Ajándék e-book!

Azonnali ajándék!

INGYENES könyv és tanfolyam
a házassági konfliktusokról

Küldhetem ezeket Önnek?

Igen, kérem!
válás válóper tanácsok

Válás után: jogi tudnivalók a válóper utáni időszakra

Figyelem! Ez a cikk több mint 60 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak és nem a hatályos joganyagot tartalmazzák!

Válás után Önnek rengeteg jogi újdonsággal kell számolnia. Nézzük meg, melyek ezek!

Jogi jellegű változások válás után

1) Első hallásra egyértelműnek tűnik, de mégis fontos észben tartani, hogy válás után Ön ismét tud házasságot kötni. Míg Ön házasságban élt, házasság nem köthetett senkivel. Erre válás után jogilag ismét megnyílik a lehetőség.

2) Válás után Ön és társa a házasság fennállása alatt viselt nevet viselik tovább. Ha ettől el kívánnak térni, ezt válás után az anyakönyvvezetőnek bejelenthetik. Ilyen esetben sem viselheti azonban a volt férje nevét a volt feleség a házasságra utaló toldással („né”), ha azt a házasság fennállása alatt nem viselte.

3) Válás után sem Ön, sem a volt házastársa nem élhet ún. rendkívüli jogorvoslattal (pl. perújítás, felülvizsgálat) a házasság felbontása kérdésében. Tehát nem lehet megtámadni azt, hogy Önök elváltak. Egyéb kérdésekben (pl. vagyoni kérdések) természetesen ez a lehetőség fennáll.

4) A volt házastársától a válás után tartást követelhet az, aki magát önhibáján kívül nem képes eltartani. A házastársi tartás további, részletes szabályairól az új Ptk. rendelkezik. Nem köteles viszont volt házastársát eltartani az, aki ezáltal saját szükséges tartását vagy gyermekének tartását veszélyeztetné.

5) Ha Ön elvált a társától, utána már Ön nem örökölhet házastársi haszonélvezeti jogot. Ha tehát az Ön exe elhalálozik, úgy Ön nem örökölheti a hagyaték azon részének haszonélvezeti jogát, amelyet nem Ön örököl.

Válás

A legördögibb válási csapda

Hogyan kerülheti Ön el?

Válás konfliktus

Az ingyenes minikönyvem azonnal az Öné lehet. Hová küldhetem?

Keresztnév:
E-mail cím:


59 hozzászólás

Én is hozzászólok!

 • Angéla hozzászólása:

  T. Ügyvéd úr!
  Én már két éve elváltam, de a vagyonmegosztás még nem volt meg. Ahhoz, hogy bíróságra menjek egy kisebb vagyon kellene az illetékhez. Mit tehetek ilyen esetben, mert nincsen közel 1 millió forintom, hogy lerójam az illetéket. A volt férjem azóta is élvezi a közös házunkat én pedig albérletben lakom a gyermekemmel.Sajnos kilátástalannak látom, hogy tovább tudjak lépni, mert ennyi pénzem soha nem lesz és az albérletre kifizetett pénz inkább fizetném egy hitelre amit a saját otthonomra vehetnék fel.
  Üdvözlettel: S. Angéla

  2010. 01. 04. - 12:59
  • ircsi hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!
   Férjemtől 7 évi házasság után elváltunk. Van egy 6 éves gyermekünk. Gyerektartásról és ingóságokról megegyeztünk, de a házról, amelyiket közösen vásároltunk, nem. A válást a férjem indítványozta /a tények feltárása nélkül/, pedig Ő évek óta megcsalt, amire én sokára jöttem rá. Mindenképpen meg akartam menteni a házasságunkat, mert szerettem Öt.
   A házat közösen vásároltuk, hitelre, de nem volt elég a hitel, szüleimtől is kaptunk pénzt. A volt férjem fizetéséből kerül átutalásra a havi törlesztőrészlet, az én fizetésem a rezsire és a megélhetésre megy.
   A házat felújítottuk, és mivel a volt férjem szerint mindent Ő és az apósom csinált, nem volt hajlandó, hogy a válóperen belül megegyezzünk. Én a gyermekemmel szeretnék itt maradni. Kifizetném a házból. Mit tanácsol az Ügyvéd Úr? Mit tegyek? Sürget az idő is, szeptemberben kezdődik az iskola, hol fogunk akkor lakni? Van-e arra esély, hogy az enyém legyen a ház?
   Várom tisztelettel sürgős válaszát!

   2014. 05. 12. - 22:22
  • Jázmin hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr !

   Én azzal a kérdéssel fordulnák önhöz hogy válni szeretnék a férjemtől 8 év után van egy közös ingatlanuk van 3 gyermekünk hogy ha meg van a válás ki maradhat a házban a biroság fogja meg itéllni vagy közös megegyezés kel mert 3 gyermekkel albérletet be vállalni nehéz lenne és van be jelentet munka helye 2 éve 3 gyermek után menyi a gyerektartás
   Előre is köszönöm a választ::::::.

   2016. 09. 01. - 13:59
 • szmse hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Én szeretnék érdeklődni, milyen jogai vannak édesanyámnak abban az esetben ha elválna a férjétől, de továbbra is rákényszerül hogy egy házban éljenek? Ezt pl értem olyan esetre, hogy ha az éjszaka közepén részegen jön haza apám, s ordibál szitkozódik van-e valamilyen olyan joga anyukámnak ami ez ellen megvédheti? Esetleg feljelentés árán is?
  S azt szeretném megkérdezni még, ha a férj nem akar beleegyezni a válásba akkor is elválhatnak, s ha igen általában mennyi idő szokott lenni ennek időtartama?
  Válaszát előre is köszönöm.

  Emese

  2010. 09. 14. - 09:05
  • Thanapon hozzászólása:

   Mie9ville szerintem a sokat tett az Iron Councilban aze9rt, hogy a fent tsejelen joggal reklame1lt jellegzetesse9geken tfalle9pjen (sok olvasf3ja ki is akadt arra a rege9nyre), e9s ezt folytatta az UnLundunnal, re9szemről bizalmat szavazok neki, be1r akkore1t me1r nem hiszem, hogy durrantana, mint anno a Perdidf3val. Az me1s ke9rde9s, hogy mennyire ve1rhatjuk el egy szerzőtől, hogy tf6bb nagy dobe1sa legyen, sőt lehetse9ges-e ez egye1ltale1n?

   2012. 10. 03. - 08:07
 • Éva hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!!

  A párom 4 éve vált el a feleségétől ,és van egy 4.5éves kisfia.A vagyon megosztás szerint az ő részéből előre kifizette a gyermek 18 éves koráig a gyermektartást így,tehát nem fizet havonta semmit.a többi értéket ami megillette azt ingóságokba hozta el jelzem( CSAK PAPÍRON )ezekkel lehet még kezdeni valamit amit mondjuk be is tud bizonyítani hogy nem kapott és nem vett át??Így az lett a vége hogy semmit nem kapott sem pénzt sem ingóságot ténylegesen,úgy lettek a dolgok kihozva hogy a volt feleségnek semmit sem kelljen adnia.
  A legelejére visszatérve ,visszalehet-e változtatni az előre kifizetett gyermektartást ,természetesen időarányosan ,hogy inkább utána, havonta fizet egy megállapított gyermektartást??Köszönöm a válaszát!

