Ajándék e-book!

Azonnali ajándék!

INGYENES könyv és tanfolyam
a házassági konfliktusokról

Küldhetem ezeket Önnek?

Igen, kérem!
válás válóper tanácsok

A gyermek kívánsága a gyermekelhelyezésnél

Figyelem! Ez a cikk több mint 60 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak és nem a hatályos joganyagot tartalmazzák!

parkapcsolat-gyermek
Vajon ő beleszólhat, hogy
Apánál vagy Anyánál legyen?

A gyermek kívánsága, feltéve, hogy az az érdekével nem ellentétes, különösen meghatározza a gyermekelhelyezésről szóló bírói döntést.

A a bíróságnak a gyermek elhelyezésével és az elhelyezése megváltoztatásával kapcsolatos eljárása során meg kell hallgatnia a gyermeket indokolt esetben, így akkor is, ha ezt a gyermek maga kéri.

Ez történhet közvetlenül a bíróság által, de előfordulhat, hogy szakértő hallgatja meg a gyermeket. A gyermek életkorától és érettségétől függ, hogy a bíróság közvetlen vagy közvetett meghallgatása mellett dönt. Az életkor a jogszabályokban nincs meghatározva. Ám általában 12-14 év alatt a szakértő útján való meghallgatást választja a bíróság, míg 12-14 év felett pedig a közvetlent.

Gyermekelhelyezés, ha a gyerek már 14

Ha a gyermek 14. életévét betöltötte, az elhelyezésére vonatkozó döntés csak az egyetértésével hozható, kivéve, ha az általa választott elhelyezés fejlődését veszélyezteti.

Meghallgatását a bíróság általában a szülők és a képviselők távollétében foganatosítja. Általános tapasztalat ugyanis, hogy az érdekelt felnőttek távollétében a gyermek sokkal őszintébb, felszabadultabb, és kevésbé szorongó, mint a jelenlétükben. A meghallgatás, az esetleges választás súlya így kevésbé viseli meg.

Válás

A legördögibb válási csapda

Hogyan kerülheti Ön el?

Válás konfliktus

Az ingyenes minikönyvem azonnal az Öné lehet. Hová küldhetem?

Keresztnév:
E-mail cím:


82 hozzászólás

Én is hozzászólok!

 • TigrisFáni hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvédúr!

  Azt szeretném megkérdezni, hogy 12 év házasság alatt született két gyermek, az egyik 3 a másik 7 éves. A 3 éves gyermek édesanyjához, a 7 évesédesapjához kötődik, melyet az édesanyjának meg is mondott. Az anya előtte is már kivételezett a kisebbik gyermekkel, vagyis, ha a kisebbik tett valami rosszat akkor is a nagyobb kapott, de amióta megmondta a 7 éves, hogy az édesapjával szeretne maradni, azóta még rosszabb a helyzet. Vagyis folyamatosan zsarolja a gyermeket, hogy ha az apával alszik külön, akkor nem viszi iskolába, mehet busszal, stb. meg folyamatosan kiabál vele, ok nélkül veri, néha bele is rúg(bár szerintem nincs olyan gyermekcsíny ami miatt ezt érdemelné a gyermek).Az apa ekkor sajnos nem tudott jelen lenni, mert egy továbbképzésen kellett részt vennie, de a gyermekmindig ezzel fogadja, hogy anya folyjon csak veri, a lépcsőről ráncigálja-löki le. A gyermek az anyával nem szeret lenni, fél tőle, de amellett hogy a gyermek mondta az édesanyjának, hogy ő apukájával szeretne maradni, nem veszi figyelmbe s ragaszkodik hozzá, indok: mert hogy neki ez jár. Az anya alkoholra gyógyszert fogyasztott, és z apáról olyan dolgokat mond, ami alapjába véve vagy nem igaz. Az apa vétke annyi volt hogy sokat dolgozott, és az anya azért kezdte el a válópert mert az apa 1 év alatt el ment 2 napra a kollegáival Balatonra, mit előtt kb. 2 hónapja megmondott, és nem jött közbe semmiféle családi program. Az lenne a kérdésem, hogy az apának mennyi esélye van a gyermek elhelyezésére, és hoyg a testvéreket milyen esetben választják szét?

  Válaszát előre is köszönöm
  Egy olvasó

  2010. 05. 10. - 12:19
  • gadza hozzászólása:

   hello esetleg en tudnak segiteni ezen irj gadza111@hotmail.hu ra

   2012. 07. 15. - 02:57
  • Puszedli hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!

   2 évvel ezelőtt váltunk el van egy 10 illetve egy 13 éves (8 hónap múlva lesz 14 éves) lányunk. Mindkét lányunk az édesanyjával él. Mit tudok tenni, ha az idősebbik lányunk velem mint az édesapjával szeretne élni.

   köszönöm a segítségét

   2016. 11. 05. - 14:24
  • ilike hozzászólása:

   Tisztelt Címzett!

   Érdeklődöm, a bátyám volt felesége elvált a bátyámtól 4 évvel ezelőtt, s új kapcsolatot kezdeményezett .
   Vitte magával az első házasságából a 2 gyereket a jelenleg 1 éves kislányt, és 17 éves fiút.
   Ebből a kapcsolatából született kettő kislány akik 6 hónapos, vmint másfél éves.

   Jelenleg állandó veszekedések közepette élnek, ezért kislány elárulta szeretne az édesapjához kerülni..Ő is a bátyja is.
   Milyen lehetősége van a testvéremnek?

   2018. 03. 19. - 20:32
 • Henrietta hozzászólása:

  Jó napot kívánok Ádám!

  2009-ben A volt férjem elindított egy gyermekelhelyezési pert a 4 éves kisfiúnkat akarja magához venni. 11 éves kislányunk nem kell neki, mivel a gyerek nem áll vele szóban.
  A Bíróság a 3. tárgyarlás után leakarta zárni az ügyet az én javamra, maga a Bírónő kérte a volt férjemet, hogy zárjuk le ezt az ügyet, ő kirendelheti a további vizsgálatokat de nincs semmi értelme, mert csak a gyerekek tönkre mennek. Erre azt válaszolta, hogy nem baj ő kéri a pschiológiai vizsgálatot. Ez történt márciusban, azóta is várjuk a Bíróság mikor küldi ki a vizsgálatot.
  De a volt férjem nagyon magabiztos abban, hogy a pschiologus vizsgálat után a gyermeket nála helyezik el.
  Nem tudom, mennyi ennek az esélye, a kisfiú eléggé ragaszkodik hozzá.
  De nagyon jól tudom, hogy nem azért kell neki a gyerek mert annyira szereti.
  Ugyan ezt csinálta a kislányal, is elhuzgálták előtte a mézes madzagot utána amikor bekapta érzékeltette vele az élettársával, hogy nem kívánatos személy. Ezt csak azért csinálják, hogy engem bánthassanak. Mindig azt figyelik mivel árthatnak nekem! Annyi adósságot hagyott rám, hogy muszály voltam kimenni külfödre dolgozni. Ezalatt az idő alatt édes anyám gondoskodott a gyermekekről. Mint ahogy a házasságunk ideje alatt. De most ők ebbe is bele kötnek.
  Mit tehetek ilyenkor?
  Nem akarom hogy ebbe a cirkuszba tönkre menjenek a gyerekeim.
  Hogyan állíthatnám le a volt férjemet? Mindenkit megtéveszt!
  Ez az egyik ok amiért a kislány nem beszélvele.

  Kérem segítsen már 4 éve ezt csinálják velem!

  Válaszát előre is köszönöm

  Üdvözlettel Henrietta

  2010. 05. 25. - 10:14
  • Szakolczainé Gáspár ilona hozzászólása:

   Tisztelt Uram.
   Szeretnék néhány kérdést feltenni válással kapcsolatban.Milyen formában tudom ezt megtenni?
   Üdvözlettel Szakolczainé.

