Ajándék e-book!

Azonnali ajándék!

INGYENES könyv és tanfolyam
a házassági konfliktusokról

Küldhetem ezeket Önnek?

Igen, kérem!
válás válóper tanácsok

Egyházi válás

Figyelem! Ez a cikk több mint 60 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak és nem a hatályos joganyagot tartalmazzák!

egyházi válás

A hétköznapi, normál váláson és válóperen kívül
van egy másik oldala is a válásnak: az egyházi válás.

Nagyon sokan nemcsak az anyakönyvvezetőhöz mennek el házasságkötéskor, hanem a katolikus templomba is. Vajon akkor válás esetén is el kellene menni templomba? Hogyan lehet elválni egyházilag?

A katolikus egyház tanítása szerint a házasság felbonthatatlan, azaz nem lehetséges a válás: “A megkötött és elhált házasságot semmiféle emberi hatalom és semmiféle ok nem bonthatja fel, kivéve a halált.”

Nincs egyházi válás, de akkor mi van helyette?

1) El nem hált házasságok

A házasság kötelékéből szabaddá lehet viszont válni, ha valaki a házasságát szexuálisan nem teljesítette be: ha valaki a házasságkötést követően valóban egyetlen egy alkalommal sem lépett szexuális kapcsolatba partnerével. A kötelék felbontása egy különleges kegyelmi intézkedés révén történhet, mely egyedül a pápának van fenntartva.

2) Elhált házasságok: válás nincs, érvénytelenítés van!

Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a házasság a kötéskor nem jön létre. Ilyenkor később lehetőség van a házasság érvénytelenítésére. Az egyes érvénytelenítő akadályok a következők a teljesség igénye nélkül:

 • A férfi a betöltött tizenhatodik, a nő a betöltött tizennegyedik életéve előtt nem köthet érvényes házasságot.
 • A megelőző és örökös közösülési képtelenség, akár a férfi, akár a nő részéről, akár abszolút, akár relatív, a házasságot természetéből kifolyólag érvénytelenné teszi.
 • Érvénytelenül kísérli meg a házasságot az, akinek korábbi házassági köteléke fennáll, még ha az a házasság nincs is elhálva.
 • Érvénytelen a házasság két olyan személy között, akiknek egyikét a katolikus egyházban keresztelték, vagy oda fölvették, és abból formális aktussal nem távozott el, másika pedig nincs megkeresztelve.
 • Érvénytelenül kísérlik meg a házasságot azok, akik szent rendben vannak.
 • Érvénytelenül kísérlik meg a házasságot azok, akiket szerzetes intézményben tett nyilvános, örök tisztasági fogadalom kötelez.
 • Egy férfi és egy olyan nő között, akit azért raboltak el vagy tartottak legalábbis fogva, hogy vele házasságot kössenek, nem állhat fenn semmiféle házasság, hacsak a nő később, a rablótól elkülönítve, biztos, szabad helyen, önként nem választja a házasságot.
 • Aki egy bizonyos személlyel való házasságkötés szándékával, halálát okozza az illető személy házastársának, vagy a saját házastársának, érvénytelenül kísérli meg ezt a házasságot.
 • Egyeneságú vérrokonság esetében a házasság érvénytelen az összes akár törvényes, akár természetes felmenő és lemenő rokonok között.
 • Az egyeneságú sógorság bármely fokon érvénytelenné teszi a házasságot.
 • A köztisztesség akadálya vagy olyan érvénytelen házasságból fakad, amelyben az életközösség már létrejött, vagy közismert, illetve nyilvános ágyasságból. A házasságot érvényteleníti egyenes ágon első fokon a nő vérrokonai és a férfi között és megfordítva.
 • Nem köthetnek egymással érvényes házasságot, akik között örökbefogadásból származó törvényes rokonság áll fenn egyenes ágon vagy az oldalág második fokán.

Katolikus egyház katekizmusa a válásról

Végül pedig nézzük, mit ír a válásról a Katolikus egyház katekizmusa:

Urunk Jézus hangsúlyozta a Teremtő eredeti szándékát, aki a házasságot fölbonthatatlannak akarta. Hatálytalanította azokat az engedményeket, amelyeket lassanként bevezettek a régi Törvénybe.