  2010. 11. 04. - 13:25
 • Fürj Emília hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Én is egy elvált apuka új felesége vagyok, Férjem kb. 5 éve vált, 3 gyermekből kettőt nála helyeztek el. Közben a gyerekek költöztek ide-oda (most 10,18, és 20 évesek), gyerektartás senkinek nem járt. Első evben férjemmel élt a két nagyobbik, az anya a családit felvette, és megtartotta. Később a gyerekek nem mindig laktak nála, és még a ház ügyek sem voltak renzve, volt felesége zsarolgatta…közben férjem fizetett havi 40, 30, most 20ezer forintot. Attól függően hol laktak a gyerkőcök. Most velünk él a 20 éves lánya,plussz az én kisfiam. Az anyánál a másik nagylány és a 10 éves fiú. Viszont az anya állandóan hívogatja, mindenképp pénzt akar…még, sokat, bármennyit, külömben nem engedi látni a 10 éves kisfiút. Szinte már zaklatás szinten folyik a dolog. Nem tudom mit csináljunk, fizetni nem tudunk és nem is akarunk többet. Már arra gondoltam nem fizetünk semennyit, ha nmem engedi elhozni a gyereket. Kérem adjon tanácsot. Ügyvédre túl sok pénzünk sajnos nincs…köszönöm szépen!!!

  2010. 11. 27. - 19:47
 • Márta hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Szeretnék választ kapni néhány kérdésemre.A férjemmel különélési papírt csináltattunk,mert elhagyott egy másik nő miatt.1996.-ban kötöttünk házasságot,van három közös gyermekünk.Vásároltunk közösen egy ingatlant a gyermekek után járó szociálpolitikai támogatásból,én eladtam a nevemen,örökségből vásárolt házamat illetve,mivel akkor csak a férjem dolgozott a nevére vettünk fel még hitelt,amit a fizetéséből,a folyószámlájáról fizet azóta is.Felmerült a válás közöttünk,a férjemben pedig az,hogy mivel a tulajdoni lapon egyedüli tulajdonosnak van feltüntetve,nekem nem jár semmi a lakásból.Ez mennyiben igaz?Mert ilyenkor jön a sok “jó”tanács olyan emberektől,akik nem is tudják,hogy mi a helyzet valójában.Előre is köszönöm válaszát.Tisztelettel:Márti

  2010. 11. 29. - 19:31
 • Zsanett hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Párom 3 éve vált el a feleségétől, akivel van egy közös 7 éves kisgyermekük.
  A volt feleség a kisgyermekkel 200 km-re lakik tőlünk. A láthatás a szokottak szerint lett megállapítva, de a távolság nagysága miatt csak az iskolai szünetekben szoktuk elhozni a gyereket (pedagógusok vagyunk). Az lenne a kérdésem, hogy kötelesek vagyunk- mi megtenni mindkétszer a 200 kim-t oda vissza ( mármint a gyerek elhozatalakor illetve amikorvisszük haza)? Mert ez igen költséges. Vagy lehet- e kötelezni az anyát, hogy jöjjön el érete?
  Segítségét előre is köszönöm!
  Tisztelettel: Zsanett.

  2011. 01. 07. - 15:22
  • Ganesh hozzászólása:

   Előszf6r is tiszte1zzuk: ha ve1lasztani kell a ke9prege9ny e9s a film kf6zf6tt, e9n is az előbbit hozom ki jobbnak, ebben tehe1t nincs vita. Van egy nagy sze1momra legale1bbis nzeeehn benyelhető biccene9s benne, de ezt ellensfalyozza, hogy az dczenet e9lme9nyszerűen, jf3l e1tjf6n a filmben pedig ezt nyilve1nvalf3an elff6di az akcif3 e9s a nagyobb hangsfaly a tf6rte9neten.(Mellesleg a szf6vősze9kes f6tletet e9n ege9sz eredetinek e9reztem, de ez edzle9s dolga.)Ami a proble9me1mat illeti Nihil nagyje1bf3l megmondta a le9nyeget. Nagyon nem tetszik az a megolde1s, hogy hősfcnk fog pe1r lőfegyvert, e9s gyorsan mindenkit lelő, re1ade1sul nem fagy tűnik, hogy ehhez be1rmelyik ellenfele e9rdemben hozze1 tudna szf3lni. Azaz ebben a vile1gban Eminem annyira sokkal magasabb szinten e1ll minden egye9b kfclf6nleges ke9pesse9gű szeme9lyne9l, ami szerintem me1r logike1tlan, sőt, nevezhetne9m bute1n egyszerű megolde1snak. Persze egy ilyen megolde1s mf6gf6tt is e1llhat tudatos dramaturgiai megfontole1s, de ha őszinte akarok lenni, e9n ezt nem e9reztem. Inke1bb olyan hate1st kelt, hogy az edrf3nak bele kellett fe9rnie x oldalba (ez ugyebe1r ke9prege9ny, nem egy rege9ny, ahol +50 oldaltf3l nem dől f6ssze a vile1g), e9s ve9gfcl azt mondta, what the hell e9s gyorsan lelf6vetett mindenkit. Azaz laza csuklf3mozdulattal kihajedtotta a supervillain-frakcif3kat az ablakon, minden tervfckkel, machine1cif3ikkal egyfctt. Nyilve1nvalf3: Millar sze1me1ra nem ez volt a le9nyeg, hanem me1s, e9s az a me1s jf3l e1t is jf6tt. De hiba ennyire elkapkodni azt, amit keve9sbe9 e9rzfcnk fontosnak, mert kf6nnyen felborulhat az egyensfaly.

   2012. 10. 03. - 09:07
 • erika hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Azt szeretném tudni,ha a férjnek tulajdonon joga nincs,mert a lakás csak az én tulajdon részemet képezi,
  de 1/2-részére haszonélvezet van bejegyezve. Szeretném tudni,hogy mire számíthatok

  megértését előre is köszönöm.

  Tisztelettel:Erika

  2011. 01. 09. - 11:44
 • Erika0709 hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Különélési papírt csak válás esetében lehet készíttetni?Jelenleg egyikünk sem rendelkezik munkahellyel, a ház amiben lakunk a férjem nevén van (18 éve vagyunk házasok), és egyáltalán mire jogosít fel ez a papír és mennyibe kerül?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Tisztelettel:Erika0709

  2011. 02. 15. - 06:17
 • Gyula hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr !
  A volt felségemmel közös megegyezéssel váltam el .
  De sajnos ő nem tesz eleget a fizetési kötelezettségeinek . Zaklat, feljelentett ok nélkül .szóbeli megállapodás volt a megelőlegezett gyermektartásról ,azt elismerte ,hogy felvette a pénzt ,de szerinte az neki járt .Ezt hitelt vettem fel és abból fizettem ki , így a hitelt is nekem kell fizetni és a gyermek tartásdíjat is újra kellene ,de nincs miből .
  Közeben a kocsit is elvitte 20 hónap után adta vissza ,folyamatosan zsarolt miatta ,amikor visszahozta nagy tartozás volt az autón ami szintén hiteles volt .
  4 helyre kellene törlesztenem a gyermektartásdíjon felül ,és még a munkába járás is havi több tízezer lenne . Képtelenség ennyit fizetnem .
  Válaszát előre is megköszönöm ! Tisztelettel Gyula

  2011. 09. 09. - 09:50
 • Laci hozzászólása:

  Tisztelt ügyvéd úr! Azt szeretném tudni, hogy ha a férj nevén van a lakás, a haszonélvezet pedig a nagyanyján, akkor a válás után mi jár a feleségnek a lakásból? 13 évig éltek együtt, és a lakást a férj nagyapja vette a házasság előtt. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel Laci