   2011. 04. 28. - 12:11
  • REGINA hozzászólása:

   Igazan sajnalom,eleg elszomorito ez az egesz,
   En hasonlo cipobe jarok,mar masfel eve,es kezdem ugy erezni,hogy ennek sosem lesz mar vege.
   A kisfiam 7eves.
   A kedves apukat azert hagytam e a gyermekünkel,mert sulyos drog fogyaszto,többször kezeltek sümegen mint ö,es a szüleit is egyarant.
   slyos függösegi betegek mind a 3an.Nagypapa :Ön es közveszelyes,silyos alkoholista.
   Nagymama:panikbetegsegben szenved,es hat eletveztese,problemakkal küzödik,többszörös auto baleset…(többek között a fiammal is vol t tavaj nyaron egy kisebbbaleset,halistennek nem törtent semmi baja a fiamnak…)
   szoval a temahoz visza terve,ök szeretnek at venni a gyermek tovabbi neveleset,ami abszurd,es egyben vicces…
   Ez mind azert törtenik,mert engem akarnak bantani…
   Szörnyü,ezt atelni,mint lelkileg,mint fizikailag,mert mar ott tartunk hogy minden heten gyamügy,es3havonta targyalas.
   Termeszetesen a kedves apukanakidöközbe elettarsa,ill.menyasszonya lett,aki szinten hasonlo prolemakkal küzködik,drog ,alkohol,sulyos depresszio…szoval a fiatal lanyka,varandos let,igy mostmar azt hiszik hogy keszen allnak a papas mamas jatekra,amit az en gyermekemen,szeretnenek gyakorolni.
   Termeszetesen egyenlö a nullaval hogy barmikor is vissza kapja a fiunkat,lathatast nem tiltottam meg,2hetente latogathatna,de nem jön…
   Hala stennek,nem is hianyolja az apjat,de en ugy erzem hogy azert ez igy meg sem helyes,hogy nem tudjak mar lezarni az ügyünket,hiszen itt egy kis ember eleteröl van szo.
   egyenlöre ott tartunk hogy az apukanak nevezettket labon jaro embernek nevezett o-a,ügyvedet fogadott,mondvan,hatha sikerül valamit is intezkedni….
   szörnyü.
   szoval nem vagy egyedül,abszolut at erzem a banatodat,a dühödet,a szomorusagodat,es a normalis eletnek a hianyat,amit nem engednek elni…:(

   2014. 07. 02. - 21:50
   • bazsi. hozzászólása:

    regina HAHÓ!!! ezt tudtad azelött is hogy megszülted a gyereket . most sajnálni kellene??? te is csak egy vagy a sok meggondolatlan buta nő közűl . NE PANASZKODJ.

    2015. 03. 30. - 10:38
  • bazsi. hozzászólása:

   kedves heni . előszőr majdnem bedőltem amit írtál . de írtad hogy te kűlföldön dolgozól . a gyerekekkel anyukád foglalkozik . igaza van az pának hogy el akarja venni . adósság nem indok arra hogy MAGÁRA HAGYOD a gyerekeid. nem nagyon tudom elhinni hogy így van . nem inkább acsavargás az oka ?.a nők ebbe kapaszkodnak hogy a SZEGÉNY ELHAGYOTT NŐ. tudnék róla mesélni . én nem dőlök be ilyeneknek már . remélem az exed nyer!!

   2015. 03. 30. - 10:36
  • Eny hozzászólása:

   Szia. Én is egy ilyen szemfényvesztöhöz mentem hozzá, mindenkit átver az ártatlannak tuno arcával.

   2015. 09. 04. - 15:38
  • Tibor hozzászólása:

   Szia.
   De az adòssagban te is resztvetel,koltoted a penzt,sot szerintem nem is dolgoztal mellette.Ugyhogy igazsagos legyel,nefogd ravaz egeszet,mikyen nok vagytok?

   2017. 06. 30. - 21:14
 • Csillagocska hozzászólása:

  T.Ügyvédúr!

  1 éve folyik a válóperem, a gyerekelhelyezés folyamatban van. Egy 5 éves kislány és egy 20 éves nagylány édesanyja vagyok . Én vagyok a felperes a férjem nem akar válni és semmiben sem akar megegyezni csak azért , hogy minél tovább fenntartsa ezt az állapotot. Az lenne a kérdésem , hogy egy 5 éves kislány pszichológiai meghallgatásánál mennyire adnak a gyerek véleményére? Mi van ha a gyereket állandóan ellenségesen próbálja az apja az anyja ellen befolyásolni? Ez kiderül e?
  Hogyan csinálják és milyen kérdéseket vagy teszteket végeztetnek el a kislánnyal?
  Mivel kislány és most apás korszakát éli ugye ilyen korban azt képzeli apa lesz a férjem ez mennyiben befolyásolja kijelentéseit és ezt , hogy veszi figyelembe egy szakpszichológus és a bíróság?
  Ha nem iszom , nem drogozom, rendesen ellátom a családom, és nem állok az utcasarkon akkor mennyi az esélyem , hogy nálam helyezik el a kislányom?

  2010. 09. 14. - 14:44
  • Zs.M. hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!

   Előre is leszögezem a helyzetem nagyon bonyolult!2014 . szeptember w
   elején a férjem közölte , hogy új életet szeretne kezdeni ,de nélkülünk.A “nélkülünk” a kisfiúnk aki most töltötte a 11. évét és én a felesége aki 31 éve hű és odaadó volt.A lényeg hogy közmunkából élünk meg a családi pótlékból egy családi házban az apuka az egyik szobában a fiam és én a másikban.Azt ígérte elköltözik albérletbe de még mindíg itt van.Közben vagy már a szakítás előtt is volt nem tudom de most van már egy barátnője is .Ez miatt a nő miatt elhanyagolja a fiát is mert el megy hajnali 4-kor és este 23 óra körül haza jön hetek eltelnek hogy nem is látja a gyermekét.Szeretném tudni mennyi gyerektartásra vagyok jogosult,és megszabhatom-e azt hogy az apuka ha egyáltalán látni kívánja a gyereket hogy hol tegye és azt hogyha a gyerek sem szeretné hogy elvigye az új nővel közös programra?Remélem elég érthető a helyzetünk.Mielőbbi válaszát várja egy elkeseredett anyuka!

   Tisztelettel Zs.M.

   2014. 10. 30. - 15:47
 • Napsugár hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvédúr!
  Van egy apuka, akinek van 3 gyermeke, 14éves fiú, 11 és 6éves leány. A 14 és a 11 éves gyermeknek meghalt az anyukájuk és a mostohájuk neveli őket 9 éve. A 6 éves kislány pedig közös gyermek. Az lenne a kérdésem, hogy mennyi esélye van, hogy az apukával maradjanak a gyerekek. Élettársi viszonyban élnek. A mostoha ragaszkodik mindegyik gyerekhez. A 14 és a 11 éves gyerek ragaszkodik a mostohához. A közös gyerek pedig az apához. Elveszítheti e az apa őket?
  / A mostoha anyagi okokból ragaszkodik a gyerekekhez, mert igy biztosítva van mindene, dolgozni sem kell neki, egésznap fekhet, netezhet éjjel-nappal. Az apa gondoskodik róluk, főz, viszi őket iskolába, óvodába, ….stb. A mostoha, ha nem ragaszkodna a gyerekekhez, szó szerint az utcára kerülne, egy forint nélkül. /
  A válaszát előre is köszönöm.

  2010. 10. 01. - 13:29
  • Barát Magdolna hozzászólása:

   Tisztelt Mészárosúr!
   Azt szeretném megkérdezni öntól,hogy hány éves kortól dönthet a gyermek akar e kapcsolattartást az apával vagy sem?Joga van e az apának ahoz,hogy a gyermeket sirva kényszeritve vigye el az anyától?A gyerek jelenleg 7 éves elmult
   és nagy kárt tett az életében ez a sorozatos kényszerités .A gyewreket feltételezésünk szerint szexuális bántalmazás is érhette.De sajnos mivel kicsi volt még akkor nem tudta összefüggésében elmondani.Az apa verte az anyját,sőtt az apa az anyját is veri számtalanszor a gyermek előtt.A gyerek fél az apoától nem is tud a gyerekkel bánni.Ezért kapcsolattartáskor az apa anyjánál tartózkodnak a gyerekkel.A gyerek kettős magatartás áldozata ott azt engedik meg amitől az ember óvja a gyermekét.A gyerek egyáltalán nem bizik a felnőttekben jelenlétükbe megsem szólal.csak nekünk sugja meg hogy mi a válasz amikor kérdezik.Kérdezem öntől meddigtart még ez az áldatlan állapot a gyermek rovására.Most fog iskolába menni .Kérem válaszoljon mit kell tenni!!

   2016. 04. 21. - 10:42
 • Viktória hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvédúr!
  A párom elvált van két lánya egy 12éves és egy 5éves. Váláskor a volt feleséggel megegyeztek a gyerek elhelyezésben. Viszont mióta a párom velem van, a nagyobbik lány nem akarja vele tartani a kapcsolatot (mert az anyukája tele tömi a fejét olyan dolgokkal, hogy az apja már nem szereti (nekem van egy fiam és a közös babánk is fiú), mert az apja mindig fiút akart most már van, így ők nem kellenek).
  A párom próbál a nagyobbik lánnyal kapcsolatot tartani, külön programokkal, ha már hozzánk nem akar el jönni, de meddig lehet rá hagyni, hogy ez így menjen?
  A páromat nagyon megviseli, hogy a lánya nem akarja látni a kis tesót, meg néha nem akar vele szóba állni, az anyja közelében más lesz a viselkedése sokkal elutasítóbb?
  Érdemes rá hagyni, vagy élhet az apja a láthatás jogával és a lányának is élnie kell vele, vagy nem lehet törvényileg rá erőltetni?
  Várom válaszát.
  Tisztelettel: Kiss Viktória.

  2010. 11. 04. - 23:22
 • Ágnes hozzászólása:

  Tisztelt Mészáros Úr!

  Az lenne a kérdésem, hogy már 6 éve elváltunk, a gyerekeket nálam helyezték el, és most a jelenlegi párommal szeretnék Európai Union belül költözni. Milyen papírok szükségesek ahhoz, hogy a gyerekeket is vihessük magunkkal, illetve mit kell tennünk, hogy a gyerekeket ne tegyük ki a bírósági procedúrának? Ők már kijelentették, hogy ha kell oda is elmennek, csak hogy velünk maradhassanak. (10 és 11 évesek)

  2010. 12. 26. - 11:17
 • István hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd úr!