Megkereszteltek között “a megkötött és elhált házasság nem bontható föl semmilyen emberi hatalom által és semmilyen okból, a halált kivéve”.

A házastársak különélése a házastársi kötelék fönnmaradása mellett, a kánonjog által meghatározott esetekben törvényes lehet.

Ha a polgári válás marad az egyetlen lehetséges eszköz bizonyos törvényes jogok érvényesítésére — például a gyermekekről való gondoskodás vagy az örökség biztosítása –, erkölcsi vétség nélkül eltűrhető.

A válás a természetes törvény súlyos megsértése. Föl akarja bontani a házastársak szabadon megkötött szerződését, mely arról szól, hogy mindhalálig egymással élnek. A válás megsérti az üdvösségnek azt a Szövetségét, amelynek a szentségi házasság jele. Egy új házas kötelék létrehozása, még ha a polgári törvény el is ismeri, tovább súlyosbítja a törést: az újra házasodott házastárs ilyen esetben a nyilvános és állandó házasságtörés állapotában van:

“A férjnek, miután feleségét elbocsátotta, nem szabad mást feleségül vennie; az elbocsátott asszonyt sem veheti más feleségül.”

A válás rosszasága abból a rendetlenségből is fakad, amit a családi sejtben és a társadalomban okoz. Ezzel a rendetlenséggel súlyos sérülések járnak együtt a házastárs számára, aki egyedül marad; a gyermekek számára, akik sérülnek a szülők különválása miatt, és gyakran veszekedésük tárgyává válnak; további válásokat kiváltó rossz hatása valóságos társadalmi csapássá teszi.

Előfordulhat, hogy az egyik házastárs a polgári bíróság által kimondott válás ártatlan áldozata; ő tehát nem sérti meg az erkölcsi törvényt. Lényeges különbség van a két házastárs között, akik közül az egyik őszintén törekedett arra, hogy hű maradjon a házasság szentségéhez és igazságtalanul elhagyták, a másik pedig saját súlyos hibájából egy egyházjogilag érvényes házasságot tönkretesz.

Válás

A legördögibb válási csapda

Hogyan kerülheti Ön el?

Válás konfliktus

Az ingyenes minikönyvem azonnal az Öné lehet. Hová küldhetem?

Keresztnév:
E-mail cím:


25 hozzászólás

Én is hozzászólok!

 • Urbán Péter hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Sajnos a feleségem 4 év után elhagyott,mikor kihűlt az a bizonyos lobogás.
  Szenvedélybeteg,szerelemfüggőségben szenved.Én vagyok a 4. férje 20 év alatt.
  Megbeszéltük,de semmilyen segítséget nem hajlandó elfogadni szakembertől.
  Azt hiszi saját maga egyedül megtudja oldani ezt a problémát.
  Úgy néz ki,elfogunk válni.Én imádom őt,ezért hajlandó vagyok a közös megegyezésben.Kérdésem a következő: Lehetséges olyan bírói végzés,vagy határozat mely(akár közös) terápiára kötelezhetne minket a házasság megmentése érdekében?

  Tisztelettel,Urbán Péter

  2010. 12. 25. - 21:09
 • "Melitta" hozzászólása:

  A férjemmel 9. hónapja válófélben vagyok. Bosszúból egy hétre rá, ahogy én beadtam a válókeresetet, viszontkeresetet adott be ahol ő is kéri a gyerekeket. 2 gyermekünk van. Tartásdíjat nem fizet.Sajnos nagyon agresszív ember, rengeteg megalázás, és inzultus ér folyamatosan. Kényszerűségből egy házban élünk, de külön. A gyerekekkel én külön vagyok, külön háztartást vezetek. Mi az emeleten lakunk, a válófélben lévő férj poedig a fsz-en. A házzal kapcsolatos csekkek azonban az ő nevére szólnak. Nem is látom, mivel én napközben dolgozom. A családi ház tulajdonhányada 1/2; 1/2. Egyedülállónak számítok-e? Számlákkal is tudom bizonyítani, hogy én gondozom a gyerekeket. Az államkincstárnál a férjem feljelentett ezért felfüggesztették a családi pótlékot.3. bírósági tárgyalásunk lesz , bizonyítási eljárás, de valószínüleg semmi nem fog történni. A családi adózásnál nyilatkozhatok-e egyedülállóként? Köszönettel várom válaszát.