  2011. 10. 03. - 10:02
 • László hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  A gyerektartás összegének csökkentéséről lenne kérdésem. Közös megegyezés alapján a bíróság által fix 30.000 Ft fizetésére vagyok kötelezett, melyet minden hónapban rendszeresen fizetek (6 éve). Jelenleg albérletben lakunk feleségemmel, egy fizetésből élünk. Az albérlet, a rezsiköltség és két (felmondott) hitel visszafizetési kötelezettség által a havi kiadásunk jelentős mértékben meghaladja a bevételt. A hitelek felvétele is a havi alapköltségek fedezetére fordítódott.
  Alapvető problémát jelent elutazni akár egy szakorvosi vizsgálatra, vagy akár a munkahelyemre, ahová rendszeresen jegy nélkül utazok. Minden hónapban rendszeres kölcsön kérésre vagyunk szorulva.
  Kérdésem az lenne, hogy egy esetleges csökkentésért való kérelem esetén a bíróság mennyiben veszi figyelembe a felsorolt kiadásokat és van e esély a 30.000 Ft legalább 10.000 Ft – tal való csökkentésére?
  Köszönöm! Tisztelettel, László!

  2011. 10. 09. - 12:37
  • Sárig Mária hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr
   Érdeklődni szeretnék hogy a jelenlegi párommal lassan 9 hónapja vagyunk együtt és ő elvált jelenleg van egy 12 éves kislánya. A válásuk után mivel a párom minden vagyonát oda adta lakástól elkezdve berendezéséig igazán ami jelenleg a bútor meg ami egy háztartáshoz kell jelenlegi napig is én fizettem . A bíróság mivel a lakást ott hagyta a lánya számára ettől eltekintettek a gyerek tartástól . Itt most csak az a kérdés hogy mivel az exének új párja és újabb gyerek lett a családban így a páromat egyre jobban húzzák a pénzel itt csak azt szeretném megtudni mivel mindketten hallássérültek vagyunk így nem tudok hová fordulni legyen szíves meg írni ilyenkor mi az amit tehetek? Természetesen az iskola felét meg pl szűletésnap névnap karácsony húsvét ezeket rendszerint álljuk és ezen kívül álljuk na most csak itt a kérdés hogy mi mindent kell ezek után nekem még fizetni pl kirándulni megy azt is velem fizetettik ki ha a gyereket kullancs ellen be oltják azt is fele pénz nekem kell állni na meg minden féle apróságot és mivel mi is albérletben élünk és nem értik meg hogy lassan nincs alapjából nekünk sincs ilyen esetben mi a kötelezettségünk? Előre is várjuk a szíves válaszát
   Tisztelettel Sárig Mária és Szalai Gábor

   2012. 05. 10. - 21:46
 • Gyöngyi hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  2008 július elsejével a kiskurú gyerekemmel el kellett költözzünk otthonról, mert a volt férjem folyamatosan fenyegetett benünket, bérlkást bérelek és ott lakunk. 2009 szeptemberében férjemtől jogerősen elváltam. 2 gyermekülk van, egyik kiskorú, akit nálam helyeztek el. Vagyonmegosztás nem történt, mert nem közös megegyezéssel váltunk el.Ingatlanunk Budaörsön egy hétvégi ház 50-50 %.ban bejegyzett tulajdonosok vagyunk, melyet bővítettünk és személyi kölcsönöket vettünk fel. 5 db személyi kölcsönünk van melyből 3-at én fizetek havi 150 eFt körül, CHF kölcsönök, 1 -et a volt férjem fizet munkabérletíltással a másikat nem fizeti. (kb. 1 mFt tőke CHF).A bíróság közös lakáshasználatot állapított meg, mert fizikailag nem bántott, a lelki terorizálást meg nehezen lehet bizonyítani meg. A megítélt szobákat nem tudtuk elfoglalni, mert a volt férjem lecserélte a zárakat és nem tudunk bejutni. A gyermekkel egyáltalán nem tartja a kapcsolatot, nem él a láthatással.
  Kérdésem, hogy juthatok a befizetett kölcsön törlesztés feléhez, jelenleg több mint 4 mmFt-ot fizettem be, melynek felét neki kellene visszafizetnie?Hogy juthatok az ingatlanhoz, milyen lehetőségeim vannak?

  Kérem válaszoljon az címemre

  Üdvözlettel

  Gyöngyi

  2012. 01. 25. - 14:56
 • Ferenci kriszti hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd úr!

  A közmű számlákat rendszeresen én intéztem. Válás után a házból elköltöztem. Bírósági vagyonmegosztás nem volt, közös megegyezéssel váltunk el. A volt férjem nem hajlandó a dijbeszedő rt-nél a számlát átíratni az ő nevére. A díjbeszedő felé a számlákat nem fizeti.Lemondani kikapcsoltatni szolgáltatást nem tudom. Az elmaradt díjhátralékot tőlem követelik. Mi a teendőm?

  2012. 02. 28. - 19:04
  • Teréz hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!
   A vagyonmegosztási eljárás 10 év óta tart, mert a volt férjem amerikai is és visszaköltözött az USA-ba. A közös vagyonunkból házat, autót, hajót vásárolt. A bíróságon megtagadta az engedélyét, hogy az amerikai és európai pénzintézetek az általam konkrétan megjelölt (számlaszám és összeg) alapján kiadják az információt a megtakarításokról, melyeket idő közben, -a házasságunk alatt- átirányított csak a saját nevére. Az Igazságügyi Minisztérium azt a felvilágosítást adta a bíróságnak, hogy ebben az esetben kétes, hogy kiadják a banki információt, illetve azt sem lehet tudni, hogy mennyibe fog kerülni nekem. Az ingatlant, amiben lakom, szeretném megtartani, de ha a bíróság úgy ítéli meg, hogy én nem tudom bizonyítani a megtakarításokat, akkor csöves lehetek. Van törvény (szám), vagy kiút a számomra?
   Válaszát előre is köszönöm.
   Tisztelettel

   2018. 01. 24. - 11:06
 • Tóth Cecília hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Férjemtől 8 éve elváltam,közös gyermekünket én nevelem,gyermektartást nem fizet,a gyerekláthatás lehetőségével nem él.Jelenleg jogerős börtönbüntetése elől szökésben van,tartózkodási helye ismeretlen.Válásunk után megismerkedett majd összeköltözött egy nála 10 évvel idősebb nővel,aki évek óta folyamatosan zaklat bennünket.Bár volt férjemmel nem él együtt,mindenütt azt hangoztatja,hogy élettársak!Felsorolni is sok lenne a bennünket ért atrocitásokat,leleményessége szinte már beteges.(munkahelyemről próbált kirúgatni,a nevemben hirdetést adott fel dunnát-párnát,színesfémet árulván,Tb-nél jelentett fel táppénzcsalóként,a kocsimat kromofággal öntötte le,rendszeresen követ…stb)Természetesen rendőrségi feljelentés lett a zaklatásból,ami jelenleg a Bíróságon van büntető szakaszban,már a tárgyalás időpontja is ki van tűzve.Mivel a mai napig próbál az életünkbe beleavatkozni,a 17 éves lányomat rendszeresen követi,szeretném megkérdezni,hogy ha a Bíróság megítéli a zaklatás tényét,mit kérhetek?Gondolok itt a távolságtartásra,illetve vagyoni kártérítésre.
  Segítségét előre is megköszönve!

