Ajándék e-book!

Azonnali ajándék!

INGYENES könyv és tanfolyam
a házassági konfliktusokról

Küldhetem ezeket Önnek?

Igen, kérem!
válás válóper tanácsok

Gyermekelhelyezés 3. személynél

Figyelem! Ez a cikk több mint 60 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak és nem a hatályos joganyagot tartalmazzák!

A bíróság a gyermeket másnál is elhelyezheti, mint a szüleinél. Van úgy, hogy a nagyszülőhöz vagy más személyhez kerül a gyermek. Ennek azonban van két feltétele, amelyeknek egyidejűleg teljesülnie kell.

1. feltétel: a szülőnél történő elhelyezés a gyermek érdekét veszélyezteti

A jog általában azt tekinti a gyermek érdekének, hogy szülője nevelje és gondozza, ezért a gyermeket csak akkor lehet elhelyezni harmadik személynél, ha a szülőknél történő elhelyezés esetén a gyermek érdeke veszélyeztetve volna.

Ez a veszélyeztetés bírói mérlegelés alapján kerül megállapításra.

Általában a bíróság a közeli rokonok közül választja ki a gyermek gondozására alkalmas személyt. Ugyanakkor például csak azért, mert a gyermeket huzamos időn keresztül a nagyi gondozta, nevelte, és a gyermek jól érezte magát nála, apa és anya ellenzése dacára a gyermek a nagyszülőnél nem helyezhető el, amíg a gyermek nevelésére valamelyik szülő alkalmas.

2. feltétel: a személy a nála történő elhelyezést maga is kéri.

Arra senki sem kényszeríthető, hogy az – egyik szülőnél sem elhelyezhető – gyermeket őmaga nevelje fel. Ezért csak akkor lehet a szülőkön kívüli személynél elhelyezni a gyermeket, ha ő maga kéri is.

A harmadik személynél elhelyezett gyermek szülői felügyelet helyett gyámság alatt áll, a gyám maga az a személy, akinél a gyermeket a bíróság elhelyezte.

Fontos tudni, hogy ez a harmadik személy, mivel a gyermek gondviselését, nevelését és eltartását természetben ő biztosítja, nem kizárt, sőt adott esetben szükséges is lehet, hogy a gyermekelhelyezéssel egyidejűleg a harmadik személy részére a bíróság a szülőktől gyermektartásdíjat ítéljen meg.

Válás

A legördögibb válási csapda

Hogyan kerülheti Ön el?

Válás konfliktus

Az ingyenes minikönyvem azonnal az Öné lehet. Hová küldhetem?

Keresztnév:
E-mail cím:


24 hozzászólás

Én is hozzászólok!

 • Maruzsa Ferencné Zsuzsi hozzászólása:

  Tisztelt Dr Mészáros Ádám!

  Nagyon megvagyok elégedve az Ön által küldött hírlevelekkel,amit nagyon szépen köszönök.
  Most jutottunk el a párommal és a fiammal olyan élethelyzetbe,hogy szükségem lenne az Ön szakmai véleményére.
  A fiam és az élettársa most január elején külön váltak.Van egy 16 hónapos kislányuk. A “menyem” összeállt egy roma 23 éves sráccal. Az a gondom,hogy kb: fél éve szabadult a börtönből rablás és verekedés miatt, kapott 5 év börtönbüntetést.Most is több rendőrségi eljárás van ellene.Munkahelye nincs,a “menyem” gyesen van. Ő most 19 éves, de államigondozott volt.Most a házuk árverezés alatt áll.
  Mi úgy érezzük,hogy a kislány helyzete nem biztonságos.
  A fiunk haza költözött,folyamatos munkaviszonya van,igaz vidéken,ami azt jelenti,hogy hétvégén jár haza. Mi a párommal munkanélküli segélyen vagyunk.
  Ezek alapján mi a párommal lehetnénk e a kislány gyámja a fiunk hivatalosan mint szülő.
  Ebben a kérdésben szeretném kérni a véleményét és jogi tanácsát.
  Köszönettel: Maruzsa Ferencné Nyári Zsuzsa

  2010. 01. 03. - 17:52
 • Brányi Irén hozzászólása:

  Tisztelt Dr.Mészáros András !

