Ajándék e-book!

Azonnali ajándék!

INGYENES könyv és tanfolyam
a házassági konfliktusokról

Küldhetem ezeket Önnek?

Igen, kérem!
válás válóper tanácsok

Mik lesznek a jogaimmal, ha elváltunk?

Figyelem! Ez a cikk több mint 60 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak és nem a hatályos joganyagot tartalmazzák!

Amikor a válóper végérvényesen lezajlik, mind a volt férjnek, mind pedig a volt feleségnek új jogi helyzettel kell szembenéznie, amelyekkel érdemes tisztában lenni.

1. Visszanyert házasságkötési képesség

Mind Ön, mind pedig a párja előtt megnyílik a lehetőség, hogy új házasságot kössön. Hiába indult meg a válóper korábban, az még nem jogosít fel senkit arra, hogy közben másvalakivel házasságot kössön. Egy személy egy időben Magyarországon csak egy házasságban élhet. A házasságkötési képességet tehát a válóper befejeztével visszanyerik a felek.

2. Új élet, új név

A felek a házasság megszűnése után a házasság fennállása alatt viselt nevet viselik tovább. Ha ettől el kívánnak térni, ezt válás után az anyakönyvvezetőnek bejelenthetik. Ilyen esetben sem viselheti azonban a volt férje nevét a volt feleség a házasságra utaló toldással („né”), ha azt a házasság fennállása alatt nem viselte.

3. A házasságon alapuló apai vélelem megszűnik

Előfordul, hogy egy gyermek akkor fogan meg, amikor az anya még nem él házasságban. Ilyen esetekben gyakori, hogy a gyermek megszületik, majd az anya összeházasodik valakivel. Ilyenkor a jog azt feltételezi, hogy az anyával házasságban élő férfi a gyermek apja. Válóper után ez a feltételezés már nem él.

4. Megnyílik a házastársi eltartásra való igény

A házastársi tartásdíj az elvált házastársnak a volt házastársa megélhetéséről való gondoskodását jelenti, amelynek értelmében a házasság felbontásakor – meghatározott feltételek fennállása esetén – bírói ítélet vagy a volt házastársak közös megállapodása alapján tartást köteles teljesíteni.

Válás

A legördögibb válási csapda

Hogyan kerülheti Ön el?

Válás konfliktus

Az ingyenes minikönyvem azonnal az Öné lehet. Hová küldhetem?

Keresztnév:
E-mail cím:


23 hozzászólás

Én is hozzászólok!

 • mara55 hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!Nekem egy olyan kérdésem lenne ha nem válunk el csak külön költözik a férjem ,akkor is kérhetnék házastársi tarttást?32 évi házasságot akar felrúgni,szerintem minden ok nélkül.Én 50%-os szoc.járadékon vagyok és 55 éves.Gerinc és váll problémákkal,huzamosan nem tudok egyfolytában dolgozni és persze nincs is hol.Mindíg rendes,becsületes a családjának élő feleség voltam és most egyik napról a másikra elköltözött a férjem.Jelenleg ad haza 80000Ft-ot ezért mosok,főzök is rá.Ő is rokkant nyugdíjas 130000Ft-ot kap és mellette dolgozik is ott is kap 150000Ft-ot,de persze feketén.Az igaz,hogy van két fiúnk,mindegyik felnőtt,az egyik még itthon lakik és azt mondja a férjem,hogy ő nemfizet nekem semmit ha végleg elköltözik,majd a gyerekek segítenek engem.Azt kérdezném ha csak külön költözik,akkor is kérhetek tartást valahogyan? Köszönöm ha válaszol.Mara

  2010. 01. 09. - 22:11
 • Mné hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Azt szeretném megkérdezni,ha elválok a férjemtől, bár még csak 14 hónapja házasodtunk, kérhetek -e házastársi tartást.Több mint egy 1 éve munkanélkül vagyok, nem tudok elhelyezkedni, és a napi megélhetésem veszélyben van.
  Köszönöm válaszát.

