Gyermektartásdíj megállapítása | Válás, válóper, gyerektartás, vagyonmegosztás, elvált
Ajándék e-book!

Azonnali ajándék!

INGYENES könyv és tanfolyam
a házassági konfliktusokról

Küldhetem ezeket Önnek?

Igen, kérem!
válás válóper tanácsok

Gyermektartásdíj megállapítása: függ a szülők jövedelmétől?

Figyelem! Ez a cikk több mint 60 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak és nem a hatályos joganyagot tartalmazzák!

A gyermektartásdíj megállapítása körében a bíróság mindkét szülő jövedelmi- és vagyoni viszonyaira is figyelemmel van, amikor a gyermektartásdíj mértékét meghatározza. A szülők anyagi helyzetének feltárása érdekében a bíróság bizonyítást folytat le.

A gyermektartásdíj megállapítása: akinél a gyerek van

Annál a szülőnél, akinél a gyermek van, a következőket vizsgálja meg a bíróság:

 • a gyermek gondozásával együtt járó időbeni elfoglaltságot.
 • betegség esetén gyógykezelésével járó rendkívüli kiadásokat,
 • ápolásból keletkező táppénzes állományból adódó keresetveszteséget,
 • a lakhatás biztosításából adódó, magára vállalt kiadásokat és
 • mindazt a többletmunkát, amit a gyermek ellátása von maga után.

A gyermektartásdíj megállapítása a tartásdíjat fizetni köteles szülő esetében

A tartásdíjat fizetni köteles szülő jövedelmi, vagyoni viszonyainak feltárása érdekében ugyanezt kell megvizsgálni.

Válás

A legördögibb válási csapda

Hogyan kerülheti Ön el?

Válás konfliktus

Az ingyenes minikönyvem azonnal az Öné lehet. Hová küldhetem?

Keresztnév:
E-mail cím:


Eddig 52 hozzászólás született.

Én is hozzászólok!

 • Béres Anasztázia hozzászólása:

  Kedves Ádám!

  Most indul a válásom és a gyermekelhelyezési perem egy 5 hónapos kisbabával. Azt szeretném megtudni, vajon milyen eséllyel indulok, ha a bejelentett fizetésem (természetesen) minimális volt 140 000 Ft, a vállalkozási szerződésemet pedig, amint kitettem a lábam azonnal felbontották (tehát az esélye, hogy visszavesznek dolgozni a GYED után, nagyjából a 0-val egyenlő). Az apuka bejelentett fizetése még kevesebb,de nagyjából ugyanennyi. Apuka vállalkozása azonban virágzik. A könyvelő viszont ügyes, tehát papíron veszteséges. Apukának ugyan van hitele, de nevetséges összeg ahhoz képest, amennyiért házat épít. És a ház épül… a veszteséges cégéből, természetesen. Ádám, így a minimális tartásdíjra kell számítanom (megegyezés kizárva) vagy van valami esélyem, hogy a bíró apuka valós anyagi helyzetét veszi alapul?
  Köszönettel:
  Anaszti

  2009. 12. 11. - 20:14
 • Szép Hajnalka hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Tegnap volt egy tárgyalásunk, melyben kértem a Gyermektartási Díj felemelését 14000 ft-ról 20000 FT-ra! 13 éves a Fiam.Az édesapa benzinkutas , a beiskolázásokba egyszer sem adott pénzt, soha nem vesz a gyereknek semmit, most már még alkalmakra sem!A Gyereket most már a kötelező láthatásolra sem viszi el! Én az eü-ben dolgozom, tehát nem vet fel a pénz! Mivel nő a Gyerek a kiadások is sokkal nagyobbak, mint 4 éve, amikor ezt a 14000 ft állapították ( akkor az édesapa 47000 nettó fizetésről hozott igazolást)meg!Van-e esélyem arra, hogy a Gyermektartást felemelik! Kérhetem-e , hogy , ha nem akar fizetni, akkor vizsgálják meg( mi tudom mi erre a pontos jogi kifejezés), hogy -hogy tud Ő 47000 ft-ból élni és kocsitörlesztést fizetni?
  Válaszát előre is köszönöm
  Tisztelettel Szép Hajnalka

  2010. 06. 02. - 17:37
 • Kovács Éva hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Párom fia 21 éves, tavaly kezdte főiskolai tanulmányait. Eredményei nem igazán voltak jók, és úgy döntött, hogy abbahagyja a főiskolát. Most otthon van, pihen, és gondolkodik, hogy mit tegyen. Úgy tűnik, hogy majd valami szakképzés mellett fog dönteni, és ennek elvégzése után (kb. 2. év) újra megpróbálkozik valami nappali főiskolával. Kérdésem, hogy a fiú hány éves koráig köteles párom gyermektartási díjat fizetni? Ha most abbahagyja a főiskolát, elmegy szakképzésre, és utána majd ismét elmegy nappali főiskolásra akkor az idők végezetéig jár a gyermektartás? Nem várható el, hogy ha a saját hibájából abbahagyta a főiskolát, megszakítja tanulmányait, akkor már utána ne járjon a szakképzés, és az azt követő újabb főiskola alatt a gyermektartás? Van-e valami életkori határ, ameddig köteles a szülő finanszírozni a próbálkozó gyermek tanulmányait? Mindenképpen szeretnénk a fiút támogatni, de nem mindegy, hogy erre minden körülmények között kötelezve van-e párom, vagy van valami mozgástér.
  Várom szíves válaszát.
  Üdvözlettel:
  Kovács Éva

  2010. 07. 26. - 15:56
 • Molnár Emőke hozzászólása:

  Tisztelt Dr. Mészáros Ádám!

