Ajándék e-book!

Azonnali ajándék!

INGYENES könyv és tanfolyam
a házassági konfliktusokról

Küldhetem ezeket Önnek?

Igen, kérem!
válás válóper tanácsok

Gyerektartási díj – mit érdemes róla tudni?

Figyelem! Ez a cikk több mint 60 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak és nem a hatályos joganyagot tartalmazzák!

A gyerektartási díjat nem mindkét szülőnek kell fizetnie.

Az a szülő, akivel a gyerek egy háztartásban marad, ő természetben tartja el a gyermekét. Például:

 • ruházza
 • bevásárol rá
 • főz rá, étkezteti
 • szobát adhat neki, ahol lakhat.

A különélő szülő viszont elsősorban pénzben teljesíti tartási kötelezettségét. A természetben gondoskodó szülő kezéhez havonta előre meghatározott összeget ad.

Gyerektartási díj mértéke

A gyerektartási díjról a szülőknek kell megegyeznie. Amennyiben ebben a szülők nem tudnak megegyezni, úgy a bíróság döntése az irányadó.

Nagyon fontos, hogy ha a gyermek kiskorú, akkor a különélő szülő a gyerektartási díjat saját szükséges tartásának korlátozásával is köteles megfizetni, nem hivatkozhat arra, hogy például magas törlesztő részletet kell fizetnie vagy nem tud megélni, és ezért nem tud gyerektartási díjat fizetni.

A bíróság nem fogadja el azt az érvelést sem, hogy valakinek a szülőjét, unokatestvérét, egyéb rokonát kell támogatnia, és ezért nem tudja a tartásdíjat megfizetni. A kiskorú érdeke az elsődleges, így tehát ő tartás nélkül semmiképpen nem maradhat mások miatt.

A gyerektartási díj mértéke az új Ptk. hatálybalépése óta egy fix, meghatározott összeg, melyet azonban általában a különélő szülő átlagos jövedelmének 15-25 %-ából kiindulva kell kiszámolni.

Nagykorú, továbbtanuló gyermek esetén a különélő szülő általában nem köteles saját maga rovására is megfizetni a tartásdíjat abban az esetben, ha

 • a gyerek tanulmányi és vizsgakötelezettségének rendszeresen, önhibájából nem tesz eleget,
 • érdemtelennek minősül (pl. a különélő szülővel kellő indok nélkül nem tart kapcsolatot)
 • a külön élő szülő a saját vagy egy másik – kiskorú – gyermek tartását veszélyeztetné.

Ha a továbbtanuló gyermek betöltötte 25. életévét, ezután a szülő tartásra csak rendkívül indokolt esetben kötelezhető.

  A gyerektartási díj megállapításakor a bíróság figyelemmel van a gyermek indokolt szükségleteire, mindkét szülő jövedelmi és vagyoni viszonyaira és vagyoni helyzetére, a szülőknél eltartott egyéb gyerekekre (akár saját, akár mostoha vagy nevelt gyermek) illetőleg a gyermek saját jövedelmére, valamint a gyermeknek juttatott családtámogatási, szociális ellátásokra is.

  A gyerektartási díj megváltoztatása, megszüntetése

  Ha a gyerektartási díj megállapításának alapjául szolgáló körülményekben jelentős változás áll be, akkor kérheti a gyerektartási díj fizetési kötelezettség megváltoztatását vagy megszüntetését. A megszüntetésre van lehetőség például olyankor, amikor a gyermek nagykorúvá vált, nem tanult tovább és munkaviszonyt létesített. A gyerektartásdíj megszüntetése keresetlevélben kérhető. Van úgy, hogy a bíróság nem megszünteti, csak a tartásdíj mértékét szállítja le.

  A gyerektartási díj felemelhető, ha a gyerek szükségletei azt indokolják, a különélő szülő jövedelmi viszonyai ezt lehetővé teszik. Illetve ugyanez a helyzet akkor is, ha a különélő szülő életmódjából, költekezéséből feltételezhető, hogy több jövedelemmel rendelkezik, mint ami korábban kimutatásra került.

  És végül egy tanulságos példa: a gyerektartási díj megszüntetésére irányuló kérelmet a bíróság elfogadja , ha a szülő munkahelyet változtat, és ezáltal a jövedelme csökken, feltéve, ha a ennek a váltásnak nem az volt a célja, hogy a tartásdíj alapjául szolgáló jövedelem csökkenjen.

  Válás

  A legördögibb válási csapda

  Hogyan kerülheti Ön el?

  Válás konfliktus

  Az ingyenes minikönyvem azonnal az Öné lehet. Hová küldhetem?

  Keresztnév:
  E-mail cím:


  160 hozzászólás

  Én is hozzászólok!

  • Csilla hozzászólása:

   Kedves Ádám,

   volt párommal nem házasodtunk össze, de 20 éven át együtt éltünk, született 2 gyermekünk. A elválásunk óta egyik gyermek vele él, a másik velem. Jogosult lehetek-e egyáltalán gyerektartásra, ha igen, van-e jelentősége, hogy lényeges különbség van a jövedelmeink mértéke között?

   Köszönöm válaszát.

   2010. 03. 31. - 02:16
   • Ágnes hozzászólása:

    Kedves Csilla!

    Nálam is ugyanez a helyzet, érdeklődni szeretnék, hogy milyen választ kaptál.

    Előre is köszönöm:

    Ágnes

    2010. 06. 27. - 22:56
    • Eszter hozzászólása:

     Tisztelt Ügyvéd Úr!

     Hogyan lehet törvényes úton volt férjemet rávenni arra, hogy a tartásdíjat, melyet az utóbbi 5 hónapig rendesen és időben, de készpénzben, bankok kihagyásával fizetett, ezentúl banki átutalással küldje. Szeretném, hogy nyoma legyen annak is, ha fizet, annak is, ha nem, mert munkanélküliség miatt, már öt hónapja nem fizet. Szeretnék az önkormányzattól rendszeres szociális támogatást kérni, de ők jogosan azt mondják, hogy bizonyítanom kell a tartásdíj nem fizetését. Sőt. valamiféle bírósági határozatot is emlegetnek.

     Köszönöm a segítségét: Eszter

     2010. 07. 01. - 06:51
   • Timi hozzászólása:

    Ha jogosulni akarsz a gyerektartásra akkor neked is fizetned kéne a külön élő gyereked számára. nem gondolod hogy ez kicsit nagy hülyeség? mármint ö fizet neked te meg neki, vagy ha kicsit több van neki akkor már neked abból is kéne?
    Nem jár amúgy sem jogilag sem és erkölcsileg sem semmi kompenzáció ebben az esetben úgyhogy inkább ilyesmivel ne is hergeld más szülőket. Saját bőrömön tapasztaltam.

    2015. 06. 16. - 13:21
  • SZŰCSNÉ KATONA ERIKA hozzászólása:

   KEDVES ÁDÁM!
   ÉRDEKLÖDNI SZERETNÉK HOGYAN KAPHATNÁM MEG A GYERMEKEIM UTÁN A GYERMEKTARTÁST? MERT SAJNOS KÉTSZER VOLTAM FÉRJNÉL IGY KÉTSZER VÁLTAM:( ESÖ HÁZASÁGOMBOL A NAGYLÁNYOMRA HOL FIZETET AZ APUKA HOL NEM DE 2004OTA EGYFILLÉRT SEM:( MÁSODIK HÁZASÁGOMBOL 2GYERMEKEM VAN DE AZ Ő APUKÁJUK 2002 TÖL A VÁLÁSUNK KI MONDÁSA ELÖTTÖL NEM FIZET:( FOLYAMATOSAN VÉRE HAJTÁSRA ADTAM ÖKET DE A VÉGRE HAJTOK 2008ÓTA MÉG VÁLASZRA SEM MÉLTATNAK:(
   MIT TEGYEK????? MIATTUK LASSAN UTCÁRA KERÜLÖK A GYEREKEIMMEL:(
   KÉREM SEGÍTSEN??? SEGÍTSÉGÉT ELÖRE IS KÖSZÖNÖM TÍSZTELETTEL SZŰCSNÉ ERIKA

   2010. 04. 18. - 22:40
   • Ildikó hozzászólása:

    Kedves Erika!

    másik végrehajtót kell keresnie és a bíróságon az ingyenes panasznapon vettese fel az ügyét és kérje az állam előlegezze meg előre a gyermektartásdijat és utána hajtsa be a volt férjeiket!
    ennyi
    Ildikó

    2012. 10. 12. - 19:51
    • szűcsné erika hozzászólása:

     Kedves Ildikó!!
     Sajnos végre hajtót nem válthatok mert ő a kirendelt végre hajtó:( De a többi tanácsot köszönöm!!
     Era

     2013. 02. 19. - 15:33
  • Timi hozzászólása:

   Kedves ÁDÁM!
   S.O.S kérdés : Mit tehetek , ha férjem testvére vállalkozásában dolgozva alacsonyabb bérre jelentette be magát.Válásnál milyen/mikori adatokat vesznek alapul? Így a megállapítható 40% jóval kevesebb lesz 2 gyermek után.

   Másik kérdés, ha tulajdonjogáról lemond (van másik ingatlan, amit örökölni fog szüleitől, amiben jelenleg is lakik, de még nincs a nevén) az én javamra, azt milyen módon és feltételekkel teheti meg? Illetékek, adók?? (ingatlan 20 M ft hitel rajta szocpollal együtt 10M ft. Kell visszafizetnie vmt?

   .
   Köszönettel, Timi

   2010. 04. 26. - 15:00
  • krisildi hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!

   Abban szeretnék segítséget kérni, hogy mi a gyerektartás alapja abban az esetben, ha a külön élő apa mezőgazdasági őstermelő ( családi gazdálkodó), de az elmúlt évben a termelésből jövedelme nem keletkezett (adóbevallás is alátámasztja). Ilyenkor mi a helyzet?
   Válaszát előre is köszönöm és nagyon várom.
   Tisztelettel: Ildikó

   2010. 06. 04. - 09:39
  • Margit hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!

   A következőkben szeretném a segítségét kérni:a gyermekem aki után az apja gyermektartást fizet idén befejezi tanulmányait.Az apával nincs semmi kapcsolatunk,kedvezményes nyugdijba vonult,a nyugdíjából kapjuk a gyermektartást.A kérdésem:a gyermektartás megszüntetését nekem kell-e kérnem (ha igen akkor a nyugdíjfolyósitónál-e) vagyez az apa dolga?Mielőbbi válaszát előre is köszönöm!Üdvözlettel:Margit

   2010. 06. 10. - 08:39
   • Nagy Zsuzsa hozzászólása:

    Tisztelt Ügyvéd Úr!
    Kérdésem az lenne. hogy kinek kell megindítani a tartásdíj levonásának megszüntetését?
    Lányom 21 éves, és júniusban fejezi be nappalin folytatott tanulmányát. Édesapja ebben a hónapban telefonon felszólított, hogy intézzem el a levonás megszüntetését, mert neki szüksége van erre a pénzre.
    Mit lehet és mit kell tennem, illetve egyáltalán nekem kell-e a letiltás megszüntetését kezdeményeznem.
    Segítségét előre is köszönöm, várom válaszát e-mail címemen.
    Tisztelettel Nagy Zsuzsa

    2012. 03. 13. - 12:15
  • Ilona hozzászólása:

   Tisztelt Ugyved Ur!
   3 eve elunk kulon a ferjemmel van egy kiskoru gyermekunk.Tobb mint10 eve elunk kulfoldon.Be szeretnem adni a valopert de a ferjem canadaban en meg irorszagban elek a kiskoru gyermekunk velem van.Azt szeretnem megtudni hogy kotelezheto e a gyermektartasra vagy egyaltalan tudja e a birosag kotelezni igy hogy o canadaban el.Harom eve miota kulon elunk nem fizetett semmit a kislany utan semmiben nem segitette.
   Valaszat elore is Koszonom:Ilona

   2010. 07. 12. - 11:17
   • Kriszta hozzászólása:

    Tisztelt Ügyvéd Úr!

    Már több mint 2 éve külön élek a lányom apjátol. Nem voltunk összeházasodva, igy semmi hivatalos formája nincs annak, h mikor láthatja, és mennyi tartásdijat kellene neki fizetnie. Van, h adott valamennyit, egy ideje pedig már semmit. Én időközben férjhez mentem, és Ő most arra hivatkozik, h akkor már én nem is igényelhetek tőle tartásdíjat. Azt szeretném kérdezni, h ez valóban így van? És mit tegyek, ha hivatalosan szeretnék erről valamit, plusz a láthatást meghatározni, mert abban is viták vannak.

    Köszönettel: V. Krisztina

    2010. 09. 18. - 23:00
  • Kitty hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!
   Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy 2010.08.31.-töl változott a családipótlékra jogosultak korhatára, mely 23. életévröl 20 életévre. Én 21 éves vagyok és közép iskolába járok nappali tagozatra, igy nem kapom tovább a családipótlékot, ezt az interneten olvastam. A szüleim elváltak és havi 10.000 forintot fizetett édesapám gyerektartásként. Ö a családi pótlékra hivatkozva nem hajlandó tovább fizetni a meghatározott összeget, mivel ha nem jár a családipótlék akkor a gyerektartás sem. Jó viszonyunk van az iskolában is jól teljesitek utolsó évem az éretségin, de már van egy szakmám amit 4,5-sel végezetem. Jár e igy a gyerektartás?
   Valóban létezik ez a törény a családipótlékkal kapcsolatban?
   Köszönöm.

   Maradok tisztelettel: Kitty

   2010. 08. 29. - 17:58
  • Helga hozzászólása:

   Tisztelt ügyvéd úr!
   Az lenne a kérdésem hogy: a párom 2005ben elvált, természetesen gyerektartást i s fizet. Meddig kell fizetnie? a lánya 20 éves még nappali tagozaton tanul. én úgy tudom hogy 23 éves koráig kell a nappali tagozatos gyermek után fizetni…
   Valamint azt szeretnénk még tudni hogy a nyári szünetek alatt is jár a gyerektartás(mert ha jól tudom az alatt nincs tanulói jogviszony)? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Helga

   2010. 09. 03. - 13:26
  • Szabó Adrienn hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!

   2008.augusztusában különváltunk az élettársammal! Három kiskoru gyermekem vele maradt mert nemtudtam volna őket hová vinni! Gyermektartás kell fizetnem havi 30 000ft-t a három gyermek után! Erről bírosági végzés van! Így egyeztünk meg a volt élettársammal! Azóta új életet kezdtem született egy kislányom! Nemtudtam fizetni a gyermektartást mert 38 000 ft-ból kell megélnünk a párom tartós munkanélküli volt! Egy hónapja van bejelentett munkahelye! A volt élettársam követeli a gyermektartást! Persze jogosan! Kérte,hogy az állam előlegezze meg! A bírósági végzesben az is benne van hogy két hetente jogosúlt vagyok a gyermekekre és a szünet fele is az enyém lenne! Nem engedi és tiltja tőlem a gyermekeket! Mikor ott voltam nekem jöttek,bántalmaztak! Kérem segítsen nekem a gyermektartásidíjal kapcsolatban és a láthatással kapcsolatban is ! mit tegyek hová forduljak?!