  Segítségét és tanácsát kérném az alábban leírtakhoz.
  A fiamnak élettársi kapcsolatából született egy kislánya, aki idén 9 éves.
  Mire a gyermek 3 éves lett, a kapcsolatuk annyira megromlott, hogy a fiam hazaköltözött, a “menyem” a gyerekkel albérletbe. Azt pár hónap múlva feladta és a gyereket a saját édesanyjánál helyezte el .A gyermektartás összegében megegyeztek ( 32 ezer ft ), a fiam rendesen utalja is és a kislányt minden második hétvégére elhozhatjuk.A baj akkor kezdődött, amikor a kislány első osztályos lett.Az anyja élettársi kapcsolatot létesített és a gyereket magához vette .Mivel addig a nagyszülők nevelték, a gyermek rengeteget sírt és nem akart az anyjával és annak párjával lakni, vágyott vissza a megszokott helyre.Hétvégeken amikor vittük vissza, mindig sírva könyörgött, hogy nálunk maradhasson.Ennek már második éve és a helyzet nem sokat változott. Látom, hogy beletörödött, de még mindig kérdezgeti mikor maradhat itt végleg, mert nem szeret ott lakni. Ráadásul az anyja nem foglalkozik vele, ezt a tanulmányi eredményéből is látni, és mivel rendszeresen járok az iskolai fogadó órákra, a tanárjától is tudom.Az egyik hétvégén itt van, a másokon a másik mamáéknál, az anyjával csak iskola után ( bár a munkája miatt többször csak este 9 körül ér haza, addig mások vigyáznak a gyerekre) hétköznapokon, de meséli, hogy a szobájába van küldve és még nem is beszélgetnek vele . Soha nem viszik sehova, nem iratják be az iskolai külön programokra sem. Pedig az anyagi helyzetük is megengedné.Mivel a mai napig kérdezgeti mikortól lakhatna nálunk, és bizony még mindig előfordul, hogy sírva megy haza, ezért kérdezem, én mint apai nagymama, magamhoz tudnám-e venni ,. Még aktív dolgozó vagyok, viszonylag jó fizetéssel, jó munkaidő beosztással.
  Sokszor már ugy érzem, a szívem szakad meg miatta és tehetetlennek érzem magam vele kapcsolatban.
  Kérem szíveskedjen tanácsot adni, milyen lehetőségem van, hogy a kislányt magamhoz vegyem.
  Előre is nagyon köszönöm válaszát.

  Tisztelettel Brányi Irén

  2010. 02. 12. - 09:25
 • Cs.Brigitta hozzászólása:

  Tisztelt Dr. Mészáros Ádám!