  A gyermektartásdíj visszamenőleg való fizetése kapcsán fordulok Önökhöz. Jövő héten már élesben megy a dolog, ezért szeretnék egy érthető választ kapni. Igaz az, hogy az apa nem kötelezhető gyermektartásdíj utólagos megfizetésére, ha 6 hónap már eltelt a különköltözés és a közös megegyezés aláírása (ez lesz a köv. héten) óta. Vagy, amit még hallottam, a külön költözés utáni 5 hónapot utólag is meg kell fizetnie. Ez számomra és két gyermekem számára azért nem mindegy, mert közel 600 000 Ft-os összegtől esnénk így el.

  Válaszát előre is köszönöm!

  Emőke

  2010. 09. 22. - 09:37
 • daniella hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Van egy 5 éves kisfiam ( házasságon kívül született) akit az apja 2 évesen látott legutóbb azóta se látogatja, a gyerektartási díjat nem fizette így végrehajtásra került a dolog. Az apuka most szeretné lecsökkentetni az ötéve megítélt 20.000 ft-ot azzal az indokkal hogy ő elvált és oda is kell fizetni két gyerek után 32.000ft-ot és hogy ez meghaladja a keresetének az 50%-át mivel ő papíron 90.000-ft-ot keres, de van mellékjövedelme is amiről tudomásom van, ezért nem értem miért szeretne kevesebbet fizetni. Azóta újra megházasodott már jön a baba, ezt is felhozta indoknak amiért nem tud fizetni, illetve hogy megélni sem tudnak a fennmaradó összegből. Decemberben lesz a tárgyalás a gyerektartásdíj megváltoztatásáról.
  Érdeklődnék hogy milyen lehetőségek vannak?
  Milyen indokot fogadnak el a gyerektartás díjának megváltoztatásánál, csökkentésénél? Mire számíthatok?
  Várom válaszát!
  Köszönettel D.

  2010. 10. 27. - 10:26
 • Biró Éva hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  A segítségét szeretném kérni, hogy milyen módon tudnám 17 hónapos kisunokámnak a gyerektartást megitéltetni.
  Lányommal él együtt a kisunokám, akit az édesapja, csak 1 éves koráig lakott együtt. Nem voltak összeházasodva a lányomék, csak együtt éltek a fiú szüleinek házrészében.
  Milyen iratok, kérvény , nyomtatvány kell egy gyermektartásdíj megállapitásához.
  A szétváláskor a fiú vállalta, hogy havi 18000 ft os azaz tizennyocezer forintot fizet , de még egy fillért sem adott. Lányom a 39000 ft os GYed ből él. Az én jövedelmem is elég csekély, hogy támogatni tudjam
  Ez lenne az egyik kérdésem. A másik a közöséletükkel kapcsolatos.
  MInt azt feljebb megirtam a lányomék a fiú szüleinek külön hézrészében laktak.
  Ez csak egy falakból álló épület volt, ami azt jelenti, hogy semmilyen bútor nem volt benne.
  Én vásároltam a lányomnak szobába szekrénysort, konyhába 8 elemből álló konyhabútort,Kombinált hűtöszekrényt és egy sarok ülögarniturát, ami egyben az ágy funkciót is betőltötte.
  Amikor a lányom hazaköltözött a bútor ott maradt, mert egy nap alatt nem tudtunk mindent elhozni, és ez lett a nagy gondom, mert a fiú és annak szülei nem adják vissza, hol ott azt nem a fiúnak, ha nem a lányomnak vettem.
  Több alkalommal probáltuk visszakapni, elhozni, de ellenállásba ütköztünk.
  Kérem adjon tanácsot milyen formában és hol tudunk ebben az ügyben érdemleges megoldást találni, hogy a jogos tulajdonunkat visszakapjuk.
  Időközben a fiú másik lánnyal és együtt és az általam vásárolt bútorokat használja.
  Kérem adjon tanácsot milyen formában és hol tudunk ebben az ügyben érdemleges megoldást találni, hogy a jogos tulajdonunkat visszakapjuk

  Tisztelettel várom válaszát
  Éva

  2010. 11. 10. - 11:39
  • Sara hozzászólása:

   Me9g e1ltale1nosba je1rtam, alsf3s voltam mikor ltaeda a tv, fagy negyedikes lehettem. Nagyon tetszett, minden re9sze9t megne9ztem akkor, be1r nem hiszem,h felfogtam a me9lyebb e9rtelme9t vagy egye1ltale1n azt, hogy miről szf3l, de ime1dtam e9s az első sorozat volt a szomsze9dok mellett amit ne9ztem:)