   Tisztelettel Szabó Adrienn

   2010. 09. 03. - 16:57
  • Siposné Herli Gabriella hozzászólása:

   T.Ügyvéd Úr! Ez év nyarán váltunk el a férjemtől.A Biróságon megitéltek minden hónap 15-ig a gyerektartás dijat,Két gyermekem van egy kiskoru és egy tanuló 18 éves. Sajnos nem fizet ami nagyon hiányzik,Havi 80.000,.nettóból tartom el magunkat. Az egyik Svájci hitelünket a szüleim kifizették mert nem tudtam fizetni és még együtt voltunk sem fizette be a férjem,és elmaradásunk is keletkezett,amit szintén a szüleim fizettek ki.Van egy másik svájci közös hitelünk is amit szintén nem segit fizetni a férjem. Szoc, seglyért folyamodtam ,amit elutasitottak azzal,hogy a Biróság megitélte a tartás dijat és valahogy bizonyitanom kéne,hogy nem fizet! Kérem segitsen hova forduljak,nem tudom ennek a menetét,de minden hónapban nehezebben élünk. Üdvözlettel: Herli Gabriella

   2010. 10. 01. - 19:55
  • NÁDUDVARI ATILÁNÉ hozzászólása:

   TISZTELT ŰGYVÉD ÚR!!
   MENNYI GYEREKTARTÁST TUD BEHAJTATANI A BIRÓSÁG,AMIKOR NEKEM AZ “”APUKA”” NEMFIZET TŐBB HÓNAPON ÁT???
   KÉRWEM SZIVES VÁLASZÁZ!!
   ELŐRE IS KŐSZŐNŐM!!
   MÉG 1 KÉRDÉS!!
   HA A BIRÓSÁG NEMTUDJA BEHAJTANI AZ ŐSZZES ELMERADT GYEREKTARTÁST,AKKOR HOGYAN LEHET AZT AZ APUKÁTÓL BEHAJTANI????

   2010. 10. 04. - 09:05
  • csaba hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr !

   2008-ban váltam el a feleségemtől, megtörtént a vagyonmegosztás (lakás fele-fele tulajdonban maradt) és megállapították a gyermektartás havi mértékét is. A válás ellenére egy háztartásban lakom a volt feleségemmel és a lányommal. Fizetem a gyermektartást, a lakás költségeinek felét, a gyermekem élelmezéséhez és ruházkodásához, iskola költségeihez is hozzá járulok. Kell a gyermektartást is fizetnem mindenek mellett, vagy csak ha külön költöztem ?

   Másik kérdésem, hogy a közös tulajdonú lakásunkat értékesíteni szeretném, mert minden pénzem abban áll és így nem tudunk önálló életet kezdeni, de a volt feleségem ehhez nem járul hozzá. A vagyonrészemet nem tudja megváltani arra hivatkozva hogy nincs pénze (új autót vett magának!). Az lakásunk értékesítéséhez való hozzájárulásra kötelezhető jogi úton?

   Üdvözlettel: Csaba

   2010. 10. 12. - 17:27
  • Timcsy hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!

   Nem az előzőekhez kapcsolódó kérdésem lenne.
   Az élettársam elvált a feleségétől (állítólag) kb. 7 hónapja, akkor három házuk volt,a mi közös volt, de váláskor megegyeztek, hogy ebből 2 a páromé, 1 pedig a volt feleségéé. A szocpol miatt a párom nekifogott építkezni, azt a házat bontja le és építi újra, amit válás után (állítólag) 1/1 arányban megkapott. A napokban megtudtam, hogy az épülendő ház 1/2-e is a feleségéé lesz. Valószínűleg nem a szocpol miatt. Ha tudna kérem segítsen. Várom válaszát.

   2010. 10. 26. - 18:06
   • Valmir hozzászólása:

    Szia!Nekem nemre9g lett egy Voigtlander 90/3.5-f6s obi (m39). Elke9pesztő obi, nagyon jf3 tele. Ha 90-ben gkdoolnodsz vizsge1ld meg ezt is A legjobb obim jelenleg egy Zeiss 50/2. Ez te9nyleg kompromisszummentes. Alapnak pedig egy Zeiss 28/2.8-at haszne1lok. A leica nekem se pe1lya, elsősorban az e1r miatt. Be1r te1vme9rős ge9pem se volt me9g, de filmeset me1r nem is akarok. Az m9 meg horror e1ron Sze9p fe9nyeket Tame1s

    2012. 07. 22. - 03:39
  • Ilona hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr! A férjem elöző kapcsolatából van egy 24 éves gyermeke akinek a mai napig fizeti a tartásdíjat.Szerettük volna megtudni,hogy meddig jár még a tartásdíj ezért egy ügyvédhez fordultunk,aki májusban írt egy kérelmet ennek megállapítására.Azóta sem történt semmi.Azt szeretném megkérdezni Öntől meddig húzódhat még ez az ügy vagy esetleg meglehet-e ezt sürgetni? Várom válaszát.Előre is köszönöm!

   2010. 11. 20. - 11:10
   • vicus hozzászólása:

    Tisztelt Ügyvéd Úr! Férjem első házasságából született gyermek idén fejezte be az érettségi utáni szakmunkásképzést.Eredményes vizsgát tett.Tandíjas technikusi képzésre jelentkezett. Az ehhez szükséges pénz jelenleg angliai munkavégzéssel próbálja megkeresni. Kérdésem. Gyermektartást kell-e továbbra is fizetni? Sajnos azt nem tudjuk ,hogy nappali vagy levelező tagozaton kívánja-e letenni a technikusi képesítést,mivel kapcsolat apa és gyermeke között nincs.Ezt az információt szintén Angliában élő testvérétől kaptuk. Válaszát köszönöm.

    2014. 08. 03. - 19:11
  • Renáta hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr! Férjemmel 4 éve élünk együtt és ezalatt a 4 év alatt férjem egyáltalán nem látogathatta meg a volt feleségénél lévő kisfiát! Utolsó telefonbeszélgetésükkor, mikor a gyerek kérdezte, hogy “ki az, apa?”, akkor azt válaszolta, hogy nem ….. (a keresztnevét mondta). Megmondom őszintén, azt sem tudom biztosan, hogy mennyi idős most a kisfiú, de ha minden igaz 7 körül van! A nem látogatás oka, hogy elköltözött a gyerekkel és új élettársával Pestre, ami hozzánk nagyon messze van, így amikor éppen ott volt dolgunk, felhívta, hogy had találkozzon a gyerekkel, erre a volt feleség azt válaszolta, hogy nem ma van a láthatási nap, gyere holnap! Mindez oda-vissza durván 400 km nekünk! Kapcsolatunk elején, amikor be akarta mutatni nekem a gyereket, a volt feleség ezt megtiltotta…. A lényeg, hogy teljesen elzárkózik a kapcsolattartástól, viszont a gyerektartást azt felveszi! Lehet-e esetleg annak megszüntetését kérni?
   Köszönöm válaszát!

   2010. 12. 11. - 12:19
  • P.Hajnalka hozzászólása:

   T Ügyvédúr!
   Kérem segítsen pár mondatban nekem! 14 év házsaság alatt 3 gyermekünk született. Kb 3 éve megromlott a házsaságunk nagyon és 2009 be elköltöztem a gyermekeimmel. Velem agresszív volt de a gyerekeket soha nem bántotta. Közös ingatlanunk van de a hiteleket csak én fizetem. néha küld csak gyerektartást, és folyamatosan fenyegetőzik. Még a láthatást is én oldom meg ,én utazok 120 km t , hogy lássa a gyermekeit, ennek a költségeit is én állom ami heti 6000 ft
   Igényt tarthat bármire is az ingatlanból? Mennyi gyerektartást kell fizetnie ha nincs bejelentett munkahelye? Milyen esélye van , hogy a gyerekeket el vegye tőlem?

   2011. 01. 04. - 11:24
  • Katalin hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!
   A férjem 2 éve elvált az akkori feleségétől. Akkor közös megegyezéssel abban állapodtak meg, hogy a fizetésének a 22%-át fizeti gyerektartásként a volt feleségének. Azóta a volt feleség újra férjhez ment, született egy közös gyerekük. A válsákor a férjem nem kapott sem ingalant, sem ingóságot a házasságukból, így a lakás is az ex feleségé lett. Ezt a lakást, valamint az új férj lakását is eladták, ebből vettek egy családi házat. Azóta mind a férje, mind a volt feleség dolgozik.
   Nálunk útban van a baba. A lakásunkra jelentős mennyiségű hitelt vettünk fel. Az a kérdésem, hogy a jelenlegi körülményekre hivatkozva lenne-e lehetőségünk gyerektartás csökkentést kérni. Ha igen, milyen mértékben?
   Előre is köszönöm válaszát!

   2011. 01. 06. - 14:45
  • Veronika hozzászólása:

   Kedves ügyvéd úr
   arról szeretnék érdeklődni hogy az exemnek született egy gyereke. Nekünk közösen van 5 gyermekünk amit a bíróság megállapította a fizetése felét de egy minimum összeget is.
   Miben érinti az én gyerektartásomat a féltestvér? A bírónő valami olyat mondott hogy nem 5 felé oszlik hanem 6. Ez a minimumot érinti vagy a fele fizetését? Vagy a fele fizetését az 5 gyermekem miatt mindenféle képen megkapom akárhány gyereke születik neki később? az amúgy is iszonyat kevés gyerektartás emiatt még csökkenne? mert most kapok kb 10%-ot gyerekenként és akkor fogok kapni ha azt is belevonják 8%-ot? és ha lesz még 3 akkor csak 2%-ot gyerekenként? ezt értem úgy egy példában hogy most kapok mondjuk 55-ezret akkor ha belevonják a 6-ik gyerekét akkor az én gyerekeim kapnának 48 ezret ha továbbiak születnének mondjuk még kettő akkor az enyémek kapnának 20 ezret?? Hol itt a semelyik gyerek ne csorbuljon dolog? mert így az enyémek csorbulnak azzal hogy én egyedül nevelem őket míg ott két kereső van.
   ő lemondott róluk azaz nem látogatja nem jön hozzájuk se szülinapra se karira se semmikor. egyedül iskoláztatom a 4 sulisomat, öltöztetem, táborok, osztálypénz szóval csak Én vagyok nekik. Tudom ott a gyerektartás. Nem is replikáznék de ha csökkenteni fogják akkor már igen. Mert totál egyedül gondoskodok róluk. Ő semmiben sem csak abba hogy utalnak tőle de ha nem utalnának akkor még pénzileg sem. utcán (egy kerületbe lakunk közel egymáshoz)a gyerekeknek sem köszön. Együtt vállaltuk a gyerekeket.
   Mit lehet tenni hoyg ne tudják csökkenteni ezt a kevés összeget is?

   Mielőbbi válaszát várnám.
   Köszönöm

   2011. 01. 11. - 19:57
  • Gaál Andrea hozzászólása:

   Kedves Ügyvéd Úr!

   A következő kérdésben kérem a segítségét!

   Kiskorú Gyermekemet egyedül nevelem hat hónapos kora óta!
   A gyemektartás díjáról három éve van írásos megegyezés az
   Apával , Bírósági tárgyalás által megítélten.
   Abban kérem a segítségét ami az ítélet előtt és azóta sem változott:
   Sajnos a tartásdíj mindíg késve , vagy a hónap utolsó napján kézbe
   érkezik.
   Mivel a Gyermek növekszik a szükségletek is változnak , a tehetséges
   12 éves lesz a kis kamasz kisfiam aki a kosárlabda sportban nagyon
   tehetséges .
   Csapatával már második évben nyertek Országos bajnokságot , a Helyi versenyeket is sorban nyerik.
   A sportág is és az iskola is ma már Ököltséges.
   A Gyermekem mentális és fizikai fejlődésében a gondtalanabb életmód egészségesebb lenne.
   Szeretnék a tartásdíj összegén emeltetni illetve amennyire lehet , mert ez jogilag nem és a mindennapok miatt is megengedhetetlen , hogy még a
   hónap végén még több telefon után sem kapom meg megítélt öszeget.

   Amennyiben jogi megoldásban van megoldás várom válaszát.

   Köszönettel : Gaál Andrea.

   2011. 01. 24. - 20:54
  • molnár aida hozzászólása:

   Tisztelt ügyvéd úr A férjemmel lassan 4éve vagyunk együtt,van egy 5hónapos kislányunk.Az elöző kapcsolatából van 2gyermek(8,10évesek).Néhány évig albérletben éltünk,igy sajnos amit a biroság megitélt 15000-15000ft-ot nem tudtuk mindig fizetni.Férjem minimálbért kap,én pedig gyedet és a családi potlékot.Szeretnénk csökkentetni a gyerektartást,mivel nagyon nehezen jövünk ki a pénzböl.Szeretném megkérdezni,mi a menete.Úgy hallottam a biróságra kell irni egy kérvényt.Igy elinditható-e,és a perköltséget nekünk kell-e fizetni?Segitségét elöre is köszönöm

   2011. 02. 18. - 12:37
   • Andó hozzászólása:

    Tisztelt Ügyvéd Úr!

    A nővéremnek szeretnék segíteni! 11 éve elvált házasságából egy gyermek született a bíróság anno megítélt 13000.-ot amit az apa pár hónapig fizetett csak. Azóta újból féjhez ment a nővérem és így 3 gyermeke van. Mivel az ex férj kb.10 éve semmit nem fizet gyermeke után, javasoltam neki,forduljon bírósághoz, azt szeretném megtudni,hogy kell-e perköltséget fizetni és ha igen mekkora ez az összeg?Válaszát előre is köszönöm!

    2013. 02. 28. - 19:47
  • Angéla hozzászólása:

   Tisztelt ügyvéd Úr!
   Páromnak elöző házasságából született 2 gyermeke. Az idősebb fiú jelenleg 22éves. A szakközépiskolát elvégezte, érettségit tett 2és fél éve. Az iskola után két évig otthon volt, nem dolgozott. Jelenleg egy két évig tartó kőműves-iskolába jár. A gyermek édesanyja követeli páromon a gyermektartást.Szeretném megkérdezni, hogy jogos-e a követelése. Családi pótlékot az édesanya nem kap a gyermek után.
   Válaszát előre is köszönöm!

   Tisztelettel: Angéla

   2011. 03. 02. - 11:33
   • Angéla hozzászólása:

    Tisztelt Ügyvéd Úr!
    Kérem, hogy válaszát e-mail címemre elküldeni sziveskedjen!
    Köszönettel: Angéla

    2011. 03. 02. - 13:59
  • Ildikó hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!

   Már hat éve váltam el a férjemtől van egy közös kamasz lányunk, akit én nevelek.Láthatás kéthetente van a volt férjem nem tart többre igényt. A gyermekemmel szeretnék Angliába költözni munkavállalás céljából. A lánykám itthon magántanuló maradna, de Angliában is iskolába járna. Tud a volt férjem a terveimről. Mi ennek a hivatalos menete? Milyen nyomtatványt kell kitöltenünk, hogy a gyermekemmel elköltözöm más országba. Gyerektartást ugyanúgy kell fizetnie?
   Nagyon várom a válaszát e-mailban. Fáradozását előre is köszönöm.
   Szép napot!
   Ildikó

   2011. 03. 08. - 18:27
  • apaa hozzászólása:

   Igaz-e, hogy ha mindkét szülő kb. ugyanannyit keresett, akkor a gyermektartásdíj a különélő szülő számára kb. kétszeresére drágítja a vállalt gyermeket, miközben nem lesz családja, csak távoli gyermekei, akire időskorában nem számíthat ? Kinek jó ez, miért nem kérheti bárki a 7/7 napos nevelést nálunk is, úgy mint máshol ?