  Segítségét és tanácsát szeretném kérném az alább leírtakhoz.Az édesanyám második házasságából születtet egy fiú ikerpár akik 5 évesek,9 éve házasok,de már 5 éve,hogy nincs házastársi kapcsolatuk egymással,viszont egy fedél alatt élnek.Az édesanyám beadta a válást és az első tárgyalás szeptemberben lesz.A mostohaapám el akarja venni a gyerekeket anyámtól.Mivel édesanyámnak nincs pénze ügyvédre a gyermekjóléti hivatalban azt mondták neki,hogy nem sok esélye van így a gyerekek felügyeleti jogára.Semmi képpen sem szeretném,hogy az ikrek az apjukhoz krűlnének,mivl ő nem alkalmas a gyermekfelügyeletre.Nem tudom,hogy ezt mennyire veszik figyelembe,mert neki jobb az anyagi helyzete,mint az édesanyámnak,viszont a gyerekeket nem tudja ellátni.Mivel nem körös megegyezéssel adta be az anyám a válást így én vagyok mejelölve tanuként.Nem tudom,hogy a bíróág mennyire veszi figyelembe a tanuvallomásomat,mert el szeretném mondani,hogy mikor én és a 3 öcsém(édesanyám első házasságából) kicsik voltunk nagyon durván bánt velünk.Mikor édesanyám terhesvolt az ikrekkel komplikáció lépet fel ezért az utolsó 3 hónapot a terhesságből kórházban kellett töltenie.Ezért a mostoha apám felügyelt ránk.Volt,hogy megverte az öcséimet,bezárt minket a szobánkbe és lekapcsolta az áramot,az egyik öcsém félta sötétben ezért gyertyát gyújtott,de csak a paplan alatt,merte meggyújtani,hogy ne szűrődjön ki a fénya szobából,mert akkor bajba kerűlt volna.A paplan meggyüladt szerencsére el tudtuk oltani,de ha nem sikerűl ott égtünk volna halálra mind a 4,mert be voltunk zárva.Nem mehettünk se wc-re,se a konyhába enni vagy inni.Már ez előtt is azt tartotta jó nevelési módszernek,hogy éhesztetett minket,persze amikor az édesanyám ott volt ő nem hagyta, hogy ezt tegye velünk.Tudom,hogy az ikrek az ő vérszerinti gyerekei,de nem szeretném,ha nála lennének elhelyezve.Amikor otthon van a szabadnapjain akkor sem törődik a gyerekeival csak számítógépezik egész nap.Többször előfordúlt,hogy édesanyámnak el kellett mennie otthonról,mert dolga volt és az ikrek az apjukkal maradtak otthon és az apjuk elfelejtett adni nekik enni, vagy felöltöztetni őket vagy,ha este volt éppenséggel lefürdetni és lefektetni őket.Szerencsére a három nagyobb öcsém vagy én mindig ott voltunk és ezt megtettük helyette.Amikor a gyerek nem azt teszi ami a mostoha apám szerint jó akkor agresszívan szokott viselkedni a gyerekkel.Kérem segítsen,adjon valami tanácsot,hogy mire számíthatunk.Semmi képpen nem szeretném,ha a gyerekek egy ilyen ember felügyelete alá kerűlnének.Ha az édesanyám nem kapná meg a kicsik felügyeleti jogát akkor szeretné én igényelni.20 éves vagyok és a gyerekek születése óta én és a legidősebb öcsém(aki 18) segítünk anyánknak ellátni az ikreket.Ha édesanyám nem kapja meg az ikrek felügyeleti jogát akkor nekem milyen esélyeim vannak?
  Előre is nagyon köszönöm válaszát.

  Tisztelettel Cséki Brigitta

  2010. 08. 03. - 08:54
 • Farkas Gábor hozzászólása:

  Tisztelt Dr. Mészáros Ádám Úr!
  Kérem tanácsait az alábbiakban vázolt eset megoldására vonatkozóan:
  A korábban élettársi kapcsolatban élő szülők élettársi kapcsolata 1999-ben megszűnt és ekkor közöttük olyan egyezség született, hogy az apa keresetének ötven százalékával járul hozzá gyermeke eltartásához. Ezt az egyezséget a bíróság végzésben hagyta jóvá, aminek alapján az apa munkaadója a gyermektartási díjat az anya számára rendszeresen átutalta.

  2001-ben az apa házasságot kötött, mely házasságból gyermek született. Erre való tekintettel kérte a bíróságot a gyermektartási díj leszállításának megállapítására. Az ekkor megtartott tárgyaláson olyan értelmű megállapodás született, hogy ettől kezdődően az apa a keresetének 20%-át fizeti meg az anya számára gyermektartási díjként az élettársi kapcsolatból született gyermeke után. Ezt a megállapodást a bíróság újabb végzésben jóváhagyta és felhívta az apa munkaadóját, hogy ezen újabb megállapodás alapján folyósítsa a gyermektartási díjat az anya számára.