   2012. 10. 03. - 08:09
 • NAGY TAMÁS hozzászólása:

  40 éves vagyok, több éve munkanélküli.Feleségem beadta a válópert. Kiváncsi lennék hogy mennyi tartásdijat szabhatnak meg a bíróságon, ha semmilyen juttatást nem kapok és idős szüleimmel lakom.Egy gyermekem van és van egy közös ingatlanunk,ami eddigi életmunkánk eredménye.Azt szeretné hogy az én részemről mondjak le az ő javára és akkor nem kéri a gyerektartás fizetését, de akkor semmim nem marad. Ezért lenne fontos hogy tudjam mennyit kell fizetnem, mert nem nagyon van munka kilátásban, és beteg is vagyok.

  2010. 12. 28. - 21:55
 • Müller Tibor hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  14 éve elváltam, a gyermekeim az édesanyjuknál maradtak (természetesen mindent amit lehetett magtettem értük-kiemelt gyermektartás, közös programok, nyaralás stb.), azóta nagykorúak (egyetem; végzős gimnazista ), és a 18 éves fiam hozzánk költözött.
  A bíróságon elindítottam a gyermektartási pert, hogy ne kelljen a fizetésemből levonatni, a volt feleségem viszont a lehetőség szerint húzza a pert, hogy a gyermektartást a továbbiakban is kapja ( havi 100 E Ft körül ). Mivel a gyermekem már nálunk él, innen jár iskolába, jogtalannak érzem, és sajnos információm szerint a már levont gyermektartást nem kérhetem vissza, hiába már én nevelem a gyermeket, és én látom el mindennel..
  Van-e valamilyen jogorvoslat ebben az esetben, még az is elfogadható megoldás lenne részemről, ha a nála maradt gyermek kötelezően megkapná ezt az összeget.

  köszönettel: Müller Tibor

  2011. 01. 03. - 19:39
 • E hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr! Én a gyermekemet egyedül nevelem már hat év az apukával tartjuk valamilyen szinten a kapcsolatot, de eddig még soha semmilyen anyagi támogatást nem kaptam. Most értem arra szintre hogy ebből elég szeretném kérni a gyerektartást. Tudomásom szerint dolgozik kórházban. Lakcímet nem tudom ez mennyire lehet gond? Szeretném tudni mennyire járhatok sikerrel, és meddig kérhetem ezt visszamenőleg? Köszönöm:

  2011. 01. 08. - 18:49
 • B Erika hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Élettársamtól 2 éve külön élünk. Most 8 éves közös gyermekünk, akit én nevelek a bíróság tartásdíjat állapított meg. Ennek összege a volt élettársam fizetésének 20%-a, de minimum 20.000 Ft. Ezt az összeget 2009-ben 92.000 Ft-os munkabérre határozták meg. Azóta is ugyan azon a munkahelyen dolgozik, de lényegesen több délutáni, éjszakai műszakot vállalva. Azóta minden hónapban megkapom a 20.000 Ft-ot, de soha se többet. Honnan tudom ellenőrizni, hogy nem keresett –e többet, megkapom e a bírósági által meghatározott összeget?
  Válaszukat előre is köszönöm!
  Tisztelettel

  2011. 01. 10. - 12:49
 • józsef hozzászólása:

  Hát hogy is kezdjem! 16-évet voltam együtt feleségemmel,jelenleg2010 nov-28tól külön élek! Nagy szerelem volt a mienk jobban rosszban kitartotunk egymás mellett,ha voltak kisebb bajok elsimitottuk.Született egy kislányom Vivien kit a világnál is jobban szeretek,ő tartja bennem az életett! Nyáron tetőcsere volt a közös házunkon,úgy október elején feleségem és az ácsom elém állt, bejelenteték ősszejöttek. Hát mondanom se kell hogy éreztem magam! Evvel asráccal maszekoltam,segitettem rajta ő szerzet az egyik munkahelyre is,ahol jelenleg is dolgozik én már nem.Még az utolsó napon feleségemnek,virágot és bonbont vettem ennyire vak voltam. Később minden kidertült elmondták mig éjszakáztam és máshol voltam mindent pillanatott kihasználtak! Megbeszéltük külön megyek és nem adok haza a kislányom minden hétvégén nálam van. A válás most kezdődik ,de már kővetel tőlem mindent. Egyedül lakbért rezsit fizetni nem kell mondanom mibe kerül! Ráadásul 20000-forint volt a kezelésem,de hogy megkérdezné van -e valamim az albérletbe sőt még ők ajánlottak fel pénz segitséget,most meg mindent kővetel tőlem de kérdem miből?! Most indul a válás de el kell mondanom 16-év intézetbe eltőltött év nem tett így tönkre,mikor édesanyám beadott és lemondott rólam! Tanácsokat elfogadok és köszönöm,hogy leírhattam! Jobban vagyok nincs nagyon kivel megbeszélnem!