   2011. 03. 12. - 05:58
  • Réka hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!
   A férjemmel már 2 éve külön élünk. Azt szeretném tudni,hogy gyermektartásdíjat válókereset nélkül kérhetek-e a bíróságon?Ha igen mi az útja ennek a folyamatnak? Várom válaszát,köszönöm

   2011. 04. 05. - 10:18
  • Perencz János hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr ! Első éves egyetemista gyermekem után fizetek 20% tartásdíjat. Gyermekem még édesanyjánál lakik, de összeköltözött barátjával, vele közös háztartásban él.Ilyen esetben kérhetem-e tartásdíj megszüntetését?

   2011. 05. 01. - 17:51
   • A. Ildi hozzászólása:

    Tisztelt Ügyvéd Úr!
    Ma zárult apasági és tartásdíj perem, a magyar bíróságon. Gyermekem édesapja francia és Franciaországban él, dolgozik. A netto 9ezer EUR-os jövedelme alapján (csak felnőtt gyermekei vannak), a bíróság 450 EUR tartásdíjat ítélt meg, ami számomra igen viccesen hangzik, főleg úgy, hogy én a GYESEN és családi pótlékon kívül más jövedelemmel nem rendelkezem, munkahelyem visszavenni nem óhajt. Mivel mi jóval magasabb összeget irányoztunk elő, tartásdíj követelés tárgyában, a bíróság engem hozott ki pervesztesként és 600.000 Ft illeték megfizetésére akar kötelezni. Szintén igen vicces a dolog, már csak azért is mert apuka perelhúzó taktikája és a bíróság által bekért jövedelmi infokat csak, most 2 héttel a tárgyalás előtt prezentálta, messzemenően túl a bíróság által megadott határidőn. Mi kértük a bíróságot, hogy beadványát így ne vegye figyelembe, de gyakorlatilag a mi általunk indíványozott dolgokat a per folyamán soha nem vette figyelembe, ami szintén aggasztó. Milyen bírói gyakorlat az olyan, ahol bemondásra elfogadnak mindent az alperestől a bizonyításnál? (ergo házastársa jövedelmével kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy neje nem végez kereső tevékenységet, mi pedig bizonyítottuk, hogy interneten hirdeti coaching és tréneri szolgáltatásait) Az egyértelmű, hogy fellebbezünk, egyrészt az illeték alperesre való átruházása tárgyában, illetve a tartásdíj mértékének emelésében. Kérdésem az, hogy Ön szerint milyen kilátásunk van másodfokon? A gyermek apja a bírói ítélet ellenére sem hajlandó hozzájárulni nevének használatához, ilyenkor mi a teendő? Várom szíves válaszát. Sajnos a mai bírói ítélet alapján teljesen megrendült a bizodalmam a magyar igazságszolgáltatás rendszerében…..vajon ez megtörténne Franciaországban is velem? Várom mielőbbi tanácsát,Üdv, egy nagyon szomorú cserbenhagyott anyuka

    2011. 06. 06. - 23:53
  • Imre hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!
   Feleségemmel már 3 éve különélünk, most folyik a válóperünk. Tavaly juniusig /az ő követelésére/ fizettem neki havi 30 ezer forintot két gyerek után, bár a lányom nem is vele lakott hanem az élettársával. Az iskola befejezése után havi 15 ezer forintot fizettem neki és fizetek a mai napig is a 15 éves fiam után. Az lenne a kérdésem, hogy ez jogos volt-e vagy sem. Ha nem akkor az eddig fizetett összeget beszámíthatom-e a most megállapításra kerülő gyerektartásra ill. visszakövetelhetem-e tőle. Ezt csak azért kérdezem, mert most kevesli a havi 15 ezer forintot és 30 ezret kérne. Én rokkantnyugdíjas vagyok, havi nyugdíjam 49 ezer forint. Dolgozom is mellette egy rehebilitációs cégnél havi 62 ezer a jövedelmem, de most már elég gyakran táppénzen vagyok, a 15 napon lejárt, igy már arra nem kapok fizetést. Mennyi lehet a megállított gyerektartás 1 gyerek után ilyen jövedelemmel? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

   2011. 05. 24. - 11:06
  • Rea hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr !

   Két éve élünk külön a férjemmel,a válási kérelmet idén májusban adtam be.Én nevelem közös gyermekünket.Havi 15000Ft gyermektartásban állapodtunk meg írásban,amit mindketten aláírtunk.Másfél éve nincs az apának munkahelye,önkormányzati segélyből él.Sajnos mostanában nem akar fizetni,mondván,hogy nincs jövedelme.Kérdésem az lenne,hogy a válás kimondása előtti időszakban jár e egyáltalán nekem gyermektartás,ha igen milyen módon követelhetem tőle?
   Másik kérdésem a láthatással kapcsolatos.Szintén nincs még hivatalos döntés arról,hogy én nevelhetem,de írásban megegyeztünk egymással,két tanú aláírta ezt a papírt.Ebben az esetben milyen láthatásra jogosult az apa?
   Előre is köszönöm a válaszát!
   Tisztelettel:
   Rea

   2011. 07. 25. - 19:09
  • Kalmárné fekete Barbara hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!

   1éve élünk külön a férjemtől és eddig normálisan fizette a gyerektartást!
   Most viszont kitalálta,hogy ha a gyerek nála van szünetekben akkor kevesebb gyerektartást fizet mivel szerinte arra az időszakra nem jár a gyereknek!
   Megteheti ezt?
   Előre is köszönöm a válaszát
   Tisztelettel
   Barbara

   2011. 08. 02. - 13:02
  • Berzsényi Tamás. hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr !
   Röviden vázolom, miről is van szó. Külön háztartásban élő gyermekem 2011. februárban betöltötte 18. életévét. Leérettségizett, és felvették egy budapesti főiskolára. Természetesen a tartásdíjat folyamatosan fizetem.Azonban most körélményeim olyanok, hogy nem tudom fizetni a tartásdíjat, sőt ezután úgy gondolom , hogy egyáltalán nem tudok fizetni.2011. évben megbízásos szerződéssel dolgoztam, amely 01.-02.03.04.hóban semmilyen jövedelmet, bevételt nem hoztak. 2011.07.06-án súlyos balesetet szenvedtem, mely jobb karom szilánkos törését okozta ( három órás műtét). Kezemet előreláthatólag
   januárig nem tudom használni, majd elképzelhetőleg sosem lesz olyan mint volt.
   Sajnos így pénzt sem tudok keresni ! A saját szükséges tartásomat sem tudom fedezni( hitelek fizetése, rezsi stb) . Tudomásom szerint” a gyermek olyan tartásdíjban részesülhet, amennyiben a kötelezett szülő saját szükséges tartásán felül azt képes megfizetni.” Abban kérném a segítségét, hogy milyen törvényi indokkal kérhetem a bíróságtól a tartásdíj megszüntetést, esetleges csökkentését ! Milyen kilátással tekinthetek egy bírósági ügy végkimeneteléséhez ? Tisztelettel: Berzsényi Tamás.

   2011. 09. 13. - 20:19
  • Anett hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!
   A férjemmel külön háztartásba költöztünk,még nem váltunk el,elég friss a dolog.Egy három éves kislányunk van,velem él.Jelenleg munka nélkül vagyok,mert a kislány miatt több műszakot nem tudok vállalni.Nem akar fizetni gyerektartást,mert arra fogja hogy ő fizet egy hitelt,amit anno közösen vettünk fel(de csak az ő nevén van).És még egy hitelt sem fizet ami szintén az ő nevén van.A kérdésem az lenne,hogy követelhetem e a gyerektartást abban az esetben is,ha a fizetésének több mint a felét tiltja a bank(az elsőként említett hitel)?És ő a bíróságon követelheti e tőlem a hitel felének fizetését,ha közösen vettük fel,de az én nevem nem szerepel a szerződésben?
   Válaszát előre is köszönöm!!!
   Tisztelettel:
   Anett

   2011. 09. 28. - 19:41
  • 3 GYEREK ANYJA hozzászólása:

   JO NAPOT KIVANOK!
   SZERETNEM TANACSAT KERNI GYEREKTARTAS UGYEBEN.
   ROMANIABAN ELEK,1/2 RESZT KENE KAPJAK 3 GYEREKUNK ELTARTASAAERT VOLT FERJEMTOL,AKI 3 EVE KULFOLDON EL (ELMONDASA SZERINT PARIZSBAN),DE AZOTA A SZULEI FIZETTEK A MINIMALBER FELET NEKEM-HELYETTE,O MEG SEMMIT.MOST LETETT EGY KERVENYT A BIROSAGRA,HOGY AZ 50%-OS DONTEST MEGMASITSA FIX 200 RON-RA (ROMAN LEJRE),MIVELHOGY NINCS MUNKAJA.
   KEPEKET KULDOTT HOGY DUPLA ALLAMPOLGAR LETT,(MEGKAPTA A MAGYART IS),ES ESZEMBE JUTOTT HOGY VEGULIS NEM TUDHATOM,MIT ES HOL DOLGOZOTT ,ILL.ELT AZ UTOBBI 3 EVBEN,CSAKHOGY EZT BIZONYITOM KENE…MITT TEHGYEK HOGY A VALASKOR ELDONTOTT 50% MEGMARADJON NEKUNK ,MERTHOGY AHOGY ISMEREM OT,AZT AKATJA ELKERULNI HOGY A KOZELJOVOBEN EZT MAJD FIZETNIE KELLJEN!!!EZERT DOBATTA KI MAGAT UTOLSO MUNKAHELYEROL ES MENT KULFOLDRE,AHOL KOVETTHETETLEN,MIT DOLGOZIK (PL.FEKETEN),ES EZERT AKARJA MOST A DONTES MEGVALTOZTATASAT IS!

   MIT TEGYEK?!

   KOSZONETTEL,EGY ANYA

   2011. 10. 04. - 21:02
  • Zsóka hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!
   Azt szeretném meg kérdezni,hogy ha a gyerek a tanulmányait befejezte,de pályakezdő munkanélküli és semmilyen jövedelme nincs,akkor is megszüntethető-e a gyerektartás?Jelenleg költségtérítéses szakképzésre jár,az én és a testvére segítségével.Én a rokkant nyugdíjamból tartom el.
   Másik kérdésem :nemrég tudtam meg,hogy a volt férjemnek a fő állása mellett végig volt mellékjövedelme is /nem kevés),amiből nem fizetett gyerektartást.Van-e mód visszamenőleg igényelni ez után a gyerektartást?
   Tisztelettel:Zsóka

   2011. 11. 02. - 09:31
  • Fernan hozzászólása:

   T. Ügyvéd Úr!

   Jól tudom hogy tartásdíjról szülő nem mondhat le, mert az a gyereknek jár?!

   köszönöm

   2011. 12. 27. - 10:42
  • Molnárné Teca hozzászólása:

   T:ÜGYVÉD ÚR!
   A lányom autóbalesetben meghalt,az unokám már betöltötte a 18-dik életévét,de
   még tanul, három éve van hátra az iskola befejezéséhez.Az apja azóta ujranősült
   született,egy fia négy éve külföldön dolgozik,de gyerektartást nem fizet.
   Visszamenőleg kérhető-e a gyerektartás és hogyan lehet gyerektartásra kötelezni.

   2011. 12. 31. - 11:33
  • csak egy érdeklődő hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!

   Jelenlegi páromnak egy régebbi kapcsolatából van egy gyermeke, akit jelenleg az anyuka nevel. Nem voltak házasok, csak együtt éltek X ideig.
   Az lenne a kérdés, hogy gyerektartás CSAK válóper esetén határozható meg, vagy abban az esetben is, ha nem voltak házasok, de a párom nevét viseli a gyermek?

   2012. 01. 05. - 08:07
  • Barby23 hozzászólása:

   Jó napot kívánok!
   Szeretnék érdeklődni hogy az állam megelőlegezheti-e a gyermektartást mivel én 22 éves vagyok, de nappali suliba járok. Viszont van még valami. Hallássérült vagyok, így rengeteg plusz költségem van. Pl:elem, szűrő a hallókészülékembe. Édesanyámmal és a bátyámmal élek. A bátyám jelenleg munkanélküli, jövedelme nincs. Apám viszont 5000ft-ot fizet havonta, rokontartási jogcímen. Ez az összeg még a hallókészülékem tartozékainak költségeit sem futja.
   Szeretném megtudni, hogy ilyen esetben az állam megelőlegezi a gyermektartást vagy sem?

   2012. 01. 06. - 10:02
  • csak egy érdeklődő hozzászólása:

   Tisztelt ügyvéd úr! Szeretnék érdelkődni,hogy válás esetén mi történik a gyemekkel elhejezés szempontjából, mivel a lakás csak a férjé, a feleségnek semmi közös hányada nics benne. ki e tehető a gyermek az anyával a lakásból válás után

   2012. 01. 06. - 14:04
  • cserto katalon hozzászólása:

   Kedves Ügyvéd! Úr.1996ban házasodtun össze Magyarországon.a férjem tavaly be adta otthon a válopert.De mi már nagyon rég ota Ausztriában élünk.Van egy lányom.azt szeretném megkérdezni hogy honnan jár nekem gyerektartás.Ö Magyarországon nagyon kevesett dolgozott.Ausztriaba kb 20eve dolgozik.Eöre is köszönöma segitseget.Katalin

   2012. 02. 07. - 13:11
  • Fanita1 hozzászólása:

   Kedves Ügyvédúr!

   Van egy 12 éves lányom ( Ő az édesanyjával él ), aki után gyerektartást fizetek. A második házasságomból született 2 kiskorú gyermek ( 1 és 3éves), akikkel együtt élek.
   A gyerek tartást úgy határozták meg, hogy a fizetésem 18%-a, de minimum 15.000 Ft. Ha munkanélküli vagyok vagy táppénzen, akkor is a 15.000Ft-ot ki kell fizetnem? ( Ez nincs konkrétan rögzítve a tartásdíj magállapításánál.) A 18 %-ot nem tudom kifizetni, mert a másik 2 gyermekemnek így is alig tudom biztosítani azt amire szüksége van. Minden hónapban kölcsönből élünk. A kérdésem az volna, hogy megtehetem, hogy a minimum összeget fizetem csak illetve ha a minimum összeget fizetem mindig, azért felelősségre fognak vonni?

   A választ az e-mail címemre kérném.
   Köszönöm.

   2012. 03. 07. - 22:46
  • zsuzsa hozzászólása:

   Tisztelt ügyvéd úr!
   A férjemtől 2011.12.21.váltunk el közös megegyezéssel!Amelyben mindenről
   lemondtam és 25-25000 ezer ft-ot fizetek a két gyermekünk után!Az apának 2001
   óta nem volt bejelentett munkahelye alkalmi munkákat vállalt és a fogyatkozó
   pénzből nehezen tudtuk fizetni a két kölcsönt.Az egyik kölcsön az ő nevén van
   a másik az enyémen amit fizetek gyerektartási dijat azt a kölcsönbe fizeti.
   A láthatásban nem jutunk közös nevezőre és kezdelfogyni a tűrelmem.Kérhetem-e
   a tartásdij szűneteltetését ha nem is láthatom a gyerekeket?

