Ajándék e-book!

Azonnali ajándék!

INGYENES könyv és tanfolyam
a házassági konfliktusokról

Küldhetem ezeket Önnek?

Igen, kérem!
válás válóper tanácsok

Kapcsolattartás: mit is jelent ez?

Figyelem! Ez a cikk több mint 60 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak és nem a hatályos joganyagot tartalmazzák!

Kapcsolattartás: a gyermeknek és a különélő szülőjének joga, hogy egymással személyes és közvetlen kapcsolatot tartsanak fenn, továbbá, hogy a gyermekétől különélő szülő kötelessége is, hogy gyermekével rendszeresen érintkezzen (a kapcsolattartás joga).

Nagyon fontos tudnivaló tehát az, hogy sem a válópernek, sem a házasságban élő szülők különköltözésének nem lehet az a következménye, hogy a gyermek elveszíti a szüleinek egyikét.

Kapcsolattartás: ki jogosult arra, hogy a gyermekkel kapcsolatot tartson?

A gyermekkel való kapcsolattartásra mind a szülő, mind a nagyszülő, mind a nagykorú testvér, továbbá – ha a szülő és a nagyszülő nem él, illetőleg a kapcsolattartásban tartósan akadályozva van, vagy kapcsolattartási jogát önhibájából nem gyakorolja – a gyermek szülőjének testvére, valamint szülőjének házastársa is jogosult.

A gyermeket nevelő szülő (vagy más személy) köteles a kapcsolattartás zavartalanságát biztosítani. Az a szülői felügyeletet ellátó szülő, aki akadályozza a másik szülővel történő kapcsolattartást, vagy az a különélő szülő, aki nem él a kapcsolattartás lehetőségével, megsérti a szülői kötelességét.

Mi a kapcsolattartás célja?

1) a gyermek és a szülő, valamint a más közeli hozzátartozó közötti érzelmi, lelki, családi kapcsolatot fenntartsa

2) hogy az arra jogosult szülő a gyermek nevelését, fejlődését folyamatosan figyelemmel kísérje, tőle telhetően azt elősegítse

Kapcsolattartás, ha a szülői felügyeleti jog korlátozott

1) Amikor egy szülőnek szünetel a szülői felügyeleti joga, még akkor is megilleti a kapcsolattartás joga. Ez alól kivétel az az eset, amikor a gyermek sérelmére elkövetett cselekmény miatt a büntetőeljárásban elrendelhető távoltartás kényszerintézkedés hatálya alatt áll a szülő.

2) Amikor egy szülőnek a szülői felügyeleti jogát a bíróság megszüntette, úgy a kapcsolattartás joga nem él. Kivételesen indokolt esetben a gyermek érdekében azt a szülőt is fel lehet jogosítani a gyermekkel való kapcsolattartásra, akinek a szülői felügyeleti jogát a bíróság megszüntette, aki hozzájárult gyermekének a másik szülő házastársa által történő örökbefogadásához,  vagy akinek szülői felügyeleti joga azért szűnt meg, mert gyermeke ismeretlen személy általi örökbefogadásához hozzájárult, vagy azért  szűnt meg, mert a szülő a gyermeket – annak érdekében, hogy más nevelje fel, személyazonosságának feltárása nélkül – egészségügyi intézményben, arra kijelölt helyen hagyja, a gyermekért hat héten belül nem jelentkezik, és a gyermek örökbefogadására nem került sor. Erről a szülői felügyeletet megszüntető bíróság vagy – ha a gyermeket nevelésbe vették – a gyámhivatal dönt.

Válás

A legördögibb válási csapda

Hogyan kerülheti Ön el?

Válás konfliktus

Az ingyenes minikönyvem azonnal az Öné lehet. Hová küldhetem?

Keresztnév:
E-mail cím:


38 hozzászólás

Én is hozzászólok!

 • Lakics Pálné hozzászólása:

  Ezek szerint akkor a lányom jogtalanul tiltott el az unokámtól?

  2009. 11. 01. - 17:37
 • A.Péter hozzászólása:

  Nekem édesanyámat tiltotta el a kicsi gyermekeimtől a feleségem, és több mint egy éven keresztül nem láthatta őket.
  Most megelégelve a zsarnokságát a gyámhivatalhoz fordultunk a láthatási jog szabályozásáért, hogy így havonta egyszer elvihessem őket a nagyanyjukhoz.
  (Anyósom heti rendszerességgel találkozik az unokákkal…)

  2009. 12. 30. - 10:38
  • Ibolya hozzászólása:

   Kedves A. Péter!