  2011. 01. 11. - 16:19
 • K.Judit hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  A párom lassan két éve elköltözött otthonról, 23 év házasság után, a feleség hűtlensége miatt. A válást tavaly nyáron mondták ki.A közös tulajdonú lakásban a volt felesége tartózkodik , két felnőtt korú gyermekével.A bírósági végzésben az áll, hogy a közös tulajdonú lakás a közel jövőben eladásra kerül, ezzel ellentétben a párom hiába hirdeti eladásra, cserére a volt feleség egyikbe sem megy bele.A kifizetés lehetőségéről hallani sem akar, egyikük részéről sem.A lakás 4 szobás amelyben hárman tartózkodnak, mi jelenleg az én házamban élünk két kiskorú gyermekkel (8 éves és 9 hónapos, a kicsi közös baba) , ami kettő szobás.Gyermektartást a mai napig fizeti 20-20 ezer ft-ot, habár az egyik gyermek a főiskolai tanulmányait félévkor megszakította, azóta heti kétszer egy órát német órára jár, egyébként otthon pihen.Álítólag szeptembertől újra kezdi az iskolát.A másik gyermek most fejezi fejezi be tanulmányait , ő már munkaképes lesz.Szeretném az ön tanácsát kérni a lakáseladással kapcsolatban, mit lehet tenni, mire lehet kötelezni a volt feleséget ez ügyben? Mi is szertenénk bővíteni a házat mert lassan a két szoba kevés lesz, szükségünk lenne a pénzre.Szeretnénk azt is megtudni, hogy ha a felnőtt korú gyermek megszakítja a tanulmányait jár / járt e gyermektartás?
  Válaszát előre is köszönöm!
  K.Judit

  2011. 05. 30. - 13:34
 • enikő hozzászólása:

  Tisztelt ügyvédúr!Lassan 6 éve vagyok férjnél,van egy 3 éves kisfiam.Szeretnék elválni a férjemtől,de nem tudom hogyan.Ahol most lakunk eggyütt építettük,hitelt vettünk fel rá.A szüleimmel szemben van a ház így nem szeretném,ha eladnánk,de sajnos a férjemet sem tudom kifizetni.Én szeretném a hitelt átválalni tőlle,ami még hátra van.Van e arra mególdás,hogy mondjuk amennyi pénzt befizettünk eddig,annak arányába nem kérnék gyerektartást,van egy autónk is azt nyugodtan megtarthatná.Lehet,hogy ez értelmetlen de máshogy nem tüdom leírni.A lényeg az,hogy nem szeretném a házat elveszíteni,de fizetni sem tudok neki.Remélem tud nekem segíteni,mert már szeretnék tőlle messze elkerűlni.Üdv.:Enikő

  2011. 06. 05. - 17:51
 • John72 hozzászólása:

  Tisztelt ügyvéd úr!

  Volt feleségemmel 4 évvel ezelőtt elváltunk.
  Mivel a viszonyunk jó volt,és a közös vállalkozásunk is ragyogoan ment,minden gyanú nélkül írtam alá a papírt a bíróságon,melyben benne foglaltatott a gyermektartás összege is,havonta 60.000.-Ft.
  Vállalkozásunk azóta ( válság ) megszűnt,s noha jelenleg is vállalkozóként tevékenykedem a nagybetűsben,jóval kevesebbet keresek,mint anno,amikor a paktumot aláírtam.Elég régóta nem fizetek már gyermektartást,mivel közös vállalkozásunk megszűnésekor,én albérletbe mentem,hogy a volt nejem,3 kislányom,és az új apu,lakni tudjanak.(Addig albérletben laktak)
  Úgy gondoltam,és úgy is beszéltük meg,hogy addig nem kell gyermektartást fizetnem,amíg ők ott laknak,hiszen egy albérlet nem olcsó,plusz iskolába járok,így nem könnyű a megélhetés.Mindezek mellett,havonta 20-30 ezer forinttal támogattam őket.Még akkor sem szóltam,amikor kiadta a nevemen lévő önkormányzati ingatlant,melyből ma az új vidéki albérleti díját fedezi.(Vidéken építkezik a közösen vásárolt telek eladásának árából,amiből egy forintot nem kaptam,mert az ő nevén volt,bár a minden pénzemet beleöltem jómagam is.)
  Gondoltam ha neki jó,a gyermekeimnek is jó,és persze fő a nyugalom.
  Viszont plusz poénként feljelentést tett a gyámügyi hivatalnál,s lengeti papírját,amit egykoron a bíróságon aláírtam.A Gyámügyi hivatal meghallgatott,s ma jelenleg könnyed kettő millió forintot követel (nek) rajtam.Sajnos a valamikor megállapodásunkról,miszerint amíg a lakásban ők laknak,addig nem kell gyernektartást fizetnem,írás nem született.
  A lakás ( önkormányzati ) ma is ki van adva,és a havonta esedékes bérleti díjat ma is ő teszi zsebre.
  Tisztelt ügyvéd úr!
  Tudom,hogy a megadott információk hiányosak,és az előzmények leírása is foghíjas.
  Mégis,ha néhány szóban javaslatot tudna tenni a hogyan továbbról,azt tisztelettel megköszönném!