  2010. 02. 08. - 10:18
  • Bartfai Bettina hozzászólása:

   Tisztelt ügyved Ur!
   28eves nö vagyok.5ev hazassag utan a ferjem beadta a valokeresetet,mert en nem akartam tovabb vele elni. 2 közös gyermekünk született,lanyom 5eves,fiam 2(GYESen vagyok vele).nem foglalkozott velünk a ferjem,ezert szerettem volna uj eletet.
   A ferjem neven levö csaladihazban eltünk 5 evet,amiröl hazassagkötesünk elött hazassagi szerzödes lett irva,hogy az az ö tulajdona.
   Ügyvedet fogadott,aki serteget engem,mintha ismerösök lennenk.nekem nincs penzem ügyvedre,a gyerekekkel egy lakasban elek fel eve a GYESböl es abbol a gyerektertasbol amit a ferjem adott(neha neha par ezer forintot kezbe,de ez havonta maximum 10000ft volt) A szoban forgo hazat eladja,ehonapban ki is fizetik neki es egy fillert sem akar nekünk belöle adni,a szerzödesere hivatkozva,igen am,de 5ev alatt a szüleim a sajat penzükböl felujitottak,berendeztek…amiröl semmi bizonyitekom nincs.
   Minimalbert keresett mindig is,a szüleim segitsege nelkül kikapcsoltak volna az aramot is több alkalommal…de erre sincs bizonyitekom,hogy havont ök tamogattak,valamint en otthon vegezhetö munkaval kerestem meg a penzt a gyerekekre GYESen,mert ö meg a rezsit sem tudta kifizetni.
   Jarna nekem es a gyerekeknek egy lakas,ugy szamoltam 4millio forintert,ennyiert lehet is kapni egy picit,ö 15millioert adta el a hazat es nem hajlando nekünk adni ami jarna,de be sem tudom bizonyitani es szivessegböl lakunk most egy lakasban de felek elmondani a birosagon,nehogy azt higyjek,nincs hol elnünk,mert a gyerekeim a mindenem.Ügyvedre sincs penzem es ha volna is,akkor sem hinnem hogy bebizonyithatom az igazamat.Kerem valaki segitsen,mihez kezdjek,mielött elkölti a haz arat…

   2012. 04. 11. - 22:50
 • ria hozzászólása:

  szomoruan olvasom a törtenteket.28 év után kényszerültem elhagyni a családi házat.beteg vagyok rokkant vagyok,52 évesen,a volt férjem nem volt hajlando már öt éve letenni a keresetét.ebböl a minimális kis nyugdijjambol még ott evett az aztalnál,mostam rá,rendben tartottam a házat.most nem tudok hova menni egy ismerösömnél huztam meg magam,de ez sem mehet a végtelenségig,ö meg birtokolja az én ház részemet is.kérdezem én milyen ember az ilyen.van e jogom tartás dijjat kérni töle.nem tudok megélni de még dolgozni sem. tiszteletem.

  2010. 02. 20. - 00:21
 • L27 hozzászólása:

  Tisztelt ügyvéd úr!

  Fél éve házasodtam meg, de a férjem már 3 hónap után szó szerint lelépett. Semmilyen formában nem volt hajlandó kapcsolatba lépni velem, döntését nem is indokolta.Valószínűleg új kapcsolata van. Sms-ben közölte velem a minap, hogy válni akar. Érdeklődnék, hogy ő lesz a felperes és én nem megyek el a békítő tárgyalásra, milyen következménnyel jár, Nincs közös gyermekünk, így elválaszthatnak minket a jelenlétem nélkül is? Vagy esetleg küldhetek -e magam helyett ügyvédet?
  Köszönöm a segítségét!

  2010. 03. 05. - 23:55
  • Bozókiné Tóthpál Rita hozzászólása:

   BTR.74: Tisztelt Ügyvéd Úr!
   Férjem 2-év házasság után külföldi tartózkodásom ideje alatt,csomagolt és elköltözött,gyakorlatilag egy harmadik személy miatt.Előtte már 5-évig éltünk együtt,közös gyermekünk nincs,ingatlan és egyéb sem,ami miatt pereskednünk kéne.
   Én azonban, nem akarok elválni,bár válási szándékát még ő sem jelezte.
   Amennyiben ez megtörténne,és én nem megyek el a tárgyalásra,mivel válni én nem akarok,ez milyen következményekkel jár?
   Abban az esetben is elválasztanak minket hivatalosan,ha én nem akarom???
   Van jogom házastársi tartást kérni?
   Segítségét előre is köszönöm,várom válaszát!