   Érdeklődnék hogy mi lett a kimenetele az eltiltásnak?
   Én nem tudhatom hogy mi volt az ok, de én is válófélben vagyok, és anyósom magának akarja a két ikerlányomat, a férjem bevonásával. A férjemnek nem kellenek a gyerekek nem is foglalkozik velük. Ha elviszi láthatásra (ami nem jogerős még), mindig az anyósnál vannak ő nem foglalkozik velük. De sajnos az anyós ellenem neveli a gyerekeket. Én próbáltam mindent megtenni, hogy rendeződjön a viszony de hiába. Én azt szeretném ha a bíróság nem engedné az apához, ha nem ő van velük. Az apa láthatná amikor akarja, de az anyós nem. Nem akarom a problémámmal traktálni, nem vagyok rossz ember amilyennek látszom (gondolom ez jön le önnek), csak elkeseredett.
   Ezért vagyok kiváncsi az ügy kimenetelére.
   Válaszát előre is köszönöm.
   Üdvözlettel: Sz.Ibolya

   2014. 08. 10. - 22:41
 • Kelemen Henrietta hozzászólása:

  Üdvözlöm! Az normális hogy az apa elviszi a lassan 2 éves kislányunkat minden vasárnap 3-4 órára, és az édesanyja is mindíg velük van? Szerintem elsősorban az apára van szüksége a kislánynak, neki kéne többet foglalkozni a kislánnyal, nem pedig a nagymamának… És lehet hogy jobban kitudna bontakozni a kislánnyal, ha az anyuka nem lenne mindíg ott! Önnek mi a véleménye? Vagy csak én látom rosszul?

  2010. 04. 23. - 00:00
  • ginó hozzászólása:

   tisztelt ügyvéd ur
   azt szeretném őntől meg kérdezni hogy nekem az élettársam szo szerint el lopták a lányomat a szüleivel még én dolgozni voltam és kértem őket hogy hagy láthasam a gyerekemet és nem engedt tilcsák tőlem pedig már voltam a z egri nyámhivatal nális és minden felé falbautkőzőm azt nem értem voltam a lakásuknál és rendőrt hivtak rám és a rendőrők úgy bántak velem mint egy bünőzővel és azt monták hogy ha még egy szer oda menyek eltiltanak a másféléves lányomtol ezt nem értem hiszen én letem a sértet nem választ kérek

   2016. 07. 04. - 22:17
   • ginó hozzászólása:

    minél hamarab a válaszát már 15 napja nemlátam a lányomat és élettársam nem akar egyezkedi és azt monták a nyám hivatalnál hogy ha nem egyezünk meg akor tob honap ba is bele kerül het hogy meglegyen a láthatási jogom még a kapcsolat tartoit is meg tagadják tejesen elvagyok keseredve mi tévőlegyek

    2016. 07. 06. - 20:28
 • Diós Sándorné hozzászólása:

  Szeretném megkérdezni, hogy a kapcsolattartás azt is jelenti-e hogy a .gyereket a elviheti a másik szülő.köszönöm.

  2010. 07. 08. - 12:55
 • Gáspér Katalin hozzászólása:

  Két gyermekem (4,6) férjemnél lett elhelyezve ideiglenesen (zajlik a gyermekelhelyezési per). Nekem megszabott láthatásom van (minimális). Eddig heti váltásban voltak a gyerekek. Most, ha többet szeretném őket látni, van-e jogom odamenni az óvodába és találkozni velük (aminek ők nagyon örülnek)? Valóban kapcsolattartásnak számít-e az óvodai látogatásuk? A férjem (büntetésből) semmivel sem engedi, hogy többet lássam őket (hivatkozva arra, hogy felzaklatom őket).
  A férjem elviheti-e őket külföldre a beleegyezésem nélkül?
  Válaszát köszönöm!

  2010. 07. 31. - 18:02
 • Kranyik Gabriella hozzászólása:

  Szeretném megtudni, hogy milyen lehetősegeim vannak. Külföldre szeretnék költözni a kislányommal. Férjemmel elváltunk, de még együtt lakunk. Ellenzi, hogy külföldre menjünk és a bíróságon mindent meg fog tenni, hogy ezt megakadályozza. Anyagilag nem támogat, a közös együttélés révén kapcsolatunk folymatosan romlik, aminek a kislányunk is tanúja. Anyagilag nem tudok előrelépni, anyukámhoz mennék külföldre, ami segítséget jelent. Mivel tudom magam bebiztosítani a bíróságon? Az apának joga van látni a gyereket, ez természetes, nem is a kapcsolatot akarom megszűntetni vele, de mivel meg van kötve a kezem, előre nem tudok lépni, jelenleg a kiút számomra, ha külföldre megyek. Tudok bármivel védekezni? Van esélyem, hogy elmehessek a gyerekemmel?