  Üdv:C

  2012. 05. 25. - 16:46
 • Zsuzsa hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr !
  Férjemtől 2010-ben elváltam.Válásunk után egyességet kötöttünk,hogy a lakást közösen használjuk,amit a bíróság jóváhagyott.Akkor ez volt számunkra a megoldás,mivel nekem nem volt hová mennem a két fiammal.A volt férjem pedig kijelentette,hogy “itt minden az övé”. Házasságkötésünk előtt két évig élettársi kapcsolatban éltünk,lakásunk házasság kötésünk után még nem volt.1997-ben az esküvőnkre a családomtól 250ezer forintot kaptam.Abban az évben,már 800-1millió forintért szerettünk volna venni, egy kis lakást.Sajnos ez nem jött létre,mert volt férjemet a szülei nem tudták kifizetni,mivel abban az időben ők laktak az ingatlanjában.Első lakásunkat 1998-ban vettük meg (mikor a szülők már kifizették a részét az ingatlanból) sajnos az infláció miatt,már 2millió forintért,és még fel is kellett újítanunk.Sajnos erre a tulajdoni lapra én már semmilyen részben nem kerültem rá,pedig én is kaptam pénzt a szüleimtől,de azt mondta ,hogy azt a pénzt az esküvőnkre költöttük,az övéből pedig lakást vettünk.2001-ben nagyobb lakásra cseréltünk,a különbözetre csak 200 ezer forintot kellett fizetni,olyan lepusztult volt.Sajnos erre a tulajdoni lapra sem kerültem rá semmilyen részben.2007-ben az utolsó közös lakásunkra a volt férjem,a megkérdezésem és beleegyezésem nélkül 30.549Ft.CHF jelzálog hitelt vett fel,mivel vállalkozása csődbe ment.
  Kérdéseim:van-e közöm a hiteléhez,amit az aláírásom és tudtom nélkül vett fel?Az egy+két félszobás lakás,amiben lakunk,megosztás esetén,milyen részben az enyém és a fiaimé?Kérhetem-e a lakásmegváltást,akkor is ha az ő nevén van?Van -e remény arra,hogy mi maradjunk a lakásban,természetesen úgy,hogy kifizetem a részét,akkor is ha ebbe nem egyezik bele?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel:ZS

  2012. 06. 26. - 20:56
 • Elek Jánosné hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Férjemtől 10 év elváltam 10 év után Közöslakást vettünk összeköltöztünk.
  Most elhunyt utolsóig én ápoltam , mire számithatok., van egy közös gyermekünk is.
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel. EJné.

  2012. 08. 23. - 21:56
 • Nagyné hozzászólása:

  Tisztelt ügyvéd úr!
  Pontosan egy éve mondták ki a válást, és a megegyezett vagyon részem még nem kaptam meg…azóta is egy lakásban élünk, de állandóan zsarolásban , terrorban van részem.Sőt csábitgat, összezavar, bolondit még szeret, szexet követel, fizikailag is bántalmaz.Nekem nincs munkám, eltart a a két közös gyerekemmel, de nem lát el olyan jól nehiggye senki, éppen ,hogy van enni való, alig tudok főzni, nem járok boltba.Munkát keresem de nem vesznek fel, ..kérdezném ilyenkor egy védtelen, kiszolgálatatott nőnek, aki állandóan fél, mivel zaklatják ujra, milyen kiutja van,,Mik az esélyek ha pert inditok, de a volt férjem hazudik, ügyvédet fogad és azzal próbál engem fenyegetni,, tudni kell azt is mindenért engem hibáztat, ő maga szent,Nagyon uralkodós természet, elnyomott, befolyásolt amiben csak tudott.A gyerekeket ellenem uszitja…..borzasztó féltékeny, de már gyanus neki van valakije….Kifelé a jó oldalát mutatja…..Kérem adjon tanácsot hova forduljak segitségért, mert ez az állapot már nagyon tarthatatlan, egészségem megy rá.Köszönettel……

  2012. 10. 12. - 23:45
 • Gaál tünde hozzászólása:

  Tisztelt ügyvéd úr! Nekem olyan kérdésem lenne,hogy most van folyamatban a válásunk.De a férjemmel nem tudunk megegyezni a gyerek tartás összegében. 3kis korú gyermeket nevelek s 35000-ft akar fizetni nekem.mondván minimálbére van be jelentve holott nem hivatalosan 180000-ft keres. Én 15000ft szeretnék gyerekenként kérni.de nem tudom ,hogy tudnám ki harcolni s ezért kérem az ön segitségét! Mit tegyek vagy mit tehetek? forduljak -e ügyvédhez tud-e nekem segíteni? Kérem adjon tanácsot..Köszönettel…

  2012. 10. 15. - 15:00
 • Török Bálintné hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Nekem az lenne a kérdésem,hogy 2011 váprilisátol különélek férjemtől.
  Elválni még nem tudtunk mert a lakáson szocpol van és én az én részemet nem tudnám visszafizetni.Viszont most van egy párom és jövőre babát szeretnénk.A kérdésem az lenne,hogy a férjem nevét kapja-e vagy apasági nyilatkozat elég a mostani páromtol hogy az ő nevét kapja?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Köszönettel…

  2012. 11. 15. - 09:32
 • Kiss Gabriella hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  A férjemmel az életközösségünk felbomlott tavaly de még papíron házasok vagyunk. Közös jelzálog hitelünk van ami a szüleim házára van terhelve. Semmit nem fizet, nem is akar, én pedig nem tudom elindítani a vagyoni pert mert anyagilag nem állunk jól. A legnagyobb problémám az hogy a fizetésem 80%-át eléri a hitel havi összege és mellette még 3 gyermeket is nevelek de kénytelen vagyok fizetni mert mi is abban a házban élünk. A kérdésem az lenne mennyi esélyem van arra ha elindítom a pert hogy a bíróság betudja hajtani rajta a pénzt ha neki nincs se ingatlana sem ingósága és a fizetése is csak 6 órás minimálbér! Úgy hallottam csak a fizetésének a 33%-ig terhelhető de ezzel az összeggel nem fogom tudni még a gyerekeimet sem eltartani! Mit tehetek?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Köszönettel: Kiss Gabriella

  2013. 01. 16. - 18:37
 • K.Ildikó hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  2009-ben mondták ki a válásunkat a kiskorú gyermekemet nekem ítélték . Gyermek tartást nem fizet a volt férjem ,eleinte azt mondta ha eladjuk az közös ingatlant abból a gyermek nevére letétbe tesz 1 millió Ft.A bíróság kötelezte a 20% gyermek tartásra vagy minimum 15000Ft-ra havonta.(Azt tudni kell ,h én csak most tudtam tőle különköltözni 3 hónapja albérletbe, eddig nem is mertem perelni)
  Sajnos az ingatlanunk azóta sincs eladva és ő továbbra sem fizet.
  A gyereknek ad zsebpénzt Ő ezt tartja gyerek tartásnak. Azt mondta ha perelem akkor elveteti a gondviselői jogomat (17 éves most a lányom) Teheti?