  Időközben a már nagykorúvá lett gyermek nagyszüleihez költözött, jelenleg életvitel szerűen náluk lakik, most áll érettségi előtt és remélhetően felsőfokú tanintézményben folytatja tovább tanulmányait. Nyilvánvalónak tűnik, hogy az anyának kötelessége lenne a hozzá folyósított gyermektartási díjat és a kapott családi pótlékot teljes egészében a nagykorú gyermeke, vagy a nagyszülők számára átadni, ettől azonban az anya mereven elzárkózik. (Nem beszélve arról, hogy az anyának is kötelessége lenne gyermeke eltartásához további összeggel hozzájárulni, de ez sem történik meg.)

  Kérdésem tehát a következő: milyen módon lehetne elérni, hogy legalább a családi pótlék összegéhez és az apai gyermektartási díjhoz akár a nagykorú gyermeke, akár a nagyszülők hozzájuthassanak?

  Válaszát előre is köszönve, tisztelettel:
  Farkas Gábor

  2011. 04. 09. - 07:04
 • Magyar Regina hozzászólása:

  Tisztelt Dr.Mészáros Ádám Úr!
  Szeretném a tanácsát kérni:
  2006 nyarán váltam el a volt férjemtől.A házasságunkból született egy gyermekünk.Közös megegyezéssel váltunk el,így a gyermekünk is közös felügyeleti jog alatt van,de az én gyámságom alatt.Az lenne a problémám,hogy most jelenleg a kisfiam a volt férjemnél és az édesanyjánál van,mert egészségügyi problémáim vannak és így nem tudom iskolába vinni.A családi pótlékot most nekik adom,mert ez így jogos.De félek attól,hogy ha teljesen rendbe jövök,esetleg nem kapom vissza a kisfiam felügyeleti jogát.A volt férjemről tudni kell,hogy nagyon öntörvényű,makacs ember,ezért is váltunk el.Amikor együtt voltunk ivott,drogozott,vert,de most már kb.3hónapja teljesen tiszta.Gyerektartást se kaptam soha.Úgy állapodtunk meg,hogy fizeti az óvodát,most az iskolát.Nincs munkahelye,soha nem is akart dolgozni.Az édesanyja nyugdíjas,abból élnek.Tele vannak tartozással.Nekem van munkahelyem már lassan 4 éve,élettársamnak is van munkahelye.Bár én most Gyesen vagyok a 2és fél éves kisfiammal.Az lenne a kérdésem,hogy ha elmenne a bíróságra és elindítaná,hogy övé legyen a teljes felügyeleti jog,akkor megkapná??
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel:
  Magyar Regina

  2011. 04. 11. - 17:23
 • szlvia hozzászólása:

  Tisztelt Mészáros úr! Én abban szeretném a tanácsát kérni hogy válás előtt állunk a párommal de van egy hónapos kisfiunk ,közös albérletben lakunk én nem dolgozom otthon vagyok a picivel de ö igen .Ha el válunk én a keresztanyámhoz költözöm a picivel de ö azt mondja a picit ugy is ö kapja meg mennyi esély van erre?előre is köszönöm

  2011. 07. 01. - 15:15
 • rozálía hozzászólása:

  mí fízetünk de nem engedí lásuk nem kőszőn nem éngedí kapcsolatot tarcsunk 10000 frt fízétünk havonta mít lehét tení

  2012. 01. 25. - 22:37
 • Petró Katalin hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr
  Kati vagyok egy kis településről.Egy problémával fordulok önhöz.Egy lakásban élünk én,anyu,tesóm,férje(polgárilag esküdtek csak)és a kicsi lányuk(akinek én vagyok a keresztanyja).Egyik napról a másikra elköltöztek a tesómék Cibakházára,a tesóm párja vett egy lakást ott a saját nevére(gyerek másik nagyszülei is abban az utcában laknak).Az apai nagyszülők nem szeretik nagyon a keresztlányomat.A gyerek apja nagyon megharagudott ránk,mivel tesóm 1,5 millió forintot összegyüjtött és anyum nem engedi kivenni a bankból.Bármikor kiteheti a tesómat abból a házból mivel nem közös a lakás(anyu azért nem engedte kivenni a pénzt mert ha megromlok a tesómék kapcsolata akkor semmije nem lesz tesómnak).Pedig ingyen éldegélt nálunk,csak a gáz és villanyszámlába kellett beleszállnia.Alig vett a kislánynak valamit(20 hónap alatt 3-4 badyt vett csak).
  Ahogy elmentek azt ígérték hogy jönnek majd Húsvétre.Az apa néhány napra sem engedi el hozzánk a kislányt,pedig nagyon szereti a mamáját mindig a nyomában volt.
  Az a kérésem hogy a nagymamának van-e joga néhány napra elhozni a kislányt,az apa ellenvetése nélkül?
  Üdvözlettel egy szomorú keresztanya