  Most adom be a válópert a nejem hűtlensége miatt, és szeretném a 6 éves fiunkat magamhoz venni. A feleségem nem igazán házias típus, ezért csak nagyon ritkán főzött, mosott, takarított. A reggelit, és a vacsorát is én készítettem a gyereknek, míg Ő más elfoglaltságot talált magának. Óvodába is én vittem/hoztam a fiunkat, akkor is, mikor otthon volt. Jelenleg a húgánál lakik a gyermekkel együtt, egy kertes házban, ami belülről szinte minden helységben penészedik. Én egy 2 szobás összkomfortos önkormányzati bérlakásban lakom, ami az én nevemen van. A fiunk többször jelentette ki nekem önszántából, hogy inkább nálam lakna, mint ott. Pszichésen sincs minden rendben a páromnál, de ez családi vonás náluk anyai ágon. Az anyósom is, és a sógornőm is járt depresszió miatt kezelésekre, de nem sok sikerrel, aminek az lett a vége, hogy az anyósom vízbe ölte magát. A sógornőm, aki jelenleg is munkanélküli, szintén kísérelt már meg öngyilkosságot. Ezeken felül is lenne mit felhoznom sajnos…
  Ennek alapján mennyi esélyem van a gyermekelhelyezési perben? Mivel anyagi lehetőségeim erősen korlátozottak, érdemes-e belekezdenem?
  Válaszát előre is köszönöm!

  2011. 02. 03. - 07:06
 • Pálinkás Erika hozzászólása:

  Tisztelt Mészáros Ádám!

  Férjemmel 2003-ban váltunk el, két gyermekünket akkor 10 éves fiút és 6 évest lányt nálam helyezte el a bíróság. Most a 14 éves lányom szeretne az apjához költözni! Részemről semmi akadálya, többször átbeszéltük, nem csak egy fellángolás a lány részéről!
  Azt szeretném megkérdezni mit kell tennünk, hova forduljunk és mennyi idő még teljesen hivatalos lesz a gyermekelhelyezés megváltoztatása?
  Válaszát előre is köszönöm!

  2011. 02. 13. - 18:13
  • Erika hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Ur!
   18 évi házasság után most válunk. 2 gyermekünk van, 14 és 18 évesek. A meghallgatásukat kéri a bíróság elhelyezés ügyében. Ők nem igazán tudják, kivel is maradjanak, mindkettőnkhöz ragaszkodnak. Pszichológusi vizsgálatot kértem, hogy megvédjem őket a lelki sérülésektől. Mennyibe kerül ez a vizsgálat nekem, mint felperesnek? Mi lesz, ha a gyerekek nem fognak tudni dönteni? Mennyire veszi figyelembe a bíróság a szakértő véleményét?
   Válaszát előre is köszönöm!!!

   2011. 10. 14. - 20:22
 • Judit hozzászólása:

  Kedves Ügyvéd úr!
  Kérdésem a következő:
  A kis unokám 12 éves. 8 éve a fiam neveli. A gyermek biológiai anyjával nem voltak összeházasodva. 4 éves volt a gyermek, amikor az anyja elment. Szóban megegyeztek, hogy a kisfiú a fiamnál marad. Igy is lett, azonban a családi pótlékot azóta is az anya veszi fel és semmilyen módon nem támogatja a gyereket. A fiam nem merte bolygatni, mert attól félt, hogy akkor az anya el akarja majd perelni tőle a gyereket. Tudjuk, hogy általában az anyának itélik a gyereket még akkor is, ha az apánál jobb helyen lenne.
  Ha mégis megindulna a gyermek elhelyezési per, akkor lenne- e esélye az anyának arra, hogy elvegye a gyereket? Bizonyitani tudjuk, hogy 8 éve az apával él közös háztartásban a gyerek. A kapcsolatot nem tartják, évek óta nem is találkozott a gyerek az anyjával. Nem szeretnénk elvesziteni a kisfiút!
  Válaszát előre is köszönöm!

  2011. 05. 12. - 11:16
 • Éva hozzászólása:

  Kedves Ügyvéd úr.:A párom elvált a feleségétől,mert az megcsalta.A gyerekeit hónapokig nem látta,nem hívta.Külföldön dolgozott pénzt nem küldött soha.Aztán szép lassan rájött,hogy “anya”és meglátogatta a fiait,aztán el is vitte őket,s most is nála vannak.A bíróság nála helyezte el.Tavaly szeptember óta vele vannak,de nem igazán szeretnek ott lenni.S elmondásuk szerint nem tartja őket tisztán,rendszeresen magára hagyja őket,a nagyobbik az iskolába magában jár pedig nincs közel azt mondja egy félóra alatt ér oda körülbelül.Van egy párja akit a gyerekek szeretnek azt mondják kedvesebb mint az anyjuk,ennyi jó van benne.Szóval sok a probléma,de távol vannak tőlünk s nem látjuk a hétköznapjaikat,csak szünetekben hozza el a párom őket.Kérdésem az lenne,hogy 10 és 7 éves gyerek szava számítana-e ha a bíróságra mennénk azzal,hogy nem akarnak ott lenni.Mindig is az apjukkal akartak maradni.
  Válaszát előre is köszönöm!

  2011. 07. 05. - 19:57
  • Yesica hozzászólása:

   c9n keve9sbe9 vagyok elfguolt, de tudve1n, hogy ebben az Amund tfalzf3 keze sem volt benne bizalmat szavazok az alkotf3 kettősnek. Csak olvashatne1m me1r ege9szben ezt a misztikus cuccot ve9gre

   2012. 07. 24. - 10:43
 • Dina hozzászólása:

  Tisztelt ügyvéd úr!15 éves leányom lakcímváltozásáról tennék fel kérdéseket.12 éve váltam el férjemtől,azóta nevelem szinte kifogástalanúl gyermekemet.A volt férj nem igazán tett eddig eleget sem anyagi,sem apai kötelességeinek.Most szeretné egyszeriben bepótolni az elmúlt 15 év kimaradását.Ausztriában dolgozik,hétvégéken van itthon,van egy élettársa akivel a leányom jó viszonyban van.A volt férjem most szeretné ha hozzá költözne a kislány és ott folytatná tanulmányait.Tőlem 350 km-re innen.A leányom szeretne is oda menni,de nem tudunk megegyezni a volt férjemmel az anyagi dolgokban.A gyerektartási díjról természetesen én lemondok,mert csak hétvégente jönne haza a kislány,de szeretném ha az állandó lakcíme nálam maradna,még egy fél évig,a kislány beilleszkedéséig.Amiről a férjem hallani sem akar,sem bíróságról,sem ügyvédről ..Jogomban áll-e ez iránt feltételeket szabni,mert aggaszt hogy a kislányt csak anyagi érdekek miatt szeretné magához venni.(adókedvezmény,családi pótlék,13 havi fizetés stb.)Nyugtalanít még az hogy az élettárssal lenne a kislány,holott eddig 15 évig biztos anyai szeretetben részesült.Nagyon aggódom,de a leányomat valami úton-módon rászedték erre a döntésre.Válaszát előre is köszönöm!Más elérhetőséget is adna nekem!Köszönettel!

  2011. 07. 20. - 13:32
 • Jani hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Együtt éltem a párommal, de nem voltunk házasok 11 évig. Ez idő alatt született egy fiunk aki most 3 éves!
  Egyik nap hazajött a párom és közölte, hogy most már nem szeret és szeretné, ha elköltöznék. Semmi más magyarázat nem volt. Jól éltünk, neveltük a gyerekünket, nem veszekedtünk,amit a velünk együtt élő édesapja is megerősít! Én igaz, hogy nehezen, de elfogadtam a döntését mert,ha nem szeret azt nem kell erőltetni! Közben kiderült, hogy a munkahelyén hónapokkal ezelőtt összejött egy fiatalabb fiúval és ez volt a valós ok. Most ő a gyerekünkkel maradt az édesapjánál én meg hazaköltöztem a szüleimhez akik 5 percre laknak tőlük. A gyerek szerencsére sokat van velem és szeret is ott lenni. Igazából minden jó ebből a szempontból, de közben kiderült, hogy az új fiúval egy dunántúli költözést tervezgetnek és így 300km re kerülne mindentől és mindenkitől a gyerek amit eddig szeretett és amiben él. Család, nagyszülők, óvoda, barátok és nem utolsósorban az édesapjától! A kérdésem az milyen lehetőségeim vannak, hogy ez ne következzen be vagy mik az esélyeim egy perben? Válaszát előre is köszönöm!

  2011. 10. 11. - 13:15
 • beb hozzászólása:

  ÜDVÖZLÖM!olyan problémám lenne h van egy 3 éves kislányom .Apaság megállapitás és járulék iránti pert inditott a Biroság!A problémám az lenne h 3 éve folyik a per de végleges döntés nem történt még ,meglepö modom abban bizok h apaság bizonyoságot fognak megálapitani vagyis dnst tesztett ,mivel jött a nyár szeptemberbe folytatodhatott a per és mivel nagyon meglepödtem mikor csengetett a postás h gyerektartás érkezet nekem !A kérdésem az lenne h akkor az apuka el válalta a gyermeket magájénak és akkor már nem kerül sor dns tesztre mivel valamilyen modon fizetni kezdet és erre én felhivtam az ügyvéd nöt h most ez mi annyit tudod válaszolni h oktober 31dikén lesz ez majd jogerös.