  2010. 12. 23. - 00:13
  • Sárközy Gabriella hozzászólása:

   Engem is úgyan ez a dolog érdekel
   Nekem sem engedi ki a gyerekemet a férjem és nem tudom mit kell tennem
   Mert ha kihúzom német országba ne tudom bisztositani a láthatosági jogát
   ezzel törvényt szegek vagy hogy müködik ez mert én nem akarom megszüntetni
   az Apa és a gyerek közti kapcsolatot csak Külföldön szeretnék dolgozni és a gyerekemmel együt

   2013. 07. 01. - 22:45
 • Judit hozzászólása:

  Üdvözlöm!
  Élettársamnak előző házasságából 3 gyermeke született.A felesége 3 évvel ezelőtt közölte vele, hogy másba szerelmes, és költözzön el.Azóta kőkemény apaellenes nevelésben részesülnek a gyerekek.Olyannyira, hogy nem akarják látni az apjukat.Az ex feleség egy évvel ezelőtt férjhez ment, a férfi aki elvette, felvette a nő vezeték nevét, és ezáltal a gyerekeket is a nevére vette.(?)De, a biológiai apjuk nem mondott le róluk! Akkor hogy is van ez? Nem értjük a párommal.A gyerektartást rendszeresen fizeti az élettársam, bár a történtek miatt kezdi fontolgatni, hogy nem fizet többé, és hivatalosan lemondd róluk.Hisz nem láthatja a gyerekeit, sőt a gyerekek határozottan gyűlölködő magatartást tanúsítanak az apjuk iránt.Kérdésem a következő:Ha az ex feleség férjhez ment, akkor köteles a párom továbbra is fizetni? Főleg hogy a gyerekeket nem láthatja a fenti okok miatt? Milyen jogai vannak egy ily módon felszarvazott és kiebrudalt apukának? Kihez fordulhat , ? Vannak-e esélyei? Meglehet hogy már egy éve feleslegesen fizeti a gyerektartást, holott nem is kellene?
  Várom kedves válaszát.Előre is köszönöm.Üdvözlettel: Judit

  2011. 06. 21. - 21:15
 • Bálint Helga hozzászólása:

  Mi a volt párommal, 2 éve élünk külön. Egy kisfiúnk van, aki októberben tölti be a 3. életévét. Édesapja szülei ez idő alatt kb. 10 alkalommal látták az unokájukat. Megállapodásunk szerint kéthetente két órára elvihetné hozzájuk, de a fiam nem akar menni. Nemrégiben elvitte oda a tudtom nélkül, de a kisfiam sírt, amikor meglátta a nagymamát. Ebben az esetben is köteles vagyok kéthetente elengedni a gyermekem?
  Válaszát köszönöm előre is.

  2011. 08. 09. - 17:15
  • Roberto hozzászólása:

   Nem tudom mi történhetett a gyermekkel a nagymamánál, és azt sem milyen a nagyszülő és az Ön kapcsolata viszont kötelessége elengedni a gyermekét! Tipp: Már jóval az idő elött készítse fel a gyermekét, hogy elmegy. Vagy egyszerűen lássa vendégül a nagyszülőket, hozzászoktatva a gyermeket. Az utóbbi az Ön javára fordulhat – elsősorban a gyermekben! Ne beszéljenek a problémákról, csak a kicsi legyen a központban! Engedje, hogy telefonon is érintkezzenek! Akár menjen el Ön is a gyermekével a nagyihoz!
   Egyébként nem tudom tudja-e,hogy a gyermekjogi törvényben szerepel és a lényege: “a gyermeknek joga, hogy más rokonával is kapcsolatot tartson fenn!

   2011. 12. 11. - 19:33
   • Mariana hozzászólása:

    / d6rfclf6k neked, csilla, e9s aki ismer engem, tudja, hogy az offole1ssal sincs kfclf6nf6sebb bajom, me9gis azt modnom, ha valakinek ennyire off a hozze1fűznivalf3ja, az haszne1lja inke1bb az fczenőfalat jobboldalt, mert ilyenkor me1r nehe9z visszatale1lni az eredeti te9me1hoz.

    2012. 05. 04. - 02:58
 • Krisztina hozzászólása:

  Jó napot kívánok!
  Két éve lesz hogy külön mentünk a párommal van egy négy éves kislányom minden két hétben viszi a kislányt fél éve van egy párom és most költöztünk össze apukának ez nem nagyon tetszik hivogat,fenyeget a gyereket minden két hétben felzaklatja aki sírva jön haza meddig kell ezt tűrni és fel kell e vennem a telefont neki mondván hogy kapcsolattartás elég nekem két hetente a kislány hisztije engednem kell e hogy beszéljenek a láthatáson kívül???kérem segítsen már elegem van féltem a kislányom hogy lelkileg tönkre megy!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2011. 11. 17. - 14:29
 • Hideg Zsolt hozzászólása:

  Jó napot kívánok!Zsolt vagyok egy aggdó apuka.Szerintem nem egyedi gonddal küzdöm?Elváltunk van egy édes kislányunk aki márciusban lesz 4 éves.A láthatásról van bírósági végzés!!!Mégsem engedik,hogy elhozzam őt így már azt sem tudja ki a másik nagyi ill.a két nővérét sem ismeri

  2011. 11. 26. - 16:23
  • Roberto hozzászólása:

   Üdvözlöm Zsolt! nem vagyok jogász, csak egy elvált apuka! Azonnal forduljon ügyvédhez a végzéssel, legyen hozzá őszinte, ha kell mondjon el mindent!
   Elösszőr csak ügyvédi felszólítással, de rá lehet ijeszteni az anyukára.
   ( Ez nálam a 2011-es nyári kapcsolattartásnál bevált )
   Nem tudom honnét ír,
   http://dlalfldielvltapktrsasga.blogspot.com/