  2011. 01. 17. - 10:59
 • hívő hozzászólása:

  Az egyház nézetei szerintem kissé elavultak. Isten? Én hívő vagyok, hiszek istenben, de nem a papság kitalált szabályaiban.

  2011. 10. 15. - 15:06
 • angel33 hozzászólása:

  Tisztelt Uram!
  Majdnem tíz éve váltam el.Információt szeretnék kérni,hogy az egyházi válást miként tudnám kezdeményezni.Hallottam róla,hogy lehetséges itt Magyarországon is és nem szükséges hozzá a pápa engedélye.Kérem adjon felvilágosítást ez ügyben.
  Köszönöm!

  2012. 01. 02. - 13:38
  • zsófi73 hozzászólása:

   Tisztelt Hozzászóló,

   Önéhez hasonló problémám van, kapott választ arra, hol lehet kezdeményezni az egyházi házasság érvénytelenítését Magyarországon.
   Válaszát előre köszönöm!

   2012. 01. 16. - 13:48
 • Alibaba82 hozzászólása:

  Tisztelt angel 33 és zsófi73!

  Engem is érdekelne a dolog, bár én már próbáltam utánajárni.
  Holnapra vagyunk bejelentkezve a helyi plébános úrhoz.
  A párom elvált, én pedig szeretnék templomi esküvőt mindenképp.
  Az egri főplébánián azt mondták h a helyi papnál kell érdeklődni és
  elvileg ha a két elvált fő megtudja indokolni miért nem voltak egymáshoz valók
  (túl fiatalok voltak, a szülők akarták főleg, csak mert jött a gyerek…stb.) és mindkét fél ezt gondolja/az elváltak/, le is kell írni és bepostázni….hát nekem Egerbe az érsekségre tán és onnan majd egyszercsak válaszolnak, mit döntöttek.
  De már holnap többet tudok.
  üdv.
  Üdv.

  2012. 01. 24. - 22:11
  • Kamilla hozzászólása:

   Tisztelt Alibaba!

   Érdekelne, hogy mit sikerült intéznetek a plébánián?
   Én is egri vagyok, de én a procedúra elején járok…
   A párom más megyében élt, ott házasodott és először onnan kell kikérni a papírokat.
   Nekem azt mondták, hogy Gonda Imre atya foglalkozik ezekkel az ügyekkel.
   Te/ti is nála voltatok?
   Mit mondott, mennyi ideig tart, míg elbírálják a válást?
   (Csak mert nekem azt mondták, hogy nem biztos, hogy nyárra meglesz.)

   Válaszodat előre köszönöm!

   Brigi

   2012. 01. 27. - 22:00
  • Maria hozzászólása:

   He1t gratule1lok, ez sze9p volt flitaosga, gagyi, nyomore9k . Igen gyakran előfordulf3 szavak ezek a hsz-edben kedves Fulgore , e9s nem aze9rt mert hosszfa valf3ban mindenki mage1bf3l indul ki.Az egy dolog, hogy valami nem tetszik, az megint egy dolog hogy ennek hangot is adsz, de bare1tom ez edgy se nem ve9leme9ny, se nem kritika ez, hogy a te szavaiddal e9ljek nem inke1bb me9gsem e9lek a te szavaiddal .Ha kihagytad volna belőle a szeme9lyes kf6pkf6de9st, akkor bizony ez egy hasznos, s mondhatni tanulse1gos hozze1szf3le1s is lehetett volna.cdgy viszont csak kf6szf6nf6m az fajabb felejthetetlen megnyilve1nule1st.

   2012. 07. 22. - 22:31
 • Alibaba82 hozzászólása:

  Tisztelt Brigi!