  2011. 10. 11. - 19:39
 • Ági hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Nagyon sürgős segítségre lenne szükségem, mert a férjem (10éve vagyunk házasok 2 közös gyerekkel) 15 éves nagylánya arra kért bennünket, hogy idekötözhessen hozzánk, mert már nem bírja elviselni az édesanyja és annak élettársa állandó veszekedéseit, ordibálásait egymással vagy vele. A veszekedések mindennaposak, mindenért bántják, szidják mindketten, vagy ha épp a “nevelőapuka” veszekszik vele az édesanyja akkor sem áll ki érte ha nem jogos a szidalmazás. 4 éve kérte ezt már egyszer, de mikor az anyuka megkapta a bírósági papírt erről, egyből magához édesgette, mindent megvett neki, és ígéretet tett arra, hogy akkor jön hozzánk amikor csak akar, de ne költözzön ide. Azóta ezt már nagyon megbánta, hogy rá hallgatott, mert semmi nem változott a körülményekben, sőt volt, hogy hónapokig nem engedte hozzánk! A gyámügyet több ízben felkereste emiatt a férjem, de érdemben nem segítettek. 1 hónapja kért segítséget tőlünk, azóta mindennap rákérdez intéztünk-e valamit, a gyámügyet ismét felkereste az apuka, de elutasították azzal, hogy nem történt bántalmazás, nem tehetnek semmit! Nem is állítjuk, hogy tettleg bántják, csak elmesélte a lány, hogy néhány hónapja, mikor nem járt hozzánk, annyira kiborult ezektől a botrányoktól amik voltak/vannak otthon, hogy megkísérelt a halálba menekülni!! Nagyon nem szeretnénk ha erre ismét kísérletet tenne, viszont bíróságra sem akarjuk adni a gyerekelhelyezés ügyét, míg valaki nem segít abban, hogy mire ebből tárgyalás lesz a nagylány már nálunk lehessen, ugyanis nem szeretné, ha emiatt is kapna minden nap!! Hova fordulhatnánk egy gyorsított legalább ideiglenes elhelyezésért a bírósági ítéletig???? Válaszát előre is köszönöm!

  2011. 10. 20. - 12:06
 • Honorátka hozzászólása. hozzászólása:

  rrrrrrrrrrrr

  2011. 11. 23. - 18:46
  • Sabrii hozzászólása:

   Dettf3, ime1dtuk az első re9szt is, e9s a me1sodik is itt figyel a poocln, minden nap szf3rakozunk vele egy kicsit, nagyon jf3l eltale1lt koncepcif3 lett ez a sportos-mf3ka! VN:R_U [1.9.10_1130]Szavaz s: 0 ( 0 szavazatb l)

   2012. 05. 04. - 04:31
 • mária hozzászólása:

  tisztelt ügyvéd úr!nekem van egy 9 éves lányom, nem az édesapja nevét viseli hanem a nevelt apjáét,van e lehetöség arra ,hogy gyermektartást fizessen,vagy kötelezhessék arra,mivel ö a vérszerinti apa,és ö nemfizet mióta megvan a gyermek mert abban a tudatban van hogy nemköteles,mert a gyerek nem a nevét viseli.kérem válaszoljon .tisztelettel egy anyuka!!!!!!köszönöm,

  2012. 11. 13. - 09:49
 • Gabi hozzászólása:

  Olyan ügyben szeretnék érdeklödni hogy elváltam és a gyermeket nálam helyezte el a biróság a váláskor,most viszont a volt férjem telebeszéli a gyermek fejét és befolyásolják ,ezért mostanában a gyermek csak azt mondja hogy elfog költözni..söt a nagyszülök is rátesznek egy lapáttal viszont már felvilágositották arról hogy 14 évesen már dönthet arról hogy hol szeretne lakni,és a láthatás után folyamatosan ezzel jön a gyermek haza..ök jobb anyagi körülmények között élnek ,de én is megadom neki amire szüksége van.kérem mielöbbi válaszát.az email cimemre nagyon köszönöm.

  2012. 12. 17. - 10:03
  • Zoli hozzászólása:

   Bár nem vagyok jogi szakember, de bele ástam magam a válás útvesztőjébe. Valóban a 14 éves gyermek dönthet, hogy kinél akar lenni ( a gyerek meghalgatása után a bíróság dönt, és mindíg a kedvezőbb nevelési feltételeket biztosító személynél helyezi el a gyereket, de ez nem a jobb anyagi körülményeket jelenti), amennyiben gyermekelhelyezési per van folyamatban, és a bíróság megkérdi. Egyéb esetekben a Gyerek 16 éves életéve elött nem dönthet a család elhagyásáról, utána is bejelentési kötelezettsége van a gyámügy felé. Válás után leghamarabb gyermekelhelyezési kérelem benyújtása a bíróság felé 2 év. 16 éves kor alatt a gyerek korlátozottan cselekvőképes! Igen, ez a leg gusztustalanabb dolog, amikor anyagi igéretekkkel befolyásolnak egy 10 egynéhány éves gyereket :-( Sajnos a mai elanyagiasodott világunkban a talmi csillogás vozza a tizenéveseket.

   2013. 01. 21. - 12:01
   • GL hozzászólása:

    Abban az esetben ha a bíróság mondja ki a gyerekelhelyezést,általában két év.De nem azt jelenti hogy nem adhatod be,de gyakorlat szerint ezen esetek 99%-ban jóváhagyják a korábbi ítéletet.Egyszerűbb ha a válás során veszni látod a gyerekeket,akkor akár az utolsó pillanatban is de kötsz egy alkut.Ezt egyszerűbb megváltoztatni.

    2013. 02. 12. - 22:19
 • Ágnes hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Ha a legidősebb gyermek öt éves, őt is megkérdezi a bíróság?

  2013. 01. 02. - 21:34
 • Nemes Boglárka hozzászólása:

  Szeretnék segítséget kérni… :!! :(( 16 éves vagyok és el szeretnék költözni anyukámhoz mert már nem tudom elvielni azt hogy apukám meg nevelőanyum mindig velem veszekednek nevelőanyummal állandóan veszekszünk minden apróságért megbüntet apukám meg nem szól semmit nem áll ki mellettem mit tehetek ??? kérem segítsenek… :’//

  2013. 02. 06. - 17:09
  • GL hozzászólása:

   Menj el a bíróságra,kérdezd meg mikor van panasznap.Ott majd megmondják mi a teendőd,segítenek mindenben.De mehetsz a gyámügyre is.Interneten mindent megtalálsz.

   2013. 02. 12. - 22:13
 • ókina hozzászólása:

  Tisztelt Uram!

  Abban az esetben, ha a válókereset beadását megelőzően elköltözöm a férjemtől a közös házunkból, jogszerűen velem jöhetnek a gyermekeim – természetesen önszántukból- akik betöltötték a 14 és 17. életévüket?

  2013. 02. 22. - 12:25
 • Betti hozzászólása:

  Tisztelt Dr. Mészáros Ádám!
  A segítségét szeretném kérni! Első házasságomból van egy 12 éves lányom,enyém a felügyeleti jog,a láthatás kéthetente van az apának(az anya lakásáról).Közben újraházasodtam,és férjemmel,és lányommal Ausztriába költöztünk.A volt férjem ebbe beleegyezett,bár írásos dokumentum nincs róla.Mivel a láthatást csak ritkábban tudom biztosítani,ezért perrel fenyeget,hogy nem engedte külföldre letelepedni a gyermeket.A kérdésem,hogy Unión belül milyen szabályok vonatkoznak rám,és ilyen esetben kinek kell biztosítania a gyermek elvitelét?!Vagyis, neki kell a lányomért jönni,vagy nekem kell hazutaznom vele?Mert eddig az utóbbi működött,és anyagilag nagyon megterhel minket.

  2013. 03. 01. - 21:02
 • Remény hozzászólása:

  Üdvözlöm ! Mit néz a bíróság inkább ? Az erősebb kötődést, ” igen erős kötődés ”
  erősebb azonosulás … vagy azt hogy gyengén átlagos nevelési képességü, vagy átlagos nevelési képességű…
  Kérem tisztelt válaszát !

  2013. 04. 20. - 21:12
 • Krisztina hozzászólása:

  Üdvözlöm!

  Jó pár hete várom a válaszát az e-mail címemre.Megszeretném kérni önt,hogy legyen szíves válaszolni a kérdésemre,mert nagy szükségem lenne rá!Köszönöm!