   2011. 12. 11. - 18:29
  • Roberto hozzászólása:

   És a helyi gyámhivatalnak ( ! ) írjon levelet, a végzés másolatával küldje el postán!
   Fontos!: Legyen benne ” Rögzítsék” ! És ha behívnák beszélgetésre Önöket, ne álljon el az ügytől vagy a feljelentéstől! De mivel, nem ismerem pontos esetet, viszont kijelentem, hogy kapcsolattartás akadályozása és kiskorú veszélyeztetés áll fenn!

   2011. 12. 11. - 19:19
   • Nurgi hozzászólása:

    Vacak telf3ja te9nyleg nagyon frankf3 kis msaina, nekem csak egyvalami nem tetszik benne e9s az a doboz hangja. A 30 je1te9kot tartalmazf3 retro kfctyfct kiprf3be1ltam, nagyje1bf3l ke9tharmada az, ami te9nyleg jf3 e9s emledte9st e9rdemlő alkote1s. Sebaj, ha Turricanozni vagy Last Ninjazni te1mad kedvem, leemelem a polcom teteje9n heverő C64-est

    2012. 10. 03. - 06:09
 • Morelato hozzászólása:

  Üdvözlöm!
  Én a nagyszülői láthatásról szeretnék többet tudni.Hamarosan meg kell jelenem és szeretném tudni mi a lehetőségem,ha nem kötök egyességet akkor milyen formában szabályozzák?Kérhettem e hogy csak reggel 9 től este 6 ig viheti?
  Várom mielőbbi válaszát!
  Üdvözlettel:

  2012. 01. 03. - 14:10
 • Andrea hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr! A párom egy multi cégnél dolgozik kereskedelemben, sajnos a beosztása miatt a gyereket ritkán tudja elhozni de még ha el is tudná a volt felesége arra hivatkozva hogy esetleg én az élettárs vigyázok rá, nem adja oda, továbbmegyek, a gyereket is uszítja ellenünk, a kislány fél, nem akar velem egyedül maradni a lakásban mert az anyja nem engedi, és kiabálni fog vele, haragudni fog rá. Még a boltba is lemegy az apjával inkább ha nálunk van. Ez egyrészt úgy gondolom rettenetes a gyereknek, másrészt roppant megalázó nekem, hiszen a lelkemet kiteszem érte ha itt van, játszok vele, törődök vele, a kedvenc ételeit főzöm… de a gyereket nem akarjuk kényszeríteni, így amikor a párom csak fél napot van itthon, egy délelőttöt inkéább el sem hozza mert nem vigyázhatok rá… ez enm a láthatás akadályozása? És nem a láthatás hanyagolása? Ilyen esetben mit lehet tenni?

