyerektartást fizetünk havonta.Amióta ismerem mindig is gondok voltak a tanulással,most is megbukott félévkor,de beadta a jelentkezését egyetemre.Azt szeretném tudni,hogy megszűnik júniusban a tanulói jogviszonya de nem tudni ,hogy felveszik e erre az egyetemre,meddig kell fizetni a gyerektartást?Jelent e valamit,hogy nincs érvényes tanulói jogviszonya?És ha fizetős iskolába veszik fel akkor mennyivel köteles támogatni az édesapja?
  Köszönettel:
  Melinda

  2013. 03. 31. - 19:17
 • marcsi hozzászólása:

  Tisztelt ügyvéd úr!

  Az élettársamnak van két gyereke,két anyától.Bejelentett munkahelye nincs és nem is nagyon volt,de a gyerektartást mindíg rendszeresen fizeti alkalmi munkákból.A fiú 12 éves,a lány 14 éves.Az az anyuka akitől a lány született valamikor az élettársam felesége volt,de bíróságon elváltak már amikor a lány még kicsi volt.A lányt az anyának itélte a bíróság és megegyeztek egy fix gyerektartási díjban,ami akkor 5000 ft volt.Az apuka mindig rendszeresen fizeti a gyerektartást sőt még többet is,meg besegít az iskola kezdésekbe,új cipő.szemüveg telefon stb….Most azonban nem tud miből fizetni,mert már 2 hónapja nincsen munkája.Az a kérdésem,hogy ilyenkor ha az anyuka feljelenti a bíróságon akkor mit fognak az élettársammal kezdeni?Az a nagy gondunk,hogy semmivel nem tudjuk bizonyítani,hogy fizette a gyerektartást,mert mindíg a lány kezébe adtuk a pénzt… kérem válaszoljon,mert nagyon fontos lenne tudnom.

  Köszönettel: Marcsi

  2013. 04. 05. - 14:50
 • Attila hozzászólása:

  Tisztelt ügyvéd úr!
  2004-ben váltunk el. Fiamat a volt feleségem neveli.Minden hónapban fizettem a gyerektartást, de az első 2 hónap után a fiam nem jött hozzám. két hetente jártam hozzájuk, de a fiam a ház teraszáról beszélt hozzám én pedig az utca ajtó külső feléről beszéltem vele. Ez így ment 2011-ig, amikor azt megunva, már csak a középiskolába jártam be hozzá látogatóba , akkor is óraközi szünetben. A telefonjaimat ritkán vette fel, az utóbbi időben már azt sem teszi.Az ajándékaimat – Karácsony, születésnap…-elfogadta. 2013-ban töltötte be a 19. életévét. remélem a felvételi vizsgája sikerül ée felveszik az orvosi egyetemre. joggal várhatnám el, hogy tartsa velem a kapcsolatot.A nagyszüleivel sem találkozik mióta elválltunk. Ök is a suliba jártak be hozzá. Nagyon besokaltam ettől a helyzettől. Tehetek valamit?
  Továbbra is fizetnem kell a tartásdíjat?
  2006ban megnősültem, van 2 gyerekem és egy nevelt fiam.
  köszönettel: attila

  2013. 04. 06. - 21:41
 • Végvári Ottó hozzászólása:

  Tisztelt ügyvéd úr!!
  A kérdésem az lenne,fiam húsz éves most lenne a vizsgája amivel szakmát szerezhetne(mint webmester)de nem akar vizsgázni mert át akar menni szoba festő szakmát tanulni.Ha jól értettem neki felróható okból elhúzódik a tanulmánya tehát nem vagyok köteles fizetni a további tanulmányait???Ezt közölte is hogy azért nem vizsgázik mert akkor a második szakmáját már fizetni kellene neki.Meddig lehet nappali tagozatos diák???(nem főiskola,egyetem)????
  Válaszát előre is köszönöm.
  Tisztelettel:Végvári Ottó

  2013. 04. 23. - 15:26
 • István hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd úr ! Azzal kérdéssel fordulok önhöz,három gyerek után fizetek a munkáltatóm által gyerektartást.Nagyobbik gyermekem 22 éves van egy érettségi és egy két éves OKJ vasúti gépszerelőit végez júniusban.Kérdezném kel e még tovább fizetnem a gyerektartást?? Aztán a középső lányom aki 21 éves és szintén le érettségivel rendelkezik, és ő is OKJ turisztikai manager képzést szerez júniusban .Kérdezném kel e még fizetnem tovább a gyerektartást? A kisebbik lányom 17 éves és ő tanul még. Mikor jelezzem a Bíróság felé hogy fügeszék fel a két gyerek után az utalást ? Tisztelettel várom válaszát Czifra István

  2013. 04. 27. - 12:24
  • Zoli hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd úr!

   Szeretném megkérdezni hogy lányom Augusztusban lesz 20 éves és nem tudom hogy tanul e még nappali tagozaton.Írtam neki hogy küldjön iskolalátogatási papírt de lányom helyett a volt feleségem írt hogy majd Ő tudja hogy mikor kell neki a bíróságra szólni ha a gyerek nem jár már iskolába. szeretném tudni hogy van-e felső határa a gyerektartásnak hogy meddig kell fizetni ? Mikor forduljak a bíróságra hogy ne vonják a gyerektartást illetve hogy tudom meg hogy tanul-e még?Köszönettel:Z

   2013. 05. 15. - 18:31
 • Kata hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Azután érdeklődnék,hogy mi a helyzet abban az esetben a gyermektartással kapcsolatban,hogyha a gyermek kiskorú, általános iskolás, de 7 tantárgyból bukásra áll, magatartása nem megfelelő. Olvastam,hogy a gyermeknek is vannak kötelességei. Az anyja nem foglalkozik vele valószínűleg eleget. És mi a helyzet egy olyan esetben,ha a gyermek kiskorú ugyan,de nem jár iskolába,mert mondjuk már nem iskola köteles, de nem is dolgozik? Ilyen esetekben hogyan,meddig kell fizetni a gyermektartást? És mit tehetünk,ha az anya gyerektartás emelést kér,arra hivatkozva,hogy kevés ez az összeg a számára,de már szült újabb két gyermeket egy másik házasságba?!
  Válaszát előre is köszönöm!
  Köszönettel: Kata

  2013. 05. 14. - 10:30
 • Tóth Csaba hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Szeretném megkérdezni öntől,hogy köteles vagyok-e tartásdíjat akkor,ha a lányom ez év novemberében betölti a 18.életévét de csak jövöre fejezi be a gimnáziumi tanulmányait,/gondolom a gimnázium befejezéséig mindenképp/,
  viszont utánna külföldön fog továbbtanulni.

  Köszönettel: Tóth Csaba

  2013. 05. 23. - 20:01
 • Nikolett hozzászólása:

  Nem értek egyet azzal, ha a gyerek nem akar találkozni az apjával, ami nem véletlen, vagyis rossz a kapcsolat akkor meg kell vizsgálni a gyerektartás tovább való folyositását!!!! A gyerek akkor is van eszik-iszik és Él, vagyis létezik! Volt férjem ütött vert a kislányom előtt, a szomszéd nővel csalt évekig,majd az én pénzemből lakást vett, hogy oda költöztesse uj barátnőjét és annak az egyik gyerekét. Kislányom életbiztositási pénzét hamisitott okirattal felvette vagyis saját lányát meglopta! Ezek után még a gyerek szeresse és tartsa a kapcsolatot???? Nem hülye! és én sem! Most jár a lányom Szakközépiskolába még van 3 éve belőle, majd továbbtanul és igen is amig tanulni fog fizessen utána a tetű apja!!!!Minden józan gondolkodásu ember tudja mibe kerül egy Tini eltartása amihez egy fizetés kevés. Már most megmondhatom igen is legyen az bármilyen rögös ut. amig tanulni fog a lányom a Tetű apja fizetni fog!

  2013. 05. 26. - 15:54
 • Gábor hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd úr!
  Az lenne a kérdésem, hogy a fiam 2013 Decemberében fogja betölteni a 21. életévét. Az idén fejezi be érettségi utáni tanult szakmáját, nappali tagozaton. A gyerektartást a bíróság állapította meg. A fizetésemből vonják minden hónapban. Mit kell tennem, hogy megszűnjön a gyerektartás vonása, és mikortól lehet elindítani a kérelmet?

  2013. 05. 29. - 18:19
 • Márton Edina hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr !

  Lányom a nyáron lesz nagykorú. A kérdésem az lenne, hogy mivel még gimnáziumi tanulmányait a következő évben fejezi be / nem bukott, év vesztes volt/ jár -e tovább neki a gyermektartási díj, ha igen igényelnem kell vagy automatikusan vonják tovább is a volt férjem nyugdíjából. A másik kérdésem a családi pótlékra vonatkozóan is ugyan ez.
  Előre is köszönöm válaszát.

  Tisztelettel: Márton Edina

  2013. 05. 30. - 21:26
 • a gonosz mostoha hozzászólása:

  Tisztelt ügyvéd úr
  Nehéz helyzetben vagyok, páromnak van egy lánya még tanul (ha bejárna az iskolába) de nem jár be, tavaly még megengedték neki, hogy pótvizsgázzon azzal átment, de az idén megbukott hét tantárgyból. A jövőre nézve semmi elképzelése nincs, az apját nem érdekli, páromat semmibe nem nézi, a városi gyámhivatalban azt mondta, hogy nem az anya, az iskolában is lehordta szegényt mindennek, én nem szólhatok neki „te nem vagy az apám” folyamatosan hazudozik, iszik, lásd Facebook kiírások. Szólni senki nem szólhat, neki most tölti be a 18 t. Meddig vagyunk kötelesek gyerektartást fűzetni, ha nem fog tovább tanulni , mert a drága apukáját csak a gyerektartás érdekli a gyerek sorsa nem. Amíg a páromnál volt elhelyezve az „apuka” havi 7000ft fizetett minden hónapba, de ahogy kijárta a nyolcadikat és beírattuk tanulni más városba, mivel ahol laktunk csak általános iskola van. Így a pénz kevés volt párom bírósági úton próbált segítséget kérni, na, innen jöttek a bajok, a gyerek már akkor is problémás volt nem tudót parancsolni neki. Persze az „apuka” gyorsan akcióba lendült magához édesgette a gyereket neki természetes dolog, hogy egy 14-15 éves lány egész hétvégén oda van nem is megy haza, neki természetes az is hogy a mostani párjával leülnek és megisznak egy üveg bort karácsony tiszteletére. Párom Kollégiumba íratta a lányt az „apuka kivette onnan majd bejárós lesz, hát valóban bejárós lett csak nem az iskolába. Tavaly is szóltak az iskolából, az idén szintén nem is egyszer a drága „apukát” nem is érdekli, ha netán párom szólni mer, a kedves lánya úgy fogalmaz persze diszkréten „hogy vedd, tudomásul addig szólok hozzád, amíg nem szólsz, bele mit csinálok” mit tudnánk ilyen esetben csinálni? Ha nem kezdi, meg az iskolát Szeptemberben midig vagyunk kötelesek még gyerektartást fűzetni?

  2013. 06. 21. - 18:34
 • Márta hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Gyermektartás megszüntetésével kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni.
  A férjem első házasságából született gyermek, ez év június 15-én betöltötte a 25. életévét. Tanulmányait 2013. június 30-án fejezi be, a Debreceni Egyetemen.
  Volt már próbálkozásunk kérni a megszüntetést, sikertelenül mert az ex neje erről mindig gondoskodott. Legutóbbi ítélet szerint még fizetni kell mert 16.500 Ft jut egy főre hármunkból, és ez a bíróság szerint elégséges megélhetési összeg…
  Jelenleg úgy áll a dolog, hogy a hátralékos tartást a mai napon rendeztem, melyet az ex, végrehajtón keresztül követelt – ez az összes 136.000 Ft lett minden költséget belevéve… Ezt csak kölcsön segítségével tudtuk kifizetni…
  Ezért kérném a tanácsát, mivel félő, hogy ha megint a megszüntetést kérjük, újból igazolnak valamilyen tanulmányt, és tovább kell fizetni a havi tartásdíjat.
  Sajnos anyagi helyzetünk így is elég szűkös. eddig sem tudtuk fizetni azért keletkezett ez a nagy összeg. Ezért kérdezném Ön-t arról, hogy ebben a helyzetben mik a lehetőségeink, mit tehetünk?
  Tanácsát előre is köszönöm…
  További sikeres munkát kívánok!

  2013. 06. 24. - 10:49
 • András hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  2012 év tavaszán a gyermekem betöltötte 18 ik életévét.

  A gyermeket az édesanyja neveli, én havonta 12 000 Ft tartásdíjat fizetek , amit a fizetésemből vonnak le.

  2012 júniusában beadtam egy keresetet az illetékes bírósághoz a tartásdíj megszüntetésére, gondolván, hogy a gyermek befejezte a tanulmányait.
  Eljött a tárgyalás napja , ahol is a bíró közölte hogy az iratok alapján a gyermeknek még 1 évet kell iskolába járnia mivel hiperaktív.
  Ezután feltette a kérdést, hogy mi alapján gondoltam én a tartásdíj megszüntetését ?

  Mivel a volt feleségemmel nem lehet ezeket a dolgokat megbeszélni ezért nekem arról nem volt információm, hogy a gyermeknek még iskolába kell járnia.
  Ezt közöltem is a bírósággal.

  Az lenne a kérdésem, hogy ezek után milyen formában kérhetem a gyermektartás megszüntetését ? Mivel elméletileg vége az iskolának.

  Sajnos anyagi helyzetem miatt nem tudok ügyvédet fogadni , illetve perköltséget sem tudom / tudnám / kifizetni .

  Válaszát előre is köszönöm

  2013.07.12

  2013. 07. 12. - 20:53
 • Maksai Beáta hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvédúr!

  Azzal a kérdéssel fordulok önhöz a volt éllettársam 24 hónapja nem fizet gyerektartást a tartozása már 288 000.- forint voltam végrehajtónál de nem tudnak töle lefoglalni semmit mert semmi nincs a nevén viszont kint dolgozik külföldön csak a végrehajtó nem találja,az lenne a kérdésem ha bíróságri utón kérem hogy az elmaradott összeget elölegezze meg nekem a bíróság akkor az egész összeget megkapom?vagy csak visszamenőleg 6 hónapot ?és a fenmaradó összeg elúszik ?minden megoldás érdekelne hogy megkapjam az egész összeget mert a volt páromtól csak az ígérgetéseket kapom amiböl nem tudom eltartani a gyerekem.várom mielöbbi válaszát és előre is köszönöm

  2013. 07. 24. - 08:26
 • Kozák Szabolcs hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Szeretném véleményét kikérni, mik az esélyeim?
  Fiam betöltötte a 18. életévét, esti tagozaton tanul tovább. Mint annak rendje és módja szerint fizettem a gyerektartást, de mivel betöltötte a 18. életévét szerettem volna megszüntetni.
  Kérvényeztem a bíróságon, hisz ez a módja. Ők a gyermek egészségi állapotára hivatkoztak, ami csak egy ürügy, hogy a továbbiakban is fizessem a gyerektartást, amíg az esti tagozatot el nem végzi, kb.: 22. éves koráig. Nem akartam pereskedni, tehát hagytam inkább az egészet, holott felháborított.Az meg még inkább, hogy kérték fizetésem 20%-nak letiltását, holott eddig 2005. óta kettőnk közt létrejött megállapodásunk szerint maradéktalanul fizettem a gyerektartást.
  A gyerektartáson kívül több alkalommal is segítettem anyagilag, amit teljesen normálisnak tartottam.
  Gyermekem 2010. ősze óta telefonjaimra nem válaszol, nem tartja velem a kapcsolatot. Teljesen megszakította velem a kapcsolatot. Utána olvasgattam a neten, és abból az derült ki, hogy ilyen régóta fennálló dolognál érdemtelenségre hivatkozva kérhetem a gyermektartás megszüntetését. Arra lennék kíváncsi, hogy mik az esélyeim.

  2013. 07. 25. - 19:09
 • Bohák Évi hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Szeretném megkérdezni,hogy a párom volt feleségének ugyan annyi gyerektartást kell fizetni ha a vállásuk után született két gyermekünk és
  kevesebb fizetésből élünk ? Vagy szükséges az újra tárgyalás?

  2013. 08. 10. - 13:40
 • Amália hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Férjem, 1998-ban elvált, fizette a gyerektartást két gyerek után. A nagyobbik most 22 éves nappali tagozaton tanul, szakma után elment érettségizni. A kisebbik most fejezte be a szakmunkást, elhelyezkedett.A kapcsolatot nem tartják az édesapjukkal, nem is beszélnek vele.
  Nekem csak az lenne a kérdésem, hogy meddig kell a gyerektartást fizetni!
  Köszönettel

  2013. 08. 12. - 10:36
 • Wolf hozzászólása:

  Elég gyenge ez az oldal, sokan írni se tudnak. Valami játékos csapat itt üzenget egymásnak kriksz-kraksz nyelven. Választ senki nem kap a kérdéseire, így megkerestem magam ami engem érint. Sokatokat az érdekel, hogy meddig kell fizetni….
  A válasz itt van: http://ptk2013.hu/uj-ptk-normaszoveg/uj-ptk-iv-konyv-csaladjog/711

  Illetve aki nem akar keresgélni, annak beemelem /az utolsó bekezdés a lényeg/:

  XXII. Fejezet
  A továbbtanuló nagykorú gyermek tartása

  4:219. § [A rokontartásra és a kiskorú gyermek tartására vonatkozó szabályok alkalmazása]

  A nagykorú gyermek tartására a rokontartás közös szabályait és a kiskorú gyermek tartására vonatkozó rendelkezéseket az e fejezetben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

  4:220. § [A továbbtanuló nagykorú gyermek tartásra való jogosultsága]

  (1) A továbbtanuló nagykorú, munkaképes gyermek a rászorultsági vélelem esetén kívül is jogosult a tartásra, ha szükséges tanulmányai indokolt időn belüli folytatása érdekében arra rászorul. A gyermeknek a szülőt a továbbtanulási szándékáról késedelem nélkül tájékoztatnia kell.

