Ajándék e-book!

Azonnali ajándék!

INGYENES könyv és tanfolyam
a házassági konfliktusokról

Küldhetem ezeket Önnek?

Igen, kérem!
válás válóper tanácsok

Mediáció: miért járok jobban, mintha perre vinném a házasságunkat?

Figyelem! Ez a cikk több mint 60 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak és nem a hatályos joganyagot tartalmazzák!

Válóper nélkül nem lehet elválni, a házasságot felbontani csak bírói úton lehet. De Ön és a társa sokkal jobban jár, ha a vitás kérdéseket nem a válóperben – ügyvéddel vagy ügyvéd nélkül – a bíróság előtt próbálja rendezni. Rengeteg előnye van, ha Ön és a párja peren kívül, mediációs eljárásban meg tudnak egyezni. Miért?

Nézzük meg, milyen előnyei vannak a mediációnak a válóperrel szemben:

 • A mediáció önként, Ön és párja együttes akaratával kezdődik, míg a válópert sok esetben csak az egyik fél indítja meg, a másik fél nem akar pert. Ki szereti, ha úgy értesül az élete fontos kérdéseiről, hogy a postástól kap egy bírósági papírt?
 • A mediátort Ön és a párja választják, a válóperben viszont egy vadidegen bíróval kell megosztani az ügyet. Biztos benne, hogy szeretne olyan embernek betekintést adni a kapcsolatába, akinek az a dolga, hogy ítéletet hozzon?
 • A mediáció során Ön és a párja alakítják ki annak menetét, a bíróság eljárásában viszont kötött eljárásban kell az ügyet elintézni és átbeszélni. Jó, ha az ember tudja, hogy mi fog vele történni, és nem a jogszabályokból kell kimazsoláznia…
 • A mediációban olyan megállapodás születik, amely Önnek és társának is megfelelő. Ugyanakkor a bíróság döntésétől nagy valószínűséggel sem Ön, sem a társa nem fogja igazán jól érezni magát. Nincs annál rosszabb, amikor kívülről “erőszakkal” megmondják, hogy mit kell tenniük…
 • A megegyezés tartalmát Ön és párja határozzák meg, míg a válóperben a bíróság döntése fogja meghatározni az Ön, társa és gyermekük jövőbeni sorsát.
 • A mediátor segíti Önöket a jövőjük minél kedvezőbb kialakításában, míg a bíróság eldönti az Önök közötti viszonyokat.
 • A mediációval lényegesen rövidebbé tehető a válási folyamat. Ha a bíróságon nem sikerül megegyezni a vitás kérdésekben, hosszú időszakon keresztül tárgyalásokra kell Önnek és társának is járni. Ki akar hónapokig, évekig a válástól szenvedni?
 • A mediáció lényegesen olcsóbbá tesz a válási folyamatot, hiszen 1-2 alkalom alatt a legtöbb veszekedésre okot adó témában Ön és társa meg tudnak állapodni. A válóper viszont jóval költségesebb, figyelembe véve a per, az esetleges ügyvédek és szakértők költségeit. A pénzt nem osztják sehol. Akkor miért pont válóperre szórjuk el?

Közvetítés a már folyamatban lévő perekben – bírósági közvetítői eljárás

A magyar jogban 2014. március 15-től került szabályozásra a bírósági közvetítői eljárás. Bárki bírósági közvetítőhöz fordulhat a vitás ügyével. Nagyon fontos, hogy ebben az eljárásban az vehet részt, akinek peres vagy peren kívüli ügye már folyamatban van a bíróságon. A bírósági közvetítői eljárás illetékmentes. A bírósági közvetítés során egy, a felektől független, semleges, harmadik személy, a bírósági közvetítő nyújt segítséget a felek közötti párbeszéd helyreállításában.

Közvetítés per nélkül

Akinek nincs peres ügye folyamatban és nem is kíván pereskedni a vitás ügyében vagy nem bírósági közvetítőhöz kíván fordulni a folyamatban lévő perében, az Igazságügyi Minisztérium honlapján található névjegyzékben szereplő közvetítők közül is választhat. A névjegyzékben lévő mediátorok eredményes közvetítői eljárását egy, az érintettek aláírásával ellátott írásbeli megállapodás zárja le. Ez a megállapodás kedvező tartalmánál fogva mindegyik félnek megfelel, mivel a mediátor segítségével olyan megegyezés jött létre, amelynek elemeivel a felek kölcsönösen egyetértenek.

Kattintson ide, és válassza a mediációt, állok szíves rendelkezésére!

mediátor képzés

Válás

A legördögibb válási csapda

Hogyan kerülheti Ön el?

Válás konfliktus

Az ingyenes minikönyvem azonnal az Öné lehet. Hová küldhetem?

Keresztnév:
E-mail cím:


7 hozzászólás

Én is hozzászólok!

 • K. Katalin hozzászólása:

  Igen, már mi is próáltuk, és nekünk nagyon tetszett, érdemes!

  2009. 10. 30. - 17:29
 • Laciék hozzászólása:

  És hol lehet erre jelentkezni?

  2009. 11. 01. - 17:30
 • hurták isvánné hozzászólása:

  40 éve vagyunk házasok, van egy 35éves beteg fiunk aki mozgáskorlátozott.A férjem házaságtörő.Milyen Megoldást tud mondani ,a fiam ellátását egyedül nem
  tudom megoldani.Az anyagi helyzetünk a következő nekem és a fiamnak 110000 ft
  a férjemé 200000ft.Válás nélkül szeretném megoldani a dolgot.Kihez fordulhatok ? üdv Hurtakné.

  2010. 06. 25. - 08:58
 • ERZSÉBET hozzászólása:

  HALLOTTAM MÁR A MEDIÁTORI MUNKÁRÓL.BIZONYOSAN EMPÁTIÁVAL KELL RENDELKEZNI. KI LEHET MEDIÁTOR. KÉPZÉSSEL,ÁTKÉPZÉSSEL? ÜDV:ERZSÉBET

  2012. 11. 27. - 14:58
 • Lászlóné Patay Judit hozzászólása:

  Kedves Ádám!
  A befejezett válási mediáció után mennyi idő áll a felek rendelkezésére, hogy a keresetet a bíróságra benyújtsák?
  Köszönöm
  2017.08.28.

  2017. 08. 28. - 10:27

Itt tud hozzászólni!


Válás

A legördögibb válási csapda

Hogyan kerülheti Ön el?

Válóper

Az ingyenes minikönyvem azonnal az Öné lehet. Hová küldhetem?

Keresztnév:
E-mail cím:
válás válóper

Az erről szóló minikönyv INGYEN az Öné lehet. Hová küldhetem?

válóper válás

Legfrissebb cikkek

válóper válás

Az erről szóló minikönyv INGYEN az Öné lehet. Hová küldhetem?

válóper válás
-->

Hogyan kezeljem a párommal a konfliktusainkat?

válóper gyerektartás vagyonmegosztás gyermektartás

INGYEN az Öné lehet. Hová küldhetem?

Ajándék 117 napos tanfolyam a házas- sági konfliktusok kezeléséről

házasság felbontása bontóper

INGYEN elvégezhető. Hová küldhetem?

Békében együtt CD-csomag

vagyonmegosztás válás

Az Ön és társa közötti konfliktusokkal kapcsolatban lehet tenni!

Tovább a részletekhez >