   2012. 03. 11. - 07:07
  • Varga Ottó hozzászólása:

   Érdeklődnék ,hogy egy netto 140000ft-os keresettel rendelkező embernek mennyi tartásdijat kell fizetni 2 gyermekre kb?

   2012. 03. 11. - 13:06
  • Novák Erzsébet hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr! 1996-ban váltam el a férjemtől 4 gyermekem van soha nem fizetett gyermektartást és soha nem segitett benünket sehogy. két gyermekem már felnőtt de az iker lányok 17 évesek. Tanulnak gimnáziumba. Az ikrek közül az egyik lányom szül.rendellenességgel született. Eddig volt 12 mütétünk de még lesz a jövedelmem a családi és az ápolási dij ami össz.69000 ft.Az államtól másodszor igényeltem meg a megelőlegezett gyermektartást és ugy tudom tovább nem lehet tehát harmadszor is. Mit lehet tovább tenni tanitatni a két lányt és főleg Dórának folytatni a kezeléseket hisz Szabolcs megyéből Pestre járunk. Mit tegyek.Köszönöm. Üdv. Erzsike

   2012. 03. 13. - 06:31
  • sitku lászló hozzászólása:

   Tisztelt ügyvéd úr 2007 ben váltam el és van két lányom 15 és 6 évesek ők Szabolcs Szatmár megyében laknak nekem a munkám miatt Pest megyébe kellet végleg költözni .Havi 30 ezer forint gyerek tartást fizetek az exemnek és a gyerekek soha nem akarnak nálam nyaralni sem szünetekben velem lenni .Ebben az esetben mittegyek mert nekem nagyon fáj hogy fizetek rendesen de ők nem ugy foglalkoznak velem mint apjukkal .KÉrem szépen segitsen .adjon tanácsot. Köszönöm szépen előre is .

   2012. 03. 20. - 17:52
  • bogdán gizella hozzászólása:

   szeretném segítséget abba kérni hogy volt férjem nyugdíjából ideig vonták rendesen a gyerektartást bírósági végzéssel 2000 óta január 1 j-étől nem kapom mert rokkant nyugdíjat kapot mit tehetek most?

   2012. 03. 26. - 15:21
  • Anna hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!
   Gyermektartási díj ügyében kérem tanácsát.
   Gyermekem egy élettársi kapcsolatból született, most 17 éves.
   Ő 1 éves és 3 hónapos volt amikor az apjától elköltöztünk. Az apa Budapesten, mi Budapest közvetlen közelében egy kisvárosban élünk.
   Különköltözésünk után az apa kéthetente látogatta a gyereket, 5000 Ft tartásdíjat fizetett. /Nem a bíróság állapította meg, kölcsönös egyeztünk meg ebben/
   1999-2005ig 7000Ft-ot, 2006-2009ig 10000 Ft-ot, 2010-től 15000 Ft-ot fizet tartásdíj címen. A munkahelyén kapott étkezési utalványból néha adott a gyereknek 1-2 ezer forintos tételt. A beiskolázáskor külön kérésre járult hozzá a költségekhez.
   A gyerek az általános iskola után Budapestre egy zeneművészeti szakközépiskolába nyert felvételt. A rengeteg különóra /zongora, szolfézs,énekkar stb/ miatt sokszor este 8-9 óra körül ért haza. Hétvégére nagyon elfáradt, és tanulni kellett a következő hétre. Így nagyon ritkán tudott menni az apjához, amit az nem nézett jó szemmel.Többször Ő ment az iskolához, hogy tudjanak egy kicsit találkozni.
   Közel egy éve viszont a gyerek megszakította a kapcsolatot vele./Érzelmileg kezdte zsarolni/ Az apja a gyerektartási díjat postán küldi el. Ezen kívül viszont semmit nem ad
   Jogom van-e bírósághoz fordulni gyermektartási díj megállapítást kérni. A fizetésének a 20 %-át szeretném kérni, és az egyéb járandóságaiból is a 20 %-ot. Hogyan induljak el, mit kell a beadványnak tartalmaznia.Kérem adjon tanácsot hogyan intézzem ezt az ügyet.
   Válaszát előre is köszönöm.

   2012. 03. 27. - 13:04
  • Beatrix hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr,
   Gyermekem már felnőtt, édesapjától 22 éve elváltam.Volt férjem külföldre távozott-disszidált. Éveken át próbálkoztam gyermektartásdíjért perelni de az én esetemben az állam sem előlegezett meg semmilyen összeget-mivel rajta nem lehetett behajtani,ingatlan pedig nem volt a nevén.
   Szeretném tudni,hogy ilyen esetben perelhető -e még az apa abban az esetben,ha örökséghez jut itt Magyarországon.
   Visszamenőleg kaphat-e a gyerekem valamennyi összeget?
   Válaszát előre is köszönöm.

   2012. 04. 01. - 12:47
  • Zsuzsa hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!

   Én az iránt érdeklődnék, hogy a gyermektartási díj fizetési kötelezettség akkor is megszüntethető, ha a gyermek 19 éves, nappalin tanul, de most férjhez megy? Kapcsolatot pedig jelenleg nem tart az édesapjával!
   Mi a menet és módja a megszüntetésnek?
   Válaszát előre is köszönöm!

   2012. 04. 18. - 12:45
   • vera hozzászólása:

    Tisztelt Ügyvéd Úr!
    Van egy 12 éves gyermekem, az édesapjával jó a kapcsolat, mindketten külföldre mennénk dolgozni. Apuka kérte, annak fejében, hogy beleegyezett,hogy gyermekünket külföldre vigyem, mondjak le a gyerektartásról. Hogyan lehet hivatalos úton lemondani róla?
    Előre is köszönöm a segítségét

    2012. 06. 07. - 16:48
  • János (ókad) hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!
   Szeretném segítségét kérni gyerektartásdíj ügyben.A jelenlegi feleségemmel élek és két kiskorú gyermekemmel és van egy 19 éves lányom az előző házasságomból. Az édesanyja (aki szintén kapcsolatban él) nem engedte főiskolára jelentkezni azzal az indokkal,hogy nem tudná fizetni és családi pótlékot sem kapna (most valami OKJ-s iskolába megy 2 évre). Jelenleg 15000. forintot fizetünk gyerektartásnak már több éve,de válásunkkor a bíróság 5000-et állapított meg. Mindig minden kiadásnak álltam a felét amíg nem születtek meg a jelenlegi házasságomból a gyermekeim.Azóta már a munkahelyem is megváltozott (vele együtt a fizetésem) és az életkörülményeink is a hatalmas hitel miatt.Szeretném kérdezni,hogy ilyenkor mennyi gyerektartást kell fizetnem(18.-dik életév után és 3 gyerekkel),hiszen nekem ugyanúgy költség a három gyerek,de senki sem ismer el három gyerekesnek.És meddig?
   Előre is köszönöm segítségét

   2012. 06. 27. - 15:20
  • Acsai Gábor hozzászólása:

   Tisztelet Ügyvéd Úr!

   Szeretném megtudni, hogy fizetnem kell-e gyermektartást ha a volt feleségem újból férjhez megy? Persze nem szeretném, hogy pénz nélkül legyen a fiam de ha nem kell fizetnem akkor mit kell most lépnem.
   Válaszát köszönöm.

   2012. 07. 04. - 12:32
  • Lajos hozzászólása:

   Teca!

   Ha a Fülöpp Klaudia unokádról van szó keress meg és tájékoztatlak bizonyos

   Fejleményekről.

   2012. 07. 10. - 17:00
  • Kati hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!

   A párommal három gyermeket nevelünk,két közös és egy nem .Szeretném megtudni,hogyhogy az első házasságából születendő gyermek után így is reális -e a 20%- os tartásdíj?
   Válaszát előre is köszönöm.

   2012. 07. 15. - 09:38
  • Erzso hozzászólása:

   kérdezni szeretném amennyiben összeférhetetlen ellentétekre hivatkozva közös megegyezéssel elválunk esetleg megkaphatnám a szocpolt és ha igen mekkora mértékben?

   2012. 07. 15. - 17:01
  • Zoltán hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!

   Abban kérném a segítségét, hogy előző házasságomból van két kislányom. Bíróság által megállapított gyerektartást fizetek. Újra nősültem, és most várandós a párom.
   A gyerektartás az előző kapcsolatomból született gyerekek után változik-e,újra bíróságra kell mennem, vagy elég ha szóban megegyezünk.
   Nem szeretném a meglévő két kislányomtól elvenni mindenáron azt ami jár nekik, de úgy gondolom, hogy a most születendőnek sem kell nélkülöznie.
   Arról nem is beszélve, hogy azóta már Ő is párkapcsolatban él.

   2012. 07. 18. - 15:07
  • Zsuzsa hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!

   Azt szeretném megtudni, hogy ha a gyerektartást igénylő fél, újra házasságot kötött és a láthatást sem biztosítja, akkor is jogosult a gyerektartási díjra?

   2012. 08. 10. - 17:15
   • Guilherme hozzászólása:

    Hfa, kf6zben megtale1ltam, hogy me1r ide9zte9l is. Csak azon godoolkodnm, nem lesz-e baja Jelenkornak, ha az ege9sz ott van egy az egyben. c1t tudne1d varie1lni fagy, hogy csak re9szlet legyen, vagy legale1bb egy link mutasson a jelenkoros oldalra?Nem e9rtek e9n az ilyenekhez, de he1tha

    2012. 10. 03. - 08:03
  • Vilmos hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr
   Abban szeretném a segítségét kérni,hogy van egy 18 éves lányom aki után tartásdíjat fizetek. a lányom 2012 januártól magán tanuló , júniusban nem tett vizsgát mert nem tartózkodott Magyarországon, ezért augusztusba tehetett volna pótvizsgát, de azon a vizsgán sem jelent meg,így évet kell ismételnie . az édesanyja beíratta újból az iskolába ,mint magántanuló , de a lányom augusztustól ismét nincs Magyarországon ,szóval a gyerektartást fizetem úgy a gyermekem után, hogy nem is él az édesanyjával . kapcsolatot nem tudok teremteni sem a lányommal sem az édesanyjával hogy felvilágosítsanak, hogy mikor szándékozik gyermekem haza jönni, vagy hogy folytatni akarja e az iskolát.ez ügyben szeretném megkérdezni ,hogy kell e ilyen esetben gyermektartást fizetnem ,ha igen akkor fizethetem e a gyermekemnek nem az édesanyjának? válaszát előre is köszönöm.

   2012. 09. 29. - 17:46
  • Monaliza hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvédúr!

   szeretném megtudni hogy a 17 éves lányom 2 éve elköltözött a volt férjemhez ,most elindult a gyerekelhelyezési per és szeretnék lemondani a gyermekemről és ezzel járó kötelezettségemről.Mit kell tennem ?A bíróságra csatolnom kell a lemondó levelet ?
   Köszönettel:Monaliaz

   2012. 10. 19. - 13:04
  • Alexandra hozzászólása:

   kedves ügyvédúr.
   Én több mint két és fél éve nem élek eggyütt a férjemmel. Még nem váltunk el. Van egy közös gyerekünk aki egy éves volt mikor külön mentünk. Most három és fél. Amiota különmentünk a gyereket nem látogatja és pénzt sem fizet. A kérdésem a következö: követelhetek-e gyerektartast? Ha igen milyen öszzegben, és mennyi idöre visszamenöleg? Milyen lépéseket kell tennem??

   Köszönettel: Alexandra

   2012. 10. 21. - 14:36
  • szabó györgy hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr.kérdéssel fordulok Önhöz.17-év utánn elválltam,lányom, Édesanyjánál maradt,kapták, a gyerektartást,de mostmár lányom dolgozik, és levelezőn tanul tovább.kérdésem, mit kell tennem, hogy gyermektartási levonásom, +szünjön.előre is köszönöm, válaszát, üdvözlettel, Szabó György

   2012. 10. 21. - 17:26
  • S. István hozzászólása:

   Kedves Ádám!
   Nagyon nagy problémában vagyok. Van egy kisfiam, Krisztián, aki most 11 éves. Édesanyjával élettársi kapcsolatban voltunk, s 2002-ben különköltöztünk, s fiam az édesanyjánál maradt. Folyamatosan fizetem éveken át a gyermektartást, de volt egy nehezebb időszakom, amikor pár hónap kimaradt (2007-ben), s akkor bírósági úton kérte a gyermektartásdíj fizetését. Akkor az állam megelőlegezte neki, amit menet közben sikerült rendezni, s persze mellette minden hónapban küldöm most is a havi összeget. Múlt héten kaptam egy levelet a lakóhelyem szerint illetékes jegyzőtől, hogy majdnem 400.000 Ft hátralékom van a gyermektartásdíjban. Ekkor derült ki, hogy az édesanya nem jelezte az illetékes hivatalban, hogy havonta fizetem az aktuális havi tartásdíjat, s emiatt kaptam ezt a büntetést. Sajnos nagyon tanácstalan vagyok, mert én többször mondtam neki, hogy mondja vissza az állami megelőlegezést, de azt mondta, hogy “majd ha itt lesz az ideje szólok”. Nem tudom mit tegyek, és nagyon el vagyok keseredve, s a láthatást sem engedélyezi az édesanya, amit a bíróság megállapított, (minden 2. héten szombat-vasárnap). Telefonon nem lehet elérni az édesanyát, nem veszi fel sosem, a skype-n meg nem engedi beszélni velem a fiamat. Kérem segítsen a tanácsaival, mert már nem tudom mit csináljak, mert ezt az összeget nem tudom kifizetni.
   Tisztelettel és köszönettel:
   Sallai István

   2012. 11. 02. - 21:14
  • Svébis Edit hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Ur.

   Kérem legyenszives nekem segiteni.10 éve rokkant nyugdijas vagyok és évek ota vonya tölem a gyerektartást a nyugdijfolyosito.Sajnos mostmár mozgáskorlátozot is mivel levan amputálva a lábam.Az anyosom beperelt hogy több tartásdijat fizesek és a Kecskeméti Biroság meg is itélte ugy hogy én nem voltam ott de még idézést se kaptam.Albérletben lakom mivel a hajléktalan szállora nem vettek fel mivel nem agyok önálo.Mostmár az albérletet se tudom fizetni az utcára kerülök.Kérem segitsen hová forduljak segitségért teljesen kilátástalan a helyzetem.Várom mielöbbi válaszát.Köszönöm.

   2012. 11. 10. - 14:18
  • Timi hozzászólása:

   Kedves Ádám!

   Az iránt érdeklődnék, hogy a férjem nemrégiben elvált a volt nejétől. Két gyermekük született. Nekünk most van egy 2 hónapos babánk. Az elmúlt hónapban nem tudtuk kifizetni a gyermektartást, ebben a hónapban már ki tudtuk volna, de a nő bírósági úton követeli, ráadásul a kislányét sokszoros áron. Jogtalanul. Mit lehet ilyenkor tenni, mert annyira lecsökkentette így a fizetést, hogy a 2 hónapos kislány megélhetése, tartása került veszélybe. Köszönettel: Timi

   2012. 12. 03. - 08:58
  • Gyulai András hozzászólása:

   Tisztelt Ádám !