  (2) Az (1) bekezdés szerinti tanulmánynak minősül az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzéséhez szükséges képzés vagy tanfolyam, a felsőfokú végzettségi szintet biztosító alap- és mesterképzésben, valamint a felsőfokú szakképzésben folytatott tanulmányok folyamatos végzése. Nem érinti a tanulmányok folyamatosságát az a megszakítás, amely a jogosultnak nem róható fel.

  (3) A szülő nem köteles nagykorú, továbbtanuló gyermekét eltartani, ha

  a) a gyermek a tartásra érdemtelen;

  b) a gyermek tanulmányi és vizsgakötelezettségének rendszeresen, önhibájából nem tesz eleget; vagy

  c) ezáltal a szülő saját szükséges tartását vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné.

  (4) A nagykorú gyermekérdemtelen a tartásra akkor is, ha a tartásra kötelezettel kellő indok nélkül nem tart kapcsolatot.

  (5) A szülő a huszonötödik életévét betöltött, továbbtanuló gyermekének tartására rendkívül indokolt esetben kötelezhető.

  2013. 08. 25. - 09:34
 • Horváthné Nagy Mária hozzászólása:

  Tisztelt ügyvéd úr.
  2007 be n váltam el és bíróság 20000 -ft-ét ítélt meg. A lányom szeretne egyetemre menni tovább tanulni . És meddig kaphatjuk a tartás dijat. A Másik gondunk,Lányomnak mütöték a jobb csuklóját a professzor azt mondta hogy ősze kell szorítani a fogát hogy valami valami komoly fog foglalkozás vállaljon .Kérdésem? : Apátol kérhet e több tartás dijat.?

  2013. 09. 02. - 11:18
 • Sanyi hozzászólása:

  Tisztelt ügyvéd úr !

  A lányom elmúlt 22 éves . Idén kapta meg az első diplomáját .erről a facebook-on értesültem ,mivel 15 éve nem szól hozzám egy szót sem. Az anyja akkor is rám küldte a végrehajtót amikor rendesen fizettem a tartásdíjat ! A lefénymásolt csekkvégeket elküldtem a bíróságra , és az ügyvédjének is ! Hidegen hagyta őket ! Jött a végrehajtó mégis .

  Mit kellene tennem ?

  Tudom ,hogy rég a bíróságra kellett volna mennem ,hogy megszüntessék a kötelezettségemet. De nem tudok megfizetni egy ügyvédet ,hogy eljárjon ügyemben !

  Én azt gondoltam nem vagyok hajlandó tovább fizetni !

  Megtehetem csak igy egyszerűen ?

  Köszönettel várom a választ: Sanyi.

  2013. 09. 05. - 21:15
  • istván hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr.
   Lányom 19-évét betöltötte 14-éve fizetem a gyerektartást kérdésem az lenne .hogy megszüntethetem e a fizetést mivel.hogy még nem volt 18 éves és édesanyja számomra ismeretlen helyre költözött az akkor még kiskorúnak számítót gyerekkel azóta nem tudom hol laknak milyen körülmények között élnek és milyen iskolába jár ha egyáltalán jár iskolába néha a faccbook-on ír de semmit nem ír arról hogy mit tanul vagy .hogy hol lakik.Többször írtam .hogy szeretnék vele találkozni de még válaszra sem méltatót, Tehát a kérdésem hogy kell-e gyerektartást fizetnem a további időszakban. Válaszát előre is köszönöm .
   István

   2013. 12. 04. - 19:13
 • kerdezo hozzászólása:

  Tisztelt ügyvéd úr!

  A gyermek elmúlt 18 éves, és a középfokú gimnázium sikeres elvégzése után egy középfokú (OKJ) szakmát adó intézménybe iratkozott be.

  http://www.atheneszki.hu/index.php?content=menu&cmd=view&id=47

  Ez az iskola minek minősül a gyerektartás szempontjából illetve van-e és milyen fizetési kötelezettségem?

  Előre is köszönöm a válaszát!

  2013. 09. 14. - 13:06
 • Szabó Marianna hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd úr!
  19 életévét betöltött gyermekem iskolai tanulmányát nem tudja egészségi állapota miatt folytatni.Sajnos apja úgy döntött nem fizet gyerektartást melynek összege 15000ft.ami igen nevetséges a tápszere is töbekerűl havonta a többi köptető vitamin stb ről nem is beszélve.Kérdésem igényelhetem-e továbbra is .Ha igen hogyan tudom igényelni és hol. Tisztelettel Szabó Marianna
  UI:CiztásFibrozisa van ami nem gyógyítható egy életenát tart

  2013. 09. 27. - 16:52
 • Pityi Szilvia hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd úr!!
  Kérdésem a következő lenne.Gyermekem ez év júniusában befejezte tanulmányát 22 évesen.Azért ennyi idősen mert közben súlyos műtéten esett át!!ami miatt halasztania kellet!!Most elkezdte az esti tagozatos iskolát!!A betegségéből kifolyólag 40%-os rokkant!!Kell e az apának gyerektartást fizetnie!!Válaszát előre köszönöm,maradok tisztelettel Pityi Szilvia.

  2013. 10. 14. - 16:18
 • G László hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  2011 decemberben vált el tőlem feleségem. Nálam hagyta két fiamat (21 és 19 évesek), és elköltözött. Megállapodást ajánlott tartásdíj fizetésre, amit elfogadtam, de 2012-től nem fizette, mondván hogy nincs pénzük új férjével, saját lakásra spórolnak. A bírósági per közös megegyezéssel történt, ahol a bíró közölte, hogy bár benyújtottuk a tartásdíj megállapodást, tartásdíjról a bíróság nem dönthet, mivel fiaim betöltötték a 18. életévüket. Ezért a megállapodást nem is iktatta a peranyaghoz. Mivel fiaim akkor és azóta is felsőoktatásban tanulnak nincs önálló jövedelmük, nem járna nekik törvényesen megállapított tartásdíj? Mit lehet tenni, ha mégis járna?
  Megköszönöm szíves véleményét, válaszát, tisztelettel: G.L. Kovacs

  2013. 10. 14. - 18:24
 • Endresz Krisztina hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr !

  A fiam november 16-án megnősül jelenleg 21 éves és az érettségi után a szakmáját rakja le nappali tagozaton.Az lenne a kérdésem hogy ha a felesége is ugyan ebben a cipőben jár és önálló jövedelmük nincsen és emiatt ugyan úgy eltartásra szorul a gyermekem akkor a volt férjemnek még kell a tartás díjat fizetni ?

  Köszönettel : Endresz Krisztina

  2013. 11. 02. - 07:02
 • Bajkó Szabolcs hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr !
  Gyerektartást fizetek a fiam után. Fiam panaszkodik hogy az anyja nem rá költi a pénzt. Kérvényezhetem e a bíróságon hogy a tartásdíjat ne az anya kapja hanem a gyerek. Igaz még csak 14 éves de már lehetne saját bankszámlája. Ha most még nem lehetséges a kora miatt akkor hány éves kortól lehet ezt kérvényezni?
  Köszönettel

  2013. 11. 08. - 21:05
 • Szakács Andrea hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Szeretném megtudni, hogy akkor is jár-e a gyerektartás ha a fiam a tanulmányait abbahagyta és még nem nagykorú (16 éves).
  Köszönettel: Szakács Andrea

  2013. 11. 12. - 21:02
 • Angyalka 75 hozzászólása:

  Tisztelt ügyvéd Úr!
  Élettársam lánya 2013 februárjába betöltötte a 18.életévét.Idén leérettségizett,tudomásunk szerint mint varrónő is levizsgázott.Most két éves OKJ-s iskolába jár.Személyi asszisztensnek tanul.Fizetünk gyermektartást,15000Ft-ot.Párom külföldön dolgozik minimálbéren.Én itthon vagyok három kiskorú gyermekemmel .Én itthon nem kapok semmilyen juttatást,mivel a párom külföldi cégnél dolgozik.Németországból fogjuk kapni a családi pótlékot a három gyermekre,aminek sok az az átfutási ideje.(több hónap).
  Kérdésem az lenne,hogy kell-e gyermektartás díjat fizetnünk?Ha igen akkor meddig?Nekünk kell “lemondani” ?
  Válaszát előre is köszönöm!!!!!

  Anygalka

  2013. 11. 22. - 11:51
 • lyza hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr! a kérdésem a következő lenne. lányom 19 éves lesz köv.év januárjában és érettségi elött is áll. Leendő völegénye az érettségi után feleségül szeretné venni vagyis a tanulmányait befejezné. Kell-e fizetnem még utánna gyerektartást ?! Elöre is köszönöm válaszát!! Tisztelettel: Bánné

  2013. 12. 08. - 14:45
 • Kné Marianna hozzászólása:

  18 éve mondták ki a válásunkat , közös megegyezéssel. A válásunk oka :férjem új kapcsolata. Egyedül nevelem azóta 21 éves súlyosan fogyatékos autista fiam . A válásunk 1995.-ben történt . Akkor 2 gyermekre 40 % tartásdíj fiz. kötelezettséget állapított meg a bíróság . Mivel egyik fiam közben 2000.-ben elhalálozott , így a mérték 20 %-ra csökkent . Az életben maradt fiamat 1996.-ban autizmussal diagnosztizálták , a válásunk után. Jelenleg ápolási díjon vagyok és bár napi 4-5 órát tölt el egy spec . iskolában / amit a törvény is engedélyez /a többi dőt velem tölti . mivel nincs segítségem a családból sem , ezért munkát sem tudok vállalni. 2014 . -ben végez egy speciális iskolában , ahol egész nap csak számítógépezik. Más nem érdekli . Férjem bejelentette , 2014 júniusa után ,bírósághoz fordul , a tartás díj megszüntetése miatt. Kérdésem , mivel állapota változatlan.Állandó segítségre szorul , nem kommunikál, nem tudja ellátni magát , étkezés , fürdőszoba , öltözés terén stb.. II . csop rokkant , mértéke :80 %, kérhetem -e bíróságot , méltányossági alapon , hogy valamennyi tartásdíjat , még ha kevesebbet is , de kapjon?
  Tisztelettel várom megtisztelő válaszát ! Kné Marianna

  2013. 12. 20. - 22:43
 • diamond homes hozzászólása:

  LAKÁSOK DIAMOND CREDIT.
  Keres egy üzleti hitel, személyi kölcsön, fedezett hitel vagy jelzáloghitel?
  Te vagy a megfelelő helyen.
  Mi a DIAMOND HITEL INVESTMENT GROUP HÁZAK, Adunk hitelt tartományban 3,000.00 neked 500,000.000.00 univerzális egész valuták.
  A hitelek is biztosított, és a maximális biztonság a legfontosabb.
  kölcsönt nyújt a vállalatok és a magánszemélyek alacsony és megfizethető kamatláb 2%-os.
  Érdekel?
  Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, e-mail: diamondloanhomes@yandex.com website vagyunk itt, hogy neked jobb és megbízhatóbb, akkor győződjön meg róla, hogy pénzügyileg képes és hatékony.
  További információért kérjük vissza az e-mail, hogy a honlapunkon.

  2014. 01. 05. - 05:09
 • Nagy Anna hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr !

  Férjem előző házasságából születetett gyermekét 16 évesen kitették magatartási problémák miatt az iskolából. Úgy néz ki, nemsokára dolgozni fog. Ilyen esetben kell-e továbbra is fizetni a gyermektartást?

  Köszönöm válaszát!

  u.i.: Nagyon jónak tartom a honlapját.

  2014. 01. 22. - 13:52
 • J. zsoltné hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvédúr!Jelenleg folyamatban van a válásunk az elsö tárgyalás november 26-án volt.közös ügyvédet fogadtunk de tudni kell hogy a férjem rendör és az elsö tárgyaláson semmi esélyem sem volt nagyon beszélni az ügyvédünk csakis a férjem mellett állt és a birónő is.ezt a rendör ruha teszi mert a férjem rendörruhába jött el.3 gyermekünk van 20 éves a fiam most fejezi be az iskolát a lányom 18 ö is most fog végezni és van egy másik lányom aki 12 éves álltalános iskolás.én elköltöztem a közös házunkbol a kisebbik lányommal a férjemnek lett egy élettársa ö is elköltözött othonról de ezt még nem hangosztassa mert azt szeretné ha papiron mind a 3 om gyermekünk nálla lenne elhelyezve mert azt mondta hogy ö nem fog vizetni gyerektartást.a kisebbik lányomnak nem is adtta ide azota sem a családi potlékot amit szerintem a lányomnak járna.én megyek és segitem azota is a két nagy gyermekemet amivel csak tudom.én azt szeretném ha a kisebbik nálam lenne elhelyezve de én nem kérnék gyerektartás a férjemtöl mert ugysem fizetne de ugy látom semmi esélyem a biroságon mert a férjem mellett van a birónő.azt is szerettem volna ha a másik két gyermekem velem tart de nekik már van egy kis külön életük barátnö és barát amitöl nem akarnak elszakadni.November 26 ka ota ugy van leirva papron hogy az édesapánál van a kislányom és én csak két hetente láthatom de ez nem igy van mert velem él csak az apuka arra kért hogy ezt ne mondjam el a biróságon mert akkor elveszi tölem a kislányt.most mit tegyek nagyon félek töle ezért is szerttem volna már töla régen elválni de csak most volt eröm megtenni.az a baj hogy rendör és nagy hatalmat érez amit éreztet is velem.mit tegyek ügyvédúr?február 4-dikén lesz a tárgyalás.Kérem segitsen!

  2014. 01. 23. - 07:58
 • K. Péter hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  18. életévüket betöltött egyetemre járó gyermekek tartásdíját köteles vagyok az édesanyjuknak adni, vagy lévén felnőttek, adhatom közvetlenül a “gyerekeknek”?
  Van e különbség ennek megítélésében, ha ténylegesen édesanyjánál lakik, vagy ha vidéki vagy külföldi egyetemre jár, ahol kollégista?
  Elvárható-e, hogy az általam adott támogatás összegének megfelelő összeget az édesanya is biztosítson a gyerekeknek (ha jövedelmi viszonyaink kb. egyformák)?
  Válaszát előre is köszönöm!

  2014. 02. 06. - 14:46
 • Horváth Krisztiánné hozzászólása:

  Én azt szeretném megtudni ha lányom 17 éves és most halaszt 1 évet akkor az apjának aki mellesleg leszarja akkor is kell fizetnie 18 éves koráig gyerektartást? mert fenyegetözik és már 1 havival tartozik mit csináljak?

  2014. 02. 14. - 20:30
 • Sz. Árpád hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr !
  Azzal a kérésel fordulnék önhöz ,higy a volt élettársam fel jelentet gyermektartási és gyermek el helyezési pert inditot . Már 3éve ,hogy el váltunk ö vissza menöleg akkarja kérni a gyermek tartási dijt ,hogy ezt menyit kérhet vissza menöleg ??? Ha csak szociálissegélyt kapok. Meg van 1 kis korù gyermekem .Ezért börtönbe mehetek ?? Mirre számit hatok a biroságon .Meg mi kell a hoz ,hogy nekem itéljék a gyereket. És nagyon széppen meg kérem ha lehet minél hamarabb legyen szives válaszolni.
  Elöre is köszönöm

  2014. 03. 26. - 21:04
 • Timi hozzászólása:

  Tisztelt ügyvédùr!
  Szüleim elvàltak, anyunàl lettünk elhelyezve, de szeptembertől öcsém apànàl lakik. Jelenleg 17 éves. Én egyetemista vagyok. Apàmnàl màr csak a ràm vonatkozó tartàsdíjat fizeti. Megvonhatja ezt tőlem arra hivatkozva, hogy egyik gyerek nàla, a màsik (én) pedig anyànàl lakik? Anyukàm sokkal rosszabb anyagi helyzetben van mint ő, egy keresetből élünk, míg apàmnak egy szintén jól kereső élettàrsa is van. Én egyetem mellett pedig nem tudok dolgozni.

  Segítségét előre is köszönöm
  Timi

  2014. 04. 04. - 12:19
 • Csilla hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Páromnak az előző házasságából van két gyermeke, egy fiú aki 2013.novemberében töltötte be a 18.életévét, valamint egy 16 éves lány. A fiú gyermek mint már említettem elmúlt 18 éves, de még tanul szakközépiskolában és 2014. júniusában végez, ezután tovább szeretne tanulni egy 2 éves nappali tagozatos szakközépiskolában. A nyári iskolaszünetben eljárt dolgozni az egyik hipermarketbe, még éjjeli műszakban is, tehát képes az önellátásra.
  Nekem és a páromnak közös gyermekünk fog születni 2014. októberében, tehát elég nagy teher lenne számunkra továbbra is fizetni a gyerektartást 2 gyerek után, ha a törvény már nem kötelez csak a kisebb gyermek utáni fizetésre.
  Kérdésem a következő: Van-e esélyem arra, hogy 2014. szeptemberétől már csak egy gyermek után keljen fizetni?
  Előre is köszönöm!