  2012. 03. 10. - 13:41
 • Kérdező hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Kisfiam nyáron lesz három éves, tavaly nyár elején váltunk külön az apjával. Nem voltunk házasok, de az elválás így sem volt zökkenőmentes. Én kezdeményeztem, mivel az apuka, miután kirúgták a munkahelyéről, hónapokig otthon feküdt, nem is keresett munkát, hiába kértem, unszoltam, végül már veszekedtem, nem tudtam hatni rá. Én ekkor még gyeden voltam, ebből fizettem az albérletünket, a háztartás kiadásait, az apuka 20-30.000 Ft-os mobilszámláit, valamint a gyerektartást a korábbi házasságából született gyerekei után. Miután közöltem, hogy részemről lezártnak tekintem a kapcsolatunkat, még további két hónapig nem volt hajlandó elköltözni, mondván, neki ugyanúgy joga van az albérlethez, mint nekem. Amit kétlek, miután egy fillér jövedelme sem volt, így fizetni sem tudta volna. A szülei egy városban élnek velünk, így hozzájuk is mehetett volna, valamint egyedülálló férfiként akár egy szobát is kivehetett volna – sokkal olcsóbban, mint amennyiért egy lakást bérelhetne – persze, ehhez el kellett volna menni dolgozni, hogy ki tudja fizetni, de erre nem volt hajlandó. Az én szüleim messze élnek innen, és akkoriban járt le a szülési szabadságom, szerencsére vissza tudtam menni a munkahelyemre, így részemről nem volt megoldható, hogy a szüleimhez költözzek, albérletet meg valahogy senki nem akar kiadni egy egyedülálló anyának, pedig rengeteg helyen jártam. Végül hosszas huzavona után elköltözött. A különváláskor “megosztoztunk” a közös “vagyonon”… Ami azt jelentette, hogy mivel semmi pénzünk nem volt, így senki nem kapott semmit. A valóságban viszont ez azt jelentette, hogy ő lelépett pénz nélkül, én meg ott maradtam -200.000 Ft-tal a számlámon, ami akkor halmozódott fel, miután kirúgták a munkahelyéről – nyilván a 90000 Ft-os gyedemből nem futotta az albérletre, rezsire, a rettenet telefonszámlájára, a gyerektartásra a lányai után, plusz e normál havi kiadásainkra, így muszáj volt ihgénybe vennem a hitelkeretemet, hogy ne haljunk éhen. A telefonszámlája az én nevemen van, még 8 hónap, mire lejár a hűségnyilatkozat, így lemondani sem tudom, így kénytelen vagyok kifizetni – ez havonta 20-30.000 Ft. Megegyeztünk 10.000 Ft gyerektartásban, amit még soha nem adott oda, valamint egyedül fizetem az gyerekünk nevére kötött megtakarításos életbiztosítást is, az albérletem télen rezsivel együtt csaknem 100.000 Ft, már ez együtt több, mint a fizetésem, így mindenféle otthonról végezhető munkát kénytelen vagyok elvállalni, hogy maradjon pénz a bölcsődére, pelenkára, stb… is (kedvezményt nem kapok, mivel ahhoz túl jól keresek állítólag…). A napom úgy néz ki, hogy 5-kor kelek, elviszem bölcsibe a picit, aztán megyek dolgozni, délután megyek érte, 5 körül hazaérünk, majd miután az esti tennivalókkal készen vagyok, és lefektettem a picit, nekiállok dolgozni, és éjfélig – hajnali egyig dolgozom, amíg bírom ébren. Hétvégén meg reggeltől hajnalig. Mindezidáig az jelentette a láthatást, hogy apuka idejött, mikor hazaértem a picivel, és minden idejét itt töltötte, ami azon kívül, hogy nekem elég kellemetlen, még az a kis minimális magánéletem is megszűnt ezáltal, hogy legalább a gyerekemmel lehessek, de ráadásul anyagilag is azt jelentette, mintha ismét velünk lakott volna.. Többször megkértem rá, hogy ne jöjjön ide, mert a gyerekláthatás csak a gyerekre vonatkozik, én nem vagyok köteles vele tölteni az időmet, de hiába. Egyetlen alkalommal vitte el eddig a gyereket egy napra, mikor temetésre kellett utaznom, ezen kívül csak nálunk hajlandó találkozni vele. Nem volt gyermekelhelyezési per, gondoltam, meg tudjuk oldani ezt a dolgot kulturáltan is, nekem nem célom eltiltani tőle a fiát, csak én nem szeretném minden percemet vele tölteni, ha már végre nagy nehezen sikerült különválnunk. Nemrég megkértem, hogy mostantól tartsuk a szokásos gyakorlatot, miszerint minden második hétvégén elviszi a picit, valamint ha szeretné, bármikor mehet érte a bölcsibe, elviheti játszótérre, stb… a lényeg, hogy ne nálunk történjen a láthatás. Erre az édesanyja elmondott mindenféle utolsó …nak, mert el akarom tiltani a gyereket a fiától (???!?), meg egyébként is, hogy kisemmiztem szegényt… (??!?!?) Apuka legidősebb gyermekétől tudom, hogy mikor gyerekek voltak, akárhányszor a nagyinál töltötték az időt, folyamatosan azzal tömte a fejüket, hogy az anyjuk egy utolsó …., kitalált róla mindenféle hazugságot, hogy csalta és meglopta az apjukat (a történet ott is hasonló volt, mint esetünkben), és keményen uszította őket ellene, volt, hogy nem adta oda a gyerekeket, mikor ment értük, stb… Ennek egyenes következménye lett, hogy a kisebbik gyerek kamaszként az anyja minden kérésére, szidásra azzal vágott vissza, amit a nagyanyjától hallott, hosszú ideig teljesen kezelhetetlen volt.
  A kérdéseim:
  1. Mivel az apa nem hajlandó normálisan gyakorolni a szülői kötelességeit – pénzt nem ad, el nem viszi a gyereket -, dönthetek-e úgy, hogy mostantól csak minden második hétvégén láthatja, és akkor is csak abban az esetben, ha elviszi egész hétvégére? Hangsúlyozom, nem eltiltani akarom a picitől, imádja a gyereket, és a pici is őt, éppen ellenkezőleg, arra szeretném ily módon “kényszeríteni”, hogy végre viselkedjen egy kicsit felnőttként és apaként, és vegye ki a részét legalább ilyen módon a gyereknevelésből – és nem mellesleg a saját életemből viszont szeretném végleg kizárni, és új életet kezdeni, ami nem megy, ha a nap minden percét vele töltöm…
  2. Mivel az édesanyja ilyen hangnemben nyilatkozik rólam, és a korábbi példa alapján feltételezhető (sőt biztos), hogy az a terve, hogy jól ellenem uszítja a gyereket, megakadályozhatom, hogy találkozzon az unokájával? Ha nem, akkor korlátozhatom a láthatását pl. havi egy alkalomra, 1-2 órára, de kizárólag úgy, hogy én is ott vagyok? És amennyiben ilyen hangnemet ütne meg a gyerek előtt, elvihetem tőle a gyereket?
  3. Amennyiben van mód eltiltani a nagymamától, mi a helyzet akkor, ha apuka hazaköltözik az édesanyjához, így ott szeretné fogadni a gyereket, illetve ha végre hajlandó elvinni a picit, akkor “lepasszolja” a nagyinak, hogy ő élhesse az életét?
  4. A szakításunk óta a pici apja közel 450.000 Ft tartozást halmozott fel felém… Ebben az általam kényszerűségből befizetett számlái, valamint a kéthavi albérlet és rezsiköltség fele van benne, amikor nem volt hajlandó elköltözni, fizetni viszont nem fizetett, ezenkívül a havi 10.000 Ft gyerektartás, amiben megegyeztünk. (Ennél persze sokkal több pénzem ment rá az elmúlt hónapokban, de csak ennyi tételt tudok bizonyítani, hogy én fizettem ki, így a többivel eleve nem is kísérletezem, már annak is örülnék, ha ezt visszakapnám). Van rá valami mód, hogy törvényesen követelhessem tőle a fenti összeget? Most már állítólag dolgozik, csaknem két hónapja, de állítólag még nem fizették ki az első hónapját sem… Rákérdeztem, hogy mennyit tervezett fizetni havonta, ha már végre van keresete, ő kb. 30000 Ft-ra gondolt – ami mondjuk elég arra, hogy kifizesse az ahavi telefonszámláját, de akkor még szó sincs gyerektartásról, illetve a közös biztosításunkról, aminek a felét neki kellene fizetnie.. Egyszóval a tartozása nem hogy csökkenne, de még nőne is.