  2011. 08. 02. - 00:05
 • Annamária. hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd úr!

  Nekem már négy éves elmult a gyermekem és még az apa nem fizetett semmit.Fel sem vállalta a gyermekét.Nincs a nevén.Mi az első lépés amit tennem kell hogy elinditsam a gyermek tartásdijat.Az apasági vizsgálatra nekem nincs pénzem.

  Előre is köszönöm válaszát.

  Annamária.

  2011. 09. 20. - 00:58
 • László hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!A kérdésem,hogy mennyit kell fizetnem két gyermek után(a nagyobbik 20 éves múlt,pillanatnyilag nem jár iskolába,nem is dolgozik)ha 42600.ft a nyugdíjam és munkahelyem nincs(68 éves vagyok).Eddig is fizettem a válás óta-a bíróság által megállapított-havi 24000.ft-ot,de volt minimálbéres állásom,s ez megszűnt.Egyedül élek és a rezsim havi 15-20 ezer.
  A választ előre is nagyon köszönöm,
  László

  2011. 11. 14. - 16:30
 • gyevi-szabó ferenc hozzászólása:

  Tisztelt ügyvéd Úr!
  Az iránt szeretnék érdeklődni,hogy mennyi a legkisebb gyermektartás díj összege 2011-ben.
  Jelen esetben a Bíróság pár évvel ezelőtt havi 10000Ft-ot állapított meg az édesanyának,mivel ő az a személy aki nekem fizet a gyermek után.
  Közel kilenc éve elváltunk bírósági úton,s így 2 évente kellene felül bíráltatni.
  Ez legutoljára kb. 3 éve volt.
  Akkor a bíróság minimum díjként 10000Ft-ot ítélt meg.
  De azóta eltelt már pár év.
  Azért kérdezem a jelenlegi díj legkisebb mértékét,mert szeretném tudni,hogy érdemes e mennem bíróságra felül a díj vizsgálatának ügyében.
  Előre is köszönöm válaszát.
  Üdvözlettel:Gyevi-Szabó Ferenc

  2011. 12. 19. - 11:21
 • Tamás hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Az előző házasságomból született egy gyermekem,aki jelenleg 5 éves,jelenlegi feleségemmel már van egy közös gyermekünk és szeretnénk még egyett,kérdésem az lenne hogy ha megszületik a harmadik gyermek lehet kérni a gyermektartás csökkentését?és ha igen,akkor mennyi az esély hogy jóvá is hagyják a kérelmet és milyen dokumentumok szükségesek hozzá.

  Üdvözlettel:Tamás

  2012. 01. 04. - 11:20
 • Lidia hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd ÚR!
  Teljesen elvagyok keseredve és a segítségét kérném.A férjemmel 6-éve vagyunk házasok van egy 5-éves kisfiam.A férjem elhagyott és elköltözött Németországban,egyáltalán nem vesz részt a gyerek nevelésben.Albérletben lakunk,én egészségügyben dolgozom 12-órás műszakban.Nem bírom anyagilag meg érzelmileg sem már a helyzetet.Nem tudok a munkahelyemen éjszakázni mivel nincs segítségem a gyerek körül,szülök,rokonok nincsenek.Nem tudok hétvégém sem dolgozni mivel a gyereket nincs akire hagynom.Teljesen egyedül vagyok és így a fizetésem is nagyon kevés.A férjem egyáltalán nem vesz részt a gyerek nevelésében minden az én nyakamban maradt.Kérném a segítségét hogy ilyenkor ha jogi úton beadnám a vallópert,milyen esélyeim vannak?Teljesen érzelmileg én is és a gyerek is kivagyunk.A férjem Németországban dolgozik,a gyerektartás meghatározása hogy működik?köszönettel.Lídia

  2012. 01. 04. - 20:16
  • Marthyn hozzászólása:

   Ulthane, a teszteknek is magevnnak a maguk szabe1lyai. Igaze1bf3l ennek a ke9rde9snek a felvete9s pillanate1ban elveszett az e9rtelme. A kiadf3k sem ve1gje1k maguk alatt a fe1t, hiszen ha egy je1te9krf3l senki sem tud semmit, akkor nem fogja megvenni c9s e1ltale1ban egy utf3lagos tesztnek sokkal kevesebb e9rte9ke van Ha esetleg tove1bbi proble9me1id vannak a gamers.hu műkf6de9se9vel kapcsolatban, ke9rlek vedd fel velfcnk a kapcsolatot a email cedmen.VN:R_U [1.9.10_1130]Szavaz s: +1 ( 3 szavazatb l)

   2012. 05. 04. - 03:54
 • fruzsina2010 hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Nekem egy ilyen problémám lenne volt párom osztrák kint is él és dolgozik! Én itthon 5gyermekemmel egyedülállóként!A legkisebb babám 2éves és ő utána fizet havi 200euro gyermektartást!De én a havi fizetéséhez képest keveslem és szeretném bíróságra vinni a dolgot,de nem tudom,hogy hogyan működik mivel ő osztrák és van-e esélyem arra,hogy a bíróság magasabb összeget ítél meg?Az ő keresete min.3000euro!Az enyém itthon 5gyerekkel 110+54000ft!De ennek nagy része számlákra megy el!Még élelemre is alig marad!Nem beszélve ruha,cipő…..!Válaszát előre is köszönöm és sűrgősen várom!