  2012. 04. 05. - 07:27
 • Katalin Margit hozzászólása:

  Tisztelt dr. Mészáros Ádám!

  Szívesen olvasom írásait és sok hasznos információhoz jutottam általuk, azonban ezen az abszolút teljesség igénye nélküli kis szösszeneten feljajdultam.
  “csak azért, mert a gyermeket huzamos időn keresztül a nagyi gondozta, nevelte, és a gyermek jól érezte magát nála, apa és anya ellenzése dacára a gyermek a nagyszülőnél nem helyezhető el” – írja Ön.
  Ilyen esetben bizony nagyon is gyakran megesik, hogy a nagyszülő lesz a gyermek törvényes képviselője, mert ha a nagyszülő gondoskodott a gyermekről, akkor a gyermeknek vele alakult ki az a fajta bizalmon alapuló kapcsolata, ami csak a gondját viselő személlyel alakulhat ki. Vizsgálni kell továbbá, hogy miért nem a szülők nevelték és gondozták gyermeküket? Nem sérti-e a gyermek fejlődését, ha addig biztonságos környezetéből (ahol a gyermek jól érezte magát) egy számára idegenebb közegbe kerül?
  Előfordul, hogy két nagyjából hasonló kvalitású szülő mellett a gyermekelhelyezés során egy olyan harmadik személy kerül a képbe, aki a szülőknél sokkal jobban képes a gyermek érdekeit érvényesíteni és kéri a gyermek nála történő elhelyezését. Igaza van, ilyenkor kell a bíróságnak mérlegelnie. A gyermek érdekeinek, jogainak veszélyeztetése igen széles skálán mozoghat. Az Ön által említett nagyszülői gondoskodás például éppúgy tekinthető bizonyos esetekben a szülők gondoskodásának gyermekükről, mint ahogyan a gyermek elhanyagolásának.
  Kérem, hogy ehhez a kényes témához éppolyan alapossággal nyúljon, mint amilyet párkapcsolati konfliktusok kapcsán megszokhattunk Öntől!

  Köszönöm!

  2012. 06. 26. - 14:34
 • Katalin Margit hozzászólása:

  Petró Katalinnak:

  Kedves szomorú keresztanya!

  A nagyszülőnek is joga van a kapcsolattartáshoz, amennyiben ezt a szülő(k) nem engedik, gyámhivatalnál vagy bíróságon kérheti a kapcsolattartás szabályozását.
  Amennyiben testvére és férje a házasságkötés után vásárolták a házukat és nem kötöttek házassági vagyonjogi szerződést a vagyonmegosztásról, úgy közös szerzeménynek számít. A házastársak ugyanis az akarategységüknél fogva együttes szerzőknek minősülnek, vagyis a harmadik személlyel létrejött szerződés megkötésében való részvételüktől, annak tartalmától és az ingatlan-, illetve cégnyilvántartási bejegyzéstől függetlenül közös tulajdonosai annak, amit a házassági életközösségük, illetőleg az együttélésük alatt a közös gazdálkodásuk eredményeként szereztek és az egymás közötti jogviszonyukban ugyanígy felelnek az együttélésből eredő tartozásukért is.