  Előre is köszönöm szépen a válaszát!

  2012. 03. 27. - 19:03
 • Rodrigo hozzászólása:

  Olvastam BF3 forumban, hogy vilymalaen bemutatf3n 5 napig ingyenesen, 100 ge9pen lehet tolni a conquest 64-fős multi csate1kat. dagyhogy szerintem, egy rakat kamere1s felve9tel is napvile1got fog le1tni pluszban.

  2012. 05. 01. - 13:04
 • juhász timea hozzászólása:

  üdvözletem! 1 éve együtt élek a párommal és van egy 3 éves kislányunk. a gond az hogy a párom engem tetorrba tart teljes mértékben és nincs senkim akihez fordulahtnék. pénzt nem ad haza rendszeresen játékgéepzik és agressziv. én el szerettem volna öt elküldeni a lakásombol ami nem közös és be sincsen jelentkezve… de nem megy el inkább nekem jön arra jutottam hogy én mennék el inkább hogy nyugodtan élehessek a gyermekemmel… a kérdésem az volna ha én elmegyek mit tud tenni hivatalosan a gyermek miatt? rendörséggel elökerestethet vagy gyámhivatallal??

  2012. 07. 23. - 12:56
 • Szilvia hozzászólása:

  Jó estét kívánok én érdeklődni szeretnék,hogy mi abban az esetben a teendő ha 2éves kislányomat az édesapja lassan 1éve nem látogatja nemérdeklődik felőle és most a gyermek tartásdíj csökkentését kéri azzal az indokkal,hogy új kapcsolatából született még egy lánya és a felesége kislányát is el kell tartania.Nekem a fizetése 20%-át de min.25000ft-ot köteles fizetni ez megállapodás útján lépett hatályba.Jelentenem kelle valahol h nem tart kapcsolatot közös gyermekünkkel és van rá esély hogy valóban leszállítják a gyermek tartás díjat?Én így most 44600ft gyermek tartást kaptam.

  2012. 09. 12. - 22:53
 • Nefelejcs hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd úr!

  Arra keresem a választ, hogy a testvérem válása után a volt feleség kérésére ideiglenesen kijelölt kapcsolattartást az ex önkényesen megváltoztathatja-e. A be nem tartás miatt lehet e valahonnan segítséget kérni. Van e olyan rendelkezés, hogy a gyermek 14 évét betöltve eldöntheti hogy részt vesz e ezeken a találkozókon. Hiába bújom a törvényeket mindig a nagykorúságra hivatkozik, ami nálunk 18 év.
  Sajnos ebben az esetben az a meglátásom, hogy a jog nem nagyon segít az amúgy is vesztes félnek. Ha az egyik szülő elég leleményesen befolyásolja a gyermekeket a már amúgy is vesztessel szemben, utóbbi még a hivatalokban is csak előítéletességgel, megaláztatással találkozik.