  Voltunk az atyánál.
  Letettünk a dologról teljesen. :(
  Ha sikerül valami percímet találni, tanuk is kellenek /tanuvallomást tenni, ha pl. verekedés volt, vagy hűtlenség történt…stb/.kb. fél év míg valami lesz aztán megy Esztergomba a püspökségre /asszem/, ott is bírálják elsőfokon aztán valószínű másodfokon… és talán év végére lesz vmi belőle, ha minden összejön és télen lehet egyházi esküvő :(
  De az atya mindent elmond szépen ad róla papírt is.
  Bonyolult dolog és anyagilag is megterhelő szerintem.
  Sok sikert hozzá!
  Üdv.

  2012. 02. 03. - 22:46
 • Bluerose13 hozzászólása:

  Szép napot!
  Végig olvastam ,de nem igazán jöttem rá arra amit szeretnék tudni!Tehát 6 éve volt egyházi esküvőm,a férjem lelépett,a párommal szeretnénk egyházi esküvőt,de mivel volt nem tudom ez lehetséges e?Olyanról hallottam,hogy a Püspöknél kell kérvényezni az érvénytelenítést,de elég hosszadalmas procedúra!

  Várom válaszát!!!

  2012. 08. 18. - 18:19
 • Petróczki László hozzászólása:

  Szép napot kivánok!
  Én 1959-évben kötötem házasságot Nyékládházán a Romai Katolikus templomban.Feleségem Református valású én viszont Romai Katolikus vagyok.
  El szeretnék válni mert nézeteink külömböznek,van-e lehetőség az egyházban kötött házasság felbontására.
  A választ elöre is köszönöm.

  2012. 10. 04. - 12:36
 • Blömbike hozzászólása:

  Szép napot kívánok!

  Azt szeretném kérdezni, hogy a páromnak volt római katolikus szertartás szerint esküvője, de polgári szertartás nem volt. Érvényes-e az így kötött házassága? vagy ettől függetlenül nekünk lehet polgári esküvőnk?

  Válaszaikat előre is köszönöm!!!

  2012. 12. 02. - 17:53
 • József hozzászólása:

  Üdvözlöm! Félek attól mi lesz amikor kérvényezni fogom katolikus házasságom érvénytelenítését. A feleségem a házasságkötés előtt eltitkolta hogy van egy örökletes betegsége ami miatt nem lehettek egészséges gyermekei. Ez csak akkor derült ki amikor 3 gyermekünk született, és mindháromnál kitört az öröklött betegség. Ha előre tudom nem vettem volna feleségül, ezért nem tartom érvényesnek a házasságot mert nem volt őszinte. Ami a legnagyobb félelmem, hogy azzal a pappal aki esketett nagyon rossz a viszonyom, mivel sok szenvedést okozott nekem. Időközben ez a pap lett az Egyházi bíró, aki illetékes lenne dönteni az ügyemben. Jól ismervén Őt emiatt biztos vagyok benne hogy számomra kedvezőtlenül fog dönteni. Vajon mit tehetnék annak érdekében hogy az egyház igazságos döntést hozva kimondja az érvénytelenséget, és ne egy olyan paptól függjön a sorsom aki ellenségként viselkedik velem sok-sok éve ? Köszönöm!

  2013. 08. 05. - 17:23
 • Borbála hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd úr,
  Volt férjemmel 1986-ban kötöttünk vegyes házasságot, katolikus templomban.
  Ő kat. én református vagyok.
  20 éve hellyel -közzel külön élünk, 13 éve volt a hivatalos válóper.
  A házasságból 3 gyermekünk született.
  Exférjem most kezdeményezte a házasság semmissé nyilvánítását,
  az Egyházi Törvénykönyv 1095/3. és 1101/2, pontjára hivatkozva, amit természetesen tanúkkal is bizonyít.
  Ez mit takar valójában? Hihető-e, hogy épp most derült ki vvalami, 27 év múltán?
  Igaz-e az, hogy kb. a 90-es évek óta semmin sem szabad meglepődni az Egyházi Bíróságoknál?

