Ajándék e-book!

Azonnali ajándék!

INGYENES könyv és tanfolyam
a házassági konfliktusokról

Küldhetem ezeket Önnek?

Igen, kérem!
válás válóper tanácsok

Válóper

Figyelem! Ez a cikk több mint 60 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak és nem a hatályos joganyagot tartalmazzák!

A válóper elindítása, beadása, menete

Érvényesen megkötött házasságot a bíróság önmagától, hivatalból nem szüntet meg, a válóper nem kezdődik el magától. Egy házasságot kizárólag válóper útján lehet felbontani, a bíróságot nem lehet megkerülni, így annak költségeit (illeték, perköltség) sem lehet elkerülni. A bíróság a házasságot kizárólag valamelyik házastárs kérelmére vagy a házastársak közösen benyújtott kérelme alapján bonthatja fel.

A válóper a keresetlevél  benyújtásával indul meg.

A házassági bontóper indításakor illetéket kell fizetni, amelyet a felperes fizet meg.

A benyújtott keresetlevélre a házasság vonatkozásában előterjesztett alperesi viszontkereset illetékmentes.

Válóper és jogi képviselő

Ügyvéd megbízása nem kötelező a válóperben. Ha viszont bármelyik fél ügyvédet fogad, a jogi képviselő megbízása esetén a keresetlevelet már ő készíti el.

A válóperhez jogi tanácsot rengeteg helyen lehet találni, létezik egy állami segítség is itt.

A válóper első tárgyalása

A válóper első tárgyalásán kötelező, hogy a felperes személyesen jelenjen meg. Az alperes megjelenése ugyan nem kötelező, azonban célszerű, hogy mégis mindkét házastárs személyesen jelen legyen, mivel a bíróság elsődleges feladata ezen a tárgyaláson a házastársak meghallgatása, illetve  a házastársak kibékítése.

A békítést egyébként a bíróság a per során bármikor megkísérelheti, nem kizárólag az első tárgyaláson.

A további tárgyalásokon már a felperes személyes megjelenése sem kötelező, de természetesen legalább meghatalmazottja útján képviseltetnie kell magát. Ha a felperes ennek nem tesz eleget, úgy a bíróság megszünteti a pert.

Az első tárgyaláson befejeződhet a válóper, ha a békítés nem vezetett eredményre, a felek közös megegyezéssel szeretnének válni, és az új Ptk. által előírt valamennyi járulékos kérdés tekintetében megegyeztek egymással, vagy abban az esetben is befejeződhet az első tárgyaláson a per, ha a házasságból közös kiskorú gyermek nem született.

A válóper és a bíróság

A válóperben a bíróság azt vizsgálja, hogy Ön és a házastársa házasélete teljesen és helyrehozhatatlanul megromlott-e, ezen túlmenően pedig – amennyiben a házasságból közös kiskorú gyermek született – úgy az ő érdekét is figyelembe kell vennie .

A bíróság nem vétkest keres, nem bűnöst, nem a válás okozóját keresi. Arról kell meggyőződnie a házasság felbontásának kimondását megelőzően, hogy a házasság véglegesen megromlott, és az a továbbiakban fenn nem tartható.

A válóper hossza

A válóper hossza általában a házastársak közötti megegyezési hajlandóságtól függ. Ha megegyezéses bontással válik a két fél, akkor a válóper rövidebb lesz, míg ahol teljes körű bizonyítás felvételére van szükség, ott a válóper hosszabb lesz.

A válóper befejezése

A házasság felbontásáról a bíróság – megegyezésen alapuló bontás esetén a házastársak egyezségének jogerős végzéssel történő jóváhagyását követően – ítélettel határoz.

Ha az ítélet jogerőre emelkedik, az elvált feleknek új jogi helyzettel kell számolniuk. Így például az elvált felek újból köthetnek házasságot, a férje nevét viselő feleség – ha a névviseléstől nem tiltják el – szabadon dönthet arról, hogy milyen nevet kíván viselni.

Válás

A legördögibb válási csapda

Hogyan kerülheti Ön el?

Válás konfliktus

Az ingyenes minikönyvem azonnal az Öné lehet. Hová küldhetem?

Keresztnév:
E-mail cím:


11 hozzászólás

Én is hozzászólok!