  Kérem, kicsit képzelje magát a sógora helyzetébe is, aki azt látja a nagymama részéről, hogy férjezett, családos lánya életébe durván beleszól, amikor nem engedi, hogy a saját vagyona felett önállóan rendelkezzen. Érdemes lenne testvérével is beszélgetniük arról, hogy mit gondol a kialakult helyzetről? Miért éli meg a család negatívan, ha a gáz- és villanyszámla fizetés után végre a saját lábukra szeretnének állni? A nagyszülők mindkét szülő oldaláról befolyásoló hatással bírnak a házasság kimenetelére, azonban kérdés, hogy van-e joguk beleszólni két felnőtt ember életébe, ha ők ezt nem kérik?
  Értem az Ön aggodalmát, bizonyára nagyon nehéz látni, hogy a testvére esetleg a vesztébe szalad. Segítsenek édesanyjával együtt azzal, hogy tiszteletben tartják a testvére és férje döntéseit és szemrehányás nélkül állnak melléjük akkor is, ha esetleg az Önök aggodalmai igazolódnak be! Fogadja tanácsaimat személyes tapasztalatként, mert mi is megjártuk már nővéremmel ezt az utat.

  Tisztelettel:
  Katalin Margit

  2012. 06. 26. - 14:34
 • erzsébet hozzászólása:

  Sajnos én félek mert rossz a házasságom és nincs munkám !!! a másik fél nem képes a gyerekek ellátására igy akkor egy 3 személy kapja meg ???:( üdv erzsi

  2012. 08. 08. - 07:11
 • EDit hozzászólása:

  Tisztelt ügyvéd Úr!
  Szeretném segítségét kérni,hogy mi a teendő ilyenkor.Férjem és én válni készülünk,mindenben sikerült úgy mond a közös megegyezés csak a gyerekekben nem.mivel nekem kell elköltöznöm,így azt mondta hogy csak a gyerekek nélkül mehetek,én ezt nem szeretném.mit tehetnék ilyenkor?két kislányról van szó.én is szeretném a gyermekeimet.lenne hova vinni őket,és az új párom elfogadja őket.
  Tisztelettel
  Edit

  2012. 09. 11. - 11:16
 • liza hozzászólása:

  Tisztelt Dr.Mészáros Ádám !
  Segítséget kérek ,mivel fiam az én gyámságom alatt áll de nem szeret haza jönni ,így szeretne az apja gyámsága alá kerülni mit kel tennem ?

  2012. 09. 28. - 09:25
  • Open hozzászólása:

   I cannot tell a lie, that really hedpel.

   2014. 04. 07. - 22:48
  • Demos hozzászólása:

   That’s a moblrd-eaker. Great thinking!

   2014. 04. 09. - 15:29
  • Titkó Péter hozzászólása:

   Kedves Liza!
   Elnézést, hogy így véletlenül belekotnyeleskedem az ügyébe, véletlenül jártam ezen az oldalon, így láttam meg kérdését, amire véletlenül tudom a választ.
   Először is szeretném a fogalmat tisztázni. Az, hogy Önnél van jelenleg a gyermek, azt jelenti, hogy szülői felügyelet alatt áll. A szülő a saját gyereke vonatkozásában soha sem gyám.
   Létezik olyan, hogy a 16. életévét betöltött gyermek a gyámhatóság engedélyével a szülői házat, vagy a szülők által kijelölt más tartózkodási helyet elhagyhatja. (Szülői ház elhagyása)
   Azonban, ha a gyermek egyik szülőtől a másikhoz akar költözni, életkortól függetlenül, nem minősül szülői ház elhagyásának. Sajnos ebben az esetben bírósághoz kell fordulni gyermek elhelyezés megváltoztatása iránt. Ha meg tudnak egyezni ebben, akkor sima ügy.
   Üdvözlettel: Titkó Péter

   2014. 05. 28. - 14:29
 • ignatz Erzsébet hozzászólása:

  Tisztelt ügyvéd Úr!
  A segítségét szeretném kérni,mivel most lettem 2 kiskorú gyámja és van még 3 saját kiskorú gyermekem .A két picit (9honapos és 2éves) a szüleik nálam hagyták azzal a címszóval hogy reggel jönnek ez immár 5 hónapja történt .A gyámhatóság nekem ítélte őket véglegesen . A kérdésem az lenn hogy kérhetek gyerektartást a szülőktől? Segítségét előre is köszönöm . Erzsébet

  2012. 10. 09. - 19:20
 • Makula Bea hozzászólása:

  Tiszteletem!
  Van egy közös 2 éves kisfiunk a volt élettársammal elhagyott minket ezelőtt 2 hónapja azóta párszor telefonált és egyszer volt lenn h megnézze a picit és ez idő alatt nem küldött pénzt sem, jelenleg én a nővéremnél élek és ott is van egy 1 éves kisbaba és rendszeresen jár ki hozzá a védőnő, nem probléma miatt hanem mert még pici a baba és csak megy megnézni. Azt szeretném ezzel az egésszel mondani, hogy jelenleg azzal fenyeget h elveszi tőlem a gyereket de nem magához hanem a nagyszülőkhöz adná hivatkozva a körülményeimre de ő nincs igazán tisztában azzal h én milyen körülmények közt élek a kicsivel jó körülmények között mert más különben nővéremtől is elvették volna a babáját. Nem teszem ki a fiamat akármi testi, lelki traumára nem drogozom nem iszom nincs semien káros szenvedéjen.

  2014. 04. 18. - 22:19
 • Nagy Jánosné hozzászólása:

  Tisztelt ügyvéd Úr!

  Nagyon fontos lenne, ha mihamarabb választ kaphatnák kérdésemre, mert nem tulzás azt írnom, hogy sajnos minden elvesztegetett nap veszélyezteti egy 3 éves kislány életét, testi épségét. A nővérem alkoholista, és az elmult héten balesetet okozott ittasan, és vele volt a 3 éves kislánya is. Másnap el is vették tőle a gyermeket, és ideiglenesen a nővérem nagykorú fiánál helyezték el. Sajnos a családot ismerve már évekkel ezelőtt kértem a nővéremet, jöjjön ki hozzám (Angliába), hogy segíthessek rajta, de eredménytelen volt. A fiának is van egy párhónapos kisfia, és eddig is szűkösen éltek, ráadásul a párkapcsolata sem mondható a legjobb indulattal sem kiegyensúlyozottnak, ezért nem gondolom, hogy a megfelelő helyre került a picilány. Ha csak anyagi gondjaik lennének azon tudnák segíteni, de attól még nem lenne meg a nyugott háttér. Én jelenleg is Angliában élek a férjemmel, és három gyermekemmel, és az érdekelne, hogy lenne-e esélyem kérvényezni, hogy a gyermeket nállam helyezzék el. Tudom, hogy hamarosan elfogják hozni a gyámügyesek onnan is, és nem akarom, hogy állami gondozásba kerüljön. A növéremtöl a kislány a második gyermek akit elvesznek, de az elözöt az apukája neveli, de sajnos a kicsilány apukájának kilétét a növérem mindig is titkolta a család elöl, és legutobb azt mondta nekem, hogy már meg is halt a vérszerinti apa. Tudom, hogy a vizsgálódásnál elökerul majd a multja is, és jelenleg sincs se munkája, sem pedig hol laknia, és attól félek megpróbál majd eltunni a gyerekkel. Mivel elég eroszakos, így bárkihez adják is a gyermeket, biztos magához veszi, ha kell eroszakkal. Azt is tudom, hogy neki orvosi segítségre van szuksége amiben én Angliában nem tudok neki segíteni, de a gyereknek biztos hátteret tudunk nyujtani amég az anyukája nem rendezi az életét.

  Tehát azt szeretném tudni megkaphatom-e a gyermek felügyeleti jogát, így hogy Angliában élek.