  2012. 10. 28. - 10:08
 • Árvácska hozzászólása:

  Üdvözlöm!
  Elváltam, gyermekem 13 éves. Mostanában sok konfliktusom volt vele, mert nem akar az apjához menni. Lehet kérni a láthatás csökkentését?
  Ha 14 éves korát betöltötte, dönthet úgy hogy nem megy apjához? Ha igy dönt, mehet külföldre apja hozzájárulása nélkül?
  köszönettel

  2012. 11. 24. - 12:51
 • kramlik tamas hozzászólása:

  tisztelt ügyvéd úr!
  nekem a barátnőmtől született egy fiam aki 6 hónapos.a láthatási jogaimat szeretném tudni

  2013. 02. 09. - 13:28
 • kramlik tamas hozzászólása:

  tisztelt ügyvéd úr!
  nekem egy barátnőmtől 6 hónapos gyerekem született az apai jog láthatását szeretném tudni mikkor és mennyi idő,minden héten vagy minden két hetente

  2013. 02. 09. - 13:38
 • Balogh Gábor hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr !
  Válsomkor két gyermekem közül a 19 éves fiam hozzám költözött a 6 éves az édeanyjával maradt. A házassági vagyonközösséget megszüntető okiratban a láthatás ideje le van fixálva. Kéthetente elvihetem a gyermeket magamhoz péntek 16 h-tól vasárnap 18 h-ig. Ebben csak annyi a szépséghiba hogy 10-11 hónapja
  kiköltöztek németországba az én hozzájáruláson nélkül. Így 2012-ben augusztus 3-án láttam a gyerkőcött utána csak december 22-én találkoztam vele az ünnepek alatt volt velem. Megpróbáltam a gyerek érdeit szem előtt tartva nem balhézni az igy kialakult helyzetért. De sajnálattal látom hogya volt feleségem különböző trükkökkel meg akadályozza hogy tartsam a gyerekkel a kapcsolatot/nem jelzi hogy lefogyott a pénz a gyerek vásárolt telefonról, hosszú hónapokig nem létesített skype hozzáférést, stb/. Ezen felül ha mégis tudunk beszélni vagy skype-n érintkezni mindig jelen van és mondja gyereknek mit kell mondjon természetesen hogy én ne vegyem észre. Látom a gyereken a zavartságot és az idegességet. Mit tehetek ebben az esetben illetve az engedélyem nélkül elvihette volna a gyereket hogy más országba életvitel szerüen tartózkodjon.Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Gábor

  2013. 03. 11. - 16:02
 • Hidas Ferenc hozzászólása:

  Jo napot!
  Az ország egyik végében laktunk a feleségemmel és a lányommal( 4,5 éves), egy ideje rossz volt a kapcsolatom a párommal, majd pedig meg is csalt, összevesztünk és utána kidobott a közös albérletből. Én hazaköltöztem a szüleimhez. A páromék is feladták idővel az albérletet és nem tudom most hol laknak. Nem engedi a párom hogy beszéljek a lányommal, a láthatásról már nem is szólva. Mit tegyek? A gyermekelhelyezési peren gondolkodom, vagy forduljak előbb a gyámhivatalhoz?
  Egy apuka

  2013. 05. 09. - 16:41
 • Kapolcsi Klára hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr! Aggódom a kis unokámért! Ez év augusztusában nagyon összeveszett a menyem velem, mert az gondolja, hogy a másik fiam gyermekét jobban szeretem, és ezt abból gondolja, hogy a nyáron mindkettő gyermek itt nyaralt nálam. Később a másik fiam gyermekét egy hétre visszahoztam, gondoltam picit később, majd az övét is vissza hozom, hiszen a nyárnak még nincs vége . (Augusztus eleje volt . ) Ahhoz, hogy kérdezett volna egyszerre támadott. Hosszú leveleket írt e-mailbe, amiben nagyon megbántott, mert olyanokat írt pl. hogy én soha sem voltam ott az óvodai anyák napján vagy óvodai ballagáson. Kérdezem én ha 150 km-re lakom és egy idős embert gondozok, akit nem lehet egyedül hagyni, hogy lehetne mindenhol ott lennem.? vagy pl. én egy más pénzén felkapaszkodott nő vagyok, pedig én mindig minden fillérért megdolgoztam és dolgozom. Most is egy 92 éves rokkant férfit gondozok ami nem kis munka, mert nem tud menni és csak egy karja van. 24 órás ügyelet.. Nekem csak hálával tartozna, mivel a ház amit vettek 40 százalékot én fizettem ki és teljesen bebútoroztam nekik. Az összes megtakarított pénzem rájuk ment és még annyit sem mondott, köszönöm. Most pedig a kis unokámat, aki 8 éves teljesen ellenem hangolja . Nem engedi velem beszélni és amikor sikerült egy párszót beszélnem vele telefonon, (mikor az anyja nem volt ott) és azt mondta nekem, hogy többet nem akar velem beszélni, nem mehetek többet hozzájuk, ők sem jönnek hozzánk, már nem szeret . Pedig mindig nagyon-nagyon szeretett szerintem tudat alatt most is nagyon szeret, csak az anyja nem engedi. Nagyon aggódom érte, hogy érzelmileg ennyire befolyásolva van. 8 évesen meg kell neki azt élni, hogy a nagymamáját akit mindig nagyon szeret, most el akarják tőle venni. A menyem nagyon irigy és féltékeny természet, mindenkibe csak a rosszat látja. Biztos azért nincs egy barátnője sem! Azt meg kell jegyezni, hogy én egy rossz szóval meg nem bántottam. Még tudnék nagyon sokat írni…..! Szeretnék tanácsot kérni, hogy ilyen esetben mit lehetne tenni, hogy a kisfiú érzelmileg ne sérüljön tovább. Előre is nagyon köszönöm! egy aggódó nagymama.