  2014. 04. 11. - 16:43
 • Zsuzsa hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvèd Úr!

  Válásunk utána az egyik gyermekünket a volt férjem, másikat én nevelem. Lányom, aki velem él 20 éves és nappali OKJ-s iskolában tanul, jövedelme nincs. Fiam, aki édesapjával él, betöltötte a 18. évet, nem jár iskolában, sajnos csak 8 általánossal rendelkezik, néha alkalmi munkából származik jövedelme.
  Az lenne a kérdésem, hogy kérhetek e gyerektartást a velem élõ és még tanuló gyerekemre.

  Válaszát elõre is köszönöm: Kollár Zsuzsa

  2014. 04. 21. - 09:40
 • Hoffman Szilvia hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Gyermekem 2014. december 2-án lesz 22 éves. Középiskolai tanulmányait 4+1 éves nyelvi előképzős iskolában végezte, utána 2 éves OKJ-s szakképzésen folytatott nappali szintű tanulmányokat. Jelenleg szakvizsgáit végzi.
  Kérdésem, hogy ebben az esetben, ha 2014. június hónapban a vizsgáit sikeresen leteszi, meddig jár a volt férjem jövedelmének 20 %-ban bíróság által megállapított gyermektartási díj?
  Válaszát előre is köszönöm:
  Tisztelettel:
  Hoffman Szilvia

  2014. 05. 06. - 08:24
 • Sarkadi János hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Kérdésem az volna, hogy tartásdij megállapitásánál, a külföldi napidij béralapnak számit-e?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel: Sarkadi János

  2014.05.12

  2014. 05. 12. - 15:04
 • Ibolya hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd ÚR!
  Aktuálisan, 2014-ben meddig jár a tartásdíj?Ha a gyerek leérettségizett,de szükséges egy szakiskolában szakmát szerezzen, mert a gimnázium nem adott szakmát, a szakmatanulás ideje alatt is jár a tartásdíj?

  2014. 05. 22. - 14:05
 • N Péter hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr.

  Az volna a kérdésem, beleszolhatok e abba, hogy a volt feleségem mire fordítja a tartásdíjat. 10 éve váltam el. Havonta 20.000ft-ot fizetek. De kislányomra nem nagyon költ. Cigi+kv sorolhatnám.
  Várom válaszàt.
  Tisztelettel: Péter

  2014. 05. 23. - 19:54
 • Bruzsa Zoltán hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr !
  A kérdésem a következő lenne.Két éve váltam el. Két fiam van ,az egyik 21 a másik 19 éves lesz idén. Az elköltözésem óta minden kapcsolatot megszakítottak velem. Nem tudom őket sehogy elérni. Ennek ellenére 110 000 ft gyerektartást fizetek.A nagyobbik fiam leérettségizett két éve. Idén szakmunkás vizsgát tett sikertelenül (ami szerintem lehet ,hogy nem véletlen) .Meddig kell fizessem utána a tartásdíjat, vagy kérhetem -e annak megszüntetését?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Tisztelettel : Zoltán

  2014. 05. 28. - 15:42
 • Zsuzsa hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Ur !
  A lányom 21 éves. Édesapjától 13.éve elváltam, aki azóta letiltás utján rendszeresen fizeti a gyermektartásdijat. Lányunk a közéiskolában is nagyon jó tanuló volt,majd ezt követöen kétévesn nappali tagozatos szakiskolába járt, amit az idén fejez be ,kitünő eredménnyel.Elhivatottsága és kitünő eredménye miatt az iskolájától lehetőséget kapott még egy évre Franciaországban a Nemzetközi Vendéglátóipari szakiskola ,Európa Osztály-ban Ez 1 éves, nappali tagozatos. Franci szakácsvizsgával és nyelvvizsgával tér haza,ha minden sikerül. Mivel rendkivül szorgalmas, sikerülnie fog . Kérdésem : Jár-e még erre az évre gyermektartásdij ?
  Válaszát előre és nagy tisztelettel köszönöm
  Zsuzsa

  2014. 06. 02. - 21:11
 • Varga Zoltán hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr
  Azt szeretném megtudni hogy fiam sikeres szakmunkás vizsgát tett majd szeptembertől nappali oktatáson gimnáziumba jár. Érdeklődnék,hogy mivel sikeres szakmunkás vizsgát tett ezek után az gimnáziumi tanulmány idejére jár e a gyermektartási díj amit idáig havi rendszerességgel midig időben fizetem.az azért szeretném hozzátenni hogy gyermekem nem tartja velem a kapcsolatot.
  Csak akkor beszél velem ha én felhívom telefonon és próbálom elhívni hozzám de mindig van valami kifogás.
  Várom válaszát
  Tisztelettel Varga Zoltán

  2014. 06. 10. - 19:11
 • Katika hozzászólása:

  Tisztelt ügyvéd úr!
  A férjem elment külfödre távozott,jelenleg nem dolgozik keresőképtelen ,
  én a gyerektartást a magyar állam törvényei alapján fogom megkapni?Vagy az ottani törvények alapján fogják kiszabni ,tudomásom szerint fizetése 20 százaléka de állítolag kint 150 euro ez .Én ha nem válok el akkor a bíróság mondja ki a válást?,,akkor is ha nem akarok ?Békítő tárgyalásra haza kell jöjjön igaz?

  2014. 07. 01. - 17:03
 • Márti hozzászólása:

  Tisztelt ügyvéd úr!

  Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy családban fogadtam a keresztlányomat már 1 éve. A szülőkel semmilyen a kapcsolat. Megszeretném kérdezni hogy van e arra lehetőség hogy gyerektartást fizessenek? Ha igen akkor azt hol tudom el intézni és mi kell hozzá? Válaszát előre is köszönöm.
  Tisztelettel: Márti

  2014. 07. 14. - 07:47
 • Tanácstalan hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  A következő ügyben szeretném a tanácsát kérni.
  10 évvel ezelőtti válásommal 2 gyermek maradt az édesanyjánál egy olyan megállapodás alapján, miszerint én minden ingó- és ingatlan vagyonrészemről lemondok (ház, bútorok, stb.) és 10 évig nem kell gyermektartásdíjat fizetnem. Néhány napon belül életbe lép a gyermektartásdíj fizetési kötelezettségem, mely egy megállapodás alapján jövedelmem és juttatásaim 10-10 %-a, de legalább 10-10 eFt havonta.
  Egyik gyerekem 14, másik 21 éves.
  A 14 éves esetében alaphelyzetben egyértelmű lehet a fizetési kötelezettség. A 21 éves esetében: jelenleg felsőfokú intézmény nappali tagozatos hallgatója, az első szakképesítését még nem szerezte meg, de nyáron külföldön vállalt munkát.
  Kérdéseim:
  1. A jövedelem fogalma nyilvánvaló. Mit takar a juttatásaim?
  2. A bírósági ítélet alapján a láthatás úgy valósul meg, ha lakástól hozom őket és lakásig viszem vissza.
  Egy 21 éves felnőtt ember és egy 14 éves esetében csak ilyen feltételek mellett tartható egy láthatás?
  3. Ha teljes mértékben nincs kapcsolattartás, csak évi 5 alkalommal – ez születésnap, névnap, karácsony, mert ilyenkor pénz áll a házhoz – akkor milyen mértékű fizetésre lehet engem kötelezni?
  4. Biztos vagyok abban, hogy volt feleségem a lehető legnagyobb összegre utazik, a gyerekeket az első időben elhozhattam, utána bosszúból nem adta őket, mára pedig teljesen megszűnt a kapcsolattartás velük.
  A válasz elég fontos az idő rövidsége miatt.
  Tisztelettel és köszönettel várom válaszát, S.

  2014. 07. 14. - 22:05
 • jani 666 hozzászólása:

  Tisztelt ügyvéd úr

  Azt szeretném kérdezni és megtudni hogy gyermektartásra vagyok kötelezve és a lányom befejezte a szakmunkás képzőt illetve betöltötte már a 18. életévét (lassan 19) Az édesanyjával nagyon komplikált volt a kapcsolatunk a gyermeket 6 éve nem láttam és semmilyen megkeresésemre nem reagál se a volt élettársam se a lányom ! elfogadtam hogy ez van ! A2. gyermekem immár 3 éves és itt lenne a kérdés hogy az ő rovására továbbra is köteles vagyok gyerektartás megfizetésére vagy kérelmezhetem a kötelezetség megszüntetését a bíróságon ?

  Válaszát előre is köszönöm !

  2014. 07. 28. - 19:55
 • juve hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  16 éve váltam el. Lányom 19 éves és idén érettségizett.
  Felvételizett az ELTE biológiai és gyógypedagógiai szakára.
  Sajnos a 360 pont kevésnek bizonyult. Ezért közösen édesanyjával úgy döntöttünk
  mivel neki is van kedve, h egy két éves gyógyszertári szak asszisztensi tanfolyamot elvégez. Ez Budapesten lesz, szeptemberben indul, de nem napi szinten csak hetente egyszer kell menni-e. Ez mellett tud dolgozni, ahogy ezen a héten már el is kezdi egyelőre csak nyári munkaként a diákmunkát.
  Azt szeretnénk, ha szeptembertől is dolgozna tovább.
  Július hónappal bezárólag minden hónapban fizettem a tartásdíjat.
  Eddig fizettem minimum 25 000 Ft-ot, de van két kiskorú gyermekem is.
  A kisebbik az új kapcsolatomból született ő velünk él, a nagyobb után szintén fizetem a tartásdíjat.
  Ilyenkor mi a teendő, kell-e tovább fizetni a tartásdíjat?
  Kérem szíves válaszát!

  Köszönettel!

  2014. 07. 31. - 10:08
 • Andi hozzászólása:

  T.Ügyvéd úr!

  Az élettársam kisebbik lánya idén nyáron befejezte a fodrásziskolát elkezdett dolgozni is viszont estin érettségizni akar, decemberben 19 éves lesz . Ebben az esetben jár még neki gyerektartás?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Andrea

  2014. 08. 29. - 20:58
 • Angéla hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  A betegségem miatt nem vagyok önellátó, ezért a fiamnak évet kell halasztania a felsőfokú intézményben és az ápolási díjat igényelnie. Kérdésem: milyen szabály vonatkozik ebben az esetben a gyerektartásra?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Angéla

  2014. 09. 04. - 10:28
 • Attila hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Válófélben vagyok, a felperes feleségem teljesen el akar lehetetleníteni. Mind anyagilag, mind erkölcsileg. Nagyobbik fiam, aki szeptemberben lett 18 éves, teljesen megszakította velem, illetve az én rokonaimmal a kapcsolatot. Nem reagál semmire.
  Még nem mondták ki a végzést a válóperben, – egy tárgyalás még hátra van egy kiskorú gyermek miatt (15 éves) – beadhatom-e most a gyermektartásdíj fizetési kötelezettséget megszüntetésére vonatkozó kérelmemet érdemtelenségre hivatkozva, vagy meg kell várnom a végzést?

  2014. 09. 09. - 14:48
 • Zsolt hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  16 éve elváltam. A fiam 17 éves Autófényező szakmát szerzett Budapesten,most estin tanul tovább Érettségi megszerzése céljából. Kérdésem az,hogy meddig, jár a gyerektartás, illetve jár-e még?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Tisztelettel:Zsolt

  2014. 09. 14. - 10:26
  • joghallgató hozzászólása:

   Tisztelt Zsolt !

   17 éves a fiú, tehát még nem nagykorú, de már szakmát szerzett. Azt nem írta, hogy dolgozik-e a fiú ?

   Ha dolgozik, akkor van rendszeres keresete, jövedelme. A jelenleg hatályos új PTK (polgári törvénykönyv) XXI. fejezete rendelkezik a kiskorú gyermek tartásáról. A törvény szerint a szülő saját szükséges tartásának korlátozásával is köteles eltartani kiskorú gyermekét. Ez a főszabály. De, ezt a rendelkezést nem kell alkalmazni, ha a gyermek indokolt szükségleteit (élelmiszer, ruha, gyógyszer, egészségügyi ellátás, nevelés, taníttatás) fedezi munkával szerzett keresménye.

   Ha nem dolgozik, akkor sajnos továbbra is fizetnie kell a gyerektartást. A törvény szerint a kiskorú gyermek tartásra való rászorultságát vélelmezni kell. Sőt, ez a vélelem fennáll a gyermek nagykorúvá válása után is, ha középiskolai tanulmányokat folytat.

   Ha a fiúnak van saját jövedelme (pl. részmunkaidős munkából származó), akkor meg lehet próbálni bíróságtól kérni erre hivatkozással a gyerektartás összegének csökkentését. Ha teljes munkaidőben dolgozik, akkor pedig kérni a bíróságtól a gyerektartás megszüntetését – annál a bíróságnál, amelyik megállapította a gyerektartást.

   2014. 09. 20. - 16:19
 • marcsy hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  A férjemnek az első házasságából van egy 20 és egy 16 éves lánya!
  A 20 éves lánya tavaly érettségizett ,jelenleg is tanulnappalin,melyet júniusban fejez be, 1 éve külün él a barátjával!
  Nekünk van egy 4 éves közös kisfiunk!
  Azt szeretném megkérdezni hogy a nagyobbik lánya után kell-e még tartásdíjat fizetni, ha igen meddig?
  Ha nem akkor hova fordulhatunk?
  Válaszát előre is köszönöm!

  2014. 09. 15. - 20:45
  • joghallgató hozzászólása:

   Tisztelt Marcsy!

   A 20 éves lány milyen tanulmányokat folytat nappali tagozaton? Főiskola, egyetem? Államilag támogatott vagy önköltséges? A barátja tartja el? Azt írta, hogy nála lakik.

   A lány jogosult gyerektartásra, ha szükséges tanulmányokat folytat, vagyis szakmát biztosító képzésben vesz részt. Kicsit többet kellene tudni a volt feleség és a lány anyagi helyzetéről.

   Ha úgy tűnik, hogy a lány nem szorul anyagi támogatásra, akkor meg lehet próbálni bíróságtól kérni a gyerektartás megszüntetését – keresetet benyújtani.

   2014. 09. 19. - 16:54
 • Zoli hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Azt szeretném tudni,hogy mit tegyek,merre menjek,hogy meg tudjam szüntetni a gyermektartást.Én fizettem,A gyermekem betöltötte a 18-at,szeptembertől esti iskolába jár,mellette dolgozik,ráadásul nálam fog lakni hamarosan.Anyja itt hagyta, külföldre ment dolgozni.
  Válaszát előre is köszönöm!

  2014. 09. 16. - 22:29
  • joghallgató hozzászólása:

   Tisztelt Zoli !

   Annál a bíróságnál kell keresetet benyújtania a gyermektartásdíj megszüntetése érdekében, amelyik megállapította a tartásdíjat és annak összegét.

   2014. 09. 19. - 16:45
 • őzike hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  2006-ban váltunk el a férjemmel, ikergyermekeimet egyedül nevelem, akik ezen a nyáron lettek 14 évesek. Tartásdíjat fizetett az Apuka, bírósági végzésben megállapított 30.000 ,- Ft összegben. Nem kértem fizetésből levonást, kézbe kaptam havonta, sosem volt ebből problémánk. Tavaly leszázalékolták, rokkant nyugdíjat kapott, daganatos betegség miatt. Most, 2 héttel ezelőtt elhunyt :( Kérdésem az, hogy a tartásdíjat honnan fogom kapni, s hol kell intézkednem. Sajnos az interneten nem találtam erre vonatkozó infót.

  Köszönöm!

  Őzike

  2014. 09. 20. - 23:41
 • G. Tamás hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Gyermektartással kapcsolatos kérdéssel szeretnék Önhöz fordulni.
  A fiam (előző házasságomból) 20 éves. 2 évvel ezelőtt került megszüntetésre a gyermektartás díja, mert elkezdett dolgozni. Most a volt feleségem beadta a bíróságra a keresetet, hogy újra fizessek, mert a fiunk ismét nappali tagozatra jár. Sajnos azt, hogy hova és mellette van-e keresete nem tudom, mert nem tartjuk a kapcsolatot, sajnos ez így alakult nem az én hibámból…
  Én új házasságban élek, a feleségemmel két kislányunkat neveljük, elég szorult anyagi helyzetben, mert a feleségem jelenleg munkanélküli lett.
  Szeretném kérdezni, hogy minden esetben köteles vagyok-e újra fizetni?
  Válaszát előre is köszönöm!