   2010. 08. 20. - 06:52
 • KATA24 hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  2002-ben a férjem kapott a szüleitől egy 40 %-os készültségi állapotban lévő házat!
  2003-ban összeházasodtunk és együtt hitelből / 4 millió / befejeztük az épületet. A A hitel felvételével a férjem adós én adóstárs a férjem szülei pedig kézfizető kezesek lettek – akik nem mellékesen, mivel ők ajándékozták az ingatlant haszonélvezeti joggal is éltek- !
  Most válunk! Kérdésem a következő:
  Mennyi jár nekem az ingatlanból, ha az értéke legroszabb körülmények között is kb.8500000Ft / Tisza melletti falu, 78m2-es egyszint összkomfortos tetőtér később beépíthatő /, a hitelből 1300000Ft befizetésre került hátra van kb.:5900000 Ft

  Válaszát előre is köszönöm!

  2010. 03. 10. - 20:18
 • Kati hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Szeretném megtudni, hogy válás esetén az Önkéntes Nyugdíjpénztári megtakarításomat feleznem kell-e a férjemmel. Nem saját tagdíjként történtek a havi befizetések, így nem a közös vagyonból vettem el a tagdíjravalót. Munkáltatóm fizetette a tagdíjat munkáltatói hozzájárulásként, melyet pénzbeni juttatásként nem lehetett felvenni, csak nyugdíjpénztári takarékoskodásra fordítani.

  Válaszát előre is köszönöm!

  Kati

  2011. 04. 27. - 14:28
  • Teady hozzászólása:

   c1gnes e9n nem is akarok meggyőzni skniet! Isten őrizz, hogy azte1n e9n legyek a hibe1s, ha me9gis…:)Tulajdonke9ppen kilome9terekre nyfajthatne1m ezt a bejegyze9st a pro e9s kontra e9rvekkel, akkor is ugyanide jutunk: senki nem biztos semmiben. Nagyon sok a ke9rde9s, e9s nem fair, hogy a laikus szfclőnek kell ilyen kf6rfclme9nyek kf6zf6tt felelős df6nte9st hoznia.

   2012. 12. 21. - 13:31
 • Tibi hozzászólása:

  Tiszteletem

  Azzal a kéréssel fordulok önhöz hogy én most fogok válni vagyis én pesten lakok a házzaság kötés szolnokon volt na mást most a feleségem nem engedi addig látni a gyerekeket még csak a telefonba sem engedi hallani a hangjukat amig nincs meg a tárgyalás nekem pedig már annyira hiányzik a fiam hogy nyugtatozom magam. a válás után hogy és mi alapján állapitják meg hogy hányszor láthatom a gyerekem

  2011. 09. 05. - 17:36
 • fekete zoltán hozzászólása:

  tisztel ügyvéd urr nekem egy olyan kérdésem lenne hogy exemtöl elváltam de a gyerekeim az anyánál maradtak kazincbarcikán én meg esztergomba lakom és a gyermekeimel tartot kapcsolatomal muszáj e neki velem jönie mikor elhozom a gyerekeimet a nagyobik lányom 3 éves a kisebik lányom 1.5 kérem adjon tanácsot köszönöm

  2011. 10. 02. - 11:35
 • Ferencné Varró Krisztina hozzászólása:

  Tisztelt ügyvéd úr!Mi 7 éve vagyunk házzasok és mostanába elég sokat vitázunk!Szóba került az egy két vita közepette hogy elválunk!Van két kisfiú gyermekünk a nagyobbik 6 éves a kisebbik 4 lesz!És azt akarja költözzek el,de el akarja venni a gyerekeket tölem !Lenne hova mennem a fiúkkal!Albérletbe lakunk!A barátnömhöz tudnék menni szivessen látna minket!És az a kérdésem hogy van-e joga ahoz hogy elvegye tölem a fiúkat!Én megengedném neki hogy láthassa a fiúkat de azt nem szeretném hogy elvegye öket!Azt tudni kell hogy kb.3 hete megvert engem a kisebbik fiam meg látta az egészet!Segítségét elöre is köszönöm!