  2013. 12. 20. - 15:31
 • Filipszki Katalin hozzászólása:

  Kapcsolattartasi kotelezettseg a masik fellel szemben!
  Mi tortenik abban az esetben,ha a masik fel a valast koveto 5 evig nem erdeklodik a sajat gyereke utan?
  Ot ev utan jon ra,hogy van valahol egy gyereke a nagyvilagban es attol a perctol kezdve zaklatasoknak van kiteve a gyerek?
  Szeretnek egy konkret valaszt kapni.
  Tisztelettel
  egy aggodo anyuka

  2014. 02. 12. - 15:08
 • Zolcsi hozzászólása:

  Tisztelt ügyvèd úr!

  Szeretnêm megkerdezni az esèlyeim, lehetősègeimet.
  3hónapos kislanyomat eddig hozzávetőlegesen 5-6alkalommal lathattam . A kicsi èdesanyja nem enged több lathatast, sőtt a nagyszülőket nem is engedte a gyermek közelèbe. Kèrdèsem hogy mit lehet tenni a sürübb láthatas miatt . Jelenleg egy a gyermek számára idegen nő èl az èdesanyával. A vèr szerinti rokonoknak pedig a lathatas is problèmás. Gyakorlatilag el van tíltva a csaladja a gyermektől.

  2014. 03. 19. - 09:14
 • Zolcsi hozzászólása:

  Sziasztok!
  Sajnalom hogy itt sem kapok valaszt!!!
  Ismet egy olyan oldal aminek csak beiroi vannak valasz nincs!!!!

  2014. 03. 24. - 11:59
 • Marcsika80 hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Nekem olyan jellegű kérdésem lenne, hogy az apa a nyári szünet 30 napos láthatási ideje alatt eltilthatja-e a gyerekeket az édesanyától, aki neveli őket? Megtilthatja-e, hogy beszéljen az anya telefonon a gyerekekkel? Elveheti-e a telefont a gyerektől? Rendelkezhet-e arról, hogy az anya nem mehet a háza felé, mert feljelenti kémkedésért? Van-e ezekre törvény?
  Köszönöm válaszát.

  2017. 07. 28. - 22:12
 • Kalányos Anita Renáta hozzászólása:

  Tisztelt ügyvéd úr!
  Volt párommal szétmentünk.Kapcsolatunkból született egy gyermekünk aki 13 hónapos.Közösen megbeszéltünk hogy miután elmegyek utánam hozza a kisfiunkat(le is írtuk).Mikor eljöttem a pici szopott még.Az egyességnek nem tett eleget helyette beadta a bíróságra és gyermek elhelyezési pert indított.Még nem kaptunk semmi féle papírt viszont ő osztja be hogy mikor és mennyi időre láthatom a fiamat.Azt még tudni kell hogy a jelenlegi párom félig a másod unokatestvérem.Az lenne a kérdésem hogy a per során mennyibe veszik figyelembe hogy ki az új párom és hogy lehetséges az hogy a volt párom szabja meg a láthatást?Eleinte azt mondta hogy rendelkezik olyan papírral miszerint nem hozhatom el a gyereket tőle.Mint kiderítettem ilyen papírt nem szerzett és nincs is mivel nem tud okot mondani arra hogy kapjon ilyet.Vissza szeretném kapni a gyermekemet.Nem voltam még ilyen helyzetbe és nem tudom a teendőket sem a jogaimat ha tudna segíteni nagyon hálás lennék.Előre is köszönöm a válaszát.

  2017. 09. 05. - 19:23

Itt tud hozzászólni!


Válás

A legördögibb válási csapda

Hogyan kerülheti Ön el?

Válóper

Az ingyenes minikönyvem azonnal az Öné lehet. Hová küldhetem?

Keresztnév:
E-mail cím:
válás válóper

Az erről szóló minikönyv INGYEN az Öné lehet. Hová küldhetem?

válóper válás

Legfrissebb cikkek

válóper válás

Az erről szóló minikönyv INGYEN az Öné lehet. Hová küldhetem?

válóper válás
-->

Hogyan kezeljem a párommal a konfliktusainkat?

válóper gyerektartás vagyonmegosztás gyermektartás

INGYEN az Öné lehet. Hová küldhetem?

Ajándék 117 napos tanfolyam a házas- sági konfliktusok kezeléséről

házasság felbontása bontóper

INGYEN elvégezhető. Hová küldhetem?

Békében együtt CD-csomag

vagyonmegosztás válás

Az Ön és társa közötti konfliktusokkal kapcsolatban lehet tenni!

Tovább a részletekhez >