  2012. 01. 05. - 01:26
 • Kornél hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Szeretném kérni Öntől a segítséget, mert nagyon tájékozatlan vagyok válóperes ügyekben. Két gyermekes apuka vagyok. A feleségem váratlanul beadta a válópert, kiderült, hogy szeretője van, aki nem is magyar állampolgár. Gyermekeink 10 és 6 évesek, nagyon ragaszkodom hozzájuk. Szeretném őket megkapni, de sajnos az anyuka is. Az anyuka 11 év házasság alatt alig dolgozott, bejelentett munkahelye most sincs, jelenleg is kis könyvvel dolgozik. Nekem régóta ha lehet írni biztos munkahelyem van. Szeretnék érdeklődni, hogy mennyi esélyem van a gyerekekre? Az anyuka persze most eljátssza a ragaszkodó anyát, persze én tudom, hogy sokat nem foglalkozott a gyerekekkel. Mennyire befolyásolja hűtlensége a gyermekelhelyezést? Sajnos az is kiderült, hogy az anyuka egy terve, hogy kiviszi külföldre a gyerekeket. Ez az én beleegyezésem nélkül lehetséges? Ha az anyuka megkapja a gyerekeket, gyermektartást is kell fizetnem, Ezzel nincs is probléma, de vannak közös hiteleink is. (lakás, autó)Van-e olyan lehetőség, hogy ne fizessek gyerektartást és az anyuka ezzel törlessze az ő hiteltartozását? Ha mindkettőt nekem kell fizetnem + még a gyerektartást is, sajnos nem tudnék megélni.Lehetséges ez, hogy így ki tudna semmizni az anyuka? Sajnos én mindent megtennék(megbocsájtanék) a gyerekek miatt, hogy helyrejöjjenek a dolgok, de az anyuka nem hajlandó. Sajnos még valótlan dolgokat is képes rólam állítani. Ön mit tanácsol?
  Várom válaszát, Köszönettel

  2012. 02. 06. - 17:27
 • Ildikó hozzászólása:

  T.Ügyvéd úr. Azt írta a linkjében hogy a második tárgyalást 3 hónap után írásban kell kérni,és utána 30napra tűzi ki a bíróság a tárgyalást,ez igaz lehet nálunk a bírónő márciusra tűzte ki a következő tárgyalást és januárban volt az első.Most nem tudom ezek után várjam az idézést a következőre vagy ne.Köszönettel.

  2012. 02. 26. - 14:55
 • Tarca Katalin hozzászólása:

  Azt szeretném megkérdezni, hogy amennyiben a volt férjem hivatalosan nem dolgozik, csak feketén, illetve, mivel korábban zenész volt, és a jogvédő hivataltól kap időnként szerzői jutalékot, akkor mi alapján lehet megállapítani a gyermektartás mértékét?
  Én Budapesten lakom, albérletben, jelenleg nincs munkám, viszont rengeteg a kiadás. Eddig húsz ezer forintot kaptam, de ez ma már nagyon kevés a helyzetünkhöz képest. A volt férjem ebbe is csak azért ment bele, mert tudja, hogy én tudom, miből keres, és ezt nem szeretné nyilvánosságra hozni. Azt szeretném kérdezni, hogy van-e minimum mértéke az egy gyermekre fizetendő gyermektartásnak, ha a gyermek 15 éves, jó nevű iskolába jár, zeneórákra, igaz, hogy az iskolában nem kell sok mindent kifizetnünk, mert rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülök. Válaszát várva, üdvözlettel: Tarca Katalin

  2012. 03. 05. - 22:04
  • AnDii hozzászólása:

   flynn: kf6szi, javedtva.jenoe: tartok tőle, a me1sodik TPB me9g ode9bb lesz. A Fell 9 pe9lde1ul tf6bb mint fe9l e9v csfasze1s ute1n most jlenet csak meg, ebben a tempf3ban legale1bb egy e9v a kf6vetkező kf6tetnyi epizf3d kihoze1sa.