   Feleségemmel tizennégy éve vagyunk házasok. Néhány éve megtörte a házasságunkat. Nagyon lassan, de úgy nézett ki minden rendbe jött. Aztán néhány hónapja újra megtörte… Ez nagyon mélyen érintett főleg akkor amikor rájöttem, kérdőre vontam és nagyon sok rossz dolgot a fejemhez vágott… Van egy tizenegy éves gyerekünk . Családcentrikus vagyok, mégis megfordult a fejemben igen erősen a válás. Házasságkötésünk után hitelt vettünk fel a feleségem nevére, így vettük meg első lakásunkat ami az ő nevére íródott. Majd ezt eladtuk és újabb hitelt vettünk fel – ezúttal már közös hitelt – és felépítettünk egy házat ,de a ház az ő nevére íródott.Nem is volt ez soha gond hiszen összeházasodtunk és akkor ez volt a jó megoldás… Mióta házasok vagyunk mindketten folyamatosan dolgozunk.. Az elmúlt néhány évben viszont a feleségemnek végzettsége és lehetőségei miatt nagyobb a fizetése… A gyermekemet imádom, és a házban nincs olyan négyzetcentiméter ahol ne lenne ott a két kezem munkája..
   Ha elválnánk kérhetek e ilyen esetben az ingatlanból vagyonrészesedést ?
   A hitel közös, a ház a feleségem nevén..
   Válásnál ha a felek nem egyeznek és tanúkat kell beidézni, beidézhetik e a gyereket? Amitől meg szeretném esetlegesen kímélni !
   Nem szeretnék semmi olyat egy esetleges válás estén ami nem a gyermekem érdekeit szolgálja( ez furcsán hangzik mikor egy válás pontosan nem a gyerek érdekét szolgálja), csupán tisztán látni.. Már csak azért is mert mint kiderült a feleségem már volt ügyvédnél néhány éve és igen magabiztos néhány családjogi kérdésben.. Persze ezt is mástól tudtam meg…
   Megköszönném ha válaszolna. Egyelőre ez a két kérdésem lenne.
   Tisztelettel: Gyulai András

   2012. 12. 08. - 06:20
  • Anita hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!
   Azt szeretném kérdezni, hogy ha a férjem volt felesége az új férjével és a férjemmel közös gyermekével külföldre költözött, a gyermektartási díj fizetésének kötelezettsége megszüntethető-e?
   Köszönöm válaszát.

   2012. 12. 08. - 22:38
  • nagy anna hozzászólása:

   3 éve nem fizeti az apuka azt az összeget,amit a Bíróság kiszabott. volt,hogy semmit nem fizetett,de ha igen akkor is kevesebbet. most könnyítést kér. ha megkapja a könnyítést mi lesz az eddig felhalmozódott tartozással? az semmissé válik?

   2013. 01. 11. - 13:01
   • Haffner Erika hozzászólása:

    Tisztelt Ügyvéd Úr! A Gyermekem apja soha nem élt velünk mindig én neveltem egyedül néha néha adott 10000ftot gyerektartásdíjként de 2 éve nem ad egy fillért sem,kérném a válaszát és hogy kihez fordulhatnék segítségért!köszönettel a megtisztelő válaszát Haffner Erika

    2013. 01. 18. - 16:33
  • Csontó Tünde hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!

   Azt szeretném megkérdezni,mint több éve elvált anya,hogy egy esetleges új házasságkötés esetén a gyerekeim elveszítik -e az apjuk által fizetett tartásdíjat.

   Válaszát előre is köszönöm!

   2013. 01. 22. - 21:18
  • Szigetvrái Istvánné hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!
   Fiamék négy éve váltak el.
   A feleség kislányukkal külföldre távozott. Fiam a gyermeket másfél éve nem látja, a kapcsolatot nem tudja vele tartani.
   A gyerektartást novemberig, amíg itthon voltak a gyermek lakhelyére utalta. December óta – ahol most csak a nagymama tartózkodik – nem oda utalja, hanem egy bankszámlára.
   Volt felesége már megfenyegette, hogy feljelenti, gyerektartási díj fizetés elmulasztása miatt.
   Hangsúlyozom, hogy nem nem fizet, hanem a nagymamának nem fizet, mivel a gyermek külföldön él az anyjával.
   A tatásdíjat mint írtam bankszámára utalja minden hónapban a gyermek nevére.

   Válaszát várom, mi a teendő, ha az anya feljelent.
   Köszönöm
   Szigetvári Istvánné

   2013. 01. 27. - 13:23
  • manoka hozzászólása:

   tisztelt ügyvéd úr

   érdeklődni szeretnék hogy körülbelül egy éve átmentem levelezői iskolába de munkám továbbra sincs mert nem találtam a fő ok hogy átmentem levelezőire hogy így tudom csak befejezni a főiskolát két tantárgy miatt amit nappalin nem tudtam teljesíteni. Az érdekelne engem hogy hiába mondtuk édesanyámnak hogy mondassa vissza a gyerektartást amit kap még nem tette meg majd csak most mondassa le hogy halasztok várandóság miatt. Milyen következményekkel járhat ez hogy nem mondatta vissza és továbbra is kaptam a gyerektartást? azt mondta azért nem mondatta vissza mert az a havi 7000 forint is sokat segített abban hogy kifizesse az iskolát ami évente több százezer forint volt. Milyen következméényei lehetnek ennek?????
   Vlaszát elöre is köszönöm

   2013. 02. 01. - 19:30
  • bobe hozzászólása:

   Tisztelt ugyved ur.szlovakiabol irok.kerem segitsen a parom elvalt gyerektartast kene fizetni.de elvesztete a munkahejet es nem tud fizetni.a fia mar nagykoru es nem erdekli az apja meg csak nem is koszon az apukajanak vsgyis a paromnak.mit tegyunk.

   2013. 02. 14. - 15:03
  • Doan-Sárvári Mariann hozzászólása:

   Kedves Ügyvéd Úr!

   Nekem egy elég összetett problémám van. Ex férjemtől kislányom 4 éves korában váltam el. Akkor minimálbér bejelentés alapján 12.000 Ft gyerektartást ítéltek meg. Azóta sok év múlva megegyezés alapján ezt 20.000 Ft-ra emeltük. Most kislányom 19 éves, de baleset érte 10 éves korában, azóta súlyosan sérült, teljes ellátásra szorul. (30 perces újraélesztés után oxigénhiányos agykárododás, ami a mozgásfunkciókat érinti, értelmileg ép, eddig járt is iskolába magántanulóként). Az idén kihagytunk egy évet, mert arra számítottam, hogy műtétei lesznek és úgysem tud majd tanulni. De szeretne speciális középiskolában tovább tanulni. Leszázalékolást nem indítottam el még. Kérdéseim:
   Ha leszázalékolják és ez miatt valamilyen járandóságban fog részesülni, megszűnik a gyerektartási díjkötelezettség? Ha nem , akkor meddig jár?
   Férjem arra hivatkozik, hogy ha újra férjhez mentem már nem is kellene gyerektartást fizetnie, ez nem így van, ugye?
   Ha még egy évet kihagyunk és csak 2014-től kezdünk középiskolába járni, megszünhet a gyerektartási kötelezettség?
   Férjemnek most lényegesen nagyobb jövedelmű állása van, kezdeményezhetek ebben a helyzetben gyerektartás emelési eljárást?

   Mindezeket azért is kérdezem, mert férjem kénye-kedve szerint változtaja a gyerektartás összegét és még egy dolgot elkövetett ellenünk.
   A kislány születésekor hozománybiztosítás elnevezésű megtakarítási biztosítást kötöttünk, melynek lejárati kedvezményezettje Tícia lett volna. A díjakat 10 évig a nagypapa fizette, persze sajnos ennek hivatalos nyoma nincs, ha jól tudom. Mikor nagypapa meghalt férjem tovább fizette és azzal hitegetett, hogy azért ne emeljük a gyerektartást, mert neki ezt is fizetnie kell. most szükségünk lenne a pénzre, mert a műtéteket valószínű csak külföldön lehet elvégezni és az OEP nem finanszírozza. Mire most közölte, hogy mivel Ő volt a szerződő, joga volt kivenni a pénzt, egy részét elköltötte, a maradékból pedig új biztosítást kötött magának. Az összeg amiről szó van 1,5 millió forint. Gondolom jogilag semmit sem tehetek, ez csak morális borzalom… Így van?

   Válaszait hálásan köszönöm!

   Tisztelettel: Mariann

   2013. 02. 19. - 12:13
  • Niki hozzászólása:

   Kedves Ádám,

   2 éve, hogy elváltam. Van egy 6 éves fiam akit én nevelek, most már párkapcsolatban. A volt férjem a válóper alatt munkanélküli volt, ezért a bíróságon a fizetésének a 20%-át, minimum 15 ezer forint gyerektartást határozott meg. visszamenőleg 45 ezer forint gyerektartás kértem, amit a mai napig nem kaptam meg. A munkanélküliből megkaptam. Amikor munkába állt 2 hónapig nem kaptam gyerektartást, mivel nem szólt a munkáltatónak. Utána jártam, végül a munkáltató küldte minden hónapban, mert határozat van róla,de csak 15 ezret. 2013 január végén papíron nem, de ott dolgozik a cégnél. Felvettem a kapcsolatot a főnökével és azt mondta, hogy a gyerektartás miatt csinálta.Jelenleg intézi a munkanélkülit. 2012 áprilisban jött látogatni a gyereket. Nem érdeklődik utána. A gyerektartás nem akar fizetni, de lemondani sem akar róla. Mit tegyek?

   2013. 02. 19. - 21:16
  • Attila hozzászólása:

   Tisztelt Dr Mészáros Ádám!

   2012 december végén megszületett a kisfiam. 2013 márciusában aláírtam az apasági nyilatkozatot. Ez idő közt kérdéses volt hogy az enyém e a gyerek vagy nem. Miután kiderült természetesen vállaltam. Az édesanyával közösen állapodtunk meg a gyerektartás összegéről. Úgy mondták nekem, az itteni jogi tanácsadók, hogy az apasági nyilatkozat után kezdhetem el fizetni csak. Most ezek után követeli tőlem visszamenőleg is a gyerektartás. Az lenne a kérdésem, hogy van e joga vagy törvény szerint ki kell fizetnem visszamenőleg is?

   Válaszát köszönöm!
   Tisztelettel R. Attila

   2013. 03. 12. - 21:38
  • Horváth Zsuzsanna hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!

   Jelenlegi páromat már szinte napi szinten zaklatja a volt felesége, hogy küldjön neki pénzt! Hogy milyen jogcímen? Pl. Ruhákra a gyereknek.., vásároljon be a gyereknek…. hozzáteszem, ezt a gyerektartáson kívül követeli. Öszintén megmondom, ez sajnos úgy néz ki, a mi kapcsolatunk rovására fog menni. Egyre kevésbé tolerálom volt felesége ezen megnyilvánulásait naponta. Ami még a kérdésem lenne, közös gyerekük elkezdte a szakmunkásképzőt, háromszor próbálta befejezni az első osztályt, sikertelenül. a harmadik évbe már csak nagyon ritkán ment be az iskolába, mára már egyáltalán nem jár iskolába. 2014. szeptemberében lesz 18. éves. én úgy tudtam, törvény írja elő, a gyerektartási kötelezettség megfizetése abban az esetben jár, ha a gyermek nappali tagozaton folytat tanulmányokat, és igy, hogy már egyáltalán nem jár iskolába, és még nincs 18 éves, nem járna. emellett semmivel nem foglalkozik a gyerek, nem dolgozik, és tanfolyamra sem jár. ilyen esetben meg kell fizetni a havonta esedékes gyermektartás?
   válaszát tisztelettel megköszönöm!
   H. Zsuzsanna

   2013. 03. 26. - 21:22
  • Piros Magdi hozzászólása:

   Tisztelt ügyvéd úr!

   Kérdésem az lenne , nagyon súlyos beteg lett a fiam önálló életre soha nem lesz képes amikor beteg lett az apja ott hagyott bennünket.Most fizet gyerektartást, de 18-éves kora után mi lesz meddig kell neki fizetni a gyerek után amig él?

   2013. 04. 08. - 18:44
  • Nagy Gabi hozzászólása:

   jó napot kívánok!!Nekem egy kicsit bonyolultabb az ügyem.Én el szeretnék válni de nem tudom hogyan induljak el!Segítségét kérném.Én úgy kezdeném (volt) férjem ott hagyott minket egy másik lányért akitől már van egy kislánya. A lányaim 1-3 évesek voltak mikor el hagyott bennünket. A kapcsolatot a férjem napi szinten tarja velük telefonon meg 1 hónapban egyszer el viszi.A lakást forint alapú hitelre vettük így én élek benne a két lánnyal ugyan gyerektartási díjat meg a lakás felét ki fizeti de szerintem keveset ad!!Én mindenképpen válni szeretnék mert ez így nem mehet tovább.Ő neki elég jó fizetése van így mindig azzal jön hogy én még a lakás sem tudnám fent tartani ha ő nem lenne sajnos ezzel vissza is él.Mindig azt mondja hogy én ne pattogjak mert ő úgy is tudja hogy korrekt!!Kérdésem a következő ha én be adom a váló pert mi lesz a lakással meg a gyerektartási díjjal?előre is köszönöm Gabi

   2013. 04. 10. - 08:55
  • Gáspár Katalin hozzászólása:

   Jo napot kivanok
   Szeretnék a kérdéseimre öntől választ kapni.
   Baratomnak van egy 5 éves kisfia.Ő Magyar orszagon él anyukájávval/barátom exévvel/.
   Nem volt házas sem elegyzés sem volt egyedüli kötelék az a kisfiu.
   Kérdesem az lenne,hogy a biróság álltal eldöntve mennyi gyerektartast kell fizetnie?
   Következő.Mennyire van beleszolása a volt baratnojenek baratom penzügyi dolgairol?!Mégegyszer feltüntetnék,hogy semmi közös ügyük nincs , csak a közös gyerek es pár kölcsön-amit szintén tudatára adnám onnek hogy barátom fizető személy,ugyhogy soha semillyen lemaradas nincsen.
   Varom valaszat es ha valamilyen aproságban nem lettem volna leg vilagos akkor szivesen valaszolok kerdesere.
   Varom segitseget

   2013. 04. 29. - 14:11
  • Csasztek József hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd úr! Tanácsát szeretném kérni.Volt élettársammal van egy közös fiunk/13 éves/.A gyereket eddig az annya nevelte,én pedig fizettem a tartásdijat. Megnősültem,feleségemmel két gyermeket várunk oktoberre.Az én fizetésemböl kell megoldanunk a kiadásainkat mivel feleségemnek nincs jövedelme.Volt élettársam külföldre ment dolgozni ezért enyém lett a fiu felügyeleti joga./Igaz a fiu édesanyámnál lett elhelyezve amig én nem tudok neki lakhatást biztositani ugyanis mi a feleségemmel anyosoméknál lakunk/.Kérhetek-e tartásdijat a 13 éves fiamra és mennyit.Nagyon köszönöm válaszát!Tisztelettel:J.