  2013. 04. 24. - 19:19
 • Göntér Anna hozzászólása:

  Üdvözlöm!
  Göntér Anna vagyok 14 éves a szüleim külön élnek de még papíron nem váltak el, viszon kötöttek szerződést és papíron édesanyámnál vagyok elhelyezve. Édesanyám sokat kiabál velem és van egy szeretője de én nem nagyon tudom elfogadni. Mondtam édesanyámnak hogy édesapámnál szeretnék lakni de azt mondta édesanyám hogy nem lehet mert édesapám és édesanyám aláírták a szerződést. Ezért szeretném kérni a segítségét hogy lehet e valamit tenni hogy édesapámnál élhessek??

  ELŐRE IS KÖSZÖNÖM A VÁLASZÁT!

  2013. 08. 28. - 10:51
 • István hozzászólása:

  73. életévemben vagyok. A vér szerinti fiam akivel a kapcsolatom jónak mondható. A házasságbontáskor, bíróság által, a fiam 6. éves korban az anyára bízott felnevelésbe került, a minden kori jövedelmem 20%-a az anya kezéhez történő folyósításával. Jelenleg a fiam 25. életévében jár, az életpályája befejezetlen az anyának felróhatóan. Az anya tanuló ideje alatt is, csicskáztatja, és a szünidőben minden esetben diák munkákra kényszeríti.
  Hatéves korban a bíróság követlenül meghallgatta a gyermeket, aki a fizikai fenyítések, és lelki kényszerítés hatására, azt nyilatkozta amit az anya kikényszerített. Az erkölcsi értékrendem szerint az anya kezelésére bízott tartásdíj beszüntetését kérném és legalább egy tanfolyam elvégzését támogatnám, az életpálya, a kereső foglalkozás lehetőségének megnyitásához.

  2013. 09. 27. - 02:27
 • tamás72 hozzászólása:

  üdvözlöm!egy elég bonyolult ügyben szeretném a segítségét kérni.Feleségem,tavaly októberben elhagyott.egyik napról a másikra elköltözött,és itthagyott minket a fiammal.beadtam decemberben a keresetet,válás miatt.ezidáig,egy tárgyalásra sem jött el.most ügyvédet fogadott,és kéri a gyermekünk nála való elhelyezését.egy évig,még csak kíváncsi sem volt a fiunkra,most még is attól félek,hogy elveheti tőlem.se munkahelye,sem bejelentett lakcíme nincs.mik az esélyeim arra,hogy a fiunk nálam maradhat? Köszönöm szépen válaszát!

  2013. 10. 08. - 18:51
 • gemini973 hozzászólása:

  Üdvözlöm!
  Szeretném a segítségét kérni a mi ügyünkben.
  A lányom 8 éves volt, mikor az apjával elváltunk egymástól közös megegyezéssel. Lányom kérése volt, hogy közös felügyelet alatt lehessen, ami azt jelentette, hogy péntektől péntekig a volt férjemnél, következő héten nálam volt. / egy faluban lakunk /. Lányom többször kérte, hogy intézzük el, hogy nálam lehessen mindig, de megbeszéltük, hogy várunk vele egy kicsit. Továbbra sem érzi jól magát ott, nem sokat foglalkozik vele az apja, nagyon ritkán száll be a költségekbe, ami nem is zavarna annyira…Lányom 16 éves elmúlt, és az apja nem engedi, hogy itt legyen, azt mondja, hogy amíg tanul, addig marad a megosztás. Mivel nem sikerült megbeszélni vele a dolgot, ezért szeretnénk hivatalos útra terelni a dolgot. Hol kezdjük, milyen papírokkal, mik az esélyeink?? Konkrétan mi az első lépés, bíróság, vagy gyámhivatal?
  Köszönöm a segítséget előre is.
  Huszák Eszter

  2013. 10. 20. - 22:55
 • Judit hozzászólása:

  Tisztelt ugyved ur!4eve vagyok hazas,ès van egy 3 eves fiam.!szeretnek elvalni ,de a ferjem nem akar!en haza koltoztem edesanyamhoz,de a gyerek inkabb apas es,mikor az apjat meglata el ment vele.Nemreg nekem volt egy felrelepesem mirol a ferjem tudomast szerzett,es most azal fenyegetozik h.elveszi a gyereket mert az en hutlensegem miatt ment tonkre a hazassagunk!Azt szeretnem megtudni h.mik az eselyeim a gyerek elhelyezesevel kapcsolatosan ebben az esetben,es allami munkam csak nekem van,o nem dolgozik sehol!el tudja venni tolem a gyereket?

  2014. 06. 08. - 23:58
 • Renáta hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd úr!
  7 éve elváltam és van 2 gyermekem egy 21 éves fiam és egy 16 éves lányom. A lányom és az én kapcsolatom nagyon hullámzó vannak kisebb nézeteltéréseink és a lányom ugy döntött hogy Szeptembertől apai nagyszülőkhöz költözik.(mellesleg megjegyzem hogy a férjem oda van bejelentve) Lehetséges ez a lányom szempontjából?

  2014. 08. 02. - 23:26
 • Ildikó hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Egy barátomról lenne szó, aki már betöltötte a 17-ik életévét, és sem az anyjánál, sem az apjánál nem akar lakni. A barátom magántanulónak kényszerült, és Németországban él az apjával. Nem akar ott lakni, haza szeretne jönni Magyarországra. Ilyenkor mi a teendő? A barátom kérvényezheti azt, hogy intézetbe menjen, vagy eldöntheti már saját maga, hogy hova is szeretne menni?

  2014. 08. 04. - 02:01
 • gabesz73 hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr !

  A lányom velem szeretne költözni ,aki elmúlt 14 éves de az anyja telebeszéli a fejét egy másik hölggyel,ha az apját válassza akkor intézetbe fog kerülni.
  Az anyuka nem akarja elveszíteni mert akkor nem tud kit ugráltatni meg elveszítene 17000 Ft családi pótlékot,mit tehetünk,hogy velem jöhessen gyermek elhelyezés még nem volt .

  2014. 08. 19. - 17:50
 • Andi hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Nagymama neveli 4 unokáját,ő a gyámjuk, mert az anya a gyerekek születése után elhagyta őket. A legidősebb most 8 éves.Apa börtönben. Az anya új élettársával, aki egy erőszakos férfi, és ki tudja hány gyereke intézetben van, most szeretnék a gyerekeket magukhoz venni, hogy meg tudjanak élni a csp.-ból.
  A gyerekek nagyon nem akarnak menni. Az lenne a kérdésem meghallgatja-e a bíróság a legidősebb gyermeket.
  Válaszát köszönöm.

  2014. 10. 16. - 18:36
 • Emese hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  2007-ben (7 éve) váltunk el a férjemmel. 3 gyermekünket én nevelem egyedül, de közös szülői felügyeleti jogot határozott meg a válóperi végzés. A legkisebb lányom 4 éves volt a válás idején, az akkori súlyos válási körülményekből semmire nem emlékszik, láthatásra azért jár, mert muszáj. Nagyobb testvérei nagykorúak, nem kötelezhetők. Az eltelt 7 év alatt a lányom megtanulta, hogy csak a vásárlásokat és ajándékokat használja ki az apjától, érzelmileg fél tőle, mert mindig kiabál, ha leckét csinálnak, nem elégedett vele. A lányom többször kérdezte, mikor nem kell már végre menni az apjához, hány évesnek kell lennie? Én erre nem tudom a választ, mert a végzést megváltoztatni, nyilván újabb végzéssel lehet, nekem pedig nincs pénzem ügyvédre. Kérdésem, hogy létezik-e olyan megoldás, hogy a 2015. júliusában 12 évet betöltő lányom a Gyámhivatal segítségével olyan megoldást kérjen, hogy csak azokban az időpontokban, annyiszor és olyan helyre menjen láthatásra, amelyet ő szeretne? Milyen lépéseket kell tennie ebben az irányban.
  Köszönöm válaszát: Emese