  A másik problémám a közös ingatlant hogyan tudnám vele eladatni. Én jelenleg albérletben lakom ő pedig a közös tulajdonunkban. Kifizetni nem akar (vagy nem tud ) de a házat úgy árulja ,h még véletlenül se legyen rá vevő olyan magas áron.
  Kötelezheti valamire a bíróság ez ügyben?
  Vagy vehetek én úgy ingatlant ,h a meglévő fél tulajdonomat leterhelhetem? Milyen esélyem van ha bírósághoz fordulok ,h kötelezzék a ház eladására?

  A volt férjem mindenféle kommunikációból kizár ,ha kérek valamit a gyerekkel kapcsolatban is vagy elereszti a füle mellett ,vagy pont az ellenkezőjét teszi, amivel én úgy érzem ,h árt a kamasz gyerekének.
  Köszönöm válaszát! Kis Ildikó

  2013. 01. 30. - 02:01
 • Orsi hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd úr! 2010 novemberébe válttam el férjemtöl,válás simán ment közös meg egyezés kiskorú gyerek nem voltt,én ekkor már várandós volttam új kapcsolatomból babával,birónő nekem itélte meg közös lakásunk használati jogát,lakáson kölcsön van ami voltt férjem nevén van de én fizetem mert én lakom ő nem fizetet semmit,most ki akarok költözni Angliába és fel ajánlottam tulajdon részem vegye meg 1.5millóért.Most jön macera mert ő ugy akar ki fizetni hogy ahogy kezembe kapom vétel árat azonal költözek ki házból nem add időd ki költözésre vagy amig nem hagyom el házat nem kapok pénzt,de ez nekem ebbe a formába kivitelezhetetlen,létezik ijen ijen feltételt szabjon:Ki kötötte jelentkezünk inen ki de én ugy tudom ebbe a formába ha nem jelentkezek át sehova nem lehet.Amikor fell hozttam voltt férjemnek ki fizetttem lakás törlesztő részlet rá eső részét mivel ingatrésze meg van az voltt válasz ő követli többlet használatot lakásra párom és pici fiam miat ijen lehetséges?

  2013. 05. 03. - 10:01
 • Papp Ferencné hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvédúr?
  Hol lehet öntől kérdezni, amit egyenlőre nem lát senki? Köszönettel.:

  2013. 05. 27. - 16:35
 • Leonetta hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvédúr!
  Azzal a kérdéssel fordulok önhöz,hogy kérdésemre felvilágosítást kapjak.
  Tavaly szeptemberben férjhez mentem,de azóta sem kaptam se gyűrűt se nászút nem volt s együtt sem éltünk s nem is élünk együtt…
  Nevem ezért nem is vettem fel,,.
  Számít,hogy egy éve még nem vagyunk házasok? törölni lehet vagy ez is egy tárgyalásos per?
  Nincs vagyon elosztásról szó és közös gyermek sincs,..válni szeretnék ,mert nem feleség szerepet érzem s sok más miatt.-
  Tolnán házasodtunk össze és nincs meg az anyakönyvi kivonatom,,csak Tolnán tudom elintézni???
  Lemondok minden lehetőségemről .
  Köszönöm válaszát! Várom!
  Tisztelettel Leonetta

  2013. 07. 14. - 20:30
 • zsuzsi hozzászólása:

  Tisztelt ügyvéd úr!
  Válásunk folyamatban van mindketten egyenlő erányban vagyunk tulajdonosok. Két kiskorú gyermekünk van, amennyiben közös lakás használatot itélnének meg, valamelyikünk új házasságot kötne ideköltözhet e az új házastárs?
  Tisztelettel! Zsuzsi

  2013. 07. 17. - 00:56
 • viktoria hozzászólása:

  Tisztelt ugyved ur!

  Szuleim elvaltak,de vagyonmegosztas meg nem tortent. Igaz edesapam felajanlotta hogy kifizet minket ,de irrealis az osszeg.. (nevetseges). Igy a hazmegosztast kerte edesanyam. Ez meg nem tortent meg mert edesapamnak nem tetszik (bar mas valasztasa nem lesz). Idokozben edesapamnak egy uj elettarsa lett,aki szinte velunk el,ami elegge zavar engem,hugomat illetve edesanyamat. De edesapam ezzel nem foglalkozik.. gyulol minket ahogy az elettarsa is. Nemreg osszehazasodtak . Ilyenkor hogy mukodik,mi az elettars(no) joga? Mert az osszeeskuves elott probaltam probara tenni en is,hogy meddig birja a no.. itt elsosorban olyan modszerekre gondolok,hogy mi is ,ahogy o is, ki akartuk ot kesziteni ,hogy elobb vagy utobb ‘megunja’ es ‘hazamegy’..
  Krrem ugyved ur mielobbi valaszat,mert tanacstalan vagyok.

  Elore is koszonom..

  2013. 09. 16. - 15:16
  • Jenő hozzászólása:

   Jenő hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!
   Nejemtől válni készülök. A tárgyalás már ki van tűzve. Amikor megismerkedtünk, egy másfél éves kislányát nevelte egyedül. Szülei szőlőhegyén laktunk. Később albérletbe költöztünk. Pár év múlva, a szüleitől megörökölt kis ház ráeső részét hitellel kipótolva egy közös házat vásároltunk. A kislányt felneveltem, ma már külön életet él, gyermekei vannak. Közös kisfiunk született. Úgy döntöttünk, hogy visszaköltözünk a városba az én szüleim házába, ahol nekem tulajdon részem van édesanyám halála óta. Nejem ragaszkodott ahhoz, hogy a falusi házunkat ajándékozás címen a nagylánynak adjuk, ne kelljen nekik albérletben élnie a gyerekekkel.Így az ajándékozás megtörtént. A gyerekek azt ígérték, hogy valamennyit visszafizetnek nekünk a házból, mivel nem adásvétel történt, hanem ajándékozás. Rá kellett döbbennem arra,hogy nejem benne volt a dologban, a pénzre is várhattam, úszott a ház is. Nejem már 7 éve nem dolgozik. Nagy fiunk végzős, állás nélküli fiatal. Tetemes adósságot halmoztunk fel, mert az egy keresetem nem sok mindenre volt elég. Nejem nem volt hajlandó munkátkeresni, ésmivel semmi nem volt nekielég, már a fiunkat is fenyegette, épp, ahogy engem is. Már belecsömörlöttem abba, hogy csak fizetgetek, őrajta semmi felelősség nincs, a gyerek meg már teljesen meggyűlöli az anyját a viselkedéséért. A sok adósság miatt az otthonunkat el kellett hagyni, albérletbe költöztünk. Innen bírtam távozásra a tűrhetetlen viselkedése miatt. Úgy gondoltam,a lányánál talál menedéket abban a házban, ami tulajdonképpen az enyém is. A fiammal ketten élünk albérletbe, Szépen megvagyunk, de a nejem örökös fenyegetőzései miatt már újabb hely után kell néznünk. Asszonytartást követel, azzal fenyegetőzik, hogy a fiát is fizetésre kötelezteti,miest munkába áll. Örülök, hogyha ketten az albérletben megélünk a fiammal, akinek a nejem hátat fordított, nem még fizessek neki. Éveken át eltartottam,fizettem a sok adósságot, de már csak vegetálok. Én is ember vagyok, a fiamat pedig nem hagyom. Kérem mondja meg, mit követelhet a nejem tőlem ezek után? Válaszát köszönve Tisztelettel.