   2012. 10. 03. - 09:03
 • Kati hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Olyan problémával fordulnék önhöz,hogy a jelenlegi páromnak van egy 3 éves kisfia. A bíróságon megegyeztek a volt élettársával,hogy 30.000 Ft-ot ad az anyának minden egyes hónapban.Ez valóban így is van, csak annyi a különbség,hogy a bírósági papíron az szerepel,hogy minden vasárnap reggel 8-tól este 20.00-ig láthatja a gyereket.Ha a volt élettársának valami baja van, akkor a gyereket csak úgy ok nélkül nem adja oda az apjának, pedig rendszeresen látogatja, és a 30.000Ft-is megkapja.Ebben az esetben ön szerint mit kellene tenni,hogy valami változzon….,mert ez nem állapot,hogy hetekig nem látjuk a gyereket.Úgy gondolom sok apuka arra képtelen,hogy látogassa a gyerekét, vagy éppen oda adja a gyerektartás összegét. A következő probléma az,hogy a 30.000Ft-ból az anyuka állítása szerint nem jön ki. Ezt mindenki tudja,hogy saját magára költi a pénzt, hiszen a gyereknek nincs cipője,napteje,és folyamatosan követelőzik még több pénzért..mi sem vagyunk milliomosak,hogy mindent mi vegyünk neki,ő meg telefonra,szoláriumra, kozmetikára,fodrászatra költi a pénzt, és még ki tudja mire…Mit lehet tenni ebben az esetben,hiszen a gyerektartást a párom a gyereknek adja, és nem azért,hogy ő elherdálja a gyerek pénzét, és minket kifosszon nagyon sok helyzetben.Buszra sem kell neki költeni,hiszen a párom édesanyja mindig cipeli magával kocsival.A gyerek értelmi szintje sem érte el azt amit egy 3 éves gyereknek tudnia kellene. Kérdezem én, akkor mit csinál egész nap otthon, ha a gyerekével meg nem foglalkozik?

  Köszönöm válaszát: Katalin (Budapest)

  2012. 05. 10. - 17:17
 • Zsike hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Szeretném kérni a tanácsát,véleményét. Egy éve kiderült a férjemnek viszonya van,akkor elköltözött a közös lakásunkból. Két fiam van 3 és 7 évesek. Egy év alatt semmiben nem léptünk előre,bár Én már nagyon szerettem volna,mert megbeszéltük, úgy megyünk a bíróságra ha már mindent letisztáztunk és minden kérdésben megegyeztünk. Jelenleg 50.000 Ft gyerektartás kapok(közös megegyezés alapján),de ezen kívül sem a gyerekek látogatásában sem a közös lakás további kérdéseiben nem tudunk megegyezni. Tőlem tesz mindent függővé. Két hétig általában rá sem néz a gyerekekre,a nyári szünetből 4 napot töltött velük. El nem viszi Őket oda ahol lakik a barátnőjével,a Mi lakásunkban találkozik velük. A gyerekek sokszor össze van zavarodva nincs rendszere a találkozásukban. Az ingóságokban megegyeztünk,Nálam maradt szinte minden, ő a kocsit vitte el és más apróbb technikai dolgokat. A lakáshitelt teljesen Én fizetem,azzal az indokkal,hogy nem Ő élvezi. Volt arról szó,hogy a tulajdon részéről lemond és X évig nem fizet tartásdíjat. A gyerekek javára nem tud-úgy tudom,mivel hitel van még rajta. Az nem tudom mennyire számít ebben az esetben,hogy anyukámnak holtig tartó haszonélvezeti joga van a lakáson,a lakás a férjem és az én tulajdonom 50-50%-ban. Ha esetleg lemond és a nevemre iratja a részét(ha lehet ilyet) akkor arányában kiszámolják,hogy mennyi ideig ne fizessen? Ilyenkor anyukámnak értékben van része vagy köze a lakáshoz? Én benne lennék abba is hogy lemond a javamra vagyis a nevemre kerülne a teljes lakás és x évig egyáltalán ne fizessen. Lehet ilyet? A gyerekeket nézem,hiszen neki abból a kapcsolatból születhet gyereke amit nem nagyon szeretnék megvárni a lakástulajdoni jogviszonyt szeretném lerendezni. Mennyire szokott befolyásoló lenni egy ilyen esetben ha anyukám a haszonélvező? Ez mennyire “válhat” az én és a gyerekek javára. Elnézést nem kiforgatni szeretném a férjemet csak nagyíon csúnyán átvágott,és ezek után nem nagyon bízom benne,és a gyerekeim jövőjét szeretném úgymond ennyivel is bebiztosítani.
  Köszönöm válaszát előre is!

  2012. 08. 14. - 15:17
 • Anita hozzászólása:

  Tisztelt Dr.Mészáros Ádám!

  Jelenlegi páromnak van egy 13 éves lánya, akivel nem tudta a kapcsolatot tartani, kb 10 éven keresztül. 2 hete talált ismét egymásra apa és lánya, ami mindkettőjük rég dédelgetett álma volt. Nem fizetett gyermektartás, mert nem volt igény vele szemben, sem a gyámügy, sem az anya nem nyújtotta be igényét.
  Szeretnénk azt tudni, hogy visszamenőlegesen lehet-e igénye az anyának gyermektartást kérni, illetve mekkora mértékűre lehet igénye jelenleg, hogy az apa rátalált a lányára.
  3 az én előző házasságomból származó gyermeket nevelünk közösen. Ott 8 gyermek van az anyánál, jelenleg családok átmeneti szállásán vannak (védelem alatt). Az anya első gyermeke a 8-on felül nem velük van, hanem az apjával, ott sincs sem gyermektartás, sem láthatás az anya részéről.
  A kérdés azért is fontos számunkra, mert a gyermek láthatását akarják a gyermektartáshoz kötni, pedig a kettő nem összefüggő dolog.
  Mikor dönthet egy gyermek önállóan arról, hogy nem azzal a szülővel akar élni, akivel eddig?