  2014. 11. 12. - 16:32
 • Zsófia hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Másfél éve váltam el a volt férjemtől,akkor a lányunk 2 és fél éves volt.A válás során egy olyan patthelyzet alakult ki,hogy a volt férjem csak akkor volt hajlandó többszöri tárgyalás után aláírni a válópert,ha napi telefonos kapcsolattartást biztosítok neki. Elmondása szerint,azért hogy én ne jelenthessem fel zaklatásért,ha beszélni akar a lányunkkal. A valóságban ez úgy néz ki,hogy minden nap hív,gyakran a lányunk nem is szól bele a telefonba,mivel csak 4 éves,a volt férjem pedig engem ellenőriz hogy minden nap a lányommal vagyok e egész délután.Ha valamilyen okból nem tudom felvenni,pedig azt csinálja,hogy amikor 2 hetente hétvégén a lányom nála van, nem veszi fel a telefont. Gyakorlatilag a lelki terror eszközeivel él. A másik gond, hogy fél évente belenyírnak a lányom hajába,a beleegyezésem nélkül.Szó szerint megritkítják a sűrű haját, amit aztán letagadnak,és mivel hosszban nem változik csak sűrűségben és nem azonnal,hanem a hajmosás után látható,letagadják és azt mondják,hogy én rágalmazom őket és fel fognak jelenteni. A lányom pedig mivel csak 4 éves nem tesz ellene semmit,viszont pszichésen megterheli. Logopédushoz és pszichológushoz járunk,mert 3 éves kora óta,amióta az apja elviszi 2 hetente hétvégére, pszichésen nagyon zaklatottan jön haza. Attól függően milyen hatások érik egy vagy két hét mire megnyugszik,majd kezdődik elölről minden. A volt férjem és az új párja is rendőr. A volt férjem korábban megfenyegette az ingatlanost,amikor még ment a vagyonmegosztási per.Az ügyvédemet is gyanítom,mert 1 nappal a vagyonmegosztási per előtt lépett vissza .Bármi konfliktus van azzal fenyeget,hogy feljelent.A kérdésem lényegében az lenne,hogy mit lehet tenni a lelki terror ellen,a nap telefonhívásokat lehet e módosíttatni,mondjuk heti 2 vagy 3 hívásra,a hajnyírás ellen jogilag lehet e tenni,mivel 4 éves,és nem az ő akaratával történik,és én vagyok a gondviselője. Továbbá hogy hány éves kortól lesz döntési joga a lányomnak arra vonatkozóan hogy hány éjszakát szeretne az apjánál tölteni és ha a szünetek fele túl hosszú idő számára,mivel 2 éjszakánál többet sose volt tőlem távol, mikortól lehet kérelmezni,hogy napközben vigye csak el,éjszakai ott alvásra ne.Mit lehet tenni,ha az apa és az élettársa,egyáltalán nem törődik a lányunk érzelmi világával,csak arra használja fel a lányunkat,hogy rajtam bosszút álljon. És még végezetül azt szeretném tudni,hogy a rendőrségen beül indított hivatali visszaélésre vonatkozó és ügyészség elé kerülő ügyek,amennyiben büntetőjogi következmény nélkül zárultak,felhasználhatóak e az apa ellen,egy esetleges bírósági eljárás során,ami az apa láthatási jogára hatással lehet.
  Nagyon köszönöm a segítségét!

  2014. 12. 05. - 11:18
 • Bibii hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  16 éves lány vagyok , akinek a szülei már 2 éves korától fogva szétmentek.
  Jelenleg apával élek, nagyon nem szeretek vele élni,inkább anyukámmal élnék, de anyának nincs meg azaz anyagi körülménye hogy magához tudjon venni . Apának viszont pont mindene megvan , de én mégis inkább édes anyukámmal élnék.Segítségét szeretném kérni hogy mit tudok tenni annak érdekében hogy anyukámhoz kerüljek?!

  2015. 01. 02. - 19:45
 • Magdi hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Szeretném megkérdezni, hogy mit tehetek, hogy a 7 éves unokám nálam maradjon?
  Lányom szellemi fogyatékos, IQ 68. Most folyik a gondnokság alá vétele. 7 hónapos terhes volt, mikor észrevettem. A barátja még akkor sem vette észre. Megszületett az unokám. Az anyja hiába lakott velünk, az első perctől kezdve én gondoskodtam róla.Az apja kb. azon a szinten van, mint a legtöbb kisebbségi, de nem az. Szerinte nem fontos a kézmosás, a logopédia hülyeség, a zeneóvoda pénzkidobás,dzsúdó nem sport stb. de ő semmit sem tett azért, hogy a gyerek fejlődjön. Hivatalosan a gyámja a kisgyereknek a lányom volt. Mivel nyáron nem adtam oda a gyereket a hegyre az apjának, ugyanis rettenetes igénytelen a környzete, a hajléktalanok ott alszanak nála a kertbe, az unokám levetkőzött meztelenre, ráfeküdt az óriás plüss állatra és közölte velem, hogy most én vagyok az apa. Rettentően megrémültem. Azon kívül féltettem őt az áramütéstől is, mert ő egymaga szerelte a villanyt, minden fizikai ismeret nélkül, föld alatt vitte el a kábeleket, s féltem, hogy a sok esőtől átütés van és agyonvágja a kisgyereket, meg a rókák feljártak a házhoz, mert etette őket, mert szerinte nincsenek veszett rókák. Erre ő rászedte a lányomat, a tudtom nélkül elmentek a gyámügyre, s megbeszélték, hogy közösen gyakorolják a gyermek felügyeletét. Mikor figyelmeztettek engem az idegenek, hogy a gyámügyön voltak, felelősségre vontam őket. Ennek az lett a következménye, hogy a lányom is elköltözött, s itt hagyta az unokámat rám. Nem gond, sőt szerintem még jobb is, hogy a 68-as IQ-jábval nem rendezi állandóan a gyereket. mert eddig sem törődtek vele. 7 éves elmúlt, de sem az anyja, sem az apja még egy mesét sem mesélt neki. Azt sem tudták, hogy ének-zene-táncművészet tagozatos iskolába felvételiztettem, csak akkor, mikor felvételizni vittem, (fel is vették), nem ruházták, nem etették, még a gyerektartást is többszöri durva kérésre adták oda. Az óvónők, tanítónők, környezetem, sőt még a volt orvos kollégáim (nővér voltam) is tudják bizonyítani, hogy csak én foglalkoztam vele egyedül a születése óta. A szülei meg azzal dicsekednek, hogy milyen sok arany csillagot, meg piros pontot gyűjtött össze a fiúk. Most is minden reggel én viszem iskolába, én megyek érte, én ruházom, én etetem, én tanulok vele, én viszem könyvtárba, színházba, Pestre, Szombathelyre, fürdőkbe stb, a szülei soha meg nem kérdezték, hogy hozzájáruljanak-e? Az apjának van autója, de még az iskolába sem hajlandó néha elvinni, sehova nem vitte még el. Mikor megkérdezték tőle, hogy hol jártál apával, azt mondta a Tescoban és a Praktikerben.
  A lényeg az, hogy ilyen felállásban, ha az anyja gondnokság alá kerül, a mai jog szerint az apja lesz a gyámja. Megnézi a gyámügy a körülményeket, hogy hol fejlődik a gyerek legjobban testileg és szellemileg. Nem szeretném ha a jó eszű gyerekből az ingerszegény környezet hatására egy kisegítő iskolás gyerek legyen.
  Ebbe szeretném a tanácsát kérni, hogy hova menjek, merre induljak, elvállaljam e a lányom gondnokságát, az nem zárja-e ki, hogy a kisgyerek gyámja legyek stb. február 21-én lesz a vizsgálat.

  Köszönöm, hogy végigolvasta és várom válaszát

  2015. 01. 17. - 12:06
 • Laci79 hozzászólása:

  Tisztelt Dr. Mészáros Ádám!2011-ben elváltam a feleségemtől,közös megegyezéssel a kislányunk nálam maradt aki 8 éves lesz novemberben!A gyámja én vagyok az anya havonta vagy két-háromhavonta látogatja a kislányunkat!Jelenleg is a szüleimmel közösen neveljük.A szüleim a páromat nem fogadják el,ennek ellenére mink közös életet szeretnénk életet élni,neki is van egy kislánya a feltételek megfelelőek volnának!A kérdésem a következő,a volt nejem vagy az édesanyám elveheti a gyámságot tőlem,és a kislányomnak van-e döntési joga?Az anyuka lemondott róla erről van hivatalos papír is,megtámadhatja e a szülői felügyeleti jogot?Köszönőm a válaszát!

  2015. 05. 12. - 08:49
 • Nika hozzászólása:

  A férjem 19 év után bejelentette, hogy válni akar. egy 17 és fél és egy 10 és fél éves fiunk van. A kisebbik nagyon ragaszkodik az apjához, de én nem szeretném elveszíteni. Megkérdezik a bíróságon őt is, hova akar kerülni?
  A férjem a válás bejelentésekor azt mondta, hogy két dologhoz ragaszkodik: a közösen épített családi házunkhoz és az új kocsihoz. A gyerekekről szót sem ejtett. MÉgis félek, hogy magának akarja a kicsit, mert így nem kellene tartásdíjat fizetnie. Megjegyzem jóval többet keres, mint én.
  Tehát a legfontosabb kérdésem, mi az esélye, hogy mindkét gyermekem velem maradhasson?

  2015. 05. 15. - 12:55
 • Katalin hozzászólása:

  2006-tól nevelem a vérbeli unokámat. Az anyukája elhagyta a bíróság nekem ítélték mert nem akartam hogy az állam nevelje. Fontos lenne tudni hogy az új otthon teremtés támogatásban részvehetek

  2015. 12. 19. - 16:07
 • Dzsudit-Judit hozzászólása:

  Hát nekem elváltak a szüleim ès 12 èves vagyok a válás 1 ès fèl èves koromba törtènt. Most szeretnèk apukámhoz költözni de anyukám nem engedi.De itt nem jo nekem nem èrzen jol maga.Családsegítőbe nem tudok menni mert nem mehetek ki a házbol.
  Mit tegyek?
  Ès persze anyukám ès nevelő apukám nagyon rosszak valem ráadásul elítèlnek mert olyat szeretek amit ő nagyon nem szeretne pl:zenèbe.

  2016. 01. 30. - 17:52
 • Dzsudit-Judit hozzászólása:

  Hát nekem elváltak a szüleim ès 12 èves vagyok a válás 1 ès fèl èves koromba törtènt. Most szeretnèk apukámhoz költözni de anyukám nem engedi.De itt nem jo nekem nem èrzen jol magam.Családsegítőbe nem tudok menni mert nem mehetek ki a házbol.
  Mit tegyek?
  Ès persze anyukám ès nevelő apukám nagyon rosszak valem ráadásul elítèlnek mert olyat szeretek amit ő nagyon nem szeretnek pl:zenèbe.