   2013. 09. 25. - 12:16
 • Jenő hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Nejemtől válni készülök. A tárgyalás már ki van tűzve. Amikor megismerkedtünk, egy másfél éves kislányát nevelte egyedül. Szülei szőlőhegyén laktunk. Később albérletbe költöztünk. Pár év múlva, a szüleitől megörökölt kis ház ráeső részét hitellel kipótolva egy közös házat vásároltunk. A kislányt felneveltem, ma már külön életet él, gyermekei vannak. Közös kisfiunk született. Úgy döntöttünk, hogy visszaköltözünk a városba az én szüleim házába, ahol nekem tulajdon részem van édesanyám halála óta. Nejem ragaszkodott ahhoz, hogy a falusi házunkat ajándékozás címen a nagylánynak adjuk, ne kelljen nekik albérletben élnie a gyerekekkel.Így az ajándékozás megtörtént. A gyerekek azt ígérték, hogy valamennyit visszafizetnek nekünk a házból, mivel nem adásvétel történt, hanem ajándékozás. Rá kellett döbbennem arra,hogy nejem benne volt a dologban, a pénzre is várhattam, úszott a ház is. Nejem már 7 éve nem dolgozik. Nagy fiunk végzős, állás nélküli fiatal. Tetemes adósságot halmoztunk fel, mert az egy keresetem nem sok mindenre volt elég. Nejem nem volt hajlandó munkátkeresni, ésmivel semmi nem volt nekielég, már a fiunkat is fenyegette, épp, ahogy engem is. Már belecsömörlöttem abba, hogy csak fizetgetek, őrajta semmi felelősség nincs, a gyerek meg már teljesen meggyűlöli az anyját a viselkedéséért. A sok adósság miatt az otthonunkat el kellett hagyni, albérletbe költöztünk. Innen bírtam távozásra a tűrhetetlen viselkedése miatt. Úgy gondoltam,a lányánál talál menedéket abban a házban, ami tulajdonképpen az enyém is. A fiammal ketten élünk albérletbe, Szépen megvagyunk, de a nejem örökös fenyegetőzései miatt már újabb hely után kell néznünk. Asszonytartást követel, azzal fenyegetőzik, hogy a fiát is fizetésre kötelezteti,miest munkába áll. Örülök, hogyha ketten az albérletben megélünk a fiammal, akinek a nejem hátat fordított, nem még fizessek neki. Éveken át eltartottam,fizettem a sok adósságot, de már csak vegetálok. Én is ember vagyok, a fiamat pedig nem hagyom. Kérem mondja meg, mit követelhet a nejem tőlem ezek után? Válaszát köszönve Tisztelettel.

  2013. 09. 22. - 13:08
 • Jenő hozzászólása:

  Kedv es Hölgyek! Ha valaki tudja,hogy hol kell megnézni a választ, akkor megköszönném, ha elárulja nekem. Valaki kapott már választ itt?

  Köszi a választ.

  2013. 09. 25. - 12:24
 • Renáta hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Az én történetem elég hosszú időszakra nyúlik vissza.
  2012. December 3.-án kiderült,hogy a férjemnek”nője” van.
  18 év házasság alatt egyszer sem csalt meg és nem is gondoltam volna,hogy ez valaha velem is előfordulhat. Négy gyermekünk született a házasság alatt.
  A férjem a hölggyel albérletbe költözött.
  2013.július 18-áig GyET-en voltam mivel a férjem szerint a gyerekek nevelése volt a fő feladatom. Igaz miután ő elment folyamatosan próbáltam munkát találni, de sajnos nem sikerült.
  Márciusban kiderült,hogy a férjem egy jelentősebb összeggel tartozik szolgáltató felé. Az ügy végrehajtóhoz került.
  Én amit lehetett megmozgattam,hiszen nem kis összegről volt szó.
  A helyi önkormányzattól kértem adósságrendezés címen segítséget.
  Mindent megtettem amit kellet, akkor még úgy volt ,hogy férjem visszatér hozzánk, de ez a mai napit nem történt meg.
  Az önrészt befizetni oltóber 20.-áig kellett volna ez a bank hibájából nem történt meg ,mert az átutalás valami folytán nem sikerült.
  A pénz újra az én számlámra került, de mivel a férjem nem fizet így a pénzt a gyerekeim élelmezésére fordítottam(80 ezer forint).
  A férjem a nyár folyamán a tudtom nélkül felvett 300.000 forint összeget, aminek a kamat és törlesztő részleteit az ugyanarra a számlára érkező családi pótlékból írta jóvá a bank. Szeptember óta a férjem külön számlát nyitott az adósságait az én számlámat terhelik. Pénzt előzetesen 150 ezret kértem szeptember végén beadott válóper kapcsán havi tartásdíjként. Négy gyermek után illetve az asszonytartás jogcímén.
  Szeptember óta a férjem a pénzből nagyon kevés összeget adott.
  A november havi fizetése 320 ezer forint volt amiből 70 ezret adott a gyerekeinek.
  Megbeszélni vele sajnos semmit nem lehet, amint a pénz szóba jön, minden vagyok. Saját lányát kitagadta, mivel a hölgyről véleményt mertünk alkotni.
  Jelenleg azzal fenyeget,hogy el akarja venni a két kicsi tőlem.
  Én folyamatosan munkát keresek, több helyre beadtam már az önéletrajzomat, de sajnos semmi lehetőség.
  A közös lakásban én élek a gyerekekkel, a rezsit így nem igazán tudom miből fizetni. A családi pótlék a napokban fog megérkezni mert új számlára kértem, a levonások miatt. A férjem és a hölgy amikor teheti iszik, nem egyszer agresszívan viselkedett már a házasságunk során is .
  Most jelenleg örökölt egy lakást a szülei után akik most haltak meg.
  Az lenne Ügyvéd Úrhoz a kérdésem, hogy elveheti -e a gyerekeimet tőlem?
  Megteheti -e azt ,hogy ő kénye kedve szerint annyit fizet amennyit akar?
  Az örökölt lakásból jár -e nekem és a gyerekeknek?
  Január 28.-án lesz az első tárgyalás, addig fogalmam sincs , hogy lesz.
  Idegileg teljesen felőröl ez az egész dolog!
  Mielőbbi válaszát megköszönve maradok tisztelettel:
  Molnárné

  2013. 11. 23. - 16:42
 • Czékus Endre hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  A volt feleségemmel 3 éve váltunk el, de egy háztartásban éltünk tavaly júniusig, mivel a vagyonmegosztással kapcsolatban pereskedtünk, A lényeg a lényeg, hogy most már teljesen külön utakon járunk, de van 3? gyermekünk akiket ő nevel. A 3. gyermekről kiderült hogy nem az enyém és lenne e értelme hogy esetleg beadjak e bírósághoz valamit? El tudnék e érni ezzel valamit azon felül hogy a gyerektartást nem kellene tovább fizetnem?
  Köszönettel : C.E.