 • Kovi hozzászólása:

  Szeretnék kérni egy válóperes keresetlevél mintát.
  Köszönettel: Kovi

  2011. 05. 06. - 09:05
  • Zinkle hozzászólása:

   Kedves Kardos Andre1s!MKE rendezve9nyeiről a neve ismerősnek tűnt, most hogy beaoonzsedtottam a fotf3je1val- edgy me1r ege9szen biztosan le1te1sbf3l ismerem f6nt. 51 e9ves vagyok! Nem titok. Igaz, hogy korban meglehetősen te1vol e1llunk egyme1stf3l, de szemle9letben egye1ltale1n nem. Jf3 volt olvasni a londoni tudf3sedte1se1t. Minden gondolate1val egyet e9rtek. Sajne1lom az olyan tehetse9ges e9s lelkes fiatalokat, mint d6n, akiknek emberse9ge9rt, szakmai f6nbecsfcle9se9rt el kell mennifck . Lehet, hogy fcldf6ze9si me1nie1t is kaptam me1r itthon ..?!! Sok sikert kedve1nok.dcdvf6zlettel: Gulye1s Le1szlf3ne9

   2012. 10. 03. - 07:21
 • ivett hozzászólása:

  szeretnek informaciot kermi.Nem ertem miert van az hogy senki nem tud segiteni nekem.Nagy ketesegbe esesel fordulok onhoz.Az problemam hogy elvaltam par honappal ezelott,de a szemelyi igazolvanyomban meg a ferjezett nevem viselem ,szeretnek majusban portugal parromal ujra hazassodni de ehez szuksegem van uj szemelyi igazolvany csinaltatasara amiben a normal nevem szerepel .En portugaliaba elek de itt a magyar konzulatuson nem csinaltathatok szemelyi igazolvanyt.telefonaltam magyarorszagra az okmany irodaba de azt mondtak nem csinaltathatok ujat mert kulfoldon elek.NA MOST EBBEN A HELYZETBEN MI A TEENDO??remelem tudna nekem segiteni nagyon fontos varom a valaszat.Elore is koszonom

  2012. 02. 06. - 17:35
  • Merve hozzászólása:

   Oh doch es wurde viel verbessert! Schau dir nur mal die Qualifikation an, so deitculh und vor allem mit so gut anzuschauenden Fussball haben wir uns schon lange nicht mehr qualifiziert. Was man allerdings nicht bersehen konnte, war zum einen die mangelnde Fitness mancher Spieler und zum anderen die nervliche Belastung. Bei einigen Spielen, bzw. immer dann wenn es um was ging, hatten einige Spieler regelrecht Angst vor dem Ball und dem Zweikampf. Da hat der Jogi noch viel Arbeit vor sich Was wir auch noch brauchen k nnten, w re zum einen ein Torwartwechsel (also Lehmann muss gehen), das w rde der Abwehr sicher auch zu mehr Sicherheit verhelfen. Er machte einfach nie den sichersten Eindruck, und das darf einfach nicht sein. Metzelder muss ich auch mal fragen lassen, was er berhaupt in der Mannschaft zu suchen hat, aber mangels Alternativen durfte er halt doch spielen. Im Mittelfeld fehlte uns vor allem in der Mitte (Ballack, Frings) die Durchsetzungskraft. Ausgerechnet in der Mitte, und auch nach vorne ging relativ wenig. Vor allem in der Kreativabteilung sehe ich aber keine Probleme auf uns zukommen, Marin und Kroos stehen schon in den Startl chern und werden uns mit Sicherheit in den n chsten Jahren positiv berraschen.

   2012. 05. 04. - 02:38
 • zsolt hozzászólása:

  tiszteletem! érdeklõdnek hogy lehetséges a válás ha én nem jelenek meg a tárgyaláson,mert nem tudok róla!a feleségem azt állítja hogy beadta es kituztek egy tárgyalást márciusában es el is valasztottak.egy a lakcimunk,3-évig voltunk hazasok nincs közös gyermek.ő azt mondja hogy már nem vagyunk hazasok telefonon nem adnak ki ilyen információt,mert en jelenleg külföldön élek es fogalmam sincs kitol kerdezzem meg hogy hazas vagyok vagy elvalt. elõre is köszönöm a választ.udv zsolt

  2012. 05. 23. - 20:58
  • guffaw hozzászólása:

   Jó napot kívánok, Sziasztok!
   Én jelenleg 30 éves vagyok, édesanyám a második házasságában vergődik: úgy fest, hogy el akar válni, de egy kissé komplikált a helyzet. 2003-ban közösen vettek egy lakást hitelre-amiben jelenleg élnek-, az önerő a -akkor még csak élettárs- férjé volt (kb. 1.300 e Ft), a hitel törlesztőrészleteit pedig anyám és az én tulajdonomban lévő lakás bérleti díjából fizették, ez szintén a hitel fedezete. Viszont most jön a “poén”: a lakás 1/1 arányban a férj nevén van… Közben 2005-ben összeházasodtak. 2010 tavaszán úgy gondoltam, hogy meg kellene oldani ezt a helyzetet, csak félig sikerült: ügyvédnél csináltattunk egy házassági vagyonmegosztó szerződést, amelyben kijelentik, hogy az új lakás 1/2 részben anyué. Jelenleg el akar válni, mert kiderült, hogy a férj kétszeresen is átvágta anyut: egyrészt évek óta ki akartuk vonni az én lakásomat a hitelkötelemből, de lényegében a férj mindig pénzre hivatkozva “megakadályozta”, másrészt az elmúlt kb. 2,5 évben 1,5-2 m Ft hitelkártya-adósságot halmozott fel anyám tudta nélkül!
   Kérdésem a következő: válásnál az osztozkodásnál anyámé is a hitelkártya adósság fele, noha nem tudott róla?

   2012. 09. 25. - 11:51
  • Hanna hozzászólása:

   Zsoltnak irt választ szeretném elolvasni

   2017. 09. 13. - 21:53
 • Móni hozzászólása:

  A békítő tárgyalás megtörtént,mivel van két kiskorú gyermekünk,így tovább vitték az ügyet.A férjem mivel ő adta be a válást kérték,hogy 90 napon belül adja be a további per igényét ez hamarosan lejár.Kérdésem ,hogy a közösmegegyezéses papírt vagy a további per igényét kell beadni 90 nap alatt?
  Köszönöm a választ.

  2012. 05. 23. - 21:18
  • Liu hozzászólása:

   Nos, e9n ele9gge9 elrontottam, vayigs fe9lree9rtettem. Azt hittem 30 000 szf3bf3l e1llhat maximum. Eze9rt most megne9ztem mind a 9 oldalt, amit edrtam (me9g csak az I. fejezet) e9s e9szrevettem, hogy ez me1r tf6bb, mint 24 000 karakter szf3kf6zf6kkel egyfctt, fagyhogy nagyon le kell rf6videdtenem e9s fejezetek ne9lkfcl kell megedrnom.A novelle1t kb. 8 fejezetesre terveztem, ami ele9g sok oldalt tett volna ki, tehe1t inke1bb egy kisrege9ny ke9szfclt volna. Sajnos edgy fajra kell az ege9szet kezdenem, de az alapsztori marad, csak he1t a re9szletes leedre1sok e9s egye9b re9szek kikerfclnek.

   2012. 07. 24. - 08:07
 • Anita hozzászólása:

  Szeretnék elválni a férjemtől, mert lehetetlen vele együtt élni. Anyagilag nem segít. Ráadásul az italt sem veti meg. Én tartom el. Van két gyermek, de csak az idősebbik közös a kicsit minden hétvégén viszi az apukája. Sajnos a férjem börtönviselt és megint vissza fog kerülni. És nem szeretném ha a gyerekeket is belevonnák. Nem tudom mit tegyek. Anyagilag nem tudom kifizetni a válópert. Létezik olyan hogy az állam átvállalja és elválasztanak tőle?

  2012. 06. 27. - 19:39
 • annamari hozzászólása:

  sziasztok szeretnék elválni a volt férjemtöl aki vel már 10 éve nem vagyok de én miskolcon házasodtam és szeretném meg érdeklödni hogy most én sorkifaludon lakok és szombat hej van hozám közel el tudnák e én válni szombathejen ,.

  2014. 04. 18. - 20:01

Itt tud hozzászólni!


Válás

A legördögibb válási csapda

Hogyan kerülheti Ön el?

Válóper

Az ingyenes minikönyvem azonnal az Öné lehet. Hová küldhetem?

Keresztnév:
E-mail cím:
válás válóper

Az erről szóló minikönyv INGYEN az Öné lehet. Hová küldhetem?

válóper válás

Legfrissebb cikkek

válóper válás

Az erről szóló minikönyv INGYEN az Öné lehet. Hová küldhetem?

válóper válás
-->

Hogyan kezeljem a párommal a konfliktusainkat?

válóper gyerektartás vagyonmegosztás gyermektartás

INGYEN az Öné lehet. Hová küldhetem?

Ajándék 117 napos tanfolyam a házas- sági konfliktusok kezeléséről

házasság felbontása bontóper

INGYEN elvégezhető. Hová küldhetem?

Békében együtt CD-csomag

vagyonmegosztás válás

Az Ön és társa közötti konfliktusokkal kapcsolatban lehet tenni!

Tovább a részletekhez >