  2014. 10. 01. - 09:51
 • G.Andrea hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Lányom 19 éves, idén szeptemberben kezdte egyetemi tanulmányait, ami önköltséges, 185000ft/félév. Apja eddig 15000 ft-ot fizet tartásdíjként. Az egyetem kezdetével megemelkedtek a kiadásaink, ezért keresetet nyújtottam be tartásdíj emelés céljából (30000 ft-ot szeretnék kapni havonta). Mai napon érkezett a bíróságtól egy levél, hogy volt férjem ellenkeresetet nyújtott be, mivel a gyermek szükségletei szerinte nem indokolják a 30000 ft fizetését, valamint a 15000 ft-tal is erőn felül teljesít. Hozzá kell tennem, hogy a tartásdíjon kívül a 18 év alatt soha semmivel sem járult hozzá közös gyermekünk neveléséhez( gondolok itt beiskolázásra, gyógyszerekre, ruhára, osztály kirándulásra, valamint soha sehová nem vitte el, sem egy állatkertbe, sem egy nyaralásra.) Neki több gyermeke nincs, én a jelenlegi férjemmel még 2 kiskorú gyermeket nevelek. Volt férjem bejelentett bére br 120000 ft, amit havi 22600 ft végrehajtói díj terhel.Bár bizonyítani nem tudom, de a valós fizetése nem ennyi. Kérdésem annyi lenne, hogy visszavonjam-e a beadványom mert úgysem ítél meg a bíróság több tartásdíjat, és a perköltséget nem tudom miből kifizetni, vagy továbbra is tartsak ki, mert esetleg kaphatok némi emelést? Válaszát köszönöm
  Üdvözlettel G. Andrea

  2014. 10. 02. - 12:31
 • Kriszta hozzászólása:

  Tisztelt Ügyéd Úr!
  Kérdésem a következő. Gyermekem betöltötte az idén a 20 életévét le érettségizett de mivel szakmát nem kapott az 5 év alatt most OKJ-s nappali képzésen helyezkedett el. Igen ám de nagy valószínűség szerint nem tudom mi oknál fogva a nappali képzésről az esti képzésre tették át a gyereket mivel heti két alkalommal délutáni órákban lesz a tanítás. Ez 2 éves képzés amin megszerezheti a választott szakmát.
  Gyermekem után kérdezem , hogy jár e a továbbiakban is gyermektartási díj attól függetlenül,hogy esti tagozatra jár.
  A másik kérdésem ha esetleg sikerül el helyezkednie diákmunkán bárhol akkor jár e a tartási díj a volt férjemtől továbbra is vagy ezt meg kell szüntessük.
  Illetve mi van olyankor ha megszüntetjük de nem talál munkát a gyerek – de a mi anyagi körülményeink nem teszik lehetővé azt,hogy lemondjunk egészen addig a tartásdíjról amíg tanul a gyerek és nem tud végérvényesen el helyezkedni dolgozni.
  Előre is köszönöm válaszát és segítségét.
  Tisztelettel:K.Krisztina

  2014. 10. 03. - 15:32
 • fánika hozzászólása:

  Nagymama vagyok, az Unokám ügyében kérdezek! Régen elváltak a Szülők, ,a Fiúnk az Apa!Az Unokánk az Anyánál maradt, ahol új házasságból még 3 Gyerek született.Az érettségiig volt Velük az Unokánk, majd a nem sikerült főiskolai felvételi után visszament 5.évre a szakközépbe, ahol előtte érettségizett! Akkor már nem lakhatott otthon,nálunk, Bnőnél, majd a másik Nagymamánál lakott. A következő évben felvételit nyert egy főiskolára, ahol most 2.éves nappali tagozatos hallgató!Azóta nagy gond a létezése, amihez mi a két Nagyszülő/mi a Férjemmel és a másik Nagymama/ támogatjuk! Sajnos így is nagyon nehéz a létezése, az iskolai eszközök állandó beszerzése/Képzőművészeti/, egyáltalán a létfenntartása ! Ehhez kapcsolódik a kérdésem is !, Mivel egyik Szülő háztartásában sem él, senki nem segíti, nem gondoskodik Róla, anyagilag sem támogatják semennyivel!!!!!!!!Senki nem érzi kötelességének a gondoskodást, anyagi támogatást!Sajnos a mi Fiúnk sem, az Apa jelenlegi Párja is, de az Anya Férje is azt vallja, keresse meg a tanulmányhoz valót! ?????Ez a Főiskola az, ahol nem lehet , nincs esti tagozat, 22 évesen nappali tagozatra jár az Unokánk!Ezek alapján a Szülőkkel már megbeszélni sem lehet, de a Gyerek is teljesen lemondott arról, hogy bármelyik Szülőjétől kérjen ,várjon segítséget! Valójában milyen módon lehetne mégis a Szülőket, és a Gyerek hány éves koráig rávenni,akár kényszeríteni arra, hogy gondoskodjanak a Gyerekükről!!!!!!!!!?????????Mi nyugdíjasok vagyunk, annyit nem tudunk segíteni, amennyi még minimálisan is elég lenne az Unokánknak! Tavaly még kapott szociális támogatást, 24 E ft-t ,az Anya akkor még 4 órásként dolgozott, mára 8 órásként keres annyit, hogy a 4 Gyerekkel számolva fejenként 3 E Ft.-tal meghaladták azt az összeget, amennyi a határ ! Ugye ehhez viszont kalkuláltak az Unokámmal is, mégsem támogatták!!! A kétségbeesés vett arra, hogy Önhöz forduljak, kérem segítségét, mit is lehetne tenni, hogy legyen segítsége az Unokánknak! Attól tartok, nehogy a kilátástalan helyzet miatt abbahagyja az Iskolát, mert annál sokkal értékesebb Emberke, ott a helye, de segítség kellene! Egy nagyon tehetséges, a Szakközépiskolában is indult több országos versenyen, ahol rendszerint Fődíjas volt!!!!!!!!Nagyon szépen kérem segítségét, várom válaszát: Üdvözlettel N.Veronika

  2014. 10. 19. - 18:17
 • Gemma hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  A férjemnek van az előző házasságából egy gyermek,aki után havonta fizeti a 20.000ft tartásdíjat. Az exneje is újra férjhez ment,de ha jól tudom nem vette fel a férje nevét. A kérdésem az lenne, igaz az, hogy ez esetben nem köteles a férjem tovább fizetni a gyerektartást?
  Köszönöm a válaszát
  Üdvözlettel: Gemma

  2014. 10. 27. - 21:47
 • Krisztina hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr !
  A jelenlegi páromnak két gyermeke van aki után rendesen fizeti a gyerek tartást.A nagyobbik gyermeke halló készülékkel él. Olvastam egy cikket amiben az volt hogy ha a gyerek egészségi állapota olyan akkor fizetni kell a gyerek tartást neki akkor is ha már nem tanul.Tehát élete végéig fizessen a párom.Nem a gyerektől sajnálom csak nálunk meg a volt élettársam csak a minimum összeget fizeti mert annak idején hiába kértem a bírónőt hogy tiltsák le tőle azt mondta nem szükséges.Amit kapok az semmire nem elég akkor most megint forduljak a bírósághoz?
  Üdvözlettel Krisztina

  2014. 11. 14. - 22:19
 • Lencsés Ildikó hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Lányom 21 éves, egyetemen tanul, nappali tagozatos, az apukája tartásdíjat fizet havonta.
  Mivel ketten vagyunk, hogy segítsen a lányom, részmunkaidőben – heti 15 óra – elkezdett dolgozni.

  Szeretnénk tudni, hogy kaphatjuk-e így a tartásdíjat, önállóan még nem képes magát eltartani, de keresettel rendelkezik.

  Köszönettel,
  ILdikó

  2014. 12. 10. - 22:27
 • markata36 hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Gyermekem már nagykorú, így a sokadik per, melyet a gyt. csökkentésére indított után a bíróság fix összegben állapította meg a tartásdíjat(( volt férjem 14 havi fizetést kap, vezető állásban dolgozik, szerencsétlenségére még a jövedelme is “láthatő”).
  Fiam 2 éves OKJ-s képzésre jár, májusban fog végezni. Ugyanezt a szakot szeretné tovább tanulni főiskolán, de külföldön. Kérdésem. Jár-e a gyermektartás, ha OKJ-s végzettséggel tanul tovább a gyermekem? Jár-e, ha külföldön tanul tovább, ill. jár-e, ha belföldön tanul tovább? Ha mégis más szakot választ, akkor jár-e a gyermektartás?
  Válaszát előre is köszönöm.
  B. Katalin

  2014. 12. 29. - 11:03
 • sziszi hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr! Már 17éve egyedül nevelem két gyermekem,ebből egy még kiskorú,17-éves,már 4-szer kaptam állam általi megelőzést,sajnos én rokkant nyugdijjas vagyok,mozgás sérült,kevés a jövedelmünk,a kérdésem,kérhetek e még egyszer állam általi megelőlegezést,mivel sajnos van hogy vagy eszünk,vagy rezsit fizetek,80ezr ft-ból élünk,ebből gyógyszerek,rezsi,stb…,van hogy a bérletet nem tudom meg venni a fiamnak,ilyenkor segit az orvos igazolással,vagy én igazolom le,hogy ne legyen igazolatlanja,azt mondták hogy mivel már négyszer kértem,több már nem jár,érdeklődnék hogy be adhatom e újjra az igényemet a gyermek tartásdijjra,.Várom mielőbbi vállaszát,Tsz:Csőke Józsefné.

  2015. 01. 16. - 10:07
 • Babra hozzászólása:

  Tisztelt Bíró úr!

  Érdeklődni szeretnék hogy mihez van jogom ,2010-ben elváltam a férjemtől,a házasságunkból született egy fiú gyermek aki most 11-éves lesz. Hozzá kell tennem hogy közös megállapodással váltunk el, volt hitelünk amit a volt férjem magára vállat.Szóban megegyezzünk hogy egy évig a gyerektartásból adok neki pénzt a hitelbe.Közben én is újra férjhez mentem ,a volt férjemnek is van párja és született közös gyerekük.A mostani élettársa a volt férjemnek állandóan zaklat minket a hitellel és a gyerektartást is bíróságra adta hogy csökkentség a gyerektartást.Sajnos a gyerek már nem mer menni hozzájuk mert állandóan bántsa a fiamat szóban,legyen kedves egy pár szót válaszolni hogy most mi tevő legyek .
  Előre is köszönöm a válaszát.
  További szép napot kívánok!!!.

  2015. 01. 19. - 15:01
 • levelko hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  2004-ben váltunk el és egy gyermekem után 20%, de minimum 12000 Ft tartásdíjat fizetek. Ezt a munkáltatóm vonja rendszeresen, amely azóta 60000 Ft-ra emelkedett. A gyermek áprilisban betölti a 18. életévét, de 2014 nyarán befejezte a középiskolai tanulmányait. Más intézménybe nem jelentkezett, elmondása szerint dolgozni szeretne. A tartásdíj megszüntetését tudtommal nekem kell kérelmeznem. Ennek a menete érdekelne. Nekem kell írni egy kérvényt a bíróság felé? Milyen papírokkal kell igazolnom, hogy a gyermek nem folytat tanulmányokat?
  Szép napot!

  2015. 01. 24. - 11:03
 • Kukac78 hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  2015 március 30.-án lesz a válóper,van egy 4-éves fiam akit az annya nevel.Most januárban helyezkedtem el és a havi nettó fizetésem 230000-ft.Ön szerint ha 30000-ft gyerektartást tudnék megbeszélni a volt párommal,az reélis lenne?Várom a válaszát.Köszönettel Kukac78.

  2015. 02. 12. - 22:13
 • János hozzászólása:

  2013 októberben a lányom nagykoru lett és abban az évben tudtom szerint be is fejezte tanulmányait! Tartásdij fizetését megszüntettem ami sajnos nagy hiba volt… Az anyja állitja hogy még a mai napig tanul de viszont erröl nem hajlandó igazolást küldeni illetve a gyermek élettársi kapcsolatban van… kérdésem az lennne hogy köteles vagyok e fizetni továbbra is vagy nyugodtan fordulhatok bíróságra! Életvitelszerüen külföldön élek és igy nagyon nehéz dolgom van …

  VÁLASZÁT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM

  2015. 02. 14. - 17:37
 • Egy névtelen érdeklődő hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  19éves nappali tagozatos diák vagyok és albérletbe szeretnék költözni, de magamat eltartani a tanulmányaim végzése mellett képtelen vagyok. Érdekelne, hogy elköltözésem esetén a szüleim kötelezhetőek-e gyermektartás vagy egyéb tartásdíj fizetésre? (Szüleim már korábban elváltak, jelenleg Édesapám fizet gyermektartást Édesanyámnak, mivel jelenleg még nála lakok.) Saját keresetem sajnos még nincs, viszont jelenleg diákmunkát keresek. Ez esetleg befolyásolja-e a kérdést?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Egy névtelen érdeklődő

  2015. 02. 23. - 21:44
 • Sztivi48 hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd úr!
  Két fiam után fizetem a gyerektartást,az idősebbik most végez,asztalos szakmája lesz,idén lesz 20 éves,még érettségizni akar,a két fiam után 20-20 % fizetek,a jelenlegi kapcsolatomban van egy 8 éves fiam,meddig kell még fizetnem a gyerektartást?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Sztivi48

  2015. 02. 27. - 08:54
 • hamú hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd úr!
  Páromnak van egy lánya aki idén lesz 21 éves! Elvégzett egy szakmát, tavaly kezdte meg az éretségit viszont gyerektartást kővetel, és az éretségi után még másik szakmát szeretne tanulni. Viszont a jelenlegi helyzett a páromnak nincs munkahelye a munkanélküli is ehónap 9-kén jár le. 3 kiskorú gyermek van, abból élünk amit én kapok gyes és családipotlék

  2015. 03. 06. - 08:59
  • S. László hozzászólása:

   Az én gondom az, hogy Szolgálati ellátást kapok, amiből vonják a 22–éves fiam után a gyermektartásdíjat ! Az érettségije után—írtam a Kalocsai Bíróságnak — én Egerben élek—– a tartásdíj megszünését kérve. Akkor a Bíróságon a volt nejem és a fiam is jelen voltak—-ROSSZ a kapcsolatunk—a volt nejem mindig elzárkózott attól, hogy a fiammal találkozzam—- válásunkkor 4 éves volt—-eltelt 18–év. !!! Amíg dolgoztam minden plussz pénzemből IS vonták a 20 %-ot.
   A tárgyaláson még 2 éves szakmai továbbképzésről beszélt a volt nejem, és amikor az is letelt— 2014-ben, a fiamat beiratta a Kecskeméti Főiskolára—
   Kérdésem : HÁNY ÉVES KORÁIG VONNAK TŐLEM TARTÁSDÍJAT ?
   A FŐISKOLA MIÉRT NEM AD FELVILÁGOSÍTÁST ARRÓL, HOGY A FIAM VALÓBAN OTT TANUL–e ? Elutasított a Főiskola , amikor telefonon érdeklődtem,—azt mondták: nagykorú—nem adhatnak felvilágosítást !!!
   HA NAGYKORÚ—-elmehetne dolgozni is–ÉS LEVELEZŐN FOLYTATHATJA A FŐISKOLÁT –nem ?
   Kérem az Ügyvéd Úr szíves –és mielőbbi válaszát !

   2015. 04. 21. - 06:22
 • hamú hozzászólása:

  albérletben lakunk amit idáig tudtunk fizetni mert már azt sem fogjuk tudni sajnos! Az autot a bank elviszi mert sajnos hónapok óta azt sem tudtuk kifizetni! Szómorú de sajnos ez az ígazság! Erre szeretnék vállaszt kapni az ügyvéd úrtól! Nagyon szépen köszönöm előre is! Tisztelettel: Egy elkeseredt anya

  2015. 03. 06. - 09:06
 • Mikka Makka hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd úr!

  Nekem a következő lenne a kérdésem.
  A munkáltató a gyerektartást tárgyhavit, vagy visszamenőlegesen folyósítja?
  Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.
  Tisztelettel: Mikka Makka

  2015. 03. 10. - 08:09
 • Anubis hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr !

  Kell-e tartásdíjat fizetni ha a kiskorú gyerek esti iskolába jár és dolgozik is ?

  Válaszát előre is köszönöm

  2015. 03. 11. - 15:42
 • Csőrike hozzászólása:

  Tisztelt Mészáros Úr!

  15 éve váltam el a gyermekem apjától, a lányom idén augusztusban lesz 18 éves, középiskolában tanul, jövőre érettségizik, utána pedig főiskolára szeretne járni. Sajnos az édesapjával nagyon megromlott a viszonya, ami nagy mértékben köszönhető az édesapa hozzáállásának és magatartásának. Ugyan annak idején a bíróság megállapította a gyerektartás mértékét, ami a mindenkori netto jövedelmének a 20%-a volt, de akkor az ő kérésére megállapodtunk, hogy nem munkáltatói letiltással fogja fizetni, hanem átutalja minden hónapban. Azóta a volt férjem 3 diplomát szerzett, magas beosztásban dolgozik, fogalmam sincs, mennyi a havi jövedelme, de miután eddig rendszeresen fizetett valamennyi összeget, én ezt nem bolygattam. Most viszont ott tart a dolog, hogy ő kijelentette, hogy vegyem tudomásul, neki nincs többé lánya… És miután ebben a hónapban nem érkezett meg a szokásos összeg, tartok tőle, hogy ő úgy gondolja, innentől neki nem kell támogatnia a lányát. Sajnos én nem keresek annyit, hogy ezzel ne foglalkozzak…. A kérdésem az lenne, hogy mi a módja annak, hogy az önkéntes fizetést munkáltatói letiltásra változtassam? Illetve, hogy az összeget is újra felülbíráltassam? Üdvözlettel, B.L.