  2014. 03. 02. - 11:16
 • Dabis Róbert hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  A mai napig érdeklődéssel olvasom a házassággal és annak javításával foglalkozó leveleit, bár lassan okafogyottá válik, de ki tudja… :-)
  Viszont lenne egy kérdésem ha megengedi és nem terhelem vele.
  Nem vagyunk még elválva hivatalosan, de két éve élünk bizonyítottan külön egymástól. Bizonyítottan, hogy igénybe tudja venni az állam által adható szociális segélyeket a gyerekekre, stb.
  Nem sokkal elköltözésem után egy élettársra tett szert exem -ami már tudtomon kívül mellettem is meg volt- ,és gyanítom, hogy lakbért is kap -még ha csak papíron is- a férfitól, ami az ún. államilag támogatott vissza nem térítendő 1,2mil. lakbértámogatásból van.
  A kérdésem lényege, hogy jogosult vagyok-e a ffi által fizetett lakbér egy részére, a nevemen lévő lakás rész arányának megfelelően, ami 1/4-e a lakásnak.
  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel: D. Róbert

  2014. 06. 12. - 12:15
 • Magdi hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  6 éve élünk külön a férjemmel.Belekezdtünk egy építkezésbe,de bizonyos problémák miatt nem lett befejezve.
  külön válásunkkor szóban úgy egyeztünk meg,hogy nem kell gyerektartást fizetni,de a házat befejezi,a kölcsönt fizeti,s a lakhatási engedélyt kikéri a házra.
  2 gyermekünk van akik közben bár iskolába járnak nagykorúak lettek,a fiam a férjemmel a lányom nálam él.Ezzel a megoldással nincs is probléma,de a ház nem lett kész,az állam pedig ,mivel a kölcsönt együtt vettük fel,a kamattámogatást,és a szocpolt tőlem is vonni szeretné.Ez összesen 5700000ft.
  Egyezni a férjemmel nem lehet ,az ügyintézésben is akadályoz, nem hajlandó együttműködni.
  A Ház eladhatatlan mivel az anyósom telkén,a sógoromékkal együtt(ikerház) lett építve.Így 3 ház van egy telken.
  Nekem a kölcsönön kívül,semmi közöm nincs a házhoz,hasznom nem lesz belőle.Kifizetni a férjem nem tud.3 éve egy önkormányzati bérlakásban élünk a lányommal ,aminek a bérleti díja 60000ft.
  Kérdésem a következő. Mit tehetnék a helyzet ellen?Milyen jogi lépéseket tehetek azon kívül hogy elválok.Mit követelhetek.
  Segítségét előre is köszönöm
  Magdi

  2014. 08. 18. - 09:40
 • anyuci81 hozzászólása:

  Mielőtt leírnám a gondolataimat, kérdezni szeretném az előttem felszólalókat, hogy kaptak e választ az itt feltett kérdéseikre?? Köszönöm!

  2014. 09. 04. - 08:30
 • Lacus hozzászólása:

  Tisztelt ügyvéd Úr!

  12 évig éltünk együtt a volt párommal 5 évig voltunk házasok, 2 éve élünk külön. Jövő hónapban lesz a való perünk. A lakásunkat 2004-be vettük. A kezdő részletre a volt párom előző lakásának eladásából volt pénzünk. A lakás az ő néven van, természetesen ezen felül mindent közösen fizettünk. A kérdésem az lenne, hogy jogilag van-e követelni valóm a lakásból? Nem szeretnék semmit, de lenne-e?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdv: Lacus

  2014. 10. 26. - 17:15
 • majbel hozzászólása:

  Üdv! A felesègemtöl elvàltam, nàla maradt a kislànyom, tartàsdijban megegyeztünk, fizetem, mivel külföldön dolgozok, asszonytartàst kaphatna tölem, elèg sokat, visszamenöleg követelheti ezt tölem??? Vàlaszukat köszönöm

  2015. 05. 03. - 20:36
 • Stareyes hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr !

  Jelenleg is folyik a válóperem, a vagyon megosztásba nem tudunk megegyezni .
  Kérdésem az lenne, hogy a családi ház csakis a férjem nevén van amibe 30 évet együtt, közösen éltünk és közösen újítottunk fel . Én kérhetem-e hogy fizessen ki a házból is 30 évi házasság után ? Vagy csak abból jár nekem, amit közösen felújítottunk .

  Válaszát előre is köszönöm !

  2015. 07. 30. - 12:10
 • anya hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr,

  Férjemmel 34 éve vagyunk házasok. Alig múltam 16 mikor férjhez mentem, két gyermekünk született. Szüleimtől 18 éves koromban házat kaptunk. Az évek során nagyon sok segítséget kaptunk..kocsi, garázs, …majd építkeztünk a meglévő házunk udvarán…az építkezés során kisebb nagyobb összegeket kaptunk segítségként. Soha semmiről nem írtunk papírt, amit nem láttam szükségesnek holott soha nem volt jó házasságunk “csupán” meg kellett felelnem…( vidéken éltünk és ott ez fontos volt) Egy idő múlva ezt a házat eladtuk, de mivel vidéken volt nem sokat kaptunk érte…Városba költöztünk….hitelt kellett felvennünk aminek még 10 év után is a kamatát fizettük. Ekkor a szüleimtől kaptam 3,5 M Ft.-ot amiről írtam egy elismervényt ( nem ügyvéd előtt) és aláírattam a férjemmel. Bevittem a Bankba és kifizettem a hitelt) Kérdésem: Ha elválunk akkor gondolom mindent 1/2 arányban kerül viszont a 3,5 M Ft. ra tarthatok-e igényt?? Köszönöm válaszát előre is.

  2015. 08. 16. - 14:41
 • Aranyhaj hozzászólása:

  Tisztelt ügyvéd ùr! Nekem olyan kérdésem lenne, hogy van egy közös házunk volt férjemmel, ami hiteles. A házban én lakom, a hitelt egyedül fizetem. Van egy barátom és szeretném, ha hozzám költözne. Tud ez ellen a volt férjem valamit tenni? Válaszát előre is köszönöm.

  2015. 08. 21. - 12:37
 • Attila14 hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  10 èv utàn hàzassàgunk megromlott és menthetetlennè vàlt.sorozatos vitàk és a pàrom hűtlensège az ok.ügy döntöttünk szètvàlunk.2 kiskorú gyermekünk van .van egy közös lakás a nevünkön.a pàrom házasságunk alatt örökölt és ò ki tudja így fizetni a részemet.a kèrdèsem az hogy mivel èn nem tudom kifizetni őt igy mindenkèpp nekem kell elmenni a lakásból?ràadàsul ő a vètkes fél is. Vagy maradhatnèk èn is a lakàsban? Várom vàlaszàt..
  Köszőbettel Attila

  2015. 09. 14. - 12:26
 • Inci63 hozzászólása:

  Tisztelt ügyvéd ur! Szeretnem segitseget kerni. 2014 oktober20-an elvaltam a ferjemtol. S tényleges lakhatási t a volt férjemmel jelöltek meg. Van egy közös lakásunk 1/2-1/2 arany ba.Nem kértem válás kor a lakás felé árát,hogy fizessen ki.Abban állapodtunk meg ,hogy míg a fiam ott lakik addig nem kérem s részem de s nevemben maradt a lakás. A valoperen én azt mondtam,hogy ha s fiamnak az apja miatt el kell költöznie onnantól kérem a lakás felét.Ez már egy éve .hogy a fiamat kirakat a lakásból.Én adtam fel hirdetést s lakást értékesítésre,és most lenne rá vevő de az évem nem hajlandó meg az udvara sem bemenni.sem nem hajlandó aláírni a lakás eladást.Én mondtam hogy akkor fizessen ki .de ezt nem hajlandó megtenni.Mikor felhívtam telefonon a vevő miatt minden kutyának elmondott és olyan trágár szavavajat használt.hogy ár nem lehet elviselni. Kérem a segítséget hogy mit tudok tenni e téren.S lakásra most komoly vevő. Valóban nem mehetek be a saját lakásokba?Kérem minél hamarabb válaszoljon már.