   2013. 07. 08. - 08:05
  • balogh rozália hozzászólása:

   Tisztelt Ádám . kérem világosítson fel arról hogy gyermekem apján hogy tudom behajtatni az elmaradt tartásdíjat.kb 4éve végrehajtó kézben van az ügy de vagy nemérdeke vagy sosem kerül a papirom legfelülre.nem kevés összegről van szó ,az alap plusz a kamat kb 500ezer ft.nagyon kirántana a bajból mert óra csökkentés volt a cégnél és ez 13000ft minusz havonta.lehetséges hogy a feleség fizetését is beleszámolják a havi jövedelmükbe?köszönöm .T.Balogh Rozália

   2013. 07. 20. - 17:31
  • domonyik krisztina hozzászólása:

   TISZTELT ÁDÁM!ÉRDEKLÖDNI SZERETNÉK,HOGY A VOLT FÉRJEM FIZETHETI-E A 16ÉVES GYEREKEMNEK A GYEREKTARTÁST?JANUÁRBAN VÁLTUNK.EDIG EGY FILLÉRT SE FIZETET.VÁROM VÁLASZÁT.TISZTELETTEL VIGHÁZINÉ DOMONYIK KRISZTINA

   2013. 09. 18. - 17:38
  • Gondi Szilvia hozzászólása:

   Tisztelt Adam! Megprobalom leirni onnek roviden a tortenetem,a kalvariamat,ami biztosan nem egyedul allo sajnos a magyar jogrendszer miatt.2 eves kora ota egyedul nevelem a gyermekemet,az apuka azota nem torodik a gyermekkel. Szuletett az uj kapcsolatabol 2 gyermek,akikrol a mai napik gondoskodik,egyutt elnek. 2 eve nem fizeti a jogeros gyermektartasdijat,havi 14 000 forintrol beszelunk.Beadtam birosagra a behajtasi kerelmet,akiknek 1 evbe telett,hogy atadjak az ugyemet vegrehajtoknak.Most ott tartok, hogy tobb,mint egy eve a vegrehajtonal van az ugyem,akiket tobbszor felkerestem telefonon es szemelyesen is elore lepes remenyeben.Azt kell tudni,hogy az apuka neven csak 1 auto van,amibol elvileg behajthato lenne a mar tobb mint 2 eve elmaradt gyermektartasdij,ami mara mar 400 000 forint lett.A vegrehajto biztatasara,teszem hozza mar sajnos elfogyott turelmem reagalasa utan biztatva beadtam egy kervenyt a vegrehajtonal,hogy kerem az auto arverezeset.

   2013. 09. 23. - 10:16
  • Gondi Szilvia hozzászólása:

   A vegrehajtot ezutan masfel honapra ra felkerestem,hogy vegre tobb,mint 2 ev utan sikerulhet e a gyermektartas behajtasa.A valasz:Anyuka nem sok remeny van,mivel levelben felszolitottuk az apukat,hogy szallitsa be az autot,de ennek termeszetesen nem tett eleget,ok nem tudnak semmit tenni. Es most jon a kerdesem! Akkor ki tud nekem es a hasonlo anyukaknak ebben az orszagban segiteni?Hogyan tudnam vegre tobb,mint 2 ev utan behajtani a mar 400 000 forint elmaradast? Illetve miert nem vedi semmi torveny a hozzam hasonlo anyukakat?Miert nem segit a birosag,a vegrehajto vagy barmilyen hivatalos szerv?En ugy tudom ez buncselekmeny,akkor miert is nincs ennek semmilyen kovetkezmenye? Kihez forduljak,aki vegre csinal is valamit a GYERMEK erdekeben? Esetleg ha fogadok egy ugyvedet tobb remeny van? Nagyon szepen koszonom elore is a valaszat ugyved ur! Tisztelettel:Gondi Szilvia

   2013. 09. 23. - 10:29
  • Baranyi Henriett hozzászólása:

   Tisztelt Dr. Mészáros Ádám!

   A férjemmel éppen válófélben vagyunk. Úgy egyeztünk meg, hogy a két gyerek nála marad. Én albérletben lakok és fizetik helyettem , mert jelenleg nincs munkahelyem.
   Körülbelül 1,5 millió forint értéket gyűjtöttünk össze közösen a házasságunk alatt. Ő nem akar felezni, mert nem tudja kifizetni azt az összeget, viszont neki nettó 180. e. forint jövedelme van és saját lakása. Meg lehet úgy egyezni egymás között, hogy ő lemond a tartásdíjról és én pedig nem kérek tőle semmit. Persze nem úgy gondoltam, hogy teljes mértékben kivonom magam a nevelés költségeiből.

   2013. 09. 24. - 10:04
  • Szaloncai Judit hozzászólása:

   Tisztelt Ugyved Ur,
   specialis helyzetben vagyok, mivel het eve Angliaban elek, es egy Magyarorszagon
   lefolytatott valas van mogottem. En is es a volt ferjem is magyar allampolgarok
   vagyunk. Ket gyermekem van a hazassagbol, az egyik tizenhet eves autista lanyom,
   aki utan a Magyarorszagon a valoperi targyalason megallapitott osszeget kapom
   tartasdijkent a volt ferjemtol. A masik lanyom huszonegy eves, egyetemista.
   A volt ferjem nem fizet tartasdijat utana, mivel Angliaban a tartasdij fizetesi
   kotelezettseg tizenkilenc eves korig ertendo. Most mar egyaltalan nem tamogatja
   a gyereket, minden koltseget en fizetem. Igaz, hogy allami tamogatasokban
   reszesul a lanyom, mivel alacsony jovedelmunek szamitok, de ez nem fedezi
   a koltsegeit, rendszeresen tamogatnom kell.
   Ha Magyarorszagon elnenk, akkor az elso diplomaig koteles lenne fizetni, itt
   viszont kihuzza magat a fizetes alol. Ezt igazsagtalannak erzem, mert nem eleg
   hogy egy beteg gyereket nevelek es nem tudok mellette dolgozni menni, a masik
   lanyomat is egyedul tamogatom az en penzembol.
   Evvel szemben a volt ferjem mindezek alol mentesul, es eli vilagat.
   Azt szeretnem megtudni, hogy ha itt elunk magyar allampolgarkent, akkor melyik torveny vonatkozik ra a tartasdijjal kapcsolatban, az angol vagy a magyar?
   Udvozlettel: Judit

   2013. 10. 14. - 18:09
  • S Gabi hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!

   Páromnak első házasságából két gyermeke született, bíróság által meghatározott összegű gyerektartást vonnak a fizetéséből rendszeresen. A nagyobbik gyermeke
   idén februárban betöltötte a 20. életévét, nappali tagozaton tanul ( felsőoktatásban)
   és elvileg dolgozik mellette valahol( nem tudjuk, hogy hol) esténként meg hétvégenként. Kell-e még a páromnak ő utána fizetnie?
   Válaszát előre is köszönöm!

   2013. 10. 30. - 13:33
  • Zsuzsanna hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!
   Nem akarok nagyon részletezni semmit,mert túl hosszú lenne.
   Annyit szeretnék meg tudni, hogy 50%-ban meg lehet-e határozni a gy.tartás díjat,amit a fizetésemből vonnának le.Mivel nem fix fizetésem van,ezért nem akarom hogy határozott összeg legyen le vonva.Havonta változik a keresetem,és azt szeretném el érni hogy a havonta keresett fizetésem 50%-át vonják le gyerektartásra.
   Tehát ha keresek 130.000 ezret akkor 65 ezeret,ha 200.000 ezret akkor 100.000 ezret kapnának a gyerekek.EZT AKAROM EL ÉRNI!!Van rá mód hogy ezt el érjem?????
   Tisztelettel várom a válaszát!
   Köszönöm
   Zsuzsanna
   2013.11.11.–19.23

   2013. 11. 11. - 19:24
   • Olga hozzászólása:

    Több éve elváltam, és a bíróságon úgy egyeztünk meg a férjemmel, aki akkor külföldön dolgozott, hogy a havi tartásdíjat majd ő adja saját maga , gyermekenként 12000 ft-ot. Sajnos ez a forma nem vált be, mert amikor kedve van fizet, ha nem, akkor nem. Sajnos az átvételt nem tudom bizonyítani, mert nem készült ezekről átvételi elismervény. Kérdezem: kell-e átvételi elismervény az átvett pénzről?
    Meg lehet -e változtatni, hogy a munkáltató utalja át a megítélt tartásdíjat?
    Kell-e új bírósági eljárás ezért? Visszamenőleg mennyi időre kaphatom meg a pénzt? kihez lehet fordulni segítségért? Válaszát előre is köszönöm. Olga

    2014. 01. 14. - 18:25
  • Ildikó hozzászólása:

   Tisztelt Végrehajtó úr! Érdeklődni szeretnék a gyermektartási ügyben amit már megkaptam papírt letiltási gyermektartási végrehajtására volt férjem ellen 2013.09.27 én de még pénzt nem kaptam a kisfiamnak !! Ilyenkor mi a további teendőm hogy végre pénzt kapjak a 7 éves kisfiamnak mivel magamba nevelem de már február óta nem fizeti a gyermektartást ??

   2013. 11. 12. - 19:27
  • szlavenka mónika hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!Szeretnék érdeklődni hogy lehetséges-e az hogy saját jogon igényeljem a gyerektartási díjat,ugy hogy még mindig nappali tagozaton tanulok,de viszont már nem a szülömmel(édesanyámmal)élek?Van -e rá lehetőség hogy én kérvényezhessem a megelőlegezést az államtól(már 10 éve nem kaptunk gyerektartást)?Előre is köszönöm a válaszátTisztelettel:Szlavenka Mónika

   2013. 12. 11. - 17:45
  • Judit hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr! Én és a férjem 3 éve ismerkedtünk meg,ő is és én is akkor már elváltak voltunk egyszer, mindkettőnknek volt 2 gyermeke az előző házasságunkból! A férjemnek nem volt jövedelme alkalmi munkából éltünk mi és az én két gyermekemet is nevelve(mára már van egy közös kisbabánk is aki 1 éves)igy is 30.000 ft gyerektartást állapítottak meg neki, amikor csak tudott fizetett is személyesen a volt feleségének ha nem tudta a teljes összeget akkor amennyit ép tudott, de ez a exjének nem tetszett és elment a bíróságra mondva,hogy egyáltalán nem fizet semmit! Hozzá kell tenni hogy a gyerekért nem mehet a párom és már másfél éve nem is látta őket(voltunk gyámügyön ott megis állapították a láthatást de így se történt változás) A bíróságon azt mondták,hogy az állam megelőlegezi a gyerektartást,így is történt havonta megkapja a pénzt az anyuka ,a párom folyamatosan jár a kirendelt párfogójához ,hogy majd le kell neki dolgoznia az elmaradást,ez mind oké is lenne de tegnap kapott egy levelet,hogy végrehajtás indul ellene ha nem fizeti be egy összegben az elmaradt gyerektartást ami több mint 200 e Ft.És ebből adodnak a Kérdéseim
   1.Börtönbe zárhatják ezért a páromat?
   2.Hogyan lehetne bebizonyítani, hogy fizetett és a volt felesége hazudott?
   3.Ha nem is látja a gyerekeit a másik fél hibájából akkor is kell gyerektartást fizetnie?

   2014. 01. 31. - 14:15
  • Hansági Enikő hozzászólása:

   Szép napot!
   Érdeklődnék,ha nagykorú lett a gyermek,és a gyerektartás díját a gyermek bankszámlájára szeretnék utalni… erre milyen mód van?? Mit kell ehhez tenni??

   Köszönettel

   2014. 02. 11. - 15:02
  • L hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!

   Olyan kérdéssel fordulnék Ön felé, hogy a gyermektartási díj, ami bírósági eljárás, ill. közös megegyezés alapján jött létre egy fix összeg ez emelhető-e?? Minden hónapban rendszeresen van utalva, de az ex-nek, ez még úgy is kevés, hogy vitte a ház 3/4 árát! Mit tehetek, egy pénz orientált ember ellen, aki nem a gyermekemet nézi??

   Várom válaszát!
   Köszönettel: L

   2014. 02. 16. - 14:04
  • Varga Attila hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!
   Tájékoztatást szeretnék kérni,mit is tehetnék külön élő szülőként a lányom most 17éves a tanulmányait abba hagyta,nem is akar tovább tanulni,olyan életvitelt élnek,inkább a segélyeket választják megélhetésnek nem a munkát.Nos az én lányom soha nem fog munkahelyre menni sajnos.ebben az esetben nekem meddig van kötelességem gyerektartásdíjat fizetnem,
   Tisztelettel:V.A

   2014. 04. 26. - 19:47
  • kétgyerekes anyuka hozzászólása:

   Tisztelt ügyvéd úr!
   Egy egyszerű kérdéssel fordulok önhöz: volt férjemtől két gyermekem van, itt nem részletezendő okok miatt elváltunk, és szintén nem sorolom, hogy miért, de a gyerekeket nem, vagy alig látogatja. Néha eszébe jut, jön. Kézzel-lábbal ragaszkodott ahhoz, hogy kézbe adja a gyerektartást, ami a válóperben meg lett határozva, de mivel úton-útfélen átvert, nem is ott dolgozott, nem is annyiért stb., kieszközöltem egy bírósági végzést, hogy a munkahelye tiltsa le a fizetéséből az összeget.

   És most a kérdés: váratlanul Németországba távozott, legutóbb már egy minimális összeget ő utalt nekem gyerektartás fejében. Milyen lehetőségem van arra, hogy elérjem, hogy egy esetleges külföldi munkahelyen is érvényes legyen a fent említett végzés? Olyan tudással, nyelvtudással és végzettséggel alig hiszem, hogy feketemunkásként mosogatna, itthon is komoly, nagy cégeknél volt magas pozícióban. Odakinn már többször várták olyan cégekhez, mint az AUDI és hasonlók, nem szerelőszalaghoz természetesen. Tehát ha nyomon követhetetlen az ember, mit lehet tenni? Hova lehet fordulni? Segítsen, kérem!

   Előre is köszönöm a válaszát!

   Tisztelettel:
   N

   2014. 05. 06. - 10:15
  • alexa hozzászólása:

   Jó napot!
   A kérdésem az lenne , hogy ha 16 évesen el költözök otthonról mivel az anyám folyamatosan bántalmaz illetve üt ver a nagymamámhoz aki csak nyugdíjból él akkor kötelezhetők-e gyerektartási díj fizetésére? ( édesapám Németországban dolgozik , hathetente egy hetet van itthon)

   2014. 05. 06. - 21:31
  • Nagy Mária hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr! olyan kéréssel fordulok hogy a gyerektartásdíjat milyen időként lehet változtatni ? 2014- Februárba bíróságilag volt egy közös megállapodásunk, és most az apuka meggondolta magát és újra szeretne megváltoztatni a gyerektartásdíját ! hogy ez lehetséges e?

   Előre is köszönöm a válaszát!

   2014. 05. 25. - 10:43
  • Erika hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!Olyan kérdéssel fordulok önhöz.hogy fiam 18 éves .Most fejezte be a szakmunkás iskolát.de sajnos egy tantárgyból meghúzták.Így októberbe kell pót vizsgát tennie.Mivel elvált vagyok az apja 2007 -óta gyerek tartást fizet.Azt szeretném tudni hogy meddig kell neki még fizetni? Fiam se tud még elmenni dolgozni.El kell e mennem a bíróságra .hogy lemondjam a gyerektartást? Válaszát az emailemre kérném . Köszönöm.

   2014. 05. 28. - 20:32
  • Bakos Mária hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr! Az lenne a kérdésem,hogyha már az állam által megelőlegezett gyermektartási díj 2×3 év időtartama lejárt,akkor mi a teendő? A lányom még a 13 évet sem töltötte be és az apa sohasem fizetett egy forintot sem. Mit kell tennem esetleg feljelentést a bíróságon?! Válaszát előre is köszönöm! Legyen szíves a válaszát a címemre küldje.