  2015. 03. 12. - 08:14
 • Bélám hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Párommal 10 éve váltunk el, azóta rendszeresen fizetem a gyerektartást. Fiam már a 18. életévét betöltötte, most fog érettségizni. Szeretne menni tovább egyetemre de a tanulmányi átlaga ( 3,2) nem igen fog elég lenni felvételre főleg nem államilag finanszírozottra a fizetőset pedig sem én sem a volt párom nem bírjuk finanszírozni.
  Fiam kitalálta, hogy érettségi után ő még marad egy évet a gimnáziumba. De sem szakképesítés sem szakma megszerzésére nincs lehetőség tovább mivel ez egy sima gimnázium. Elmondása szerint legfeljebb megpróbál majd a +1 év alatt letenni még 1 tárgyból emelt szintű érettségit ha sikerül és hátha több pontot tudna szerezni egy következő felvételire, mert dolgozni ő nem akar ezt határozottan kijelentette.
  Kérdésem az lenne, hogy ha marad +1 évet a gimibe érettségi után akkor arra az évre én köteles vagyok tovább fizetni a gyerektartást?
  Egy egyetemre beadta a jelentkezést, hogy hátha mégis felvennék. Ebben az esetben nekem meddig kell fizetni gyerektartást?
  Az érettségi végéig, vagy meg kell várnom a felvételi ponthatárok kijöttét és ha nem sikerült akkor addig?
  Teljesen tanácstalan vagyok ez ügyben.
  Előre is köszönöm a segítségét.

  2015. 03. 27. - 19:23
 • Qwert hozzászólása:

  Tisztelt Dr. Mészáros Ádám!
  Állítólag tavaly ősszel változott a gyermektartásdíjról rendelkező törvény, miszerint a gyermek 20 éves koráig tartásra jogosult amennyiben középiskolai tanulmányokat folytat.
  Kérdésem, hogy továbbra is kell e tartásdíjat fizetnem? Gyermekem nem fejezte be a nappali tagozatos középiskolát, kiiratkozott és jelenleg egy két éves, érettségit adó esti iskolában tanul, nem dolgozik mellette és még nem töltötte be a 20. életévét.
  Köszönöm válaszát!

  2015. 04. 16. - 18:13
 • gyula 65 hozzászólása:

  Tisztelt Mészáros úr! Nagyon sokat segítene ha megtudhatnám, köteles vagyok e gyermektartásdíjat fizetni 19-éves fiam után aki ált. iskolás 7. osztályos! Börtönbüntetésem töltöttem, 4-év! Ezidő alatt az állam előlegezte meg a fiam anyjának a gyermektartást! Most 1 éve szabadultam, jó utra tértem,sikerült elhelyezkednem dolgozni, és jött a letiltás, ami 50% 39-EZER forintot kapok ki! A fiam nem beszél velem, hát gondolhatja milyen ha hetedikes 19-évesen! Nagyon nehéz igy megélnem, nem is lehet! Egy kedves ismerősöm mondta hogy nem is kellene utána fizessek, mivel egy életerős felnőtt fiatalemberről van szó, simán tudna dolgozni ha akarna! Kértem a végrehajtót hogy legalább 30% vonjanak és azt mondta, ha a gyerekem anyja bele egyezik csak akkor engedélyezheti! Hát ő nem egyezik bele természetesen! Most ehhez tényleg az ő bele eggyezése szükséges? Elvagyok keseredve, nem tudom hogyan tovább! Köszönöm a válaszát előre is! Tisztelettel Gyula

  2015. 04. 25. - 16:18
 • Anika hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Férjem 2009-ben vált el,azóta rendszeresen fizeti a gyerektartást mindkét gyermeke után! Még akkor 1x látta a gyerekeit aztán soha! Most ne menjünk ebbe bele,hogy hogy lehet ez stb?!
  A legutóbbi bírósági tárgyaláson ami tavaly volt,hogy több gyerektartást követelt volna ami így is 2x 20 ezet forint nem ítélték meg az exnek.A gyerekek nagyok az egyik egyetemista a másik az idén lesz 10 -es.
  Meddig kell fizetni a gyerektartást,ha a férjem azóta sem látta őket nem kíváncsiak rá,!!!!
  Azér ez durva,hogy nem akartak és akarnak találkozni vele,és fizetni kell!?
  Köszönöm.

  2015. 04. 28. - 07:04
 • Macika hozzászólása:

  T. Ügyvéd Úr!
  Lányom júniusban lediplomázik. Ergo, júliustól nem jár gyerektartás.
  Szeretném megkérdezni, hogy van e valamilyen “formanyomtatvány” amit ki kell tölteni ahhoz, hogy meg tudjam kérni a bíróságot a gyerektartás levonásának megszüntetésére, a havi jövedelmemből?
  Esetleg milyen szükséges adatok kellenek, hogy bent legyenek a kérelemben?
  Megtisztelő válaszát várva:
  Macika

  2015. 05. 12. - 21:29
 • mona78 hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvèd Ùr!
  A fèrjem első hàzzassàgàbòl született nagyfia idèn màrciusban töltötte be a 18.èletèvèt. Az anyai nagyszūlők nevelik igen jò anyagi körülmènyek között. Villanyszerelőnek tanult,de le sem vizsgàzott,az iskolàt kerülte. Most kitalàlta,hogy elvègez egy esti gimnàziumot. Az lenne a kèrdèsem,hogy ebben az esetben kell-e gyerektartàst fizetnem tovàbbra is? Köszönöm vàlaszàt!

  2015. 05. 26. - 09:42
 • ibolya hozzászólása:

  Jó napot! Egyik dolgozónk ügyében szeretnék segítséget kérni! Azzal a kérdéssel fordult hozzánk, hogy gyermeke már töltötte a 16. életévét viszont az iskolából eltanácsolták a rengeteg hiányzása miatt! Ilyen esetben köteles-e az apa gyerektartást fizetni? Ill. a “gyermek” a nagyszülőnél van elhelyezve, mert az édesanya lemondott a felügyeleti jogáról időközben, és a nagyszülőnek nincs annyi bevétele,hogy a gyerektartás nélkül boldoguljon a 16 éves gyerekkel ill. testvérével, aki már betöltötte a 18. életévét, de ő sem dolgozik!! Ilyen helyzetben mi szabályozza a gyerektartás fizetését, ill. jogosultak-e rá? Előre is köszönöm válaszát!

  2015. 05. 26. - 12:43
 • Aranka hozzászólása:

  2001-ben volt a bontóperünk.,2009 ben édesapa tudtom nélkül Vácon beíratta középiskolába a gyermekünket,láthatás címén vitte el.Titokban tartották,a gyermek sem mondott erről semmit egész nyáron.Augusztusban ismét elvitte a lányunkat, és aug 27 én aláíratta velem a hozzájárulásomat,hogy Vác egyik középiskolájában folytassa tanulmányait a lányunk. Azóta gyermektartásdíjat kér tőlem,amit határozatlan ideig kell fizetnem. 2014 októberi bírósági végzés miatt.Értettségi után fogtechnikusi képzésen vesz részt,ami pontosan 2015. jun. 30.-ig tart,de a végzés nem határozta meg a fizetéskötelesség dátumát-Édesapa elmondása szerint a gyermeket továbbtanulásra ösztönzi,amit én már nem kívánok segíteni,mivel a gyermekkel a kapcsolatom 4 éve megszakadt,édesapa saját bevallása szerint 350000 ft jövedelmre tesz szert havonta.A másik indokom, hogy középkorúak munkanélküli segélyében részesülök, az alkalmi munkák pedig bizonytalanok.Mégis vállaltam szüleim segítségével a tartásdíj fizetést abban a reményben,hogy a lányom értékeli, és felveszi velem a kapcsolatot…ami nem történt meg. Kérdésem a következő:
  Mire kell hivatkoznom, ha apuka ragaszkodik a további tartásdíj fizettetéséhez,mivel a gyermek nappali tagozaton kíván továbbtanulni,de én így ebben a helyzetben nem kívánom fizetni!
  Megszüntethetem -e önhatalmúlag végzés nélkül e díj fizetését,2015 juni 30-tól?Mivel a gyermek betöltötte 20.életévét,és jelen tanulmányit befejezte.
  Segítségüket előre is köszönöm,tisztelettel
  Aranka

  2015. 06. 11. - 02:30
 • APCI 42 hozzászólása:

  TISZTELT ÜGYVÉD ÚR!

  2009.06.09-ÉN A VOLT NEJEMMEL AZ ÉLET KÖZÖSSÉGÜNK MEGSZŰNT.MAJD A BÍRÓSÁG KIMONDTA A VÁLÁST. LÁNYOM AZ IDŐSEBB EZ ÉV 12.10-ÉN BETÖLTI A 21-IK ÉLETÉVÉT.KÖZÉP ISKOLA BEFEJEZTÉVEL TECHNIKUMBA MENT TOVÁBB TANULNI.TISZTELETTEL KÉRDEZNÉM MEDDIG,HÁNY ÉVES KORÁIG VAGYOK KÖTELES TARTÁSDÍJAT FIZETNI A LÁNYOM UTÁN.SAJNOS A LÁNYOMMAL SEMMILYEN KAPCSOLATOM NINCS. MEGTISZTELŐ VÁLASZÁT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM SZÉPEN ! ÜDVÖZLETTEL: HORVÁTH JÓZSEF

  2015. 07. 01. - 12:24
 • ria75 hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd úr!
  Párom tisztességesen fizeti a gyerektertást . gyermekei eddig szívesen jöttek hozzánk, most anya szerint látni sem akarnak. ok nincs.Kérdésem ennek ellenére is fizetni kell a gyerektartás?Nagyobbik gyermek tanulmányi eredménye gyenge 2-es.Segítséget nem hajlandó elfogadni.Mit lehet ilyenkor tenni. Várom SOS válaszát!!

  2015. 07. 11. - 13:41
 • bíborka hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  A férjemnek előző házasságából két gyermeke van. A nagyobbik után már nem, a kisebbik után még fizet gyerektartást. A fia nem tartja a kapcsolatot az apjával, egyetemre 24 éves. Az egyik vizsgáját nem tudta letenni, már egy éve le kellett volna diplomáznia,ami nem történt meg, halasztgat. Úgy tudjuk ösztöndíjat kap, vagy kapott és van munkája is. Nekünk van két kiskorú gyermekünk. Meddig kell még fizetnie? jár-e neki egyáltalán gyerektartás? A fizetéséből százalék arányosan vonják a férjemtől. Érdemes bírósághoz fordulni?
  Köszönöm előre is válaszát!

  2015. 07. 15. - 18:06
 • Tomas hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Az előző hozzászólásokat megnéztem, de az én esetemhez hasonlóval nem találkoztam, így most leírnám a problémámat és ezúton kérnék Öntől segítséget/tanácsot.
  Közel 15 éve hogy elváltam és a bírósági végzésnek megfelelően fizetem a tartásdíjat.
  Idők múlásával a gyermekem nagykorú lett és már 24 éves, főiskolát végzett és jelenleg egyetemi tanulmányait folytatja levelező tagozaton. A kérdésem röviden az lenne meddig vagyok köteles fizetni a tartásdíjat, és, ha elérem azt az “időt” amikor már nem kell fizetnem akkor mi a módja a megszüntetésnek. Jövőhónaptól nyugdíjas leszek a továbbiakban miként érinthet engem a fizetési kötelezettségeimben, sok félét mondanak az emberek, de én szakértői választ szeretnék kapni, és ezért fordulok most Önhöz. Segítségét, válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel:
  Tamás

  2015. 07. 25. - 12:26
 • Dóka Zoltán hozzászólása:

  Tisztlt Ügyvéd Úr!
  én, rokkantsági ellátott vagyok(2001 december 20.-án rokkantam le)
  a lányom, 1991 május 29.-én született, az anyjával, elváltunk, leérettségizezett, majd a tanulmányait elkezdte, aBudapesti Műszaki Egyetemen, első év befejeztével, szakot váltott, ugyanazon egyetem, ugyanazon kar, állítólag évet kellett ismételnie, de, semmijen tanulmányi információt nem kaptam, az évek folyamán, a lányom, már évek óta, nem tartja velem a kapcsolatotidén, odáig jutottunk, hog új telefonszáma lett, és azt nem hajlandó mrgadni, a facebookon krdezem, ha egyáltalán válaszol,csak, egy rövid lerázó választ kapok, kérdésem, meddig vagyok köteles támogatni
  válaszát, mihamarabb várom, Tisztelettel: Dóka Zoltán

  2015. 08. 02. - 06:16
 • Tibor hozzászólása:

  Tisztelt ügyvéd úr!
  2002-óta fizetek gyerektartást a 1998.2. 13-án született fiam után ,ami jelenleg 16000ft havonta. Sajnos a munkám nem épp a legmagasabb fizető állások közé tartozik ,és egyre inkább megterhelő számomra az összeg kifizetése. A fiam már hónapok óta nem tarja velem a kapcsolatot sem személyesen,sem más módon. Kérésem az lenne meddig vagyok köteles fizetni a tartásdíjat ,ha ilyen állapot van közöttünk? Válaszát előre is köszönöm .

  2015. 08. 27. - 11:32
  • Andi hozzászólása:

   Volt férjem nem fizet gyermektartásdíjat hosszabb ideje. Nem tudom, hogy miért, pedig dolgozik. Fiam az egyetemen tanul, elég jól. Lehet, hogy azért mert a közös lakásban lakunk, de megegyeztünk, hogy kifizetem. Mi a teendő?

   2015. 10. 12. - 09:29
 • Laura hozzászólása:

  Tisztelt ügyvéd úr!
  16 éves vagyok és az apám nem fizetett még utánnam egy forintot sem.
  Az anyukám nem akar biróságra menni .
  Én esetleg eltudnám indittani a biroságon az ügyet vagy mindenképpen kell a törvényes képviselőm?
  És visszamenőleg mennyi időt kaphatok meg?
  Segitségét előre is köszönöm! Üdv: Laura

  2015. 08. 28. - 12:12
  • pepe hozzászólása:

   én rokkant vagyok 57 ezerből 28 ezert vonnak le!A lányom 18 éves.Nem tarja velem a kapcsolatot!De rákos beteg vagyok és nincs gyógyszerre pénzem!Bíróság le szállította 10 ezerre.De a behajtó továbbra is a felét vonja,Kérdezem én meddig jár vissza menőleg,és hogy lehet egy rokkant embertől ennyit el vonni?

   2015. 12. 17. - 22:20
 • Krisztina hozzászólása:

  Tisztelt ügyvéd úr!
  2007-ben váltunk el, akkor nem kértem a bíróságtól a tartásdíj levonását volt férjem fizetéséből. Sajnos évek óta nem fizet. Van bejelentett munkaviszonya. Hol kérvényezhetem a gyermektartásdíj levonását?

  Válaszát előre is köszönöm: Krisztina

  2015. 09. 04. - 10:42
 • Gigi hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvèd úr!
  Azzal kèrdèsel fordulnèk önhöz hogy kètt kiskoru gyermeket nevelek A 15 eves sulyos látássèrült vagyus sulyos tartos beteg a kicsi 6- èves! Az èdesapa nekem 15 ezer ft fizet a gyerekekre! De viszon egy másik elettarsi kapcsolatábol is van neki egy 18 eves fia es neki is 15,ezer ft fizet! Az lenne a kèrdèsem hogy kötelezheti az edesanya az apukat hogy továbra is 15 ezer ft fizesen a mar betöltöt 18 èves gyermeknek! Mivel èn ugy tudom hogy nekem több járna mivel èn kètt kiskorut nevelek ebböl egy sulyos tartos beteg ami miatt már több járna!

  2015. 09. 07. - 11:12
 • Norbedli hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvèd úr!

  1995-ben született egy lányom,de soha egyetlen percig sem tartottam sem vele sem az anyával a kapcsolatot,csak a tartásdíjat vonták a fizetésemből.A gyerek tavaly töltötte be a 19-életévét,amikor kértem hogy a gyermektartást változtassák át rokontatásra.Ez nem történt meg ,de sikerült lecsökkenteni az addigi 25%-os fizetéslevonás(havi 40-45 ezer forint) helyett a bíróság 15000 fixösszeget állapított meg,amit az anya elfogadott.Akkor a bíróságon szóvá tettem hogy valami nem stimmel és hogy lehet hogy a gyermek még csak 11-es.Az anyuka a bíróságon azt nyilatkozta,ami benn van a végzésben is,hogy nem azért mert rosszak a tanulmányi eredményei hanem szakágat váltott és ezért a 9-dik osztályt ismételnie kellett.Idén érettségizett,és kértem az anyát hogy nyilatkozzon hogy a gyermek folytatja e tanulmányait vagy sem.1 hónap után küldött egy iskolalátogatási igazolást,amiben a gyermek címe nem azonos azzal a címmel ahová én a gyerektartást fizetem az anyának.Ez a cím le is lett javítva,mintha az iskola így adta volna ki.Időközben megkerestem az iskolát is,kikértem a gyermek tanulmányi eredményeit,és iskolalátogatási igazolást is.A gyerek beiratkozott második szakmára. Ekkor derül ki számomra,hogy a gyermek nem szakág váltás miatt ismétel osztályt,hanem több tantárgyból megbukott,és a pótvizsgán igazolatlanul nem jelent meg.tehát meg sem próbált javítani.Ezt követően minden évben megbukott,mindig pótvizsgára volt szükség! Osztályzatai 1-es,és 2-es jegyekből állnak,szorgalma hanyag,magaviselet rossz!Időközben kiderült,hogy a címet nem az iskola javította ki,tehát nagy valószínűséggel a gyermek már nem lakik az anyával egy háztartásban.Kérdésem az,hogy még ezek után is kell gyermektartást fizetnem úgy hogy az anya a bíróságon valótlan dolgokat állít,hivatolos papírt átír ,meghamisít ,a gyermek nem tanul,és nem lakik közös háztartásban az anyávalVálaszát előre is köszönöm! Én a rám eső részt maximálisan teljesítettem,soha egyetlen egy napot nem késtem a gyermektartási díjjal!