  Tisztelettel
  G.Borbála

  2013. 10. 11. - 09:28
 • egy katolikus pap hozzászólása:

  Érdekes, és valóban az életből való felvetéseket látok ezen a blogon. Isten őrizz, hogy Dr. Mészáros Ádám úr helyébe kívánjak lépni, de kb. 3 éve nem látom a válaszait. Lehetséges, hogy magánban adott válaszokat, de szeretnék úgy hozzászólni, hogy mások is lássák a megoldásokat a kérdésekre. Engedelmükkel sorba veszem a kommenteket, amelyekre érdemleges válaszok adhatók.

  Kedves „hívő” (2011.10.15.)
  Ne is higgyen „a papság kitalált szabályaiban”. Az Egyházban higgyen, amelyek a papságot is kötelezik, és amelyet Jézus Krisztus alapított. Tehát Jézus Krisztusnak higgyen: „Akkor odamentek hozzá [Jézushoz] a farizeusok, hogy próbára tegyék. Ezt kérdezték: „El szabad a férfinek bármilyen okból bocsátania a feleségét? Így felelt: „Nem olvastátok, hogy a Teremtő kezdetben férfinak és nőnek teremtette őket, és azt mondta: Ezért a férfi elhagyja apját, anyját, a feleségéhez ragaszkodik, és egy test lesz a kettő? Most már többé nem két test, hanem csak egy. Amit tehát Isten egybekötött, azt ember ne válassza szét.” (Mt 19,3-6)

  Kedves „angel33” (2012.01.02.)
  Forduljon a saját plébánosához. Egyébként ne a „válást” intézze, mert olyan nincs, hanem a házasságuk megkötéskori érvénytelenségének a kimondását.

  Kedves „jannike2” (2012.02.11.)
  Önre is érvényes, hogy az egyházi esküvőt nem „bontják fel”, hanem kimondják az érvénytelenül való megkötését. Jelenleg első és másodfok együtt kb. 50 e Ft, ami a püspöki bíróság kiadásait fedezi az Ön ügyében. (non profit tevékenység)

  Kedves „Petróczki László” (2012.10.04.)
  Az érvényesen megkötött házasság nem bontható fel.

  Kedves „Blömbike” (2012.12.02.)
  A polgári és a katolikus házasságkötés egymástól független. Egyik sem ismeri el a másikat „érvényesnek”. Tehát ha polgárilag szabad állapotú, így polgárilag házasságot köthet, attól még egyházilag bigámiában fog élni.

  Kedves „József” (2013.08.15.)
  Keresse fel a helyi plébánosát (gondolom, már nem az a plébánosa, aki a püspöki bíróságon dolgozik). Jó tudni, hogy a püspöki bíróság elnöke maga a püspök, és nem a bíró. Ha másképp nem megy, beszéljenek bizalommal az összeférhetetlenségről a püspök atyával.

  Kedves „Borbála” (2013.10.11.)
  1095. kán. — A házasság megkötésére képtelenek:
  1. akik értelmük elégséges használatának híjával vannak;
  2. akik súlyos ítélôképesség-hiányban szenvednek azokat a lényeges házassági jogokat és kötelességeket illetôen, melyeket kölcsönösen át kell adniuk, és el kell fogadniuk;
  3. akik pszichikai természetű okok miatt a házasság lényegi kötelezettségeit nem tudják vállalni.
  1101. kán. –
  1. §. Jogvélelem szól amellett, hogy a lélek belsô beleegyezése megegyezik azokkal a szavakkal vagy jelekkel, amelyeket a házasságkötéskor alkalmazunk.
  2. §. Azonban ha egyik vagy mindkét fél pozitív akarati cselekedettel kizárja magát a házasságot vagy a házasságnak valamilyen lényeges elemét vagy a házasság valamelyik lényegi tulajdonságát, akkor érvénytelenül köt házasságot.

  2013. 10. 13. - 15:34
  • Borbála hozzászólása:

   Köszönöm válaszát.