  2016. 01. 30. - 17:55
 • azaki hozzászólása:

  Azt szeretném kérdezni.Ha a gyermek betöltötte a 14 éves kort, az édesanyjánál van elhelyezve.Viszont az édesanyja bántó szavakkal illeti, arcon ütötte és semmibe nézik a gyermeket, elköltözhet? Édesapjához sem akar menni.Nagyszülőkhöz lehet? és ha igen mit kell tenni?A szülő nem egyezne bele.

  2016. 07. 10. - 23:28
 • Jocó hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Ú
  Fiamék szétváltak pár éve.A 10 éves unokám az anyjával és az ő élettársával él együtt.Minden arra utal,hogy nálunk szeretne újból élni.Mi az a kór amitől már visszajöhet,mikortól választhat ő?12 vagy 14?
  Kérnémszépen a válaszát!Tisztelettel.

  2016. 09. 03. - 15:27
  • Ágica hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!
   Én óvodavezető vagyok egy községben,25 éve ugyanaz a munkahelyem. Egy éve elváltam,két nagy fiam van,az egyik már külön él,a másik most végez az egyetemen ez évben. Tavaly megismerkedtem a mostani párommal,aki szintén elvált másfél éve,két kislánya van,6 és 8 évesek,akik az édesanyjuknál maradtak,mert a párom a nevelésüket a munkája miatt nem tudta vállalni,más városba költözött. Egy hónapban három hétvégén hozza a kislányokat,amióta együtt vagyunk,együtt élünk,énhozzám. A nyáron öt hetet voltak nálam. Nagyon ragaszkodnak hozzám,és az apjukhoz,szívecskés rajzokat kapok,imádnak engem,és sírva mennek mindig haza az anyjukhoz,aki elmesélésük alapján nem igazán megfelelően bánik velük sem érzelmileg,sem ellátásilag. Szeretnének nálunk lakni. Mi most fogunk összeházasodni,jó körülmények között lakunk a párommal,családi,kertes ház,két autó,berendezés van. Az anyjuk még életében nem dolgozott,öt gyermeke van,3 nagyobb fiú egy első házasságból,és a két kislány a páromtól. A családi pótlékból,tartásdíjakból élnek a párom volt lakásában,de neki is van lakása kicsit rosszabb körülménnyel.
   Kérdésem az lenne,hogy van-e esélyünk ha elindítunk egy gyermek elhelyezési pert,hogy hozzánk kerülhetnek a kislányok? Ha mégsem nyernénk,akkor ennek milyen következményei vannak,azon kívül,hogy az anyánál maradnak a lányok?Az anya idegrendszerileg nem kiszámítható,félünk megtorolná a követelésünket,ha mégis ő nyerne,és féltjük a kislányokat is. Mit tanácsol,mit tegyünk?Egyáltalán hogy kell elindítani egy ilyen gyermek elhelyezési ügyet így utólag,hogy már elváltak régebben?
   Válaszát előre is köszönöm. e-mail címem megadtam.Tisztelettel:F. Ágnes

   2016. 09. 12. - 10:26
 • Tünci hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr ! Elég kusza a házasságom a férjem kezdetektől ver,most mertem rászánni magam ,hogy otthagytam 25 év után .Erősen alkoholizál és régen is .Anyóssal laktunk együtt aki nagyban befolyásolja a fiát.Késve érkezett a gyerek is ,de úgy szólván egy teljesen más férfitól amit most közöltem vele 3 éve ,mert hiába akartam én gyereket nem jött vele össze ketyegett a biológiai órám.Nekem gyerek kellett és egy nő mindent megtesz ,hogy gyereke legyen.Nem szégyellem ,de mivel mindig engem hibáztattak ,hogy meddő vagyok kilengetem elég volt egyszer és terhes lettem boldog voltam,hogy terhes vagyok nem bennem van a baj.
  Megszületett a gyerek akkor abba hagyta az ívást normalizálódott boldog volt és én is .Most a gyerek 13 éves és ő úgy döntött,hogy birtokolja a gyereket nem adja ide bár el menekültem ,mert már nem bírtam a verést a gyereket otthagyva egy rakás kórházi papírral a kezemben amin az áll ,hogy emberi erővel elkövetett tesi sértés törés is van benne amit ő okozott !Azt szeretném tudni ,hogy magánál tarthatja a gyereket bírósági végzés nélkül ? Nem merek a házba bemenni félek tőle rögtön ütésre áll a keze és kedves anyósomnak is .Mik az esélyeim ,hogy a gyerekem visszakapom tőle mivel had ne mondjam amit ő hangoztat inkább annyit csak ,hogy ő nevelte az övé pedig biológiailag nem az övé az akkori partneremmel nem tartok semmiféle kapcsolatot nem is sejti hogy az övé a gyerek és nem is akarom ,hogy megtudja nem állszándékomban elmondani neki 64000ft a fizetésem alig élek meg belőle most kitalálta ,hogy válni akar .Kérhetem -e a bíróságot ,hogy nem az övé a gyerek nekem nincs pénzem kifizetni a költségeket az apasági tesztre ,hogy nem az övé .Előre is köszönöm válaszát Tisztelettel Tünci

  2016. 10. 12. - 23:41
 • Joci hozzászólása:

  Üdv Tisztelt Dr Mészáros Àdám!
  Nagyon rosszul áll a szénám!
  22- év házasság után szetkoltoztem a feleségemtől és nála maradt a két gyönyörű kislányunk a kisebb 5 a nagyobb 10 és fél múlt
  Viszont engem a múlt héten elvittek Vácra mert volt egy öngyilkossági … ön szerint ha a nagyobb lányom velem szeretne élni van esélyem?
  Ja jelenleg nincs munkahelyem és visszajottem egyenlőre a szüleimhez èn 43 éves vagyok

  2016. 11. 26. - 15:50
 • B.Erika hozzászólása:

  Meg tudná nekem valaki mondani hogy az egy éves gyermek nem töntöképes el e veletek az annyától?

  2016. 12. 18. - 07:23
 • B.Erika hozzászólása:

  Bocsánat csak egy nagy mama vagyok.Tehát elvehetik az unokám ha nem döntö képed és úgy gondolom azanyánál a helye.

  2016. 12. 18. - 07:28
 • Nikike hozzászólása:

  Párom lánya 20 éves, most végez egy 2 éves OKJ-s felsőfokú szakképzésen. Februártól gyakorlatra megy egy szállodába 3,5 hónapig, ahol fizetést is kap. Kitalálták az anyjával, hogy a kreditjeivel jelentkezik ugyanitt főiskolára, aminek a tandíja 260 .000 / félév. Öt félév lenne még. ( Eddig is inkább kettes, mint 3-as osztályzatai voltak…)
  Párom fizetéséből le van tiltva gyerektartásként 50.000 Ft, kérdésem, hogy meddig köteles ezt a letiltást elfogadni? Ha már van egy felsőfokú szakképzettsége, kötelezhetik utána is?

  2017. 01. 18. - 08:38
 • Tamas hozzászólása:

  Irorszagban lakunk mar 10 eve,itt is vagyunk rezidensek,s valunk,Budapesten kotottunk hazassagot,s nagy valoszinuseggel ott is valunk el,mivel az ir torvenyek szarint legalabb 4 ev kulonletet kell igazolni a valas meginditasahoz.3 gyermekunk vam,kett mar felnott koru,a legkisebb viszont csak 11 eves.
  Kerdesem a kovetkezo: a gyermekelhelyezesrol hozott magyar biroi dontest itt is ervenyesithetem – leven az unioban vagyunk,vagy azt kulon itt kell elinditanom?

  2017. 02. 14. - 23:57
 • Evermom hozzászólása:

  Tiszelt Ügyvéd Úr!
  5 hónapja költöztünk külön a volt páromtól. A két kamasz fiam (14 és 16 évesek) apjukkal mentek. Én most már tudom h rosszul tettem de engedtem a gyerekek akaratának és az apukával engedtem őket – abban bízva, hogy anya pótolhatatlan és mivel eddig is mindent én intéztem körülöttük legalább a kényelmük visszahozza őket – de apuka aki szinte teljesen elszakítja őket. Már a szétköltözés előtt is úgy szervezett mindent, hogy rám mint anyára ne legyen szükségük. Nem vagyunk összeházasodva ezért nem kellett bíróságra menni a válás miatt, így a gyerekek elhelyezése sincs lerögzítve, csak lógnak a levegőben.
  Én megjártam már pár ügyvédet, voltam a gyámhivatalnál, családsegítőnél de mindenhol azt mondták a gyerekek nagyok rájuk kell bízni a döntést. Fogadjam el és várjam ki az én időmet. Na ez nem megy. Azt tudom, hogy a gyerekek szeretnek de engem okolnak a válás miatt, én hoztam meg a végső döntést. Elmondták ha apjuk lépett volna ki a kapcsolatból akkor velem maradtak volna. Járunk egy pszichológushoz aki már előtte is foglalkozott a gyerekekkel és most felkarolta a család sorsát. A segítségével sikerült elérnem, hogy a srácok h-k-sz nálam legyenek, de ez sem működik igazán, amihez apuka is nagy mértékben hozzájárul. A szerepek teljesen felcserélődtek. A volt páromnál laknak a gyerekek és én mint egy “apa” működöm csak – viszem őket edzésre, orvoshoz, keresem az alkalmat, hogy legalább vásárolni eljöjjenek velem – de oda mennek haza :( . Apuka azért lassan kezd belefáradni a szerepébe, sokat dolgozik, alig van otthon, felügyelet nem megoldott, étkezés, tanulás stb… Én meg aki mindezt tudná biztosítani a srácoknak ülök egyedül a lakásomban és várok türelemmel…
  Őrület!
  Kérem az eddigi tapasztalati alapján írjon valami bíztatót, Kihez forduljak, hol harcoljak tovább a gyerekeimért.
  Köszönöm

  2017. 02. 23. - 07:01
 • Mészáros Szilvia hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvédúr!