  Válaszát elorre is megkoszonom.
  Tisztelettel Nagy Jánosné

  2014. 06. 04. - 01:39
 • timi hozzászólása:

  Sziasztok kérdezni szeretném hogyha a gyerek a nagymamánál van és a két szülö külön akkor a gyerektartás nem felezödik? Következö kérdésem az hogy ha beperelnek gyerektartás miatt akkor milyen perköltséget mennyit és kinek kell fizetni? Köszönöm a válaszokat

  2014. 08. 14. - 21:08
 • Hajnal hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Gyermekem barátnője szeretne hozzánk költözni, de még nincs 18 éves, majd csak januárban tölti! Édesanyja ököllel verte meg, amiről a látlelet a kezünkben van. Az iskolába jelezte a kislány, hogy mi történt és ne értesítsék az anyját, de ezt az iskola figyelembe sem vette!Jeleztem a rendőrség felé, hogy nálam tartózkodik. Sajnos az anyuka mindent elkövetett, hogy a családsegítő iroda az ő javára döntsön! A kislány szeme alatt nagy seb és arccsontjának zúzódása is látható! Nem vették figyelembe a látható sérüléseket és azt sem , hogy a kislány retteg az anyjától!
  Kérdésem az lenne, hogy magamhoz vehetem-e, hiszen januárban már nagykorúvá válik?
  Válaszát előre is köszönöm

  2014. 10. 02. - 15:17
 • Kati hozzászólása:

  Tisztelt Dr Mészáros Ádám!

  Kérem segítsen nekem. Szörnyű tragédia ért a múlt héten kedden, meghalt a nővérem. Van egy 15 éves kislánya (májusban tölti be a 15 évet), akit egyedül nevelt az apa ismeretlen. Mivel a testvérem régóta beteg volt, a szülői lakásban együtt laktunk a fiú testvéremmel (hárman). Mindhárman részt vettünk a gyermek nevelésében, a kislány nagyon ragaszkodik hozzánk és a testvérem is azt kérte – szóban tanuk nélkül, hogy ha vele történik valami neveljük fel a kislányát. Nagyon szeretjük Őt, nem bírnánk ki ha Őt is elveszítenénk. Elvehetik tőlünk? Mi a teendőnk hogy a miénk lehessen? Lehetünk-e mindketten a gyámjai? Az én állandó lakcímem más. Kérem legyen szíves válaszolni, ha tud gyorsan. Köszönöm. Kati

  2015. 03. 09. - 09:55
 • wicky hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd úr

  Azért fordulok önhöz mert van egy 6 éves kis fiam és sajnos a volt élettársamnak itélték a gyereket de anyit tudni kell hogy nem ő az igaz apja csak nevén van a gyerek szeretném vissza kapni a gyerekemet és én szeretném nevelni. Nekem van egy másik élettársam de azzal az a probléma hogy büntetet elöéletü sajnos igaz ártatlanul ült mert a volt felesége meg vádolta azzal hogy meg eröszakolta a kis lányát de ez nem igaz de még a szülöi felügyeletet is elvették töle sajnos ilyen esetben mit tudnék tenni hogy vissza kapjam a gyerekemet

  2015. 06. 15. - 13:23

Itt tud hozzászólni!


Válás

A legördögibb válási csapda

Hogyan kerülheti Ön el?

Válóper

Az ingyenes minikönyvem azonnal az Öné lehet. Hová küldhetem?

Keresztnév:
E-mail cím:
válás válóper

Az erről szóló minikönyv INGYEN az Öné lehet. Hová küldhetem?

válóper válás

Legfrissebb cikkek

válóper válás

Az erről szóló minikönyv INGYEN az Öné lehet. Hová küldhetem?

válóper válás
-->

Hogyan kezeljem a párommal a konfliktusainkat?

válóper gyerektartás vagyonmegosztás gyermektartás

INGYEN az Öné lehet. Hová küldhetem?

Ajándék 117 napos tanfolyam a házas- sági konfliktusok kezeléséről

házasság felbontása bontóper

INGYEN elvégezhető. Hová küldhetem?

Békében együtt CD-csomag

vagyonmegosztás válás

Az Ön és társa közötti konfliktusokkal kapcsolatban lehet tenni!

Tovább a részletekhez >