  2015. 09. 19. - 20:18
 • Marianna hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  A férjem 2011. júniusában, befejezte középiskolai tanulmányait. Az édesanya “elfelejtett” szólni az Édesapjának és ő tovább fizette a havi 20 ezer forint tartás díjat. Októberbe elkezdett egy tanfolyamot, de munkaügyi központ által ahol havi kb 35 ezer forint támogatást is kapott. Mellette a gyerektartás. Mindezt úgy, hogy nem is otthon lakott, hanem nálunk! Másik városban, de ezekből a pénzekből mi csak annyit láttunk, hogy ki lett fizetve a férjem jogosítványa, B, C kategória, ami nagyjából ennek az összegnek a fele volt.
  Azt szeretném megkérdezni hogy az Apa, így visszamenőleg vissza perelheti-e ezt a pénzt?
  Az anyának most ítéltek meg 100 ezer forint ügyvédi költséget, csak mert az Apa szerette volna tudni, hogy a kisebbik fia jár még iskolába vagy sem!
  Elég kusza a dolog!

  Válaszát előre is köszönöm!

  2015. 09. 23. - 11:47
 • Annamari hozzászólása:

  T.Ügyvéd Úr!
  Párom leánya főiskolára jár. Már a főiskola megkezdése előtt megromlott köztük a kapcsolat, de az iskola megkezdéséhez a 18. szülinapjára a kislány folyószámlájára utaltunk 300E ft-ot. Mivel nem volt pontos információnk ezért az iskolát kértük igazolja van-e ilyen nevű tanulójuk. Az igazolást meg is kaptuk, melyben az iskola közölte, hogy a tanulmányok várható befejezése 2014.12.hó. Ezért úgy döntöttünk, hogy az életkezdéshez 2015. év elején további 6 hónapig hivatalosan megkapja a tartásdíjat. Párom nyilatkozott is a munkáltató felé, hogy 2015.07.-hóval kéri a levonás megszüntetését. Közben rokonoktól tudomásunkra jutott, hogy a kislány egy félévet halasztott és kereső tevékenységet folytat. Ennek ellenére úgy döntöttünk, hogy havi 20E Ft-tal még ez év végéig támogatjuk. Párom több ízben kereste a kislányt telefonon, hogy hozzon az iskolától igazolást, hogy lássuk mi a hiteles helyzet, többször meg is hívtuk magunkhoz, de meghívásnak nem tett eleget, de azt közölte, hogy még egy félévet halaszt és tulajdonképp annyit halaszt amennyit akar neki a gyermektartás jár és bírósághoz fordul. Páron nagyon keveset keres, de bennünk megvan a jóindulat, de tulajdonképpen úgy érezzük a kislány érdemtelenné vált. Mi a teendőnk, hogyan járunk el törvényesen? Bírósághoz (és melyik) kell fordulnunk a gyermektartásdíj megszüntetése végett? Köszönjük szépen, további jó munkát!

  2015. 09. 24. - 09:39
 • Babi hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd úr!
  Én azt szeretném kérdezni hogy van az élettársamnak egy 20éves lánya akit fel vette egyetemre de nem ment el hazudozik össze vissza hogy miért nem.Rajta kívül van még két gyerek nekem egy saját és a páromnak még egy lány aki 17éves az enyém19.Nem vagyunk jó anyagi helyzetben de étel az azért van az asztalon.Mi másfél éve költöztünk össze.A lényeg az lenne hogy a párom egyedül nevelte a két lányt.Mivel a nagykorú lett az egyik lány nem kívánja tovább segíteni.Középiskolát befejezte egyetemre fel vették de ő nem ment el.Most az apját egy jogi képviselővel kerestette meg telefonon és követelőzik pénzt akar.Én a nyáron szereztem neki munkát de csak négy napot dolgozott mert azt mondta nem bírta.Az anya sosem fizetett tartást utána.Mik az esélyek?Mit tudna tenni a lány?Mit követelhet?Mert emberség az nincs benne semmi.Válaszát előre is köszönöm.

  2015. 09. 26. - 13:02
  • fejősbika hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvédúr/Úrhölgy!
   Házasságon kívül született lányom 2,5 éve nem tartja velem a kapcsolatot. Levélre, emailre, telefonhívásra nem válaszol. 21 éves elmúlt. 20,5 éves koráig fizettem utána az édesanyjának a gyerektartást, de a tanulmányai iránti érdeklődésemre semmilyen választ nem kaptam, illetve nem tudok utánajárni tanul-e valahol.
   Szeretném megszüntetni a gyermektartási kötelezettségemet, amit még a gyermek születését követően a gyermek kijelölt gyámja által indvégrehajtásra átadott a végrehajtónak, és a végrehajtó most a gyermek születésétől járó teljes összeget követeli tőlem, annak ellenére, hogy a bírósági ítélet óta és szerint fizetem a tartásdíjat, illetve azt önként megemeltem idő közben. Annak idején az édesanyja felfüggesztette a végrehajtást, de a végrehajtó most “önszorgalomból” szeretné behajtani visszamenőleg a teljes összeget. Az utolsó 3 évről rendelkezem bankszámla kivonatokkal, de a korábbi bankom már megszűnt, illetve egy jó ideig kézbe adtam az anyukának a tartásdíjat.
   Mit tudok tenni?
   Köszönettel a válaszért

   2016. 02. 02. - 17:05
 • Milán hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Röviden szeretném elmondani a problémámat!
  A lányomat sosem neveltem az édesanyával és nem is élt velem, most 18 éves, eddig minden hónapban fizettem a tartásdíjat 15.000 Ft-ot. A lány tanul még, utolsó éves, élettársa van, nincsenek bejelentve, mint élettársi kapcsolat. Az anyjától külön él 2 éve biztosan. Ő veszi fel magának a családi pótlékot, tőlem követeli a tartásdíjat, napot sem késhetek, reszket a pénzért. Meddig kell fizetnem? Jogos még mindig fizetek neki? Addig míg tanul addig kell fizetni? Így is kell fizetni, hogy élettársával lakik? A kisfiam születésétől velem él 8 éves. Az édesanyja sosem fizetett. Mennyire visszamenőleg tudom követelni, behajtani rajta? A gyerek felől nem érdeklődik. Mi ilyenkor a teendő? Gyerek pénzéről önkényesen nem mondhatok le ugye? Nagyon köszönöm a választ előre is!

  2015. 10. 13. - 10:40
 • Gábor hozzászólása:

  Tiszteld Ügyvéd Úr!

  A volt feleségemtől 2O11 októbere óta külön élek. Hivatalosan 2O14 januárjában választottak bennünket el. A bíróság megállapított 25 ezer forint gyermektartásdíjat a fiunkra, aki 2O15-ben betöltötte tizennyolcadik születésnapját, a gimnáziumi tanulmányait 2O16-ban fejezi be.

  A gyermektartásdíjat rendesen fizetem, ahogy meg lett állapítva, de most azon gondolkodom, hogy kérni fogom a bíróságot, hogy szüntesse meg ezt a kötelezettségemet. Az ok, miért szeretném ezt kérni az, hogy a fiam nem akar velem kapcsolatban lenni – semmilyen formában. Az utolsó három évben nem reagállt a leveleimre, telefonszámát titkolja előttem. Úgy gondolom, hogy a viselkedése okot ad nekem, hogy kérjem a gyermektartásdíj megszüntetését. Szeretném megkérdezni Öntől, jogos-e a felvetésem és ha igen, szükséges-e a kérvényt benyújtanom annál a bíróságnál, ahol a tartásdíjat megállapították, vagy bármelyik bíróságra beadhatom kérelmemet? Megjegyzem, hogy nem vagyok magyar állampolgár és nem is tartózkodom Magyarországon, állandó és átmeneti lakcímmel sem rendelkezem. Köszönöm válaszát, Gábor.

  2015. 11. 14. - 12:44
 • Ági hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Fiam jelenleg érettségi utáni szakképzésben vesz részt egy szakközépiskola 2 éves technikusképzőjében. Idén végez. Felmerült, hogy még egy OKJ-s képzést is elvégezne. Kérdésem, hogy az apától meddig várhatom, hogy gyermektartást fizessen. Kell-e fizetnie a második szakképzés alatt, vagy arra már nem köteles? Mi a helyzet, ha most menne nappali képzésen főiskolára? Fiam 1994. novemberében született, vagyis már 21 éves elmúlt. (Most is problémás a gyermektartás, nem akar fizetni az apa, illetve irreálisan keveset.) Köszönöm válaszát. Ágnes

  2016. 01. 26. - 18:31
 • Zolika hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Fiam 1995-ben született, tehát idén 21. évét betölti. 2015-ben sikeres érettségi vizsgát tett, majd beiratkozott egy OKJ-s nappali rendszerű levelező tanfolyamra ( heti 3 nap du. 3-tól 7-ig ). Az exfeleségem visszamenőlegesen gyerektartást követel tőlem tavalyi év július hónaptól egy összegben mai napig, valamint augusztus hónapig, mint utolsó hónap havi összegekként. Az érettségi vizsgák hónapjáig a tartásdíj kiegyenlítésre került, abban az évben a fiam betöltötte a 20. életévét. Jár-e ilyen esetben a tartásdíj, illetve mivel egy összegben nekem ez nem áll rendelkezésemre végrehajtóhoz kíván fordulni, hogy a visszamenőleges összeget behajtsa. Nem élek olyan nagy lábon, hogy egy összegben visszamenőleg havi 20000 Ft-ot ki tudjak egyenlíteni.
  Köszönöm megtisztelő gyors válaszát: Zoltán

  2016. 02. 27. - 07:36
 • Zolika hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Előző kérdésem pontosításra szorul. A fiam az érettségi vizsgát 2014-ben tette, majd technikusi minősítő tanfolyamon vett részt 2015 májusig, de vizsgát nem tett ( OKJ-s bizonyítványt kapott volna), Helyette 2015 szeptembertől jár az OKJ-s bizonyítványt adó képzésre.

  Köszönöm, és elnézést a pontatlanságért. Zoltán

  2016. 02. 27. - 07:48
 • Kockásliliom hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd úr!

  Kérdésem az lenne, bíróssá által meghatározott gyerektartást fizetek fiam tavaly érettségizett, fizetős főiskolára jelentkezett az én véleményem nem kérdezte meg. Az első félév vizsgán két tárgyból nem tett sikeres vizsgát. Én folyamatosan fizetem a gyerektartást. Kérdésem meddig vagyok köteles fizetni és van e lehetőség a fizetésem 20% levont tartásdíj csökkentésére. Köteles vagyok ilyenkor is támogatni ha nem tesz sikeres vizsgát?

  2016. 04. 10. - 17:36
 • AndrasCanada hozzászólása:

  Tisztelt Ugyved Ur!
  Kerdesem arra iranyulna,hogy edesapam szuletesem ota nem fizetett gyermektartasi dijat,pedig megengedhette volna maganak.8 eves koromban csaladom Canadaba diszidalt,de edesapammal ekkor mar nem volt elettarsi viszonya 6 eve.Szeretnem megkerdezni ,hogy ez a kb. 20 eves gyermektartasi dij elmaradas behajthato-e meg? Es ha igen akkor milyen lepeseket kell megtennem a nagykovetsegen keresztul ,vagy esetleg egy meghatalmazassal rendelkezo magyarorszagi ugyved segitsegevel.VAlaszat elore is koszonom ,es tovabbi jo munkat es szep napot kivanok Onnek!
  Tisztelettel:Sz.Andras

  2016. 06. 01. - 18:34
 • Laci hozzászólása:

  Tisztelt Ugyved Ur!
  A kisebbik (19 és fél éves )lányom most érettségizett,ugy néz ki egyetemre fog járni.
  A volt feleségemmel él ő is ,és nővére is ,aki után is 21 éves koráig fizettem a gyerektartás,amig el nem állt dolgozni.. Egyikőjükkel sem tartom ,illetve úgy mondanám egyiköjük sem tartja velem semmilyen formában sem a kapcsolatot. A 21 évessel 5 éve,a 19.5 évessel 2 éve nem találkoztam,nem beszéltünk,még egy sms sem volt ez idő alatt.A volt feleség a most egyetemre készülő 19.5 éves lány után az egyetem befejezéséig a gyerektartás fizetés folytatását akarja.Az jelenlegi kapcsolatomból két éves kisfiam van.

  Hány éves az a kor ameddig kénytelen leszek még fizetni ,akár 30 éves is lehet ,mire az egyetemen végez?????

  2016. 06. 04. - 14:42
 • Spike hozzászólása:

  Tisztelt Ügyved Úr!
  A kérdésem gyerektartás megszünésevel vagy csökkentésével kapcsolatos lenne.A férjemnek az előző házasságából van két gyermeke,akik utáan gyerektartást fizet 2005 október óta 30-30.000 forintot.A gyerekek jellenleg 21 es 19 évesek.A nagyobbik mar sikeresen leéretségizett és utana elvegzett egy nappali 2 éves OKJ iskolat.Felvetelizett főiskolára ,de nem sikerült a felveteli.A kerdesem pedig az lenne ,hogy mivel mar nem jar iskolaba ,és úgy néz ki ,hogy elmegy dolgozni,meddig kell még a férjemnek Ő utána gyerektartas fizetni?A kisebbik gyermek (19) nagyon nem jó tanuló,még mindig a szakközép 2. osztályába jár,és még nem biztos ,hogy most sikerült neki elvegezni bukás nélkül.Ha úgy adódi ,hogy eltanacsoljak az iskolától akkor mi a teendője a férjemnek?
  Jellenlegi házaságunkból született 2 gyermekünk akik 6 és 2 évesek tehát kiskorúak.Lehet a bíróságot a gyerektartás csökkentésére kérni a ket kiskorú gyermek javára?
  Ausztriában élünk életvitel szerűen ,es a gyerektartás nem a jővedelem alapján,hanem kőzős megegyezés alapján lett megállapítva.

  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel:Spike

  2016. 06. 14. - 15:07
 • Gyuszi hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvédúr!
  Feleségemnek két lánya van akik már betöltötték a 18. életévüket. Mindketten főiskolába járnak és emellett elsősorban nyáron önszántukból DOLGOZNAK már évek óta.
  Feleségem jövedelme 80 – 90 ezer forint mínusz gyermektartás mely minimum havi 11 – 11 ezer forint.
  Van egy közös gyermekünk ő 6 éves.
  A lányai nincsenek rászorulva a tartásdíjra, mivel az apjuk jövedelme igazolhatóan magas. A jelenlegi élettársával és annak 2 gyermekével külföldön nyaralnak (mind a hatan) minden évben.

  Ezekre a tényekre hivatkozva van e esély a gyermektartás megszüntetésére ?

  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel: Gyuszi

  2016. 06. 29. - 15:01
 • Tibor hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Hat éve váltam el és közös megegyezéssel úgy döntöttünk a volt feleségemmel, hogy két fiunk után 15000-15000 Ft- ot fizetek, erről bírói végzéssel is rendelkezem. A nagyobbik fiam most toltötte be a 20. életévét. Nappalin tanúlt és érettségi vizsgát tett. Érettségi után ismételten nappalin tanúl, esztergályos szakmunkás képzőben.
  Érdeklődni szeretnék, hogy köteles vagyok gyerektartást fizetni?

  Tisztelettel:

  Tibor

  2016. 07. 18. - 11:43
 • László hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  A szituációm a következő:
  Van egy férfi (Attila) aki tartozik nekem, amiről jogerős végzéssel a nyugdíjából havonta 10 % utalnak át részemre. Azért csak annyit, mert 2 gyermeke után is fizet 20%-20% gyerektartást, és 50%-nál többel nem terhelik a nyugdíját.
  Az egyik gyermek már 24-25 éves, és 3 éve dolgozik, így hivatalosan utána már nem kellene fizetni a gyermektartást. Vagyis az utána járó 20% már engem illetne. De Attila nem hajlandó keresetet kérni a bíróságtól, hogy szüntessék meg a gyermektartásdíj fizetési kötelezettséget, mivel akkor nem a gyermeke (és volt felesége), hanem én kapnám a 20 %-ot.
  Kérdésem az, hogy én is kezdeményezhetem azt, hogy szüntessék meg a gyermektartásdíj fizetési kötelezettséget. Van-e esély rá, hogy meg is nyerem, ha igazolom állításomat?