   2014. 06. 16. - 18:45
  • Iza hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd úr ! Én egy éve élek külön a férjemtől,, kettő kis korú gyermekem van. Az apuka ezalatt az egy év alatt egy csokit sem nagyon vett a gyerekeinek, nem hogy gyerektartást fizessen. Nekem új kapcsolatom alakult ki azóta és de sajnos anyagilag nincs annyi felesleges pénzünk most még, hogy a válópert el tudjuk indítani. Én mivel nem vagyok jártas ebben az ügyben ,azt szeretném megtudni,hogy válás nélkül kérhetem e a gyerektartást, és hogy van e neki költsége? Köszönöm a válaszát előre is .

   2014. 06. 24. - 12:21
  • Picuri04 hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!

   Érdeklődni szeretnék, hogy lehet-e az apát arra kötelezni, hogy ne készpénzben fizesse a tartásdíjat, hanem számlára utaljon? Hogy legyen nyoma, ami nekem is, neki is hasznos lehet a későbbiekben.

   Köszönöm a választ!

   2014. 08. 05. - 13:55
  • Laci63 hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!

   Arra szeretnék választ, segitséget kapni, hogy Lányom kétszer járta a nyolcadik osztályt. Ezután beiratkozott a Kereskedelmi Iskolába. Az utólsó évet az érettségit is kétszer járta eredménytelenül. Több mint két éve élettársi kapcsolatban él. Most ismét beiratkozott a Kereskedelmi Iskolába, bolti eladónak ami két éves. Én úgy érzem húzza az időt, hogy minél tovább kapja a gyermektartás ami havi 49000 Ft.
   Én albérlatben lakom, kölcsönöm is van. Igy a megélhetésem nem egyszerü. Lányom januárban tölti a 21 évet, és nem tud felmutatni semmi eredményt.
   Azt szeretném tudni, hogy kell-e még fizetnem gyermektartást, vagy lecsökkenthetem-e legalább 25000Ft-ra. Nekem már ez is nagy segitség volna.
   Mielőbbi válaszát előre is köszönöm.

   2014. 10. 14. - 07:25
  • macsakaparas hozzászólása:

   JO NAPOT KIVANOK!

   GYEREKEIM APJA 6 EVE ELFRANCIAORSZAGBAN,(EN ROMANIABAN A GYEREKEKKEL),O EDDIG MAX 4X KULDOTT 200 EUROT EGY HONAPRA,ALTALABAN LEJT UTALT AT,KB 7 EURONAKMEGFELELOT.KIHEZ FORDULJAK HOGY FIZETESEBOL DIREKT ELKULDJEK A BIRO ALTAL MEGHATAROZOTT SZAZALEKOT,HA NEM TUDOM HOL DOLGOZIK)?!

   KOSZONOM

   2014. 12. 31. - 11:39
  • János1966 hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!

   A volt feleségem 3 gyermek után 50 % gyermektartási díjat kapott amit helyeslek hiszen a gyermekeim. DE a nagylányom 2011.oktober 01.-vel megszüntette tanulmányi viszonyait mert élettársi kapcsolatot létesített majd 2012 május 25 .-én megszületett az első majd 2013 november 20 a második unokám. A volt feleségem bement a bíróságra és ugyanugy kérte a 3 gyermekre a gyermektartást. A Battonyai bíróság engem meg sem hallgatott hanem megitélte az azóta élettársi kapcsolatban 2 gyermekét nevelő lányomnak is. Ezenkívül a 18 éves fiam elment Szegedre az egyetemre amit 1.5 hónap után otthagyott mint ” passzív” hallgató….most sem akarja februárben folytatni hiába kérem. Továbbra is passziv hallgató akar maradni. Köteles vagyok e a két gyermeket nevelő 22 éves lányom és a tanulmányait saját döntése és hibái ( benem járás,lógás,vizsgák elhanyagolása és nem vett részt rajtuk) Továbbra is fizetni neki a gyermektartási díjat. Természetesen tudom a harmadik gyermek után fizetnem kell mivel csak 11 éves. Az egyetemista fiam a kapcsolatot szinte nem is tartja pedig a gyermektartási díjon felul én fizettem az előfizetéses rtelefonját is 2-3 havonta hiv fel és még ritkábban jön. Emiatt a volt feleségem nem engedi a kislányt sem, pedig a gyermekelhelyezésben elfogadta a havi + 12000 forintot amivel vállalta a gyermekek péntek du 15 órára a lakásomra szállítást és vállalta vasárnap 17 órakkor a visszautaztatást.Rendszeresen fizetem,bizonyíthatóan ezeket az összegeket.Mi a teendőm ha önhibájából lett passziv halgató?? kell e fizetnem rá a gyerektartást mivel nincs szándékában folytatni sem szerintem….ösztöndíjakra nem pályázott tanulmányieredménye kritikán aluli. És kell e még fizetnem a külön háztartásban 2 gyermeket nevelő lányom után. Válaszát Tisztelettel köszönöm.: János

   2015. 01. 31. - 19:07
  • Plepi hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!
   Van egy kislányom de az édesanyjával se élettársak se házastársak nem vagyunk sőt egy lakcímen sem vagyunk,külön élünk. Mikor terhes lett megbeszéltük hogy mindent közösen állunk ez így is van a mai napig. De félek attól hogy egy szép napon hisz történt már ilyen előáll a gyerektartás kérdéssel,és hiába fizettem eddig semmit sem tudok majd bizonyítani hisz nincs róla írásos dokumentum. A gyermeket a nevemre vettem de mivel nem vagyunk egy lakcímen nem kapok meg utána semmit pl apanap adókedvezmény stb. A kérdésem az lenne hogy ha folyószámlájára utalok pénzt gyermeknevelési hozzájárulás címen akkor azt későbbiekben a bíróság figyelembe veszi e? Vagy mi ennek a törvényes útja? Havi kb 15-20000 adok bevásárlásra a szükséges dolgokat közösen szerezzük be plusz ha a lányom beteg én viszem orvoshoz és a gyógyszereit is én veszem meg. A történet azért is bonyolult mert sajnos az anyukára pénzt nem lehet bízni sajnos nem tudja mire való ha nem lennék nem a gyerekemre költené sajnos. Előre is köszönöm szépen válaszát.

   2015. 02. 24. - 19:01
  • Picur05 hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!

   A mi problémánk a párommal ugyan az mint Plepi esetében.
   Mit tud tanácsolni az Ügyvéd Úr?
   Előre is köszönöm szépen válaszát!

   2015. 02. 28. - 18:08
  • Viktoria hozzászólása:

   Tisztelt Ugyved Ur,
   a kerdesem az lenne, hogy fogyatekos gyermek eseteben meddig kotelezheto
   tartasdij fizetesere a volt ferj.
   Valaszat koszonom.
   Viktoria

   2015. 04. 19. - 09:42
  • Pumukli85 hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!

   Az egyik nagyon jó barátom esetét szeretném felvázolni, és az ön segítségével megtudni, mi várhat Rá.

   Az eset: Tavaly májusban barátom este a munkából hazaérve szembesült egy fájó dologgal. a felesége egyik éjszak

   2015. 05. 10. - 19:30
  • Pumukli85 hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!

   Az egyik nagyon jó barátom esetét szeretném felvázolni, és az ön segítségével megtudni, mi várhat Rá.

   Az eset: Tavaly májusban barátom este a munkából hazaérve szembesült egy fájó dologgal. A felesége bejelentette neki, hogy megismerkedett egy nővel és ezért elhagyja és elviszi a gyerekeket is. (3)
   Persze a gyerekek nem mentek, kivéve a legidősebb lány (10), Ő is csak azért, mert a barátom nem vérszerinti apja, csak születése után a nevére vette, így a felesége ezzel védekezve magával vitte.
   Nos, azóta eltelt egy év, a két fiú a barátommal él a lánya az anyával.
   De a barátom azóta is fogalalkozik a lányával, vásárol neki amire szüksége van, mindig hazavárja.
   A felesége viszont semmiben nem támogatja, még a fiúkra eső családi pótlékot sem adja oda neki, mondván a barátom sokkal jobban keres mint Ő. Bár soha nem is kérte a barátom a pénzt, nem azért szerette volna őket magánál tartani, hanem mert úgy gondolta, ez inkább így egészségesebb, mint mást lássnak a fiúk. A barátom amúgy semmit nem mondott a fiúknak csak annyit, hogy már elmúlt a szerelem és anya ezért ment el, ellenben az anyuka tömi a fiúkat, hogy majd mondjátok azt a bíróságon, hogy apa mindig veszekedett stb…
   A napokban a barátom kétségbe esetten hívott fel, hogy a felesége beadta a válást és nagyon fél, hogy elveszik tőle a fiait!
   Tudom, hogy a magánéletekbe nem lehet beleszólni, de előfordulhat annak ellenére, hogy a fiúk nem akarnak az anyjuk és annak a élettársnőjével élni, mégis az anyának ítélik őket?
   Kérem, segítsen egy kis bizalmat öntenem a lelkébe, hogy nem feltétlen történik így!

   Köszönöm válaszát előre is!
   Tisztelettel : Zoli

   2015. 05. 10. - 19:47
  • pista hozzászólása:

   Én szeretnék kérdezni. Nekem volt egy élettársam,tőle született egy kislányom. A volt élettársam nem engedte hogy lássam a kislányt,ezért nem fizettem tovább a gyerektartást. Az élettársam levetette a nevemről a gyereket és az élettársa nevére íratta rá a kislányt. Ennek ellenére a gyerektartásdíjat rá tették a házamra. arra lennék kíváncsi hogy nekem ezt ki kell e fizetni vagy sem. válaszát előre is köszönöm.

   2015. 07. 03. - 17:34
  • Zoli hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!
   2013 tavaszán váltunk el.Három gyermekünk lett a házasságunkból.Én külföldön dolgoztam,ill.dolgozom most is.Meglehetősen magas a jövedelmem.
   Exem nem dolgozott anno,nem volt rá szükség.
   A váláskor megegyeztünk 70000 (hetvenezer) Ft gyermektartásban gyermekenként,ami összesen 210000 (kettőszáz- tízezer) Ft.
   Illetve a Svájcból kapott családi pótlék is ennyi,amit szintén maradéktalanul utalok az exemnek.Összességében 450000(négyszáz-ötvenezer) Ft-ot minden hónapban.
   Sajnos sorozatosan észrevettem,hogy felháborító módon nem a gyermekekre költi az összeget,és az anya aránytalanul jobb életszínvonalat tart fenn magánaj,mint amit megengedhetne magának a fizetéséből.Illetve olyat is említett,hogy házat szeretne vásárolni….
   Ez ügyben kérném tanácsát,hogy milyen módon lehetne az édesanyát jobb belátásra bírni,vagy pedig hogyan lehetne az összeget csökkenteni,illetve az összeg hozzáférhetőségének csökkentését elérni.
   Tisztelettel,Szabó Zoltán

   2015. 07. 09. - 15:40
   • as9182 hozzászólása:

    Tisztelt Zoli

    En is Svajc, hasonlo cipoben, igaz nem 3 gyerekkel.
    Tudnank email-ben konzultalni? Lenne par konkret kerdesem is!
    Email cimem: kara760519@gmail.com

    Udvozlettel
    Kulfoldiapuka

    2015. 08. 20. - 09:24
  • Tünde hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd úr!
   Abban kérem a segítségét,hogy volt elletársam immár 10 éve nem fizet gyerektartást, közös lányunkat aki már 13 éve férjem tisztességgel nevel,iskoláz, különorákra járat,az apuka mindebben sajnos mem hajlandó részt venni és támogatni a lányát!
   Tudni kell az apuka Román állampolgár és Németországban dolgozik.
   A kérdés az lenne,hogy itt Magyarországon benyujthatom a gyerektartáshoz szúkséges iratokat?be tudják hajtani rajta?
   Köszönöm a válaszát. Tünde

   2015. 08. 14. - 14:53
  • Andrea hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvédúr!

   Párom ez év márciusában vált el a feleségétől. Gyerektartás ügyben még is egyeztek hogy gyermekenként 20-20000 Ft ezzel nem is lenne probléma.A lánya most októberben tölti be a 16.életévét csak az a nagy baj hogy nem jár iskolába április óta.Nekem konkrétan az lenne a kérdésem hogy így is köteles a párom gyerektartást fizetni?! Felhivták a páromat az iskolából is és az iskola is feljelentést tesz fel mivel a leányzó nem hajlandó bejárni. Úgye a családi pótlékot azt az édesanyjától már elvonták ez miatt. Válaszát előre is köszönöm szépen
   ÜDVÖZLETTEL :ANDREA

   2015. 09. 14. - 14:50
  • Era hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!

   Szeretnék érdeklődni, hogy akkor is megelőlegezhető a gyerektartás, ha az apukának “nincs bejelentett munkaviszonya”. De ugyanakkor milliomos. Pl BMV-vel járlál. Németországból seftel autókkal, de feketén dolgozik,és ügyesen. Így jogilag olyan, mintha nincstelen munkanélküli lenne már több évtizede!!! Már több gyereke van (mint utóbb kiderült) de senkinek nem fizet. Hogy tudnám mégis bizonyítani, hogy amúgy nem is kevés jövedelem folyik be neki minden hónapban?, csak erről az állam felé nem jelez semmit.Nem vagyok én bosszúálló, de ami jár az jár. Míg ő vígan milliomosan éli világát, addig a gyermekeire meg egy forintot nem szán.

   2015. 11. 03. - 20:41
  • Gábor hozzászólása:

   Tisztelt Dr. Mészáros Ádám!

   Szeretném tanácsát kérni. Két éve elváltam a feleségemtől, a válóper döntése alapján a bíróság megszabott egy bizonyos összegy gyerektartásdíj fizetését a fiamra. Ezt a kötelességemet maradéktalanul teljesítem is. A fiam áprilisban lesz 19 éves, tavasszal érettségizik. Én mégis kérelmet szeretnék benyújtani a gyerektartás megszüntetésére, mivel a fiamat három éve nem láthatom. Ő maga úgy nyilatkozik az egyetlen levelében, amit három év alatt küldött nekem (nem válaszol az én leveleimre, telefonszámát sem tudom), hogy nem kíván velem kapcsolatba lenni, nincs szüksége rám.
   Kérdéseim a következőek: helyileg melyik bíróságra kell benyújtani a keresetet? A válóper Veszprémben volt, de mivel Magyarországon nincs lakhelyem, nem vagyok magyar állampolgár, úgy tudom, bármelyik bíróságon kezdeményezhetem. Jól tudom?
   Következő kérdésem, hogy mivel a fiam betöltötte a 18-ik életévét, őt kell megneveznem alperesnek?

   Köszönöm szépen válaszát,

   Gábor

   2016. 01. 09. - 09:49
  • Feerenc hozzászólása:

   Tisztelt ügyvédúr !Azt szeretném kérdezni,hogy ha a párom még itt lakik velem egy lakásba(albérletbe)mikortól kel kezdjem fizetni a gyermektartási díjat neki?Kettő gyerekem van de még itt élnek az albérletbe velem.Előre is köszönöm.

   2016. 01. 12. - 03:49
  • BÖBE hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!
   Az lenne a kérdésem,hogy férjem lemondott a gyerektartásról a váláskor.
   Kérhet-e visszamenőleg tartásdíjat?
   Illetve mostantól kérheti-e?
   Előre is köszönöm válaszát.
   Tisztelettel:Böbe.