  Válaszát Tisztelettel köszönöm!
  Üdvözlettel:Anita

  2012. 08. 15. - 21:40
 • Andrea hozzászólása:

  Tisztelt Dr.Mészáros Ádám!

  Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy válópert most adom be.
  Van két közös gyermekünk az egyik 17 éves a kicsi 12.
  A nagyobb az apjával maradt.
  Kérdésem az lenne, hogy kérhetek e gyerektartást ilyen esetben, ha igen mikortól?
  Én rokkant nyugdíjas vagyok a férjemnek igen jó a keresete.

  Köszönel: Andrea

  2012. 10. 11. - 20:07
 • Kapcsos Béla Károly hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr.
  2012.Október 16-n fiunk lemondott gyermekéről a gyámhatóságnál az apai nagyszülő/ a feleségem / javára és a családba fogadás megtörtént November 16. ával. Viszont a Novemberi családi pótlékot nem adta át és feltehetőleg még a decemberit sem fogja odaadni,amíg a nejem hivatalosan el nem intézi..! Mivel önként nem fogja,így jogilag mi a teendő?
  A másik problémánk az,hogy kérhetek-e a fiamtól is gyermektartást,mivel nem megbízható s ezt bírói úton el-e lehet intézni és mi a menete.?
  Az unokánk vér szerinti anyjától havi 12000 Ft. állapított meg a bíróság,három évvel ezelőtt,azt még a fiunk intézte.
  Várom válaszát,tisztelettel:Kapcsos Béla Károly

  2012. 11. 15. - 18:22
  • Toru hozzászólása:

   Prf3be1ltuk, a WD firmware fagy gtdoolna hogy ez nem ele9g terhele9s a standby megakade1lyoze1se1ra. Elhiheted, hogy alaposan kf6rbeje1rtuk a te9me1t az elmfalt hf3napokban (voltak szoftveres prf3be1lkoze1sok a folyamatos terhele9sre, firmware frissedte9s, stb.), de egyik sem volt jf3 megolde1s.

   2012. 12. 19. - 11:32
 • Lazar Szilard hozzászólása:

  Tisztelt Ugyved Ur!

  Valofelben vagyok a felesegem ket gyermekunk utan akik 13 es 18 evesek tartasdijban nem tudunk megegyezni. En jelenleg 150000 forintot fizetek a 2 gyermekre. O viszont kevesnek tartja mivel ausztriaban dolgozom es 1600 eur a keresetem. Kotelezhetnek-e arra , hogy a jovedelmem 30-40%-at elvegyek ?Mivel ausztriaban lakom es az alberlet es egyeb koltsegek meghaladjak a jovedelmem 60%-at.
  Udvozlettel
  Lazar Szilard

  2012. 11. 25. - 23:11
 • Kriszti hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  2 és fél éve élek külön az ikergyermekeim anyjától. Szakításunk oka az ő intim kapcsolatteremtései a kollégáival, de ez ennél a témánál elhanyagolható. A gyermek elhelyezési peren megállapították, hogy az ő jövedelme (fizetés, előző házasságból származó tartásdíj -a nagyobbik gyermeke után-, családi pótlék, stb.) hozzávetőleg 800.000Ft. Persze ebbe nem számított bele a legutóbbi szeretője fizetése, akivel azóta egy háztartásban él. Az én fizetésem ennek a felét teszi ki és 110.000Ft-ban állapodtunk meg a 2 gyermek után úgy, hogy havonta 10 napot tartózkodnak nálam. Ezt reálisnak ítéltem, míg azzal nem szembesültem, hogy ebből az összegből gyakorlatilag semmi láthatót nem költ a gyerekekre. A nagyobb testvérük ruháit hordják, amiket már ő is eleve örökölt és még ezzel sem lenne gond, ha jó állapotban lennének, de ezek a ruhák kopottak, gyakran szakadtak, lyukasak és általában 2-3 mérettel nagyobbak is. Én -mivel ilyen ruhákban szégyellném járatni őket, márpedig elég sokat vannak nálam- havonta 8-10.000Ft-ot költök a ruházkodásukra. Az édesanyjuknál a vacsorájuk mindennap 2 szendvicsből áll, hétvégén pedig egy kifőzdéből rendelt rántott húsból. Évente 3 napra mennek nyaralni. Ezenfelül csak a ráeső 20 napi rezsi a kiadása a gyerekek felé, mivel az iskoláztatással kapcsolatos fizetendőket is megosztjuk. Kérdésem az, hogy a jelenlegi törvényekkel ellentétben kérhetem-e valamilyen módon a tartásdíjam elszámoltatását vagy jelentős csökkentését?
  Köszönöm!
  Tisztelettel: Attila

  2013. 01. 29. - 15:53
 • Janesz hozzászólása:

  Tisztelt Ügyvéd úr.Azt szeretném kérdezni, hogy ha a válási szerződésben mindenkori jövedelmem 20%-át, de minimum minden hónapban 20.000 ft-ot