  2012. 04. 18. - 13:00
 • kurucera hozzászólása:

  Tiszteletem! Nekem az lenne a kérdésem,ha a férjemtől elválnék mi járna nekem.20éve vagyunk együtt 7 éve esküdtünk meg.Félre lépett ebből egy kisgyermek született.Együtt voltunk mikor a házat vettük ,de az ő nevén szerepel.Ha elválnék akkor mi az ami járna nekem? Válaszát előre is köszönöm.

  2012. 05. 22. - 15:39
 • Dedi hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Én azzal a kéréssel fordulok önhöz.A barátnőm most vált el a férjétől.Hűtlen volt a kapcsolatukban és ezért úgy döntöttek,hogy meg szüntetik a házaságuk.Annak érdekében,hogy minél hamarabb el tudjanak válni azt kérte a feleségétől,hogy mindenről mondjon le.Ezt kétszer is írásban adta,ingóságáról is lemondott,gyermekeiről is sajnos.Az ingósághoz csak annyi köze maradt,hogy tulajdoni része van.Ebből ki fólyolag a férje kiteheti-e az utcára vagy sem??A másik kérdésem az volna,hogy a gyermekek elhelyezésével kapcsolatban felebezhet-.e?????Előre is köszönöm segítségüket.

  2012. 06. 20. - 18:25
 • Alexa hozzászólása:

  Kedves Ügyvéd Úr!
  A páromnak a bátya elhunyt és azt szeretnénk meg tudni hogy a felesége örököl e utána akkor is ha nem éltek együtt 3 éve már és van 2 gyerekük .Van e joga valamihez a feleségnek amikkor nem éltek együtt ,még a temetés nem is volt meg de ö már elkezdet a ingatlanról el adni dolgokat pedig az a két gyerek nevén van és ezt már akkor vette az elhunyt amikor már nem is voltak együtt.Hogyan védhetnénk meg a gyerekek örökségét ?Mi attól félünk hogy a gyerekek örökségét a feleség el tünteti mire meg lesz a hagyatéki tárgyalás.Még a temetést is a párom intézi mert a feleséget az sem érdekli csak a pénz.az is érdekelne minket hogy volt számlái az elhunytnak fel felveheti a feleség vagy ilyenkor ez zárolva van és az is a gyerekeké lesz?A gyerekek 14 és 6 évesek. Üdvözlettel Alexa

  2013. 02. 06. - 18:15
 • Eniko hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Én Spanyol országban élek. Itt mentem férjhez, született 3 gyermekünk. Már 4 éve elváltunk.
  A volt férjem nem fizeti a (vagy kevesebbet és rendszertelenül) a gyerektertást. Én munkát nem kapok, sem semmiféle segélyt. A helyzetünk kilátástalan.
  Az itteni törvény szerint nem hagyhatjuk el az országot.
  A kérdésem a következö: Van rá valami lehetöség, hogy mégis haza menjek a gyerekekkel? Létezik erre valami törvényes megoldás?
  Köszönettel Enikö

  2013. 02. 07. - 10:59
 • Ferenc44 hozzászólása:

  Tisztelt szakértő!

  Az alábbi kérdésben kérném a segítségét.Június 26-án közös megegyezéssel elváltunk közös házunkat amit banki hitelre vettünk melyre fele-fele arányban ő az adós társ.A bíróságon lemondott a részéről az én javamra ha átvállalom a lakás törlesztő teljes összegét.A bankkal még nem beszéltem ez ügyben de szeretném tudni hogy le cserélhetem-e az összes zárat mert még nem mertem ne hogy valami jogi következménye legyen.

  Válaszát előre is köszönöm.