  Várom válaszát:
  László

  2016. 07. 25. - 19:57
 • Betke hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Az esetünk a következő.
  Férjem 11 éve vált el mi 8 éve vagyunk együt.Volt felesége a mi kapcsolatunk kezdetekor a férjem ellen kezdte nevelni közös lányukat.Odáig fajult a dolog hogy 5 éve a gyermek szóba sem áll az apjával csak ismerösök utján tudjuk hogy befejezte tanulmányait /cukrásznak tanult/ idén végzett.Ugy hallotuk hogy nem a legjobb eredménnyel.Azt hallotuk hogy enek ellenére ugy döntött hogy megpróbál leéretségizni napali tagozaton.Kérdésem az lenne hogy továbbra is köteles a férjem fizetni a gyerektartást,igy hogy van szakmája és nem felsőfoku intézménybe megy tanulni.Hozzá teszem nem az a probléma hogy fizetni kell,ha nem hogy a gyermek egyáltalán nem tartja a kapcsolatott az édesapjával.Én is elváltam és az elöző házaságomból született gyermekeim tartják a volt férjemmel a kapcsolatot és a jelenlegi férjemet is szeretik és tisztelik.
  Köszönöm válaszát.

  2016. 07. 27. - 11:02
 • Lora hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Amennyiben állapotos vagyok most érettségiztem le a gyerektartás meddig jár?
  Ugyanis így elhelyezkedni nem tudok alacsony a vérnyomásom sokat ájulok, de munkaviszonyom csupán a gyermek megszületése után lesz
  Mi a teendő ilyenkor?
  Válaszát előre is köszönöm.

  2016. 08. 03. - 19:22
 • Zala hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Válásunkat követően a bíróság fiamat az édesanyjánál helyezte el, ezelőtt nyolc évvel. Gyermekünk idén betöltötte a 16. életévét.Tanulmányai a középiskola első osztályában már elakadtak. Három tárgyból bukott. Pótvizsgázni nem fog, mert jelenleg egy államilag támogatott drogelvonó rehabilitációs intézet lakója, egészen az év végéig. Az iskola még nem nyilatkozott jogviszonyváltozás terén. Mivel jelenleg nem tartózkodik az édesanyjánál, költségei nincsenek a gyermekünk felé, szeretném megtudni, milyen lehetőségem van, a gyermektartás változtatása terén?Mikor válik érdemtelenné a gyermekem? Jómagam arra gondoltam, a havi összeget, félreteszem, és ha majd túljutott a nehézségeken, a szükséges dolgokat (ruházat, egyéb) együtt megvásároljuk abból a pénzből….
  Válaszát előre is köszönöm!

  2016. 08. 20. - 13:04
 • Gilady hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  A fiam most tölti be a 20. életévét. Tavaly érettségizett, s az idén szerezte meg az okj. szakképesítését. Tanulmányait folytatja nappalin egy másik okj.szakon.
  2001- ben váltam el. Azóta a volt férjem fizetéséből vonják a tartásdíjat.
  Kérdésem, meddig kell fizetnie a tartásdíjat a volt férjemnek?
  Valamint a megszüntetését miként kell kérni, intézni.
  Válaszát előre is köszönöm!

  2016. 09. 06. - 11:56
 • Néla hozzászólása:

  Tisztelt Ügybéd Úr!
  Lányom augusztus 21.-én töltötte 24. életévét.
  Március 31.-ig főiskolára járt nappali képzésre. Diplomát el sem kezdte csinálni,mert kettő nyelvvizsga is kellene és mert meglátásom szerint már nem érdekli a szak. Ezt követően beíratkozott esti tagozaton okj-s képzésre,de most augusztusban azt is félbehagyta. Felvételizett és fel is vették egy másik nappali főiskolai képzésre. Nekem mindeközben vonták a fizetésemből a gyerektartást. Időközben az édessnya bírosághoz fordult tartásdíj felemelését igényelve. Édesanya követelése: +havi 5000 forint 2015. december.1-ig visszsmenőleg,
  -előzetes kalkuláció szerint a nyelvvizsgához órákra lenne szükség ami havi 32 ezer forint és ennek a felét kéri
  – emelett még benne van a bírósági papírba hogy mennyi volt a költsége a be nem fejezett főiskolai képzésnek.
  Engem nem kérdeztek meg tudom-e támogatni a tartásdíjon felül a főiskolai tanulmányt,ami igen költséges volt. Fizessek nyelvórákra,de mi a garancia hogy nyelvvizsgát tesz és lediplomázik. Úgy egyálltalán meddig vagyok köteles tartásdíjat fizetni? 25 éves korig?
  Eddig jó kapcsolatom volt lányommal,hívtam és jött rendszeresen. Mikor megkaptma a bírósági papírt azóta nem hívtam csak egyszer de még vissza sem hívott és nem volt nálunk. Nagykorú esetén is a tartásdíjat fizető köteles a kapcsolattartásra, vagy elvárható lenne a gyermek részéről is a kapcsolattartás?
  Fizetésem minimálbér,egy kiskorú gyermeket nevelünk párommal, kinek jelenleg csak alkalmi munkaviszonya van.
  Kérem segítségét és tanácsát.
  Tisztelettel és köszönettel.

  2016. 09. 06. - 21:21
 • Gyula hozzászólása:

  Tiszteletem.

  Olyan kérdésem volna, jár-e gyermektartás, ha gyermekem nappali tagozaton, de felnőttképzésen tanul?

  Második éves tanuló, 18.-ik életévét betöltötte, a szakiskolát abbahagyta a 4.-ik év végén rossz tanulmányai és le nem tett pótvizsgái miatt, majd egy nappali tagozatos felnőttképzési intézményben kezdett el tanulni.
  Kell kapnia gyermektartást, vagy sem. Nem szeretnék sem én sem a lányom jogtalan gyermektartásdíj felvétele miatt bíróságon alperesként részt venni.

  Köszönöm válaszát.
  Ui.: email címemen hamarabb látom válaszát.

  2016. 09. 09. - 08:46
 • takácsné hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Azt szeretném megkérdezni,hogy a húgom elvált volt,egyik gyereke 21,a másik 18 éves nappali tagozaton tanul a fiatalabb,a nagyobbik dolgozik.Sajnos a húgom elhalálozott,de a haláláig a gyerekek kaptak az apjuktól gyerektartást.Azt szeretném megkérdezni,hogy ilyen esetben amikor meghal az a szülö aki kapta ezt az összeget,saját jogon kaphatja e a gyerek,és ha igen kinél kell ezt jelezni.válaszát köszönöm:
  Tisztelettel:Takácsné

  2016. 09. 16. - 20:02
 • K.Gábor hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Az alábbi helyzetre kérném a segítségét:

  2003.01.21.-én elváltunk közös akaratból a volt feleségemmel egymástól. Ekkor megállapodtunk, hogy a házasságban született közös gyermekünk a volt feleségemnél kerül elhelyezésre és én gyermektartást fizetek neki (letiltódik a fizetésemből). Azóta a gyermek megnőtt, 20 éves volt áprilisban.

  Én két munkahelyen dolgozom, az egyik helyen kapott keresetemből letiltódik a gyerektartás összege, ezt a részt a postás viszi a volt feleségemnek kézbe, míg a második munkahelyemen kapott keresetem után járó összeget átutalom közvetlenül a fiamnak.

  A fiam jelenleg Budapestre jár nappali tagozatos egyetemre, most másodéves, de már az elsős tanév elejétől elköltözött az anyjától, az én lakásomban él azóta barátjával.

  A gyermek anyagi támogatását gyakorlatilag egyedül viselem, mivel abból a pénzből kell megélnie amit én utalok/adok Neki. Amióta felköltözött Pestre azóta az anyjától anyagi segítséget nem kap! Sikerült azt elérnem, hogy a gyerektartás azon részét, amit kezébe viszi a postás azt átadja a gyermekünknek, de ezen kívül semmi!! Próbáltam azt is elintéztetni vele, hogy azt a részt, amit a postástól kap, azt a gyermek számlájára utaltassa, de állítólag ezt nem lehet!
  Mikor mondom a volt feleségemnek (aki azóta ismét házasságban él!), hogy támogathatná ő is a saját gyerekét a saját keresetéből, mindig azt a választ kapom, hogy miből?!

  Tisztelt Ügyvéd Úr! Azt szeretném megkérdezni, hogy van-e valamiféle jogi út (ha már a lelkiismereti nem járható), hogy a volt feleségem is hozzájáruljon a gyermek támogatásához?! Ilyen helyzetben nem lehet arra kötelezni, hogy ő fizessen nekem gyerektartást? Létezik megoldás?
  Válaszát megköszönve maradok tisztelettel.

  2016. 09. 29. - 12:52
 • A csend hangja hozzászólása:

  Kedves Hozzászólók!

  Isten áldja meg a családodat és gyógyítsa be a válás fájó sebét,
  újraegyesítve a családodat!
  Igen, nem kevesebbet kívánok, ha Te is őszintén ezt akarod a lelkedben!
  Mindenekelőtt legfontosabb a szeretet (nem pedig a “férfias” racionalitás).
  A válásban (akármilyen nehéz) tudatosan kerüld el a durvább sétéseket, a kontrollálatlan érzelmi kitöréseket, a túlzottan leegyszerűsítő matematikai
  anyagiaskodást, nehogy végleg felégesd a híd-lehetőséget
  lélek és lélek között!
  Ha a párodat nem tudod vagy vagy nem lehetséges egy ideig közelről szeretned,
  mert a válás és a távollét megakadályoz ebben,
  akkor a gyermekedet szeresd nagyon minden körülmények között,
  a magad igényei csak őutána következhetnek.
  Imádkozz a kedvezhő változásért Istenhez,
  és a jólelkű barátok társaságát keresd,
  nehogy rossz “barátok” lehúzzanak az élet a mocsárba.
  Ha Te a lelkedben nagyon szereted még a feleségedet és a gyermekeidet
  a válás után is, a kísértő depresszió helyett inkább a hit által meríts erőt,
  embereld meg magad, a hibáidat ismerd fel és változtass.
  Ha önuralommal és hittel meg bocsátasz sok kis szurkálódást,
  akkor egy idő múlva apadni kezdenek e szurkálódások,
  és a hited segítségével a veszekedés helyett már a jó megoldásokat,
  a jó kompromisszumokat és így a fokozatos megnyugvást célzhatod meg,
  akkor fokozatosan egész jó esély nyílhat a családod újraegyesítésére – ha hiszed ha nem! Neked egy különleges kapcsolati előnyöd van ugyanis:
  te ismered a legjobban a feleségedet, mert időd volt őt megismerni.
  Közös gyermekeitek a család boldog éveinek bizonyítékai,
  akik egyre ígéretesebben fejlődnek, segítsd őket erődön felül,
  nem a pénz, hanem a személyed, szereteted és a példád fontos.
  legyél leleményes: soha nem mulaszd el a gyermekeddel lenni,
  amikor csak lehet (az “álati fontos” munkáidat is ütemezd át, mert
  hidd el hogy át lehet!)
  Ne légy telhetetlen: ami több év alatt észerevétlenül
  romlott el, annak a helyrehozásához is hosszabb időre és türelmes
  hitre van szükségetek.
  A tanácsom tehát, hogy hogy hidd erősen a családod újraegyesíthetőségét!
  Nekem 3 év után sikerült közelebb költöznöm (a gyermekemtől és
  anyukájuktól kb 100 méterre, tehát úttesten se kellett átkelni),
  utána pár hónap alatt további jelentős enyhülést sikerült megélnem,
  végül a családunk újraegyesítését, és már újabb csodás gyermekünk is született!
  A nagyobbik gyermek öröme határtalan, hiszen ő mindvégig tiszta és
  őszinte reménykedéssel várta a család újraegyesítését és
  ezzel az őszinteségével a maga módján segített is benne!
  Ha most épp egyedül vagy, és a gyermeked után vágyakozol,
  akkor sem vagy egyedül – Isten ott van veled, figyel fohászaidra,
  látja a te küzdelmeidet és megvigasztal,
  ha méltánytalanságok érnek az utad során.
  A harag nem megoldás – vesd hát ki magadból,
  a sportolás is nagyon fontos a lelked és a tested épsége érdekében.
  Gondolkozz azon, hogyan lehet a legjobb szeretetminőségben
  eltölteni az időt, amikor a gyermeke(i)ddel leszel együtt.
  Ne csüggedj, csak bízz és bízz – a terved valóra válik.
  Az sem biztos, hogy Isten éppen olymódon segít majd, ahogyan
  mi azt elképzeljük – de mindenképpen segíteni fog, soha nem hagy el téged!
  Hála a SZERETET Istenének!

  Attila

  2016. 10. 29. - 09:25
 • Zs373 hozzászólása:

  Üdvözlöm!

  Elváltunk, három gyerkőccel. Gyerektartást kapok, illetve három helyett most már csak egy után, mert legkisebb fiam átköltözött az apjához, a nagy fiam egyetemista, és neki utalja az exférjem a tartásdíjat.
  A kérdés a következő: ha fiam megszakítja a tanulmányait, elmegy dolgozni, ezalatt nyelvvizsgára tanul, majd a következő felvételi eljárás során ismét egyetemista lesz, a gyerektartás fizetését a fiam felé a volt férjem megszakíthatja a munkában töltött hónapokra? S ha újra tanul, kérhetjük, vagy köteles fizetni a tartásdíjat ismét?

  Köszönöm válaszát!

  Zs

  2016. 11. 05. - 20:37
 • Jozsika hozzászólása:

  Ha valaki tud segiteni 2012 ben elváltam és van két gyerekem a volt feleségem nem engedi látni a gyerekeket igy fordultam a birosághoz megint es kètt tágyalás volt ès ott megeg igèrte hogy láthatom a biroságon de utána se engete öket látni igy a biroság meg szüntete a gyerektartást és azt szeretném kérdezni hogy igy a gyerektartást visza lehet igényelni és kihez lehet forodni

  2016. 11. 16. - 16:52
 • Szabó Krisztina hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  A lányom 22 éves. 19 évesen érettségizett, majd elvégzett egy 2 éves OKJ-s tanfolyamot. Ennek elvégzése után elkezdett dolgozni. A volt férjem ez idáig fizette a gyerektartásdíjat. 1 év munka után a lányom úgy döntött,hogy újból tanulni szeretne és idén szeptemberétől megkezdte tanulmányait nappali tagozaton a budapesti rendészeti szakgimnáziumban. Itt ösztöndíjat kap,melynek összege nettó 29.000,-
  Ft. A kérdésem az lenne,hogy kérhető e újra a gyerektartásdíj a volt férjemtől.

  Válaszát előre is köszönöm!

  2016. 11. 20. - 08:47
 • Andi hozzászólása:

  Tisztelt ügyvéd úr!
  Én érdeklődnek afelől hogy ha egy bírósági hatarizaton szerepel egy összeg ftban és százalékban és valaki a ftban fizetett összeg et fizeti normálisan mindig. Akkor beperelhezoo e az apa hogy több pénzt fizessen a gyerekekre illetve ha külföldön dolgozik akkor jogos e hogy a ftban meghatározott összeget fizeti ?

  2016. 12. 05. - 16:10
 • Mariann hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  A fiam (20 éves) meg szeretné szakítani az egyetemi tanulmányait és más szakon más egyetemen újra kezdeni. A kérdésem a következő. Azt a félévet ami szeptemberig kimarad passzív félévre váltja. A volt férjemmel ezt közölni fogjuk és nem kérünk erre az időszakra gyerektartást. A fiam dolgozni is szeretne ez idő alatt. Ha szeptembertől újra jár egyetemre és mindent megtesz annak érdekében, hogy jól tanuljon, van-e jogunk újból gyerektartást kérni a további három évre?

  2016. 12. 07. - 07:20
 • Nikike hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Párom lánya 20 éves, most végez egy 2 éves OKJ-s felsőfokú szakképzésen. Februártól gyakorlatra megy egy szállodába 3,5 hónapig, ahol fizetést is kap. Kitalálták az anyjával, hogy a kreditjeivel jelentkezik ugyanitt főiskolára, aminek a tandíja 260 .000 / félév. Öt félév lenne még. ( Eddig is inkább kettes, mint 3-as osztályzatai voltak…)
  Párom fizetéséből le van tiltva gyerektartásként 50.000 Ft, kérdésem, hogy meddig köteles ezt a letiltást elfogadni? Ha már van egy felsőfokú szakképzettsége, kötelezhetik utána is?

  2017. 01. 18. - 08:42
 • Lajos hozzászólása:

  Gyermekem 22 éves egyetemen tanul, jelenleg másod éves, de korábban már egy félévet halasztott, amikor dolgozott is, de én továbbra is fizettem, fizetem a tartásdíjat. Amúgy gépkocsit tart fenn, önkormányzatnál tisztségviselő, és az egyetem mellett dolgozik is. Kapcsolatunk laza, szorványos üzenetváltás keretében. Alkalmazott vagyok, tisztességgel fizettem a tartásdíjat, soha nem próbáltam kibújni alóla, habár kapcsolatunk, láthatásom nem volt. Véleményem szerint viszont már nem szorul tartásra, még ha felsőfokú intézményben folytat is tanulmányokat. Kíváncsi vagyok a véleményére, érdemes-e döntésre vinnem a dolgot, vagy továbbra is fizessem a havi 50 ezer körüli tartásdíjat?

  2017. 01. 18. - 09:43
 • Rita hozzászólása:

  Tisztelt ügyvéd úr sajnos befojásoltság miatt az apánál helyezték el a gyereket .az én jövedelmem 26500 ft ápolási dij a ebböl az apának 10000ft gyerektartást kell fizetni .lehet ezen változtatni?Tisztelettel köszönöm.