   Gaál Borbála

   2013. 10. 14. - 17:05
   • Cecília hozzászólása:

    Kedves Borbála!
    Érdeklődnék: a Törökvész úti suliba jártál-e és 1975-ben végeztél?
    Osztálytalálkozónk lesz május 29-én, a 2.ker Menta terasz étteremben este 6- tól. Cili

    2015. 05. 26. - 11:18
 • Gabriella hozzászólása:

  tiszteletem! egy kerdesem lenne:lehet templomi eskuvom ha elvalt vagyok de nem vagyok megkeresztelve, viszont a kovetkezo eskuvoert megkeresztelkednek?

  2013. 10. 17. - 15:35
 • Katalin hozzászólása:

  Tisztelt Katolikus pap atyám!

  Vajon érvényes-e az a házasság, amelynek során kiderült, hogy az egyik fél súlyos elmebeteg? Utólag már az is bizonyos, hogy ez a betegség már a házasságkötés előtt évekkel is fennállt.

  Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel:

  Katalin

  2014. 08. 05. - 23:17
  • Katekéta hozzászólása:

   Kedves Katalin! Az atya helyett engedje meg, hogy én válaszoljak: fölmerülhet a kánonjog alapján a tény, hogy így a házasság érvényesen meg nem köttetett, ha bizonyítani lehet az elmebetegséget. Ekkor a házasság érvénytelenségét kimondhatják (ez nem válás, mivel sosem kötötték meg érvényesen a házasságot). Forduljon az érseki bírósághoz.

   2014. 08. 25. - 21:03
 • Berengere hozzászólása:

  Kedves Válásinfó!

  Volt feleségemmel 17 éve házasodtunk össze és 5 évre rá békében elváltunk. Gyerekünk nem volt. A kérésére egyházi esküvőt tartottunk. Azóta mindketten újra házasodtunk, gyerekeink születtek, boldogan élünk. Nemrég azzal keresett meg, hogy kezdjük el a régi egyházi házasságunk érvénytelenítését, mivel az ő 7 éves kislánya, aki egyházi iskolába jár nemsokára elsőáldozó lenne, de a katolikus pap ezt megtagadja tőle, mert a kislány szülei “nem szentségben élnek”. A kérdésem, hogy a katolikus vallás és jog szerint valóban lehetséges 2015-ben egy 7 éves hívő kislányt az egyik szülője egykori tévedése miatt vegzálni? Valóban szükség van erre a procedúrára a kislány érdekében, vagy egyszerűen túllépte a helyi pap a jogkörét és van mód ezt normális módon kezelni?
  Előre is köszönöm a válaszukat!

  2015. 04. 12. - 03:37
 • mimi hozzászólása:

  Kedves Valasinfo!
  Nekem is lenne egy kerdesem.
  Husz ev hazassag utan kiderult,hogy ferjem homosexualis.Mar van is egy partnere.Polgarilag elvalunk.Ilyen esetben lehetseges a templomi valas?Mert en azt is szeretnem.

  2015. 07. 22. - 10:58
 • Márti hozzászólása:

  Önhibáján kívül elvált :O
  Ahol az ártatlan megjelenik, ott elszabadul a pokol./Bert Hellinger/

  2017. 07. 18. - 10:26

Itt tud hozzászólni!


Válás

A legördögibb válási csapda

Hogyan kerülheti Ön el?

Válóper

Az ingyenes minikönyvem azonnal az Öné lehet. Hová küldhetem?

Keresztnév:
E-mail cím:
válás válóper

Az erről szóló minikönyv INGYEN az Öné lehet. Hová küldhetem?

válóper válás

Legfrissebb cikkek

válóper válás

Az erről szóló minikönyv INGYEN az Öné lehet. Hová küldhetem?

válóper válás
-->

Hogyan kezeljem a párommal a konfliktusainkat?

válóper gyerektartás vagyonmegosztás gyermektartás

INGYEN az Öné lehet. Hová küldhetem?

Ajándék 117 napos tanfolyam a házas- sági konfliktusok kezeléséről

házasság felbontása bontóper

INGYEN elvégezhető. Hová küldhetem?

Békében együtt CD-csomag

vagyonmegosztás válás

Az Ön és társa közötti konfliktusokkal kapcsolatban lehet tenni!

Tovább a részletekhez >