   2016. 02. 18. - 20:25
  • egykerdes hozzászólása:

   Mit tehet egy olyan apa,aki rendszeresen fizeti a gyerektartás,33000 ft-ot egy 9évesre,ruhákat vesz neki,beleszal a kirandulasokba mégis alig latja a gyereket az anyukája miatt.ilyenkor levitethető a tartásdíj?vagy mi a teendő?köszi a válaszokat

   2016. 03. 06. - 12:08
  • Zsoltez hozzászólása:

   Tisztelt ügyvéd úr! Van egy 6éves kisfiam. 11évet éltünk az élettársammal együtt. 6hónapja szétmentünk a a kisfiammal egy háztartásban élek magával pápával. Azt szeretném kérdezni mit tudok tenni mert sem gyerek tartást nem küld sem a családi potlékot nem küldi az édes annyi. Mit tehetek vagy kihez gordulhatok segítségért. Elöre is köszönöm a segítséget.

   2016. 03. 16. - 12:49
  • Györgyi hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvédúr!

   A volt párom, 11 éves gyerekem apja, válásunkkor a bíróság által megállapitott,az akkor bejelentett fizetése utáni összeget kapom tartásdíjként (ha kapom) Mivel nem vagyok egészséges,kicsi a jövedelmem ,a kislányom pedig szinte 9 évig egyfolytában beteg volt ,műtétek +allergiás ,és étel allergia is …stb nagyon sokba kerül ,szeretném ha az apja jobban besegítene.Ő közel 7 éve Franciaországban él és dolgozik ,minimum 475 ezret keres havonta,neki nem lenne olyan megterhelés ha a valós jövedelem után fizetne tartásdíjat ugy hogy 1 évben egyszer látja és van nála a gyerek (ez az ő döntése) Senkire nem számíthatok . Mit tehetnék? várom válaszát Tisztelettel: Györgyi

   2016. 04. 11. - 12:31
  • Bébibogyo hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvédúr!Én érdeklődni szeretnék,hogy mi a modja ha nem vagyok megelégedve a gyermektartásdij összegével.2008 ban váltam el.akkor a férjemnek volt levonás a fizetéséből és a biroség 16,6% ot de legfeljebb 45 e ft-ot állapitott meg amit neki 2008 okt.től fizetnie kellett volna a 3 közös gyermekünkre.ő gyt.nem fizetett 2008 okt -és 2012.szept-között mondván neki van fizetni valoja..majd fizetett 3 honapot és megint semmi..2013 márc.ota rendszeresen fizet a 45-50 e ft közötti összeget.Németországban él már ott is családja van.de nem tudom a segitséget kérni se a lányunk ballagására se a fiunk szalagtüzőjére.kérhetem e a gyermektartásdij ujra megállapitasat?

   2016. 04. 18. - 22:32
  • Ildikó hozzászólása:

   Kedves Ádám!
   Volt férjemmel közös gyermekem 19 éves, középiskolai tanuló. Nyáron diákmunkát szeretne vállalni. Édesapja gyerektartást fizet. A gyermek ilyen típusú munkavállalása befolyásolhatja-e a gyerektartás összegét? Illetve további kérdésem, hogy tanév közben végzett diákmunka esetén megszűntetheti-e a gyerektartás fizetésére kötelezett szülő a további fizetést azzal az indokkal, hogy rendelkezik a gyerek jövedelemmel, még ha az alacsony is és nem is rendszeres?
   Válaszát előre is köszönöm!

   2016. 05. 12. - 13:56
  • Erika hozzászólása:

   Kell gyermektartàst fizetnem ha nincs munkahelyem?

   2016. 05. 27. - 18:51
  • Neoka hozzászólása:

   Üdvözletem
   Azért írok Önnek, mert májusban pert nyertem gyermekek elhelyezésének megváltoztatása iránti perben, előtt is velem voltak a gyerekek.
   De az édesapa meg gondolta magát.
   A lényeg hogy megnyertem.
   A tartásdíj sem változott.
   Viszont most azzal próbál ártani hogy vásárol a gyerekeknek majd levonja a gyerektartásból
   Hova forduljak ez ügyben?
   Köszönöm

   2016. 07. 15. - 12:43
  • Erika72 hozzászólása:

   Üdv.Elválltam a férjemtől 2007.ben.Hol fizette a gyerektartást hol nem 11éves lesz a fiam.Kb.4hónapja nemfizet újra,gyereket sem látogatja 1éve.Felhivtam azt mondta ő nemakar fizatni de a gyereket sem akarja se látni.Egyszóval azt mondta lemond a gyerekről.Én örülök neki mert egy iszákos,csavargó.Hol kell elkezdenem intézkedni ebből a célból kifolyólag?

   2016. 07. 21. - 15:36
  • Enci hozzászólása:

   Jártó Beatrix egy 20 éves apakomplexusos liba,
   Aki a ti/önök tanácsaival tesz tönkre házasságokat!
   Amiket itt ír nektek,kamu!!!!
   Válás,hitel,gyerektartás….
   Férje sincs!
   Nézzetek utánna facebookon!
   Vigyázzatok vele,mert a Ti tanácsaitokkal teszi tönkre lehet a ti házasságotokat!

   2016. 08. 06. - 14:37
  • Enci hozzászólása:

   Jártó Beatrix egy 20 éves apakomplexusos,gyerek gyilkos
   beteg liba!!!
   Aki a ti/önök tanácsaival tesz tönkre házasságokat!
   Amiket itt ír nektek,kamu!!!!
   Válás,hitel,gyerektartás….
   Férje sincs!
   Nézzetek utánna facebookon!
   Vigyázzatok vele,mert a Ti tanácsaitokkal teszi tönkre lehet éppen a
   tanácsadója házasságát!
   Vigyázzatok vele!
   BETEG

   2016. 08. 06. - 14:45
  • Alex 71 hozzászólása:

   6-éve fizetem a gyerektartás,mindíg pontossan,a megeggyezésnek megfelelően.Időközben gyermekem nagykorú lett,s egyetemre,kollégiumba jelentkezett.Természetesen a tartásdíly felett is támogatom mindenben,a kérdésem csak az,utalhatom e a továbbiakban az egyetemi években a gyermek részére az összeget?Én így látnám biztossan,hogy a pénz a megfelelő helyre kerül,s biztonságban látnám a továbbtanulást!

   2016. 08. 11. - 17:02
  • Kata hozzászólása:

   Kedves Ádám!

   Már elváltam, most a szülői felügyeleti jog elvétele miatt folyik tárgyalás az apa ellen. Arra lennék kíváncsi, hogyha a bíróság megszünteti a felügyeleti jogát, akkor ugyan úgy jár a gyerektartás??? És ha esetleg a gyerekeket a saját nevemre venném, akkor is köteles fizetni???
   Válaszodat előre is köszönöm!!!

   2016. 11. 06. - 09:02
  • gabcsyh hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!

   Lányom ez év májusában,elköltözött az öt éves unokámmal.Nem voltak összeházasodva,viszont a gyereket természetesen az Apa nevére vette,és együtt éltek.Az Apa ott maradt a régi otthonukba,és semmi támogatást nem ad a gyermek részére.Hozzá teszem év eleje óta nem dolgozik.A lányom nehezen tud boldogulni és nehéz anyagi helyzetben van a gyerekekkel.Hová fordulhat ebbe az esetben?Hogy fog igy kapni valami gyerektartást?
   Kérem segítsen Köszönöm a válaszát

   2016. 11. 12. - 15:14
  • Rátfai Nikolett hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!

   Érdeklődni szeretnék , hogy a gyerektartási díj akkor is jár nekem ha Lányom a nyári szünetben az édesapjánál tartozkodik 1 hónapot ? Vagy ezen idő mentesíti a fizetés alól? A volt párom szerint neki akkor nem kell fizetnie. A gyermek közös felügyeleti jog alatt áll , de elhelyezés nálam történt. Előre is köszönöm
   Üdvözlettel
   Rátfai Nikolett

   2017. 03. 06. - 09:19
  • Andi hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Ur! Jelenlegi páromnak 2kislanya van.az anyuk kivitte őket külföldre.gyerektartast követel.de mivel paromnak nincs munka helye es ket eve nem latta a lanyait.sot pontosan azt se tudjuk hol tartozkodnak.csak anyit hogy németországba.Az lenne a kerdesem hogy ijen esetbe kell e a paromnak gyerektartást fizetni e?

   2017. 03. 10. - 08:16
  • Réka hozzászólása:

   Kedves Ádám!
   Az lenne a kérdésem, hogy a páromnak van egy 17 éves lánya, nem tanul, az anyja követeli a gyerektartásdíjat úgy, hogy nem az ő háztartásában él a gyermek. Előbb egy baráti társasággal, majd december óta élettársi kapcsolatban a egy fiúval. Az apával nem beszél! Kötelesek vagyunk így is fizetni, míg nagykorú nem lesz? Előre is köszönöm válaszát!

   2017. 03. 17. - 07:24
  • Szép nap hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!
   Szeretném kérdezni hogy 2 éves párkapcsolatból született egy kis fiúnk.
   De az apa tovább állt 20000.- küld havonta de én ezt kevésnek tartom tápszeres sajnos havi szinten csak az étkeztetése 10000.-a és még a többi én 40000.- ret kérnék de most ő azzal állt elő hogy hitele van albérletben lakik de a fizetése eléri a 200000.- ret és most mérséklést kér, ilyenkor a bíróság ezt jóváhagyja?
   Köszönöm válaszát!

   2017. 04. 21. - 16:11
  • Erika hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!

   Érdeklődni szeretnék, hogy meddig kell fizetnem a gyerektartás díjat, ha gyermekem befejezte tanulmányait 20 éves lesz októberben. Úgy alakult, hogy nem tartom vele a kapcsolatot, tavaly ősszel láttam őt utoljára. Időnként írok neki, amire válaszol ugyan.. de ugy gondolom nem mondható kapcsolattartásnak. Bíróság állapított meg 2015 szeptember óta havi 18000 Ft-os gyermektartás díjat, amit a fizetésemből levonnak. Mi a menete annak, hogy lemondjam és megállapítsák, hogy nem vagyok köteles fizetni ha már nem jár iskolába? Levélben fogalmazzam meg a szándékomat és a bíróságra kell bevinni? Viszont ha megállapítják ennek tényét, és lemondásra kerül kötelezhetnek újbóli gyermektartásra ha újra tanulni szeretne annak ellenére, hogy nem tartjuk egymással a kapcsolatot? Úgy tudom, hogy gyermekemnek még meg van állapítva az Sni, változtat ez valamin? Tanácstalan vagyok, válaszát előre is köszönöm.

   Tisztelettel: Erika

   2017. 06. 26. - 08:10
  • Andrea hozzászólása:

   2015 november ota nem fizeti az ex a kijelőlt csaladi potlekot. Birosag 2016 okt. Ideiglenes dontest hozott azt se fizette. 2017.majusaban meghoztak a vegleges döntest hogy majustol mennyit köteles fizetni es vissza menőleg is. Ezek utan a vegrehajtohoz bevittem a behajtast kertem.
   Azota a vegrehajtotol azt kaptam szoban valaszt hogy lelett állitva.
   Több mint 21 honap tartozasa van es senki nem csinal semmit??
   Ha a birosag meghoz egy itéletett akkor miert lehet az hogy ennek ellenere nem fizet?
   Van munkahelye jol keres es nagy ertekü ingatlana.
   Hova fordulhatok segitsegert? Köszönöm.

   2017. 07. 06. - 07:55
  • Nikolett hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd úr!
   Nekem a párom fizeti a gyerektartást díjt havi 20.000 ft al.De most a volt élettársa emeltetni akarja 35.000 ft ra. Kérdésem az lenne hogy a bíróság mennyi gyerektartást állapithat meg 1 gyerekere?

   2017. 07. 21. - 18:38
  • Orsolya hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!

   Kis Orsolya vagyok, 32 éves, és van 2 gyerekem.
   Egy 7, és egy 4,5 éves.
   1 éve váltam el, úgy hogy rugalmas láthatásban egyeztünk meg (heti 1-2 óra) ezért a kicsik elhidegültek tőle.
   Azt hiszi, hogy ellene nevelem a kicsiket, evégett ügyvédhez fog fordulni, hogy 2 hetente mindenképpen láthassa őket.
   Két kérdésem lenne Önhöz:
   1, Ha úgy határoztunk, hogy rugalmas láthatás van, ezen tud változtatni? Van joga vagy lehetősége hozzá?
   2, A tartásdíjjat úgy határoztuk meg, hogy rábíztam, hogy ő intézze el a munkahelyén, de ezt nem tette meg, minden hónapban a saját számlájáról utal, ergo nem tartotta be, mit ígért. (ebbe bele lehet-e kötni?)

   Megemlítette, hogy külföldre költözne, így eleg bizonytalan lenne a havi gyerektartás.

   Válaszát előre is köszönöm!

   Orsolya

   2017. 09. 02. - 10:03
  • Zsolt hozzászólása:

   Tisztelt ügyvéd úr,

   Első házasságomból 3 gyermekem után fizetek tartásdíjat.Nemrég a legnagyobb betöltötte a18 évet.Ő illetve a nagyobbik testvére (17)nemrég külön költöztek az anyjuktól az anyai nagyszülőkhöz.Mit tehetek ha a % letiltott gyerek tartás rájuk eső részét nekik szeretném közvetlenül adni mert elmondasuk szerint csak a töredékét kapják a tartásdíj és a cs.potlék rájuk eső részéből (anya rendszeresen “megvámolja”)
   Illetve lehet hogy tévedek de ebben a helyzetben az anyukának is anyagilag kellene őket támogatni?

   Köszönettel
   Zsolt

   2017. 09. 19. - 14:21
  • Csonti hozzászólása:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!

   Érdeklődöm, hogy keresztlányom 20 éves, nálunk lakik már 5 éve, az apjától vonják a gyerektartást és az anyjának küldik, majd ő továbbítja a lányának, a kérdésem az, hogy mivel tavaly kezdte az egyetemet így tovább jár neki a gyerektartás, megkaphatja-e keresztlányom közvetlenül a saját folyószámlájára a levont gyerektartást? – mert nem mindig kapja meg a teljes összeget.

   Várom válaszát, üdvözlettel:

   Ágnes

   2018. 03. 01. - 12:15

  Itt tud hozzászólni!


  Válás

  A legördögibb válási csapda

  Hogyan kerülheti Ön el?

  Válóper

  Az ingyenes minikönyvem azonnal az Öné lehet. Hová küldhetem?

  Keresztnév:
  E-mail cím:
  válás válóper

  Az erről szóló minikönyv INGYEN az Öné lehet. Hová küldhetem?

  válóper válás

  Legfrissebb cikkek

  válóper válás

  Az erről szóló minikönyv INGYEN az Öné lehet. Hová küldhetem?

  válóper válás
  -->

  Hogyan kezeljem a párommal a konfliktusainkat?

  válóper gyerektartás vagyonmegosztás gyermektartás

  INGYEN az Öné lehet. Hová küldhetem?

  Ajándék 117 napos tanfolyam a házas- sági konfliktusok kezeléséről

  házasság felbontása bontóper

  INGYEN elvégezhető. Hová küldhetem?

  Békében együtt CD-csomag

  vagyonmegosztás válás

  Az Ön és társa közötti konfliktusokkal kapcsolatban lehet tenni!

  Tovább a részletekhez >