  2015. 12. 16. - 14:49
 • Ancika hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr! Bár én nem ehhez a cikkhez szeretnék szólni hanem öntől szeretnék kérdezni és nem tudom pontosan hogy hol tehetném fel a kérdésemet!Ezért itt szeretném megkérdezni az Ügyvéd urat hogy válás után köteles e letenni a volt feleség a volt férj nevét?Kérem az Ügyvéd urat ha módjában áll válaszoljon nekem erre a kérdésre!Tisztelettel köszönömRoskó Jánosné

  2016. 02. 14. - 19:09
 • Ilike hozzászólása:

  Tisztelt ügyvéd úr!A segitségét szereném kérni .A férjemtől elváltam 2014-ben 33-évi házasság után . A válóperen a féjemet adtam meg ,hogy lakhat a lakásban. Ami 1/2-1/2 – hányadban a tulajdonom,A válöperen nem kértem ,hogy fizessen ki. Mert az eggyik gyermekem oda akart költözni.Most van vevő a lakásra de a volt férjem nem akarja eladni sem engem ki fizetni.Kérhetek-e lakhatási pénz ,mert csak őlakik benne?

  2016. 04. 18. - 01:58
 • Ilike hozzászólása:

  Tisztelt ügyvéd úr!A segitségét szereném kérni .A férjemtől elváltam 2014-ben 33-évi házasság után . A válóperen a féjemet adtam meg ,hogy lakhat a lakásban. Ami 1/2-1/2 – hányadban a tulajdonom, ketten épitetük. A válóperen nem kértem ,hogy fizessen ki. Mert az egyik gyermekem oda akart költözni.Most van vevő a lakásra de a volt férjem nem akarja eladni sem engem ki fizetni. Még a portára sem enged fel,. azzal érvel hogy ő a kizárólagos ,aki lakhat a lakásban. Kérhetek-e lakhatási pénz ,mert csak ő lakik benne? Hogyan tudom elérni ,hog y fizessen ki. Még semmit nem tudtam elhozni a lakásból,pedig volt vagyon megosztás. A biró30-napot adott neki,hogy köteles ki adni amit kértem. De csak terorizál és fenyegetőzik,hogy inkáb fel gyujtja a lakást,akkor sem mehetek a portára sem. Állandóan részeg. Kérem segitsen mit tudjak tenni.! Én vándorlok az egyik testvéremtől a másigig. Ne legyek teher senki számára..

  2016. 04. 18. - 02:13
 • "átverve" hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  A tanácsát kérném. 7 éve ismerkedtem meg a párommal. Ismerkedésünk után kb.3 hónappal mondta el, hogy már régóta fertőző beteg, nem tudja, hogy meddig fog élni, kezelésre jár..Mivel ez idő alatt már kialakult egy bizonyos kötődés hozzá, nem hagytam el. Ekkor még nem látszott rajta, hogy beteg.Megbeszéltük, hogy a gyógyulás reményében belevágunk egy nagyon drasztikus kísérleti kezelésbe, majd egy újabba, mert elsőre nem sikerült kigyógyulnia, csak másodikra a betegségből.Borzasztó szenvedésen, poklon mentünk keresztül, a gyógyszerek mellékhatásai iszonyatosak voltak,többször esett kómába ,gyakran volt ágyban fekvő beteg, gyakran kellett szaladni vele a kórházba, de végig ápoltam, mindent megtettem érte, hogy meggyógyuljon. Van két gyereke, akik csak nagy ritkán látogatták a kórházban,én minden nap mentem hozzá.Tettem mindezt annak reményében, hogy még lehet közös boldog életünk, összeházasodunk, közös lakásba költözünk, stb… Már a lakást is lefoglalóztuk, s ekkor váratlanul, minden ok nélkül elhagyott. Egy évvel ezelőtt még májátültetésre várt, már nincs rá szükség, kisebb problémáktól eltekintve gyógyult, s nagyon jól van. A sok törődést, ápolást így köszönte meg! Nagyon bánt a dolog, becsapottnak érzem magam. Úgy érzem, hogy végig csak erre voltam jó, kihasznált, átvert. Nagyon sokat költöttem rá, s most minden hiábavaló volt. Kérdésem az lenne, hogy az esetemben, amikor a gyerekei egyáltalán nem törődtek vele, én pedig mint élettárs, éveken keresztül (kemény 4 év) ápoltam,az anyagiakat, energiámat nem sajnálva, lehet-e vele. ill. a gyerekeivel szemben olyan követelésem, hogy kárpótoljanak a több éves ápolás miatt. Mi ennek az útja , módja? Érdemes-e ebbe belevágnom? Vagy újabb csalódásokra számíthatok? Várom megtisztelő válaszát! Köszönöm!

  2016. 06. 23. - 02:58
 • Vikkentyű hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvédúr!
  Férjemmel 7 éve vagyunk együtt. Mostanra nagyon megromlott a kapcsolatunk. Az én házamban lakunk, amit még a házasságunk előtt vásároltam, tehát neki nincs hozzá köze. Soha nem is volt állandóan bejelentve sem, csak tartózkodási helyként. Most pedig nem hajlandó kiköltözni és azt állítja, hogy én sosem fogom tudni kivetnivalót?

  2016. 11. 03. - 16:28
 • meli hozzászólása:

  tisztelt ugyved ur erdeklodni szeretnek hogy en valni szeretnek a ferjemtol 11 ev utan es a hazbol neki nincs semmi a neven ugyanis en a reszemet orokoltem akkor is jar neki a haz reszembol legyen szives segiteni nekem ebben segitseget elore is megkoszonom

  2017. 04. 11. - 12:22
 • Encsi hozzászólása:

  Segítség kellene s.o.s!érdekelne,mihez van jogom 4 és fél év házasság után,egy közös kisgyermek van,ő 2011ben vett egy ingatlant,mi2013ban házasodtunk össze.ha elválunk,mit kerhetek,mihez van jogom,mennem kell a gyerekkel a házából???mit tegyek.koszonom

  2017. 07. 24. - 18:00
 • Sári hozzászólása:

  Tisztelt ügyvéd úr! 3év után sikerült elválnom.A vagyon megosztás még hátra van,nekem volt egy lakásom amit eladtunk,butorokat,eskűvő,lakásfelujításra költötuk.Majd vettünk közösen egy lakást szocpolal Majd tudom nélkül az aposom kifizetés a hitelt Mi az amit kérheted.köszönöm a válaszát

  2017. 12. 28. - 10:30

Itt tud hozzászólni!


Válás

A legördögibb válási csapda

Hogyan kerülheti Ön el?

Válóper

Az ingyenes minikönyvem azonnal az Öné lehet. Hová küldhetem?

Keresztnév:
E-mail cím:
válás válóper

Az erről szóló minikönyv INGYEN az Öné lehet. Hová küldhetem?

válóper válás

Legfrissebb cikkek

válóper válás

Az erről szóló minikönyv INGYEN az Öné lehet. Hová küldhetem?

válóper válás
-->

Hogyan kezeljem a párommal a konfliktusainkat?

válóper gyerektartás vagyonmegosztás gyermektartás

INGYEN az Öné lehet. Hová küldhetem?

Ajándék 117 napos tanfolyam a házas- sági konfliktusok kezeléséről

házasság felbontása bontóper

INGYEN elvégezhető. Hová küldhetem?

Békében együtt CD-csomag

vagyonmegosztás válás

Az Ön és társa közötti konfliktusokkal kapcsolatban lehet tenni!

Tovább a részletekhez >