  Nálunk az a helyzet,hogy a gyermeket az apjánál helyezték el mikor megszünt a válásunk 2008-ban.
  Az apja volt Gyesen,mivel megszünt a munkaviszonya így adódott egy munkalahetőség nekem és én mentem el dolgozni.Ám azonban a megromlott a viszonyunk és elváltunk.De mivel az apja volt gyesen én meg 2 műszakban dolgoztam ezért neki itélték mivel nem tudtam felügyeletet megoldani a gyereknek.A mai napig az apjánál van a gyermek,aki már 12 éves.
  A kérdésem a következő…mikor dönthet a gyermek öncélulag,hogy az anyához szeretne menni?Mert már nagyon várja,hogy eljöhessen az apjától

  Köszönettel

  M.Szilvia

  2017. 02. 24. - 08:27
 • Buneki hozzászólása:

  én aszt kérdezném hogy a biró figyelembe veszi e a gyerekek véleményét. mert a szcihológus nak aszt monták hogy apával akarok lakmi

  2017. 02. 26. - 19:45
 • zsike hozzászólása:

  jonapot en azt szeretnem kerdezni hogy ha arvan maradnak a gyerekek arvan mara Hdnak az edesanya reszeröl 3edesapaval közös 3csak közösen nevelt .az edesapa nehezebb anyagi körulmenyekkel de kisebb segítséggel megtugya oldani megis a faluba kihelyezet gyamugyis el akarjA HELYEZTETNI TOLE VAGY A SOGORAHOZ ILYEMKOR AZ EDESAPANAK MIK A JOGAI MIT TEHET ILYEN ESETBE .VAGY MI PAOMAL MINT SOGORNO ES SOGOR.VAROM MIELÖBBI VALASZAT

  2017. 05. 16. - 11:33
 • Melinda hozzászólása:

  Tisztelt Úram!

  A lányom hó végén tölti be a 13.életévét! 5 éve nevelem őt s öccseit apjuktól külön! Az elmúlt években a lányom többet hallott rólam rosszat,mint jót az apjától,s annak barátnőjétől,melynek következménye,hogy a kapcsolattartás ideje alatt nem akar menni az apjához. Mit tudok tenni azért,h végre megnyugodjon,vagyis h ne kelljen mennie?! Meddig ,,köteles,,menni? A helyi gyámügy sajna nem segít..köszönöm mielőbbi válaszát! Üdv:Melinda

  2017. 07. 18. - 19:43
 • Gizi hozzászólása:

  En aszt szeretnem meg tudni hogy az apanal vanak a gyerekek elhehezve birosagi vegzes van mar egy eve itvanak az anya prosi es most akarja oket de eleg rosz hire van es egy targyalason se jelent meg hogy van e eselye a gyerekere vagy nem

  2017. 09. 30. - 19:30
 • Felix George hozzászólása:

  Zárja el a pénzügyi gondjait
  Mi hitel hiteles vállalat. kölcsönöket nyújtunk magánszemélyeknek
  alacsony kamatláb 2%, kínálunk személyi kölcsön, üzleti kölcsön,
  jelzálog hitel. ingatlan loan.please további információkért
  ne habozzon kapcsolatba lépni velünk: felixgeorge958@gmail.com

  2017. 10. 01. - 16:53
 • magret james hozzászólása:

  Helló,
  Sürgős hitre van szüksége? Ön adósságban van? Hibás a hiteled? a bankok elutasították-e, hitelre van szüksége, hogy saját vállalkozást indítson? Kölcsönöket adunk az embereknek a szegény / rossz Credit pontszámuk ellenére. Mind az üzleti, mind a személyes kölcsönöket hosszú és rövid időtartamú, alacsony kamatláb mellett 2% -kal csökkentjük magánszemélyek és vállalatok számára. A hitelprogramozóink gyorsak és megbízhatóak, ma alkalmazzák és azonnali válaszokat kapnak. a hitelek jól vannak biztosítva, garantáltan 100%, az ügyfelek maximális biztonságot nyújtanak. További tudnivalókért forduljon hozzánk e-mail címünkön: (MAGRETJAMES321@GMAIL.COM), és kapja meg a hitelét ma.
  E-mail: (MAGRETJAMES321@GMAIL.COM)
  Mrs. Magret james MD / vezérigazgató

  2017. 10. 27. - 15:38
 • Kell hitel? Ha igen, e-mail:(richardcosmos5@gmail.com) hozzászólása:

  Kell egy kölcsön? Ha igen, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot e-mailen keresztül: (richardcosmos5(a)gmail.com) Alacsony kamatozású hiteleket adunk ki, hogy kényelmesen érezzük magunkat. Siess, és kérje a kölcsönét.

  Hitel ajánlat.

  2017. 11. 05. - 02:42
 • Kell hitel? Ha igen, akkor e-mail:(richardcosmos5@gmail.com) további részletekért. hozzászólása:

  Szüksége van egy személyes, üzleti vagy befektetési kölcsönre? Mindenféle hitelt adunk 3% -os nagyon alacsony kamatlábbal. vegye fel velünk a kapcsolatot a következő címen: (richardcosmos5(a)gmail.com).

  Hitel ajánlat.

  2017. 11. 05. - 02:44
 • Szabina hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvèd Úr!
  A fiam Februárban lesz 12 èves.Nálam van elhelyezve ès a láthatás az apának felügyelettel a hónap utolsó szombatján van meghatározva bírósági meghagyással, közösen megbeszèlve.
  A kèrdèsem az lenne, hogy van e esetleges korhatár va gyermek döntèsère.Mert nem szeretne találkozni az apukával. Nem szoros a kapcdolatuk èvekig nem is kereste a gyermeket.

  2018. 01. 25. - 09:45
 • Kell hitel? Ha igen, e-mail: dakany.endre@gmail.com hozzászólása:

  Hitelre van szüksége? ha igen, 3% -os alacsony kamatlábú hitel esetén jelentkezzen vissza e-mailben: (dakany.endre(a)gmail.com).

  2018. 02. 04. - 02:26
 • Szeretne pénzt kölcsönbe venni? ha igen, lépjen kapcsolatba velünk e-mailben: (richardcosmos5@gmail.com) hozzászólása:

  Kell kölcsön? személyi kölcsönök? üzleti kölcsönök? jelzálogkölcsönök? mezőgazdasági és projektfinanszírozás? adunk ki mindenféle hitel 2% kamat! Kapcsolatfelvétel e-mailben (richardcosmos5(a)gmail.com)

  Hitel ajánlat.

  2018. 02. 25. - 06:20
 • Kell kölcsön? Ha igen, írjon: (richardcosmos5@gmail.com) további részletekért. hozzászólása:

  Kell kölcsön? személyi kölcsönök? üzleti kölcsönök? jelzálogkölcsönök? mezőgazdasági és projektfinanszírozás? adunk ki mindenféle hitel 2% -os kamatláb! Kapcsolatfelvétel e-mailben (richardcosmos5(a)gmail.com)

  Hitel ajánlat.

  2018. 03. 04. - 01:35

Itt tud hozzászólni!


Válás

A legördögibb válási csapda

Hogyan kerülheti Ön el?

Válóper

Az ingyenes minikönyvem azonnal az Öné lehet. Hová küldhetem?

Keresztnév:
E-mail cím:
válás válóper

Az erről szóló minikönyv INGYEN az Öné lehet. Hová küldhetem?

válóper válás

Legfrissebb cikkek

válóper válás

Az erről szóló minikönyv INGYEN az Öné lehet. Hová küldhetem?

válóper válás
-->

Hogyan kezeljem a párommal a konfliktusainkat?

válóper gyerektartás vagyonmegosztás gyermektartás

INGYEN az Öné lehet. Hová küldhetem?

Ajándék 117 napos tanfolyam a házas- sági konfliktusok kezeléséről

házasság felbontása bontóper

INGYEN elvégezhető. Hová küldhetem?

Békében együtt CD-csomag

vagyonmegosztás válás

Az Ön és társa közötti konfliktusokkal kapcsolatban lehet tenni!

Tovább a részletekhez >