  2017. 01. 22. - 12:57
 • TJ hozzászólása:

  Tisztelt ügyvéd úr ! Férjem nem hajlandó elválni de megcsalt és elküldtem a közös lakásból .A gyerekek látogatták és később sajnálatból hozzá költöztek legalább is ezt mondták .Hozzám is járnak de nem fizetek utánnuk semmit lehet ebből később bajom?Már két éve és még mindig nem akar elválni .Segitséget szeretnénk mit tegyek Előre is köszönöm a segítséget.TisztelettelTJ

  2017. 02. 24. - 17:01
 • Tamás hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Volt feleségemmel nagyon rossz a viszony, ikerlányaimat pici koruk óta eltiltotta tőlem, és teljesen ellenem hangolta őket, semmiféle kapcsolattartás nincs.Harcoltam annak idején értük, sajnos eredménytelenül. Most pedig már nincs értelme, én sem akarok kapcsolatot ápolni velük, nincs értelme. Keveset tartózkodtam itthon, külföldöndolgoztam. Idén nyáron betöltik a 18. életévüket, viszont a középiskolával még nem végeznek, egy teljes tanév van vissza nekik. Az lenne a kérdésem, hogy kell -e a 18. születésnapjuk után is fizetnem a gyerektartásdíjat? A jövedelmem kevés, és második feleségemmel neveljük a közös kisfiúnkat.
  Válaszát előre is nagyon köszönöm!
  Tisztelettel: Ágoston Tamás

  2017. 05. 10. - 17:50
 • Mária hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr,

  érdeklődnék, hogy a 18. életévét betöltött leérettségizett gyermek technikusi képzésre maradna az iskolában nappali tagozaton, ahol technikusi képesítést szerezne. Jár még neki a gyerektartás vagy az érettségi után ez megszűnik?

  2017. 05. 22. - 13:26
 • diamondmaria hozzászólása:

  Szükséged van egy finanszírozásra, és a bankok csalódottak vagy? Florida USA-ban éltek és ma boldog nő vagyok? Mondtam magamnak, hogy bármely olyan kölcsönhitelező, aki megváltoztathatja az életemet és a családom életét, utalok minden olyan személyre, aki hitelt keres. Ha hitelre van szüksége, és 100% -ban biztos a hitel visszafizetéséről, kérjük, vegye fel velük a kapcsolatot, és kérjük, mondja meg nekik, hogy Mrs. Sharon Coolidge Lynn utalt Önre.
  diamondmaria2011@gmail.com

  2017. 06. 05. - 18:42
 • Sanyi hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd úr!
  Az lenne a kérdésem,hogy lányom januárba kapja meg a diplomáját utána megy mester képzésre akkor is kell fizetnem gyerektartást. A kapcsolatot csak ritkán tartja velem akkor is a munkahelyemen keres meg 1-2 percre. A bíróságra már beadhatom e gyerektartás megszüntetésre a kérelmet a diplomája megszerzése után . A mester képzésnél meg már ne a fizetésemből vonják a gyerektartást hanem én döntsem el ,hogy támogatom e tovább pláne így,hogy nem tartja rendesen velem a kapcsolatot.
  Tisztelettel: Sanyi

  2017. 06. 06. - 10:29
  • András hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!

   12 éve elváltam, házasságomból két gyermek született. Volt feleségem számára megítélt gyermektartást rendszeresen fizettem (munkáltatóm utalta át a megállapított összeget). Nagyobbik gyermekem tavaly tavasszal betöltötte 25. életévét, felsőfokú tanulmányait ez év januárjában befejezte. Mivel volt feleségem nem kérte nagyobbik gyermekem után járó tartásdíj fizetésének megszüntetését, ezért bírósághoz fordultam. A bíróság helyt adott keresetemnek, a gyermektartás fizetési kötelezettségét megszüntette.

   Kisebbik gyermekem jövő tavasszal tölti be 25. életévét. Jelenleg ő is felsőfokú tanulmányait végzi. Ő 2012 óta egy hét féléves képzésben részesül. Mivel tanulmányait azóta sem, azaz hét félév alatt nem tudta befejezni (szeptembertől kezdi 11. félévét), ezért felmerült bennem a kérdés, hogy mikor fogja? Kapcsolatunk nem túl jó, tőle soha nem kaptam kielégítő választ tanulmányai állásáról. Oktatási intézménye személyiségi jogokra hivatkozva nekem csak hallgatói jogviszonyáról ad felvilágosítást. Arról nem, miért nem tudta befejezni időben tanulmányait. Volt feleségem mereven elutasítja kérdéseimet, hasonlóan semmitmondó választ kapok (ha kapok) kérdéseimre.

   Azt szeretném kérdezni Ügyvéd Úrtól – a jogszabályban leírtak szerint a 25. életév után indokolt esetben tovább kell fizetnem a gyermektartást -, mit jelent a bírói vagy jogi gyakorlatban az indokolt eset? Mivel szeptemberben kezdi meg 11. félévét, kérhetem-e a bíróságot a méltatlanság megállapítására és a gyermektartás megszüntetésére. Gondolom, ebben az esetben a tanintézmény a bíróságnak köteles tudomására hozni, folyamatos hallgatói jogviszony mellett miért nem tudta előírt tanulmányi kötelezettségét teljesíteni. Én nem tudok olyan indokról, ami ne tette volna lehetővé az időbeni végzését.

   Sajnálom és egyben szégyellem magam, hogy ebben a témában fordulok Önhöz, de az az érzésem, hogy volt feleségem “erős ráhatására” nem fejezte be tanulmányait, én pedig fizessek, ameddig csak tudok.

   Tisztelettel,
   András

   2017. 08. 23. - 22:11
 • diamondmiller hozzászólása:

  Szükséged van egy finanszírozásra, és a bankok csalódást okoztak neked. Florida USA-ban élünk, és ma boldog nő vagyok? Mondtam magamnak, hogy bármely olyan kölcsönhitelező, aki megváltoztathatja az életemet és a családom életét, utalok minden olyan személyre, aki hitelt keres. Ha hitelre van szüksége, és 100% -ban biztos a hitel visszafizetéséről, kérjük, vegye fel velük a kapcsolatot, és kérjük, mondja meg nekik, hogy Mrs. Sharon Coolidge Lynn erre hivatkozott.
  diamondmiller581@gmail.com

  2017. 06. 24. - 13:38
 • Kell hitel? Ha igen, akkor e-mail: (dakany.endre@gmail.com) további részletekért. hozzászólása:

  Kell hitel? Ha igen, akkor e-mail: (dakany.endre gmail.com) további részletekért.

  Sürgős kölcsön ajánlat.

  2017. 06. 25. - 01:13
 • Kell hitel? Ha igen, akkor e-mail: (dakany.endre@gmail.com) további részletekért. hozzászólása:

  Hitel ajánlat.

  Jó napot,
  Regisztrált magánhitelező vagyok. Kölcsönöket nyújtunk azért, hogy segítsük az embereket és a vállalatokat pénzügyi helyzetük világszerte történő javításában, egy éven belül alacsony, 3% -os éves kamatlábon, 30 év visszafizetési határidővel bárhol a világon. Kölcsönt nyújtunk az 5000 és 500 000 000 euró között A hitelek a legmagasabb biztonsággal vannak biztosítva a legfontosabbak. Az érdeklődő személy e-mailben lépjen kapcsolatba velünk: (dakany.endre gmail.com)

  2017. 06. 25. - 01:14
 • milan chris hozzászólása:

  Szüksége van kölcsönre? Lépjen velünk kapcsolatba az összegével, időtartamával, telefonszámával. E-mail: milanfinancialcompanies@yahoo.com

  2017. 07. 23. - 23:01
 • Andrea hozzászólása:

  Szép Napot!
  22 éves fiam levelezőn folytatja tanulmányait. Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy ebben az esetben köteles e az apa hozzájárulni a tanulmányi költségekhez!
  Köszönettel Andrea

  2017. 07. 31. - 12:53
 • NIKOL hozzászólása:

  Tisztelt Űgyvéd Úr! Azzal a kérdéssel fordulok őnhoz , hogy a gyermekem már 2017 március 5én betöltötte a 18ik életévét , junius 27ig járt iskolába nem tanul tovább de még nem helyezkedet el!Irtam a biroságnak hogy a gyerektartást augusztus 31ig kérném mert ugy gondoltam a szűnidő végéig jár! De az apuka követeli a pénzt vissza, és ha nem fizetek perre viszi a dolgot! Mit tegyek csak ugy fizzessem vissza neki a a kéthavi gyerektartást? Kőszönettel Nikol

  2017. 09. 06. - 20:17
 • Lepke hozzászólása:

  T.Ügyvéd úr!Érdeklődni szeretnék,hogy 17 éves gyereknek aki nem jár iskolába,nem dolgozik,a barátjával él,nem tartja velünk a kapcsolatot,akkor is jár e gyerektartás 18 éves koráig?Előre is köszönöm válaszát.

  2017. 09. 07. - 13:07
 • Moncsi hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Fiam 21 éves és felsőfokú szakképzésen tanul az egri Eszterházy Egyetemen. (FOSZ) Ez két éves képzés.Ennek befejezésekor lehetősége van folytatni a tanulmányait az egyetemen úgy, hogy beszámítják az előző két év tanulmányait és egyetemi képzést kapjon.
  Kérdésem, hogy ilyen esetben meddig jár a gyerektartás?

  Köszönettel: Mónika

  2017. 09. 28. - 09:18
  • Marton Józsefné hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd úr!
   23 évet betöltött gyermek után aki egyetemen tanul meddig kell gyermektartásdíjat fizetni? Az első két év után /amiből egy vagy két félévet passzívon töltött, átváltott másik karra, ami fizetős/, A bíróság a keresetnek a 20százalékát állapította meg annak idején, Őcsém családi állapotában változás történt élettársi kapcsolatot létesített, két kiskorú gyermek eltartásáról is gondoskodik, Ápánk halála után mivel apánk kezességet vállalt egy illetőnek aki nem fizetett, így a tartozást is örökölte. /1 millió Ft-ot/, amit szintén vonnak tőle. A megélhetésük eléggé nehéz. Van-e esély rá, hogy a bíróság fix összegre változtassa meg a gyermektartásdíjat,és hogy induljon el, mert hiába próbál kapcsolatba lépni volt feleségével nem sikerül?
   Köszönöm és várjuk válaszát!

   2017. 11. 17. - 20:40
 • Felix George hozzászólása:

  Zárja el a pénzügyi gondjait
  Mi hitel hiteles vállalat. kölcsönöket nyújtunk magánszemélyeknek
  alacsony kamatláb 2%, kínálunk személyi kölcsön, üzleti kölcsön,
  jelzálog hitel. ingatlan loan.please további információkért
  ne habozzon kapcsolatba lépni velünk: felixgeorge958@gmail.com

  2017. 10. 01. - 01:15
 • Frank Greg hozzászólása:

  Szüksége van egy üzleti vagy egyéni kölcsönre? Tegye meg a következő lépést, és lépjen velünk kapcsolatba pénzügyi megoldásért. Küldjön e-mailt ma e-mailen: frankgreg0130@yahoo.com

  2017. 10. 06. - 10:19
 • David hozzászólása:

  Üdvözöljük a Prosper MarketPlace Hitelezésben vagyunk nemzetközi hitelintézetnek és hitelezőnek, amely felajánlotta hiteleket különböző egyéneknek és cégeknek Európában, Ázsiában, Afrikában és a világ más részein, Kölcsönökre van szüksége? Szeretne kifizetni a számláit? Szeretne pénzügyileg stabil? Az ügyfelek és a vállalati ügyfelek részére nyújtott kölcsönöket kínáljuk, kölcsönöket nyújtanak 3000 dollárról 700 000 dollárra. Minden érdekelt pályázónak össze kell hangolnia a vállalat politikáját. Lépjen kapcsolatba velünk az e-mailünkön: peertopeerlendingcompany03@gmail.com az eljárás során. Kösz

  2017. 10. 26. - 08:45
 • Krisz27 hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Segítségét szeretném kérni. Édesapámnak van egy 40 évnél idősebb Németországban született leánya. 1977-ben az egri Bíróságon gyermektartásdíjat állapítottak meg. Ő fizeti, időközben nyugdíjas lett, a családdal sosem tartotta a kapcsolatot. A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság tájékoztatása szerint nincs édesapám iratanyagában a gyermektartást megállapító letiltó végzés és 1998 óta nem veszik át összeget, a Egri Járásbíróság Levéltárából selejtezték az ügyiratot, de nem szünteti meg a gyermektartásdíjat. Szabályos ez? Magyarországon a gyermek 20-25 éves koráig, ha jár a gyermektartásdíj. Itt 40 éve állapították meg, 19 éve az alperes, akinek senki nem tudja az elérhetőségét nem veszi át az összeget. Mi alapján vonják még? Kérem szépen gyors segítségét! Tisztelettel köszönöm szépen: Kriszta

  2017. 11. 01. - 17:01
  • Vica hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd úr! Páromnak megállapítottak a 2 gyerek után 300 ezer forint tartásdíjat 10 évvel ezelőtt, az akkori bruttó 16000 ezer forintos jövedelméből. Mi Borsodban élünk és nem sok munkalehetőség van ,jelenleg szociális segélyen van, melynek összege: 22800 forint.A megélhetése is veszélyben van,de hiába megy a bíróságra nem csökkentik a tartás díjat nem tudja mit tegyen , sajnos Ügyvédre nincs pénzünk.Én magam kisnyugdíjas vagyok , nagyon nehéz a megélhetésünk! Kérem segítsen,hogy hová fordulhatnánk tanácsért! Előre is köszönjük!

   2017. 11. 16. - 19:06
 • micimackó hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Kérdésem: A rokontartási törvény életbelépését megelőzően volt-e olyan kötelezettsége elvált szülőnek, hogy nagykorú,munkaképtelen, megélhetését biztosítani nem tudó gyermekének tartást fizessen? / rokkantsági ellátottról van szó /.
  Köszönöm válaszát!

  2017. 11. 20. - 05:07
 • Szilovics arpad hozzászólása:

  Tisztelt ügyvéd úr. A lányom 17 éves múlt profi sportoló kézilabda győri Audi etoban. Köteles vagyok még gyerektartást fizetni? Hisz többet keres mint én. Köszönöm a valaszat

  2017. 11. 27. - 06:38
 • derek hozzászólása:

  Helló
     Ragaszkodsz ahhoz, hogy tiltsd be a bankot, és ne részesülj a bankok előnyeiből, vagy ha van egy jobb projekted és finanszírozásra, rossz hitelre vagy pénzre van szüksége, hogy kifizesse a számlákat, pénzeket fektessen az üzletbe. Tehát ha hitelre van szüksége, ne habozzon kapcsolatba lépni az nortionloanconsultant@gmail.com címre, hogy 60 perc alatt megkapja a kölcsönt.

  Üdvözlettel

  2018. 01. 16. - 21:42
 • Adrienn hozzászólása:

  Tisztelt ügyvéd úr! Olyan kérdésem lenne mivel gyerek tartást fizetek 17 éves lesz a lányom idén júliusba és közép iskolaba jár ami négy éves iskola most a harmadik évben jár és ugy tervezi hogy az utolsó évet estibe felyezi be akkor is kell gyerektartást fizetnem ha esti iskolába fejezi be az utolsó évet mivel addigra már be tölti a 18-dik életévét! Elöre is köszönöm válaszat.!Tisztelettel Földesi Adrienn

  2018. 01. 17. - 18:23
 • Adri hozzászólása:

  Tisztelt ügyvéd úr! Olyan kérdésem lenne mivel gyerek tartást fizetek 17 éves lesz a lányom idén júliusba és közép iskolaba jár ami négy éves iskola most a harmadik évben jár és ugy tervezi hogy az utolsó évet estibe felyezi be akkor is kell gyerektartást fizetnem ha esti iskolába fejezi be az utolsó évet mivel addigra már be tölti a 18-dik életévét! Elöre is köszönöm és várom válaszat.!Tisztelettel Földesi Adrienn

  2018. 01. 17. - 21:04
 • brutál hozzászólása:

  tisztelt ügyvédúr.napokba megkaptam a birosagtol a gyerektartasrol a papirokat.olyan problémám lenne ezzel hogy a jövedelmemnek 250000ft let bejegyezve holott 180000ft és igy megitéltek nekem 105000ft-ot.mit tudok tenni enek a dolog érdekebe!valaszát előre is köszönöm.

  2018. 03. 19. - 23:31

Itt tud hozzászólni!


Válás

A legördögibb válási csapda

Hogyan kerülheti Ön el?

Válóper

Az ingyenes minikönyvem azonnal az Öné lehet. Hová küldhetem?

Keresztnév:
E-mail cím:
válás válóper

Az erről szóló minikönyv INGYEN az Öné lehet. Hová küldhetem?

válóper válás

Legfrissebb cikkek

válóper válás

Az erről szóló minikönyv INGYEN az Öné lehet. Hová küldhetem?

válóper válás
-->

Hogyan kezeljem a párommal a konfliktusainkat?

válóper gyerektartás vagyonmegosztás gyermektartás

INGYEN az Öné lehet. Hová küldhetem?

Ajándék 117 napos tanfolyam a házas- sági konfliktusok kezeléséről

házasság felbontása bontóper

INGYEN elvégezhető. Hová küldhetem?

Békében együtt CD-csomag

vagyonmegosztás válás

Az Ön és társa közötti konfliktusokkal kapcsolatban lehet tenni!

Tovább a részletekhez >