  Tisztelettel:

  Ferenc

  2013. 07. 14. - 17:13
 • Barbara hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Olyan kérdéssel fordulok önhöz, hogy 7 év házasság után egyik nap a férjem bejelentette, hogy el akar válni! Mert van már más az életében ( kb. 2éve), Van egy közös kiskorú gyermekünk! Egy közös lakásunk 50-50°% arányban vagyunk tulajdonosok! ( természetesen hitelből amit azóta is törlesztünk) Egy autó ami az ő nevén van! (hiteles) Mint utóbb kiderült a kb. 2 év alatt a kedves hölgyeménnyel együtt (természetesen a tudtomon kívül) felhalmoztak több százezres adósságot a férjem nevére! Kérdésem a következő lenne: Ha én lemondok a javára mindenről (lakás ,autó…)akkor, van e esélyem a gyermekemmel úgy új életet kezdeni, hogy ne legyen adósságunk, hitelünk?

  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel: Egy aggódó édesanya

  2013. 10. 08. - 13:33
 • Marosi Lajos hozzászólása:

  2010-ben megszűnt a lap, vagy csak betiltották?

  2014. 12. 19. - 17:31
 • Cinege hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr! Férjemmel a válás mellett döntöttünk.Mindent szépen megbeszéltük közös megegyezéssel viszont olyan kérdésem lenne hogy a ház amiben élünk 50-50% viszont a Férjem szülei haszonélvezeti joggal vannak.Mi a teendő mire számíthatunk hogy fog alakulni a vagyonkezelés?

  2015. 08. 30. - 15:10
 • Valaki hozzászólása:

  Tistelt ügyvéd úr! Azt szeretném kérdezni hogy van egy házunk közössen az élettársammal amin még jelzálog van! Én nem szeretnék többet a párommal lakni de nem akar kimenni a házból! Van két kiskoru gyermekünk akik azt mondják hogy a ház miatt maradnak az apjukkal! Szoval a kérdésem annyi hogy hogy lehet azt megoldani hogy én maradjak a házba a két gyerekkel és ő meg megy!! Erre van e mód! Előre is köszönöm a segítségét!!

  2015. 11. 05. - 16:47
 • Sándor66 hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Szeretném megtudni, hogy válás esetén az Önkéntes Nyugdíjpénztári megtakarításomat feleznem kell-e a feleségemmel? Nem saját tagdíjként történtek a havi befizetések, így nem a közös vagyonból vettem el a tagdíjravalót. Munkáltatóm fizetette a tagdíjat munkáltatói hozzájárulásként, melyet pénzbeni juttatásként nem lehetett felvenni, csak nyugdíjpénztári takarékoskodásra fordítani.

  Tisztelettel

  2016. 07. 18. - 14:02
  • Sándor53 hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!

   Válásom esetén (már megtörtént vagyonmegosztás nélkül) a volt feleségem kérheti e az Önkéntes Nyugdíjpénztári megtakarításomból, ha a befizetések jelentősebb része nem a munkahelyi, hanem magánbefizetés volt. A Nyugdíjpénztár állásfoglalása az MNB-re hivatkozva nemleges volt!

   Tisztelettel
   Sándor53

   2016. 09. 15. - 16:28

Itt tud hozzászólni!


Válás

A legördögibb válási csapda

Hogyan kerülheti Ön el?

Válóper

Az ingyenes minikönyvem azonnal az Öné lehet. Hová küldhetem?

Keresztnév:
E-mail cím:
válás válóper

Az erről szóló minikönyv INGYEN az Öné lehet. Hová küldhetem?

válóper válás

Legfrissebb cikkek

válóper válás

Az erről szóló minikönyv INGYEN az Öné lehet. Hová küldhetem?

válóper válás
-->

Hogyan kezeljem a párommal a konfliktusainkat?

válóper gyerektartás vagyonmegosztás gyermektartás

INGYEN az Öné lehet. Hová küldhetem?

Ajándék 117 napos tanfolyam a házas- sági konfliktusok kezeléséről

házasság felbontása bontóper

INGYEN elvégezhető. Hová küldhetem?

Békében együtt CD-csomag

vagyonmegosztás válás

Az Ön és társa közötti konfliktusokkal kapcsolatban lehet tenni!

Tovább a részletekhez >